Košarka

PAO i Real ispred svih

Branimir Korać • srijeda, 21.10.2009.
PAO i Real ispred svih
Foto: Nikola Movrić

D skupina Eurolige donijet će nam dva dvoboja koja će cijela Europa pratiti s velikim zanimanjem. Bit će to susreti Reala i Panathinaikosa, a ostaje za vidjeti hoće li im se netko priključiti i boriti se za sam vrh skupine. Na prvi pogled za to je sposoban jedino Himki...

Praktički sve skupine imaju tri favorita i one koji vrebaju iz drugog plana. Ništa drugačije nije niti u skupini D. Izraziti favoriti za prolaz u drugi krug su Real, Panathinaikos i Himki i ispadanje bilo kojeg od ta tri kluba bila bi prava senzacija. Teško da će se takvo što dogoditi.

Panathinaikos je jako malo mijenjao. Željko Obradović ostavio je glavninu momčadi na okupu, njima pridodao mlade Calathesa i Tepića i spreman je za obranu naslova prvaka Europe. Trenutno imaju problema s ozljedama, najviše se osjeti izostanak Mikea Batistea, te su doveli kao kratkoročno rješenje Juricu Golemca. No kada se kompletiraju bit će ponovno vrhunski, dovoljno jaki da se mogu upustiti u borbu za naslov prvaka i ove sezone.

Jedna od momčadi koja je napravila najveće promjene, gledano među onima euroligaškima, je svakako madridski Real. Promjenom trenera i dolaskom Messine na klupu, u Realu su krenuli i u totalnu rekonstrukciju momčadi. Messina je otpisao velik broj igrača, među njima i hrvatski dvojac Tomas - Bogdanović i složio si momčad po ukusu. Doveli su Veličkovića, Prigionija, Garbajosu, Vidala, Hansena, Lavrinoviča, Dašića, Kaukenasa i tako složili sjajnu ekipu koju će Messina bez ikakve sumnje posložiti da konkurira za trofeje na svim poljima.

Odmah uz bok Reala i Panathinaikosa dolazi ruski Himki. Rusi su prošle sezone krenuli ambiciozno, napravili su pravi boom s nizom jakih transfera, no dobar dio njih ostao je bez novca i kako je sezona išla, tako su bili u sve većim problemima. Himki nije jedan od njih, uložili su dosta u momčad i ove sezone te pokazuju ambicije. Španjolski izbornik Sergio Scariolo doveo je u Himki Carlosa Cabezasa i Raula Lopeza i nada se kako će s ovom dvojicom kvalitetnih razigravača lakše do rezultata. Njima neće biti problem prilagoditi se, pokazali su to već u pripremnim susretima, a imaju i s kim igrati. Tu su već Timofej Mozgov, Kelly McCarthy, Paulius Jankunas, Keith Langford, Robertas Javtokas, sve redom sjajni igrači sposobni za dobar rezultat.

Armani Jeans najozbiljniji je kandidat od preostale tri momčadi za prolaz dalje. Talijani imaju vrlo solidnu momčad predvođenu Morrisom Finleyem i Alexom Ackerom, a tijekom ljeta su doveli i dvojicu vrlo dobrih Litavaca Marijonasa Petravičiusa i Jonasa Maciulisa.

Uz Armani prolaz dalje tražit će i EWE Baskets Oldenburg i Prokom. Prokom je već niz godina Euroligaš, već je dobro poznato lice u ovom društvu, a ulaganja su rijetko opravdavali nekim velikim rezultatom. U novu sezonu su krenuli na krilima Logana, Ewinga, Sowa i Jagle, ostaje za vidjeti hoće li to biti dovoljno za prolaz.

Oldenburgu je ovo prva sezona u euroligaškom društvu i ne očekuju previše. Za ovu momčad nastupa i jedan Hrvat, Jasmin Perković, i sigurno je kako će njemački predstavnik dati sve od sebe kako bi nekom otkinuo koji bod, no teško je za vjerovati kako će proći u drugi krug.

Euroliga, skupina D

  • Rezultati
  • Ljestvica

1. kolo

Asseco Prokom Gdynia81:87EWE Baskets Oldenburg
Himki84:81 *Real Madrid
Armani Milano67:75Panathinaikos
1Real Madrid 82+121
2Panathinaikos 82+95
3Himki 64+7
4Asseco Prokom Gdynia 46-63
5Armani Milano 37-17
6EWE Baskets Oldenburg 19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!