Košarka

Cibosi preslabi za Barcelonu

Ivor Krapac • četvrtak, 29.10.2009.
Cibosi preslabi za Barcelonu
Foto: EPA

Cibona je pretrpjela drugi uvjerljivi poraz na začetku Eurolige. Nakon Montepaschija, ulogu favorita protiv momčadi Velimira Perasovića je bez puno poteškoća potvrdila i Barcelona, no ovog puta je barem završni minus bio ljepši nego prošlog tjedna - završilo je s 22 razlike...

Trebalo je biti jako veliki optimist da bi se vjerovalo da Cibona na gostujućem terenu može ozbiljnije zaprijetiti momčadi Xavija Pascuala. Takvih optimista teško bi se našlo u većem broju, a na koncu se dogodilo ono što je bilo realno - Cibosi se kroz 40 minuta ne mogu nositi s Barcelonom, mogu samo na trenutke, no to ovog četvrtka nije bilo dovoljno za više od poraza s 81:59. S obzirom da je malo prije kraja bilo +27 za domaće i ako se prisjetimo onih -45 protiv Montepaschija, konačni rezultat i ne izgleda tako loše.

Otvaranje susreta donijelo je nekoliko dobrih vijesti. Marko Tomas i Dalibor Bagarić, koji su bili pod upitnikom zbog ozljeda, našli su se u startnoj petorci, a Jamont Gordon krenuo je puno bolje nego protiv Montepaschija i sa šest ranih poena, košem i dodatnim bacanjem i tricom, doveo Cibonu do ranih 6:0. No, takav početak brzo je pozvao Barcelonu na buđenje. Juan Carlos Navarro s dvije trice, a Terence Morris uz tricu i zakucavanje povezali su domaću seriju od 11:0 za preokret na 11:6 u četvrtoj minuti.

U završnici prve dionice Cibona se primaknula na dva poena minusa tricom Vedrana Vukušića za 15:13, da bi potom stigao novi odgovor Barcelone, ovog puta uz pet poena Rogera Grimaua u mini-seriji od 6:0 i odmaku na dotad najvećih 21:13 rano u drugoj četvrtini. U tom je razdoblju Velimir Perasović pokušao sa zonom, što i nije izgledalo tako loše - Barca je do završnice prvog poluvremena zabila manje od 30, a pet poena Marka Tomasa u kratkom razdoblju pomogla su u smanjenju na samo 29:25 tri minute do kraja četvrtine.

No, onda se praktički ni iz čega dogodio potpuni zastoj Cibosa. Počelo je promašenim čistim polaganjem Gordona u kontri kod četiri poena minusa, a nakon promašenog teškog Tomasovog šuta za tricu, američki razigravač potvrdio je da se ohladio nakon dobrog početka susreta prekršajem u napadu na vlastitoj polovici pod pritiskom dvojice Barcinih igrača. Dok je Perasovićeva momčad upala u rupu, domaćima se potpuno otvorilo, a glavnu ulogu preuzeo je Juan Carlos Navarro s dvije trice i dva slobodna bacanja u seriji od 10:0 za bijeg do 39:25. Tomas je malo ublažio pad smanjenjem na 39:27 na kraju prvog poluvremena.

Takav minus se u košarci, naravno, može stići, no Cibosi su i na početku treće četvrtine vozili u pogrešnom smjeru. Probudio se Pete Mickeal, koji u prvih 20 minuta nije pokazao baš ništa, a nakon povećanja prednosti na 49:31, pridružio se Boniface Ndong, a zatim i Gianluca Basile tricom za okruglih 59:39 u 29. minuti. Basile je ubrzo utrpao još jednu tricu, a Ricky Rubio, koji se uglavnom isticao asistencijama i uobičajeno dobrom obranom, povisio na 64:41 uoči posljednje četvrtine.

Tu je priči bio kraj, Barcelona takvu prednost protiv slabijeg suparnika jednostavno ne može ispustiti, pa je Pascual dobio priliku i za odmaranje svojih glavnih aduta. Kako i na klupi ima puno oružja, razlika nije padala, štoviše, i narasla je do već spomenutih +27, što su Cibosi slobodnim bacanjima večeras slabog Lukše Andrića i tricom Vukušića donekle uljepšali.

Domaće su do očekivane pobjede vodili Navarro (20 poena) i Morris (15), dok su najefikasniji Cibosi bili Tomas sa 16 i Gordon s 12 poena uz slabih 5/15 iz igre. Amerikanac je dodao i četiri osvojene lopte i tri asistencije.

Slabih je, nažalost, ponovno bilo puno više, a statistički i po dojmu, daleko najgori bio je Antonio Graves, o čijem nastupu dovoljno govori valorizacija -10. Tome zaista ne treba ništa dodati.

Euroliga, skupina A

  • Rezultati
  • Ljestvica

2. kolo

ASVEL Lyon-Villeurbanne76:78 *Fenerbahçe
Barcelona81:59Cibona
Montepaschi Siena84:64Žalgiris
1Barcelona 100+208
2Montepaschi Siena 82+141
3Žalgiris 37-66
4Cibona 37-105
5ASVEL Lyon-Villeurbanne 37-69
6Fenerbahçe 37-109

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!