Ostali sportovi

Chicago, Rio, Madrid ili Tokio?

Maja Giljanović • četvrtak, 01.10.2009.
Chicago, Rio, Madrid ili Tokio?
Foto: EPA

Međunarodni olimpijski odbor kroz povijest se navikao na pritiske tijekom kampanja uoči odabira grada domaćina Olimpijskih igara. Postojbinu olimpizma Atenu su primjerice na 100-tu godišnjicu Olimpijskih igara odbili i OI dali Atlanti, odbili su i jedan New York nakon terorističkih napada na Blizance, kockali su se prošle godine s Pekingom. U četvrtak ujutro BBC News tvrdi da će se MOO u jednoj od najizjednačenijih utrka u povijesti oduprijeti "vabljenjima" Barracka Obame i OI 2016. dati Španjolcima...

Međunarodni olimpijski odbor broji 106 članova. Europljana uključujući predsjednika MOO-a Jacquesa Roggea je 46, Azijaca 23 (jedan je član suspendiran), Afrikanaca 15, Sjeverna Amerika ih ima 13, Južna pet i Oceanija četiri. Svi su oni od rujna 2007. pod pritiskom četiri grada čije su kandidature u kolovozu prošle godine proglasili valjanima: Chicaga, Madrida, Rio de Janeira i Tokija (Doha, Prag i Baku ih nisu zadovoljili).

Posljednjih mjeseci mediji potenciraju kandidaturu Chicaga. Amerikanci su posljednji put organizirali Olimpijske igre u Atlanti 1996., a najveći vjetar u leđa daje im bivši senator Illinoisa, predsjednik SAD-a Barrack Obama. Prva američka obitelj (teren za dolazak Obame od jutros mu u Kopenhagenu priprema supruga Michelle) u žiži unutarnjopolitičke bitke oko reforme zdravstva pronašla je vremena skoknuti u Dansku i šarmirati MOO da ponudu Chicaga proglase najboljom.

Vezane vijesti

Kao najveći suparnik Chicagu jedno je vrijeme figurirao Rio. Brazilska politička i sportska elita - predsjednik Luiz Inacio Lula i najveći nogometaš u povijesti Pele među ostalima - svoju šansu vidi u činjenici da Južna Amerika nikad nije organizirala OI (najjužniji je izuzev Australije Meksiko 1968.).

FIFA je Brazilu dala Svjetsko prvenstvo u nogometu 2014., ali hoće li se MOO povinovati primjeru Svjetske nogometne federacije u prvom redu zbog kritika - Madrid se baš u srijedu odlučio Brazilcima zadati udarac ispod pojasa i proglasiti ih "sigurnosnom rupom" - oko stope kriminala i vala zločina na ulicama Rija.

Madrid je u posljednjih 20-tak dana pritisnuo papučicu gasa. Španjolci kojima podršku daje Njegova Visost Juan Carlos prije četiri su godine tijesno izgubili od Londona (OI 2012.) i upravo njih engleski BBC u četvrtak ujutro u vijestima proglašava pobjednicima. Pouzdani izvori u najvišim strukturama MOO-a navodno javljaju da su 45-minutne prezentacije i posljednji pokušaji "umiljavanja" članovima puka formalnost jer je ponuda Madrida takva da su voljni zanemariti i pravilo o rotaciji kontinenata.

Tokiju se od prvog dana prognozira eliminacija u prvom krugu. Japanci su LJOI organizirali 1964., što se infrastrukture i tehničkih stavki kandidature tiče ocijenjeni su najvišim ocjenama, ali izostaje što je MOO-u izuzetno bitno: osim što je potpora građana Tokija i Japanaca uopće na niskoj razini, ni car Akihito se nije pretrgao, a i LJOI u Londonu i ZOI u Sočiju (2014.) u prvom su redu izlobirali tadašnji britanski premijer Tony Blair i tadašnji ruski predsjednik, premijer Vladimir Putin.

Nakon dvije godine basnoslovno skupih kampanja, hi-tech projekata i lobiranja odluku će u Kopenhagenu na 13. Olimpijskom kongresu među ostalima donijeti i član MOO-a, počasni predsjednik HOO-a (u Danskoj su i predsjednik Hrvatskog olimpijskog saveza Zlatko Mateša i glavni tajnik Josip Čop) Antun Vrdoljak.

Barcelona 1992., Madrid 2016.? Tip kladioničara je Chicago (4/5), ali najsvježiji podaci govore da će nakon trećeg kruga glasovanja (pobjednička je ponuda koja osvoji više od 50 % glasova) u petak u 18.30 veseljem eruptirati upravo Plaza de Cibeles španjolske prijestolnice (16/1).

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!