Nogomet

Finska prva prepreka Velšanima na putu do treće završnice europskih prvenstava

Mario Borko • četvrtak, 21.03.2024.
Finska prva prepreka Velšanima na putu do treće završnice europskih prvenstava
Foto: EPA

Stigao je dan dodatnih kvalifikacija, a Wales koji je bio smješten u grupi s Hrvatskom, svoju će vizu za Europsko prvenstvo tražiti preko Finske koja je do sad samo jednom nastupila na završnici…

Još samo tri sudionika nadolazećeg Europskog prvenstva u Njemačkoj još su uvijek nepoznata, ali i to će se uskoro promijeniti. U četvrtak kreću dodatne kvalifikacije nakon kojih će grupe biti kompletirane. Najprije su na rasporedu polufinala, a u Pathu A sastaju se Wales i Finska. Velšani love svoj treći uzastopni nastup na završnici Eura, a Finci drugi. Pobjednik ovog dvoboja u finalu će kao domaćin igrati protiv boljeg iz ogleda Poljske i Estonije, a onaj tko osigura vizu naći će se u skupni D s Austrijom, Francuskom i Nizozemskom.

Igraj na kvalifikacije za Europsko prvenstvo na SuperSport.hr (18+ Igraj odgovorno)

Wales je nakon Svjetskog prvenstva u Kataru ostao bez svog najboljeg igrača u povijesti Garetha Balea. Najavljivao se kraj povijesno dobre velške generacije koja je 2016. izborila premijerni nastup na Europskom prvenstvu i tamo stigla do polufinala, ali Velšani su još uvijek u igri za nastup na novom velikom natjecanju. Na prošlom Euru Zmajevi su stigli do osmine finala, a nastup u Kataru bio im je prvo pojavljivanje na Svjetskom prvenstvu nakon 64 godine.

U kvalifikacijama Velšani su završili kao treći u skupini D iza Turske i Hrvatske. Protiv Vatrenih su na otvaranju osvojili veliki bod u gostima, a kod kuće su ih pobijedili s 2:1 i tako uoči posljednje dvije utakmice izravan plasman držali u svojim rukama. Ipak nisu uspjeli pobijediti ni Armeniju ni Tursku i završili su u dodatnim kvalifikacijama. Najbolji strijelac u kvalifikacijama bio je Harry Wilson koji je zabio tri gola i upisao jednu asistenciju, a Velšani puno očekuju i od svoje nadolazeće zvijezde Brennana Johnsona koji u Tottenhamu igra na visokoj razini.

Novu priliku Wales je zaradio preko Lige nacija gdje se natjecao u Ligi A, a iako je završio kao najgora reprezentacija, 14 od 16 nacionalnih vrsta je osiguralo nastup na Euru pa je Path A sačinjen od preostale dvije iz Lige A i dvije iz Lige B. Ovo je treći puta da Zmajevi igraju u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, a do sad su dva puta bili neuspješni. 2004. na zadnjoj prepreci zaustavila ih je Rusija, a 1976. Jugoslavija. Ova generacija s play-offom ima dobra iskustva, preko njega su u istom sistemu izborili nastup na Svjetskom prvenstvu u Kataru.

Ovu su 35. kvalifikacije, bilo za Svjetsko bilo za Europsko prvenstvu, na kojima Finska sudjeluje. Finci su svoj jedini nastup na velikom natjecanju imali 2021. na Euru, a sada to tri godine kasnije žele ponoviti. Tada su ispali u grupi, ali su protiv Danske ostvarili svoju prvu pobjedu na završnom turniru. Taj su nastup izborili kao drugi u skupni, a sada će prvi puta u povijesti igrati u dodatnim kvalifikacijama u koje su ušli zahvaljujući drugom mjestu u Ligi B.

U grupi H, Finska je završila kao treća iza Danske i Slovenije, a ključan se pokazao poraz od Zmajčeka u Ljubljani od 3:0, nakon kojeg više nisu ovisili sami o sebi. Najbolji strijelac u kvalifikacijama bio je Daniel Hakans s četiri gola, a kapetan i najbolji strijelac u povijesti Teemu Pukki pridonio je s dva gola i pet asistencija.

Što su rekli

Robert Page, izbornik Walesa: “Moramo pokazati igru koja nam je do sad donosila uspjehe i ako to uspijemo rezultat će doći sam od sebe. Igra kod kuće je naša velika prednost i u ovom trenutku smo u jako dobroj formi, većina igrača u svojim klubovima igra stalno i treninzi su bili na vrhunskom nivou. Imamo iskustvo iz dodatnih kvalifikacija i znamo se nositi s takvim pritiskom.“

Teemu Pukki, kapetan Finske: “Ovo je jedna od najvećih utakmica u povijesti naše reprezentacije. Već smo bili na Euru, ali želimo ići opet i tamo ostvariti još bolji rezultat. Oni imaju sjajne igrače od kojih većina igra u Premier ligi i u posljednjih nekoliko godina su kao reprezentacija ostvarivali sjajne rezultate. Nedavno smo igrali međusobno bile su to vrlo izjednačene utakmice, vjerujem da ih možemo pobijediti i pružiti si priliku da pred svojim navijačima izborimo završni turnir.“

Mjesto, vrijeme, sudac

Cardiff, Cardiff City Stadium, 20:45

Sudac: Istvan Kovacs

Nedostaju

Wales: Tom Lockyer

Finska: -

Zadnji susret

Ove dvije reprezentacije do sad su se u povijesti sretale 13 puta, a svaka je upisala četiri pobjede dok je pet puta susret završio remijem. Posljednji dvoboj datira iz 2021. godine kada je u prijateljskoj utakmici završilo 0:0, a godinu ranije u Ligi nacija oba je puta bolji bio Wales.

Prognoza

Wales u ovu utakmicu ulazi kao favorit. Pageova momčad ima iskustvo iz dodatnih kvalifikacija što je itekako važno, a nedavna pobjeda nad Hrvatskom sugerira da je u stanju pobijediti i puno bolje protivnike. Finska će jako teško doći do iznenađenja, ali s obzirom na važnost utakmica bi trebala biti vrlo tijesna.

FOTO: TOMIS KALNINS/EPA

EP 2024., play-off

polufinale

Gruzija2:0Luksemburg
Bosna i Hercegovina1:2Ukrajina
Grčka5:0Kazahstan
Izrael1:4Island
Poljska5:1Estonija
Wales4:1Finska

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!