Vodeni sportovi

Primorac pokorio talijanske milijune

Hrvoje Vuković • subota, 23.05.2009.
Primorac pokorio talijanske milijune
Foto: Sandro Donda

Iako su im gotovo svi okretali palac dolje u finalu Final Foura Eurolige protiv talijanske mašinerije zvane Pro Recco, vaterpolisti Primorca iznenadili su cijelu Europu, pa i sami sebe i potpuno zasluženo došli do najvećeg uspjeha u povijesti kluba...

Primorac je krenuo na jedini mogući način - silovito i bez straha od talijanskog giganta. Obje ekipe igrale su odličnu obranu, ali prvi do vodstva dolaze Crnogorci, kada iz čiste kontre Pasković pogađa za 0:1. Ipak, Kotorani rade malu grešku, puštaju Kasasa na desnoj strani, a nakon njegovog udarca lopta od prečke jedva prelazi zamišljenu liniju za 1:1

Drugih osam minuta otvorio je vratar Primorca Radić krasnom obranom Angelinijevog udarca iz blizine, ali nakon nekoliko propuštenih prilika s igračem više na obje strane, Crnogorci puštaju na lijevom krilu Mađara Marcza, a ovaj neometan topovski zakucava pod prečku za 2:1. Unatoč vodstvu očito je da Pro Recco ne briljira, i Primorac to koristi odmah u sljedećem napadu, kada Draško Brguljan također silovito uz fintu tijela gađa pod vratnicu za 2:2.

Slijedi bolje razdoblje igre Kotorana, Kiss odličnom visokom loptom pronalazi Pavlovića na dva metra, a Giorgetti radi peterac, kojeg potom u 2:3 pretvara Kiss. Talijani se nisu ni snašli, a već gube sa dva razlike, nakon što još je jednu kontru realizirao Milošević. Crnogorci ni tu nisu stali i ubrzo nakon još jedne fenomenalne obrane Radića imaju ogromnu šansu za tri razlike. Nakon što su ostali s igračem manje Talijani, njihov vratar Tempesti čak dva puta dira loptu nakon zvižduka što je automatski isključenje, ali sudac Tulga ostaje nijem, a Kiss komplicira na metar od gola i propada nevjerojatna prilika za veliko vodstvo Kotorana.

Na drugoj strani sve to kažnjava Benedek za smanjenje rezultata na 3:4, a s tim rezultatom završila je i druga četvrtina. U nastavku s još jačim presingom kreće Pro Recco, ali u tim trenucima Kotorane drži nevjerojatni vratar Radić koji brani apsolutno sve. Slijedi jedan sumnjiv udarac Petrovića, lopta se odbija od prečke na zamišljenu liniju, suci ništa ne sviraju i Primorac ostaje na četiri gola. Ipak, u posljednjoj minuti treće četvrtine, iz šestog pokušaja s igračem više Kotorani daju svoj prvi pogodak zahvaljujući Steinmetzu koji gađa suprotne rašlje za velikih 3:5, i korak prema ogromnom iznenađenju.

A novi skok prema tronu ugradio je i Vjekoslav Pasković početkom posljednje četvrtine, kada su Talijani zaigrali iznimno čvrsto, a Crnogorac ostaje sam sa svojim čuvarem i snažnim udarcem pogađa za 3:6. Aktualni europski prvaci vraćaju se u igru već u sljedećm napadu, kada Jokić s igračem više koristi zbunjenost crnogorske obrane i pogađa za minus dva. Mali pad u igri Kotorana koristi i Kasas koji nakon faula smanjuje na 5:6.

Mini seriju Pro Recca nastavio je Udovičić pomalo sretnom žabicom iz daljine, čime je ponovno vratio stvari na nulu. No, Primorac iz crne rupe vadi Kiss fino se izvukavši s igračem više za novo vodstvo Primorca, ali istom mjerom uzvraća Kasas na drugoj strani i minutu i pol prije kraja rezultat je 7:7. 40 sekundi prije kraja Primorac ima igrača više, ali Tempesti brani i odlazi se u produžetke.

U prve tri minute dodatka nismo vidjeli pogodak, suci su logično bili nešto teži na zviždaljci i samim time bilo je i manje šansi za gol. Na samom startu drugog produžetka Kasas je odapeo sa sedam, osam metara i pogodio prečku, a na drugoj strani Primorac ima igrača više kojeg nakon odbijanca iskorištava Steinmetz i gura loptu u gol za vodstvo Primorca. Talijani su imali i polukontru, nisu uspjeli i to je bio kraj svih nadanja Pro Recca. Kotorani su napravili nevjerojatan podvig i sasvim zasluženo uzeli titulu prvaka Europe.

Euroliga, Final Four, finale:
Pro Recco - Primorac 7:8 nakon produžetaka

Euroliga - završnica

  • Rezultati
  • Ljestvica

finale

Pro Recco7:8 *Primorac Kotor
1Primorac Kotor 440:36+410
2Pro Recco 436:32+46
3Jug AO 440:4006
4Mladost 438:39-13
5Partizan 218:20-23
6Vasas 218:20-23
7Olympiakos 214:16-23
8Jadran Herceg Novi 220:21-11

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!