Nogomet

Prilika za Cibalijin bijeg

subota, 03.04.2010.
Prilika za Cibalijin bijeg
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

S obzirom na domaći ogled protiv Istre te neugodna iskušenja Karlovca na Maksimiru i Šibenika u Varaždinu, nogometašima Cibalije nudi se prilika da sedam kola prije kraja stvore solidnu prednost nad konkurencijom u borbi za drugo mjesto na tablici...

Lokomotiva se nakon boda sa Šubićevca želi vratiti domaćim pobjedničkim navikama - momčad Roya Ferenčine u zadnjih pet kola na Maksimiru ima pet pobjeda - a s druge strane terena stajat će čvrsti Karlovčani, što prije svega znači da treba pronaći recept za probijanje njihove obrane.

Vezane vijesti

Zato bi Ferenčina mogao osjetiti izostanak suspendiranog Ivana Peke, koji u posljednje vrijeme lakoćom rješava situacije jedan-na-jedan, no u igračima poput Tomislava Martinca ili Tomislava Havojića ima sasvim dovoljno ofenzivne kvalitete, a tu je iskusni Nino Bule da zabije kad najviše treba. Naravno, pritom defenziva na čelu s Ivanom Kelavom ne smije griješiti jer Pamićeva ekipa to zna nemilosrdno kazniti.

Međusobni skor na strani je Lokosa, jer Karlovac plavo-bijele nije porazio ni u dvije utakmice u drugoj ligi, kao ni u jesenskom prvoligaškom ogledu. Eventualna pobjeda dovest će Lokomotivu ni više ni manje nego na prag borbe za Europu.

Nedostaju: Peko (kartoni), Pivarić, Kramarić, Musa (ozljeda)

Nakon što su u prošlom kolu svladali Rijeku i zauzeli treće mjesto, nogometaši Karlovca danas gostuju kod Lokomotive. Bit će to dvoboj "starih" poznanika, koji su igrali derbije još u Drugoj ligi. Upravo je Lokomotiva nanijela prvi poraz Karlovcu u Prvoj ligi i to na stadionu kraj Korane.

Trener Karlovca Igor Pamić, vrlo cijeni momčad Lokomotive, stoga je najavio da bi bio zadovoljan i bodom. "Ja mislim da ekipa Lokomotive u taktičkom smislu spada u sami vrh HNL. Imaju izrazito brze i školovane igrače. U svakom slučaju idemo ne izgubiti utakmicu, a bilo bi jako dobro ako bi pobijedili", rekao je Paminjo.

Karlovčani su ušli u pozitivnu seriju i zasigurno se dolaze u Maksimir nadigravati. Igor Pamić naglasio je, kako je Karlovac dosta popravio svoju igru koja sada sliči igrama iz prvog dijela sezone. Karabatić, koji se ozlijedio u utakmici protiv Rijeke, bit će spreman za današnji susret.

Nedostaju: Lajtman (kartoni)

Blagdanski vikend na Gradski će stadion u Koprivnicu u goste Slaven Belupu dovesti najslabiju momčad Prve HNL - sesvetsku Croatiju. Bit će to savršena prilika da Farmaceuti nakon gotovo pet mjeseci i 12 odigranih utakmica konačno upišu tri boda i izvuku se iz krize koja sada već opasno prijeti bilo kakvim europskim ambicijama.

"Moramo pobijediti Croatiju kako bismo vratili samopouzdanje i podigli igru prije završnih ogleda ovosezonskog prvenstva. Sesvete neće biti bezopasne jer u Koprivnicu dolaze rasterećene i bez imperativa - zbog toga moramo posebno paziti. Neću podnijeti ostavku u slučaju poraza - prvi sam i jedini puta u karijeri to učinio u Dinamu iz Tirane i odmah potom požalio", najavio je trener Zlatko Dalić.

Zbog akumuliranih žutih kartona susret će propustiti Posavec, a ozlijeđenima Marčiću i Vojnoviću nedavno se pridružio omaleni veznjak Papa, koji je "stradao" u prošlom domaćem dvoboju Slavena, protiv Dinama. Dalić je najavio i promjenu u prednjoj liniji: umjesto Tepurića uskočit će mladi Poredski.

Nedostaju: Marčić, Vojnović, Papa (ozljeda), Posavec (kartoni)

Kratko razdoblje nešto pozitivnijih rezultata sesvetske Croatije okončano je prošli tjedan u Kranjčevićevoj protiv Zadra, premda su igrači Gorana Jerkovića bili u kakvoj-takvoj prilici sačuvati barem remi. No, taj im bod ionako ne bi puno značio jer pretposljednja Istra bježi punih devet, pa im tako i u Koprivnici jedini značajniji ishod može biti iznenađujuća pobjeda.

Ipak, do nje će teško. Usprkos koprivničkim problemima, Slavenov je napad među efikasnijima u ligi, a nadu sesvetskoj obrani može donijeti tek povratak kapetana Saše Musa u sastav, koji je protiv Zadra odradio utakmicu kazne zbog prikupljenih žutih kartona.

Kao i obično, dinamika igre Croatije umnogome će ovisiti o dvojcu Marko Puškarić - Marko Guja, motoru Jasminu Agiću te jednom od najboljih strijelaca kluba, Anti Pokrajčiću, koji je ove sezone zabio tri pogotka, od čega dva u posljednja dva susreta u kojima je Croatia uopće tresla protivničke mreže.

Nedostaju: nitko

Dugo nije Stanko Mršić iščekivao jednu utakmicu s brigama poput onih koje ga more uoči gostovanja Puljana. Osim "požutjelog" Petra Tomića, svi igrači Cibalije na raspolaganju su svom treneru, tako da je konkurencija za ulazak u prvu jedanaestoricu veća nego ikad.

“Još uvijek u glavi vrtim nekoliko kombinacija početnog sastava, no znate da se ja uvijek vodim onom 'pobjednička momčad se ne mijenja'. Time sam valjda ponešto rekao", tajanstven je u petak bio strateg nebesko-plavih, davši ipak do znanja kako akcije najbolje stoje onima koji su svladali Zagreb u prošlom kolu.

To znači da bi ponajbolji igrač Cibalije ove sezone, Tomislav Pavličić, opet mogao započeti utakmicu na klupi za rezervne igrače. Iako Mršić uvjerava kako trenutni Pavličićev status proizlazi iz nedovoljne spremnosti i nešto lošije forme u posljednje vrijeme, činjenica je kako je kapetan iz prve jedanaestorice "izletio" onog trenutka kad je izjavio da ne namjerava produžiti ugovor koji mu istječe na ljeto.

Nedostaju: Tomić (kartoni)

Istra 1961 je u prošlom kolu glatko poražena od Osijeka u susretu u kojem je stvarala igru, ali nikako nije uspijevala to pretvoriti u pogotke. Time je prekinuta pozitivna serija, a poslije utakmice je uslijedio ulazak skupine "navijača" u svlačionice što je uvelike pogoršalo situaciju u i oko kluba.

U tom obračunu izgleda da je napadnut Asim Šehić koji je treneru Zoranu Vuliću poručio da nije u stanju otići na gostovanje u Vinkovce te da je bolje da ostane u Puli. Vulić je prihvatio odluku jer smatra da je bolje da se Šehić psihološki vrati jer forsiranje ne bi koristilo ni njemu ni klubu.

Osim Šehića, u sastavu neće biti ni Andra Švrljuge koji je ozlijeđen. Vulića prema tome očekuje jako težak posao u slaganju momčadi koja u Vinkovcima mora pokušati uzeti bod(ove) Cibaliji koja ima 17 uzastopnih pozitivnih rezultata i koja je u dosadašnjem djelu prvenstva primila samo deset golova.

Nedostaju: Švrljuga (ozljeda), Šehić (van kadra)

Nakon slavlja protiv "fenjeraša" Croatije, Zadar dočekuje Osječane koji su slavili u Puli i nalaze se na šestoj poziciji prvenstvene ljestvice. Bez obzira na protivnika, Zadar na Stanovima uvijek traži pobjedu pa će tako biti i protiv Osijeka.

Zadar spada u najugodnija iznenađenja proljetnog dijela prvenstva unatoč brojnim odlascima u zimskoj stanci. Petnaest susreta u nizu Zadrani ne znaju za poraz što je zavidna statistika, no tu ne misle stati. Krajnji cilj je osigurati ostanak u prvoligaškom društvu, a to je još daleko.

Zadar je do sada u 19 navrata ugostio Osječane i uvijek su to bili neizvjesni dvoboji. Devet pobjeda ostvarili su Zadrani, Osijek je slavio u tri navrata, a sedam susreta završilo je bez pobjednika. Zadrani nemaju problema s izostancima budući da je Jerbić odradio kaznu zbog tri žuta kartona. Posebno oprezni moraju biti Banović, Skočibušić, Terkeš te Surać koji su obilježeni s dvije javne opomene.

Nedostaju: nitko

Osječani u drugom uzastopnom gostovanju očekuju nastavak dobre igre i osvajanja bodova s kojim bi se potpuno priključili ekipama koje imaju priliku osvojiti mjesto za izlazak na europsko natjecanje. Ne nedostaje im optimizma iako nisu bili previše uspješni na prošlim gostovanjima u zadarskim Stanovima. Zadnja je pobjeda izvojevana još prije šest godina.

"Čeka nas teška utakmica, ali ako budemo igrali kao u Puli možemo izvući povoljan rezultat", rekao nam je Tomislav Šorša, vezni igrač s čijim su pogotkom bijelo plavi načeli mrežu Istre. Iskusni Milan Pavličić se oporavio i mogao bi u Zadru pojačati vezni red, a Ivan Miličević je imao samo jedan trening zbog problema s koljenom, no njegov nastup nije upitan.

"Ako dobro otvorimo utakmicu možemo osvojiti bodove u Zadru", kaže napadač Vedran Nikšić. Svi očekuju da se sušni dio osječkih napadača okonča i u Zadru proradi u jesenskom stilu kada su bili jedni od najefikasnijih.

Nedostaju: Ibriks (ozljeda), Todorčev (ozljeda).

Prema Šibenčanima Varaždinci osjećaju potpuni respekt, ne samo zbog četvrtog mjesta na tablici, nego i zbog kontinuirano dobrih rezultata i toga što vrlo teško primaju golove, kazao je trener Varteksa Samir Toplak. "Budiša i Vidić, Šibenikovi centralni stoperi, dobro drže obranu i nemaju problema u skoku."

Upravo će postizanje gola biti najvažnija misija varteksovaca, a Toplak kani igru započeti s dva klasična napadača: "Nas zanima samo pobjeda, nisu Šibenčani vanzemaljci, pokazali smo u Kupu da s njima možemo igrati. Alispahića i Zeca treba se paziti, ali ne treba od toga raditi dramu. Idemo igrati, nadigrati ih i pobijediti."

Mladi vratar Varaždinaca Saša Dreven svoj gol brani vrlo dobro te smatra da bi njegova ekipa, ukoliko zabije pogodak, imala vrlo dobre šanse protiv Šibenčana: "Tjedan dana pripremao se za tu utakmicu, moramo početi zabijati golove. Odlična nam je subota priprema za Kup, u kojem svi mi mladi igrači imamo priliku pokazati se Hrvatskoj", rekao je Dreven.

Nedostaju: nitko

Teško je i pobrojati s koliko su problema Šibenčani otputovali u Varaždin na prvenstveni ogled sa varaždinskim prvoligašem. Trener Branko Karačić muku muči s brojnim ozljedama standardnih prvotimaca. U subotu će mu tako nedostajati čak petorica članova najjače postave.

“Problemi su nam se, nažalost, pojavili u najbitnijem trenutku, ali računamo da će se netko oporavit do srijede. Izostanci su veliki problemi, ali vjerujem da će dečki koji će ih zamijeniti odigrati dobro, kao što su i do sada odigrali. Vjerujem da se uz čvrstu, organiziranu i discipliniranu igru, i uz sve probleme koji nas muče, iz Varaždina možemo vratiti zadovoljni“ - kaže trener Šibenčana.

Dvojac na bokovima JurčevićMedvid zamijenit će Spahija i Elez. Stoperski dvojac bit će Gusić i Budiša koji će zaigrati sa zaštitnom maskom (zbog slomljenog nosa). Umjesto Husmanija od prve će minute Bulat. Jedine dvije dileme koje Karačić ima su za mjesto u veznom redu (konkuriraju Bloudek, Jakoliš, Božić), odnosno napadu (Fuštar, Dajić, Božić).

Nedostaju: Husmani (kartoni), Medvid, Bačelić-Grgić, Vidić, Jurčević (ozljeda)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Zagreb1:1Hajduk
Inter-Zaprešić2:1Međimurje
Slaven Belupo4:0Sesvete
Zadar2:1Osijek
Cibalia0:0Istra 1961
Varaždin5:1Šibenik
Lokomotiva0:0Karlovac 1919
Rijeka2:2Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

23. kolo

Zagreb1:1Hajduk
Inter-Zaprešić2:1Međimurje
Slaven Belupo4:0Sesvete
Zadar2:1Osijek
Cibalia0:0Istra 1961
Varaždin5:1Šibenik
Lokomotiva0:0Karlovac 1919
Rijeka2:2Dinamo
1Dinamo 3070:20+5062
2Hajduk 3050:21+2958
3Cibalia 3046:20+2657
4Šibenik 3034:37-350
5Osijek 3049:36+1347
6Karlovac 1919 3032:23+947
7Slaven Belupo 3044:45-143
8Lokomotiva 3035:38-342
9Rijeka 3049:44+540
10Varaždin 3036:43-736
11Istra 1961 3031:40-935
12Zadar 3027:41-1434
13Inter-Zaprešić 3036:50-1433
14Zagreb 3043:49-633
15Međimurje 3037:61-2429
16Sesvete 3030:81-5114