Nogomet

Prijeti lijeva strana Timisoare

Vedran Attias • utorak, 29.09.2009.
Prijeti lijeva strana Timisoare
Foto: Davor Sajko

Što zapravo Dinamo zna o rumunjskom doprvaku teško je reći prije nego što utakmica počne, no neke taktičke stvari, kao i vrijednost momčadi te otkuda hrvatskim prvacima prijete najveće opasnosti - nije teško uočiti i prije samog dvoboja...

Prije svake europske utakmice kada se radi analiza protivnika temeljena na sadašnjoj formi, uloženom novcu u momčad, stanju igrača, ozljedama, taktici i sličnome dobije se kakva-takva slika protivnika, no realnu snagu praktički je nemoguće procijeniti prije same utakmice. Unatoč tome, malo smo istražili: tko to čeka Dinamo u Rumunjskoj u četvrtak navečer?

Timisoara je klub koji je prošlogodišnjim osvajanjem drugog mjesta ostvario najveći uspjeh u povijesti kluba otkako su 2005. ušli u prvu ligu i priskrbili si novog gazdu koji se zove Marian Alexandru Iancu. Iancu je vrlo kontroverzni "poslovni" čovjek koji je dva puta bio iza rešetaka, niz skandala se veže uz njegovo ime, a doslovno pljuvanje novinara njegova je svakodnevica, no za Dinamo je najbitnije što je bogati naftni magnat u momčad prošle godine utukao sedam milijuna eura dok je ove godine taj iznos bitno smanjio na - milijun.

Rumunjski doprvaci igraju 4-2-3-1 s time da rijetko izlaze iz formacije i vrlo su taktički organizirana i ozbiljna momčad. Za razliku od Dinama, rumunjska momčad itekako zna odigrati na rezultat, a baš su takvom igrom na nulu izbacili Šahtar iz Lige prvaka nakon 2:2 iz Ukrajine; i jedno i drugo se čini kao znanstvena fantastika u slučaju Dinama.

Loš(iji) ulazak Timisoara u rumunjsko prvenstvo nije nešto bi trebalo ohrabriti Plave jer je rumunjska liga jednostavno dobra pa tako Dinamov protivnik s tri pobjede i pet remija (jedina su neporažena momčad lige) drži šesto mjesto, no sa samo dva boda zaostatka za vodećim Clujom. Također, gol razlika 8:5 u osam utakmica dovoljno govori koliko su čvrsta momčad.

Što se tiče same momčadi, momčad ima devet prijavljenih stranaca za europske utakmice, a rijetko kada ih igra više od pet. Cijela momčad po transfermarktu vrijedi otprilike kao i Dinamo (oko 38 milijuna eura) s time da je najskuplji igrač jedan od dva rumunjska reprezentativca Bucur koji vrijedi 3,5 milijuna eura. Njega slijede Armenac Artavazd Karamjan (3,3) koliko vrijedi i vrlo dobri i 203 centimetra visoki vratar Pantilimon.

Bucur je opasan igrač koji uglavnom igra na lijevoj strani gdje mu pomažu braća Karamjan (spominjani Artavazd i Arman) koji zbog svojih ofenzivnih sklonosti ostavljaju dosta prostora iza leđa, no zato njihove odlaske naprijed pokriva Nibombe, 196 centimetara visoki Togoanac. Drugi pak stoper, Meru, nije toliko kvalitetan dok u sredini terena za ekipu "gine" kapetan Alex.

Izbacivanje Šahtara u trećem pretkolu Lige prvaka zvuči zaštrašujuće, a način na koji su to Rumunji napravili - nije dobar za Dinamo. Naime, nakon što su lukavo igrali na kontre u Ukrajini i izborili odličnih 2:2 kod kuće su rutinski sačuvali prednost gola u gostima i sa 0:0 izbacili Srnu i ekipu. Potom su Rumunji ispali od Stuttgarta, no niti njemački predstavnik u Ligi prvaka nije ih dobio oba puta jer je u uzvratu u Njemačkoj bilo 0:0.

Rumunji u prosjeku na svojem terenu rade oko 25 prekršaja što pokazuje koliko čvrsto igraju pred 32.017 svojih navijača koliko će ih biti u četvrtak. Usporedbe radi, na prvenstvene utakmice dolazi 15-20 tisuća navijača koji su, kažu upućeni, najbolji u Rumunjskoj. Nekoliko izvora potvrdilo je kako su navijači Timisoara redovito 12. igrač svoje momčadi, a ako se uzme u obzir kako dosta Srba navija i živi baš u tom gradu - potpora s tribina neće izostati.

Pod uvjetom da se igrači Dinama ne prestrašne sigurno vruće atmosfere, publika bi mogla biti "dvosjekli mač" za rumunjsku momčad jer se Dinamov protivnik ipak većinu utakmica brani i igra na kontre dok bi ih publika, ali i opće uvjerenje Rumunja kako su bolji od hrvatskog prvaka, mogli pogurati prema naprijed što bi im se, nadaju se u Dinamu, moglo obiti o glavu.

Jasno je kako Dinamo u četvrtak čeka tehnički i taktički jaka momčad koja gotovo svaki tjedan igra jaku utakmicu u domaćem prvenstvu, no protivnik je to koji se, unatoč svojim prijašnjim nastupima, neće braniti već će krenuti po pobjedu koja bi im nakon s(p)retnog remija u Amsterdamu otvorila vrata drugog kruga. Ima li njihov optimizam pokriće ili će Dinamo odigrati jednu od "onih svojih" gostujućih europskih utakmica - saznat ćemo u četvrtak...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!