Liga prvaka - završnica, četvrtfinale, 06.04.2010, 20:45 h
Barcelona
Barcelona 4:1 Arsenal
Arsenal

Video: Arsenal žrtva Messijeve magije

Borna Rupnik • utorak, 06.04.2010.
Video: Arsenal žrtva Messijeve magije
Foto: EPA

Barcelona je na krilima fantastičnog Lionela Messija osigurala plasman u polufinale Lige prvaka. Arsenalu je utrpao četiri pogotka i još se jednom smjestio u povijesne knjige...

U šest dana između odlične nogometne predstave na Emiratesu (2:2) i uzvrata trenerima Barcelone i Arsenala prvi je zadatak bio pronaći zamjene za sve prvotimce koji nisu mogli nastupiti. Josep Guardiola na teren je umjesto Ibrahimovića, Piquea i Puyola poslao Bojana, Marqueza i Milita, dok je Arsene Wenger uz izostanke Aršavina i Gallasa povjerenje u veznom redu ukazao Diabyju i Denilsonu umjesto Fabregasa i Songa.

Točna dodavanja

Uz tradicionalno visok postotak držanja lopte u svojim nogama, Barcelona je ponovno oduševila i brojem točnih dodavanja. Imali su ih 509, od 609 pokušaja (84%). Za usporedbu, Arsenalova statistika u istoj rubrici pokazuje 239/347 (69%).

No, sve je taktičke varijante razbio jedan čovjek - Lionel Messi. Omaleni je Argentinac već u četvrtoj minuti najavio da će utorak biti njegov dan, ali je Manuel Almunia vršcima prstiju skrenuo u korner. Arsenal je u uvodnim minutama pokazao da je na svom terenu naučio lekciju te je Katalonce pritisnuo vrlo visoko i čvrsto ulazio u duele, a ni ostatak Barceloninog sastava nije bio na uobičajeno visokoj razini.

Messi je Arsenalove rašlje ciljao u 12. minuti, a nije ga omeo ni neočekivani vodeći gol gostiju u 18. minuti. Diaby i Samir Nasri uz naznake su prekršaja uzeli loptu neopreznom Gabrielu Militu, izbacili Thea Walcotta u prazan prostor, a hitri Englez nesebično dodaje Dancu Nicklasu Bendtneru, koji iz drugog pokušaja uspijeva poslati loptu iza leđa Victora Valdesa.

To kao da je naljutilo Messija, koji se u prvoj sljedećoj ozbiljnoj akciji sjurio prema Almuniji, a nakon nespretne reakcije Mickaela Silvestrea lopta mu se vratila u noge, što Messi snažnim udarcem koristi za brzopoteznih 1:1. Bio je to početak kraja Arsenalovih nadanja jer Barcelonina desetka dobila dodatna krila. Driblinzima i prodorima je izluđivao svoje čuvare, a u 32. minuti još je jednom okrenuo nesretnog Silvestrea, no pogodio je samo vanjsku stranu mreže.

Ipak, morala je i cijela Barcelona odigrati poneku svoju tipičnu akciju, a ona iz 37. minute urodila je plodom: Eric Abidal dao je povratnu loptu s lijeve strane, a Pedro Rodriguez namješta za Messija, koji hladnokrvno zabija za 2:1. Argentinski je čarobnjak svoj hat-trick upotpunio samo četiri minute poslije, kada ga je glavom proigrao Seydou Keita, a Almunia je poslije loba morao potpisati kapitulaciju.

Eduardo da Silva

Arsene Wenger ni pri dva gola minusa nije imao mnogo povjerenja u našeg Eduarda da Silvu. Na teren ga je poslao u 73. minuti umjesto Rošickog te se naš reprezentativac nije stigao posebno istaknuti.

Tako je Arsenal u nastavku morao juriti dva pogotka. Time je ostavio dosta prostora Barceloninoj kombinatorici, a Barcelona je na umu sigurno već imala i subotnji El Clasico, prvenstveni derbi protiv Real Madrida koji bi mogao odrediti rasplet na vrhu španjolske lige. No, Wengerova momčad nije imala pravu ideju, tek je Bendtner u 60. minuti malo uznemirio gledatelje na Camp Nou, ali pravovremeno je reagirao ne uvijek precizni Milito. Tomaš Rosicky uspio je deset minuta poslije s ruba šesnaesterca poslati loptu nebu pod oblake.

Najbolju je priliku na drugoj strani terena stvorio tko drugi nego nadahnuti Messi. Brzo je izveo prekid i poslao Pedra samog pred Almuniju, no mladi Španjolac nije bio precizan. Uzvratio je Bendtner pogodivši vratnicu iz stopostotne prilike, no isto kao u sličnoj situaciji u prvoj utakmici, ionako je bio u zaleđu. Povratka za Londončane jednostavno više nije bilo.

Barcelona je u potpunosti zatvorila utakmicu, a Guardiola je stigao dati priliku i povratniku Andresu Iniesti. U strijelce se tri minute prije kraja propustio upisati i Maxwell, ali šlag na tortu odlučio je staviti Messi. U 88. minuti po četvrti je put zatresao Arsenalovu mrežu, i to kroz Almunijine noge. Arsenal kući putuje praznih ruku, Barcelona nastavlja pohod prema obrani naslova, a u polufinalu će o Messiju i društvu razmišljati Jose Mourinho i njegov Inter.

Liga prvaka - završnica

četvrtfinale

Lyon3:1Bordeaux
Bayern2:1Manchester United
Arsenal2:2Barcelona
Inter1:0CSKA Moskva
CSKA Moskva0:1Inter
Barcelona4:1Arsenal
Bordeaux1:0Lyon
Manchester United3:2Bayern

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 16:34
    @ Armada Grobnik Citat: " kod sva 4 gola bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme-i ništa više." Ti mora da se salis! Pa zar nije najveca napadaceva vrlina biti na pravom mjestu u pravo vrijeme? Bar tri od njegovih golova su svjetska klasa!
    Obrisan korisnik
  • danchy07.04.2010. u 15:15
    zašto bi te itko pljuvao? al to je glupost, jer koliko bi igrača zabilo 4 gola u pozicijama u kojima je on jučer bio? NITKO, teško da itko zabio i hat-trick iz tih istih pozicija, to da je imao i boljih utakmica se slažem, ali ako te ovo nije oduševilo onda si vrlo zahtjevan
    danchy
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 12:03
    Znam da ćete me sad svi popljuvat, ali meni je veći fenomen sama Barcelona nego Messi, kod sva 4 gola bio je na pravom mjestu u pravo vrijeme-i ništa više. Vidio sam i bolje njegove utakmice, kada sam izradi akciju i gol, ali ovo jučer me nije oduševilo, sve što je on napravio kod golova je... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • danchy07.04.2010. u 11:52
    samo da to ponove protiv reala, da ih zgaze usred madrida, kao i lani
    danchy
  • Obrisan korisnik07.04.2010. u 08:37
    e tako - sada one epitete koje smo davali Ronaldu, Rooneyu i ostalima treba skinuti za (barem) oktavu, kako bi ostali epiteti za Messija...
    Obrisan korisnik