Košarka

Kakvo će lice pokazati Cibona?

Ivor Krapac • četvrtak, 29.10.2009.
Kakvo će lice pokazati Cibona?
Foto: Kristijan Komarica

Drugo kolo Eurolige hrvatskim prvacima donosi još jači i teži izazov od startnog protiv Montepaschija i utakmice koju bi bilo najbolje što prije zaboraviti. Na startu nije izgledalo dobro, a je li Cibona izvukla pouku i koliko može protiv novog suparnika iz europskog vrha, pokazat će četvrtak u Barceloni...

Težak Cibonin raspored na otvaranju najjačeg klupskog kontinentalnog natjecanja namijenio je momčadi Velimira Perasovića tri zahtjevna suparnika u tri tjedna. Protiv Montepaschija su Cibosi ostali zaleđeni na -45, Fenerbahče Ülker u Istanbulu na rasporedu je iduće srijede, a između ta dva euroligaška nastupa smjestilo se vjerojatno najteže gostovanje u skupini A. Koliko god Montepaschi bio jak, a da je stvarno jak uvjerili smo se u prvom kolu, Barcelonu će ipak većina vidjeti kao glavnog favorita i najjaču momčad ove grupe.

No, kako svatko u prvom redu gleda na sebe i pokušava pružiti najbolje što zna, tako će i Cibosi tražiti svoju šansu u Blaugrani. Rezultatskog imperativa, naravno, nema, jedini imperativ je pokazati puno ljepše lice nego prošlog tjedna i dati do znanja da ova Cibonina momčad ipak neće biti samo prolaznik u europskom društvu, pa ako se poklopi i slab dan favorita, uzeti sve što se ponudi. Nema odlaska s bijelom zastavom, kako je najavio Perasović, a ako ga igrači poslušaju i pokažu takav pristup na parketu, hrabriji, odlučniji i puno koncentriraniji nego protiv Montepaschija, bit će to dobra naznaka uoči nastavka natjecanja i utakmica u kojima će imperativ rezultata biti nešto veći nego u četvrtak.

Iako kompletni, Cibosi u Barcelonu nisu otputovali spokojni. Glavna briga je ozljeda skočnog zgloba Marka Tomasa zbog koje, po stanju stvari u srijedu, vjerojatno neće moći igrati, dok je nešto manji problem Ahilova tetiva Dalibora Bagarića, koji bi ipak mogao biti spreman. Bez poteškoća ovog puta nije išlo iako bi, realno, u Blaugrani posao bio jako težak i da su svi zdravi.

Dok Cibonin trener strijepi nad Tomasom i Bagarićem, Xavi Pascual, kolega na suparničkoj klupi, takvih problema nema. Uz Barceloninu širinu, Pascual ima s čime kombinirati, a ovosezonska momčad možda mu je i jača od one iz prošle sezone, okončane španjolskim naslovom i trećim mjestom na euroligaškom Final Fouru. Terence Morris, Pete Mickael, Boniface Ndong i Erazem Lorbek bili bi pojačanja za bilo koji klub iz europskog vrha, no u Barceloni se nisu zaustavili samo na njima četvorici, već su kao "šlag na tortu" doveli i španjolskog reprezentativca Rickyja Rubija.

Dosadašnji član Joventuta, koji je prije osam dana napunio 19 godina, bio je glavna zvijezda prijelaznog roka u Španjolskoj, nakon što su ga kao petog na draftu izabrali Minnesota Timberwolvesi razmatrala se i opcija odlaska u NBA, no na koncu je ipak ostao kod kuće. Najjača svjetska liga će pričekati, a Rubio će u četvrtak biti jedna od glavnih briga Ciboninih igrača - uz iskusne Juana Carlosa Navarra, Gianlucu Basilea i Jaku Lakoviča, s Navarrom u prvom planu, Pascual sada ima još veći izbor na vanjskim pozicijama. S Lorbekom i Ndongom, a otprije i Franom Vazquezom, nisu slabi ni pod košem.

Na papiru, sve izgleda jednostavno, Barcelona je izraziti favorit za pobjedu do koje neće doći pretjerano teško, ali kao što je rekao Velimir Perasović, tek će teren svakoga staviti tamo gdje mu je mjesto. Nadajmo se da će i Cibosi tu imati što za reći, prošlotjedna ružna lekcija bila je dovoljna.

Euroliga, skupina A, drugo kolo:
Barcelona - Cibona 20,45 sati

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

ASVEL Lyon-Villeurbanne76:78 *Fenerbahçe
Barcelona81:59Cibona
Montepaschi Siena84:64Žalgiris
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!