Liga prvaka - završnica, polufinale, 20.04.2010, 20:45 h
Inter
Inter 3:1 Barcelona
Barcelona

Video: Barcelona pala pred Mourinhom!

Borna Rupnik • utorak, 20.04.2010.
Video: Barcelona pala pred Mourinhom!
Foto: EPA

Nogometaši Intera svladali su na svom terenu branitelja naslova europskog prvaka, Barcelonu, rezultatom 3:1 te je pred katalonskim divom velik zadatak uoči uzvrata na Camp Nou...

Barcelona je nakon dvodnevnog puta autobusom u Italiju na San Siru izgubila od nadahnutog Intera 3:1 te će na svom terenu sljedeće srijede morati pružiti znatno više želi li doći u situaciju u madridskom finalu braniti svoj naslov.

Jose Mourinho u Milanu je povjerenje ukazao istoj jedanaestorici koja je svladala Chelsea u Londonu te Juventus prošli petak, dok je Josep Guardiola sastav složio bez ozlijeđenog Andresa Inieste, a sa Zlatanom Ibrahimovićem u vršku napada, čime je upotpunio Šveđaninov privatni dvoboj sa Samuelom Eto'om - ti su igrači prošle sezone nosili dresove današnjih suparnika.

Bez kapetana

Carles Puyol, kapetan Barcelone, zaradio je u 51. minuti utakmice žuti karton zbog kojeg će propustiti uzvratni susret sljedeće srijede. Puyol je zbog isključenja u Londonu propustio i uzvratni susret protiv Arsenala. S druge strane, na Camp Nou iz istog razloga sigurno neće biti Dejana Stankovića.

Inter je na krilima prije svega neumornih Thiaga Motte i Estebana Cambiassa dobro razbijao pokušaje Barceloninih napada i u velikoj mjeri uspio isključiti Lionela Messija. Katalonskih prijetnji u uvodnom dijelu susreta nije bilo mnogo, a talijanska se momčad u napadu uglavnom žalila na odluke pomoćnog suca. Najbolju je priliku imao Diego Milito, nakon što je Victor Valdes obranio udarac Eto'oa. No, gosti su poveli iz svoje prve prave prilike.

Igrala se 19. minuta kada je Maxwell probio lijevu stranu i dao odličnu povratnu loptu za Pedra Rodrigueza a mladi Španjolac sigurno trese mrežu prizemnim udarcem. Ipak, Barcelonin pogodak nije pokolebao Inter te je u 27. minuti još jednu dobru šansu propustio Milito, ponovno pucavši iz gotovo identične situacije pored okvira gola.

No, zasluženo je izjednačenje stiglo samo tri minute poslije, kada je Milito iz srca kaznenog prostora proigrao zaboravljenog Wesleya Sneijdera, koji hladnokrvno pogađa za 1:1. Bio je to prvi Interov pogodak Barceloni u povijesti, nakon ukupno 390 minuta igre. U egalu se otišlo na odmor, a nastavak nije mogao početi bolje za Inter.

Jedna izmjena

Usprkos ne posebno povoljnom rezultatu, Josep Guardiola nakon uvođenja Abidala više nije imao potrebe mijenjati svoj sastav. A Barcelona je i u ovakvom porazu imala premoćnu statistiku - 636 dodavanja, od čega 82% točnih, 67% posjeda lopte i tri pretrčana kilometra više. Međutim, sama statistika ne vodi u finale.

Nerazzurri su krenuli vrlo agresivno, a u 48. minuti Sneijder je povukao jednu akciju i proslijedio loptu do Milita, koji pronalazi Maicona, a Brazilac iz drugog dodira matira Valdesa na golemo oduševljenje velike većine prisutnih na San Siru. Barcelona je uzvratila nekoliko minuta kasnije, stvorivši gužvu u Interovom petercu, ali se s dvije prave reakcije istaknuo Julio Cesar.

A dobro je za Mourinhov sastav postalo još bolje u 61. minuti, kada je Eto'o centrirao, Sneijder ne baš idealno zahvatio loptu, ali natrčao je dvostruki asistent Milito i povisio na 3:1. Josep Guardiola reagirao je uvođenjem Erica Abidala umjesto Zlatana Ibrahimovića.

U redove europskog prvaka kao da se tada uvukla doza nervoze i nesigurnosti te su gubili izravne duele, a Inter nije popuštao u svojoj izrazito čvrstoj igri. Barcelona je pritisnula u svom stilu tek u posljednjih desetak minuta, a najbliže pogotku bili su Messi iz slobodnog udarca i Gerard Pique, koji je dva puta zakomplicirao vrlo izgledne prilike. Doduše, i Inter je mogao do četvrtog gola da je Sneijder bolje primio loptu u protunapadu.

Prvi je čin pripao Joseu Mourinhu i njegovim pulenima. Može li Barcelona u narednim danima pripremiti još jednu čudesnu predstavu i uzvratiti?


Liga prvaka - završnica

polufinale

Inter3:1Barcelona
Bayern1:0Lyon
Lyon0:3Bayern
Barcelona1:0Inter

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik22.04.2010. u 19:49
    ko kaze da barca nemoze njih dobit 2-0 na sirem terenu campnoua?!
    Obrisan korisnik
  • GoGo721.04.2010. u 15:45
    Nisam rekao da trener ne igra ulogu, ali sigurno je da ne igra glavnu ulogu. Ovi Mourinholjupci su mi se više popeli na vrh one stvari. Pa pogledajte samo ovaj naslov koji kopa oči - Barcelona pala pred Mourinhom!
    GoGo7
  • Bogomdani21.04.2010. u 12:59
    Mislim da je Chelsea oštećeniji od Barcelone u te dvije utakmice ali se slažem da u drugoj utakmici nije bilo 5 jedanaesteraca kako je odmah poslije utakmice tvrdio veliki navijač Chelsea Igor Štimac, a i Drago Ćosić - koji je isto bio pretjerao sa urlanjem na suca. Mislim da i dijelom zbog toga... [više na forumu]
    Bogomdani
  • Obrisan korisnik21.04.2010. u 11:24
    Nemojte tako, trener igra veliku ulogu u svakoj ekipi. Barcelona ima fantasticne igrace pa je opet Guardiola zasluzan barem 50% za ovo sta igraju. Mourinho je svojoj ekipi rekao sta da rade. Oni su to ispostovali, ne moze trener na svaku sitnicu utjecat i za svaki potez biti zasluzan, ali tvrditi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • GoGo721.04.2010. u 11:04
    U porazu protiv Rome nitko nije spomenuo Mourinha, u porazu od Catanie nitko nije spomenuo Mourinha. A lani Inter nije imao Eto'o-a, nije imao Milita, nije imao Sneijdera. Ako pogledaš sada igru Intera, pa ona se svodi na ta tri igrača! Inter je zadnje 4 godine osvajao Scudetto a ove godine... [više na forumu]
    GoGo7