Košarka

Roko na početku

Branimir Korać • srijeda, 14.10.2009.
Roko na početku
Foto: EPA

Roko Leni Ukić bori se za status u Milwaukee Bucksima. Ova sezona mogla bi mu biti čak i teža što se tiče minutaže nego prva u Raptorsima, mladi Brandon Jennings iskazuje u predsezoni veliki potencijal i lagano grabi priliku...

Kada se Toronto nakrcao razigravačima nakon završetka sezone, postalo je izvjesno kako će Roko Leni Ukić biti mijenjan. Ostanak Josea Manuela Calderona i dolazak Jarreta Jacka značili su kako Roko u hijerarhiji pada u treći plan i trade je bio najbolji izbor.

Nije se dugo čekalo, Scott Skiles je s oduševljenjem pristao na razmjenu i Ukić je preselio u Milwaukee. U Milwaukeeju su već bili starosjedioc i prvi razigravač momčadi Luke Ridnour te rookie Brandon Jennings. Roko je stigao u Buckse boriti se za minutažu na poziciji prvog back-upa s Jenningsom.

Vezane vijesti

Sudeći prema predsezonskim utakmicama, pred Ukićem će biti dugačka sezona. Ridnour je Skilesov miljenik, nedodirljiv je i siguran prvi play. Svojedobno ga je Portland htio mijenjati, davali su Skilesu dobru ponudu u potentnom Baylessu i Travisu Outlawu, no Skiles nije htio niti čuti za takvo što. Ridnour će, dakle, imati svojih 30+ minuta.

Za preostalu minutažu borit će se Jennings i Ukić. Jennings je dosad u pripremnom razdoblju ipak pružio više. Pružio je više u napadačkom dijelu gdje je pokazao veliku dozu agresivnosti, brzog razmišljanja i konstantnog traženja rješenja za poentiranje. Iako je sinoć imao dosta loš šut, Jennings je i razigravao, bio konstantno u kontaktu s loptom, pokušavao zabiti ili asistirati za koš.

Roko ipak nije toliko agresivan. Čini se kako još uvijek zarađuje povjerenje suigrača, a i sama igra Bucksa u ovom pripremnom razdoblju nije baš da mu savršeno odgovara. Dosta se solira, lopta je predugo u rukama jednog igrača i prečesto se dogodi da Roko ostane u kutu terena po 10-15 sekundi bez ikakve akcije.

Određeno vrijeme na parketu proveo je i u kombinaciji s Jenningsom i u tim trenucima igrao je na poziciji šutera, no ipak ne treba očekivati kako će previše vremena provoditi na toj poziciji jer je njegova pozicija ipak ona razigravača.

Ukoliko želi doći do minutaže, morat će podići agresivnost. Jennings već sada pokretima izgleda kao iskusan NBA razigravač, ima odličan ulaz, ljevak je i to je dodatna novost za protivnike. Šut mu nije savršen, ali brzina mu je velika prednost i dosta ju koristi kako bi otišao na prodor i iz njega nerijetko asistirao na otvoreni šut ili polaganje. S druge strane Roko odigrava sigurnije varijante kada je na jedinici stoga mu je i učinak nešto slabiji.

Ukić je puno sličniji Ridnouru, kontroliraniji je od Jenningsa, no njegov hendikep je taj što Ridnour ipak igra kada su na parketu Redd, Bogut i društvo, a Roko je igrao u kombinaciji s Elsonom i rezervistima i djelomično je i u tome razlog "smanjene vidljivosti".

Bez obzira na sve, startna pozicija za Roka nije možda onakva kakva se očekivala. Ostaje za vjerovati kako će tijekom sezone ipak dobiti priliku pokazati kako se s pravom vjerovalo da je odlazak u Buckse odličan potez.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!