Automoto

Red Bull usrećio sebe, a svi zajedno publiku

Borna Rupnik • utorak, 06.04.2010.
Red Bull usrećio sebe, a svi zajedno publiku
Foto: EPA

Velika nagrada Malezije obradovala je sve pratitelje Formule 1 jer je mnogo više podsjećala na Australiju nego Bahrein, dapače, a najsretniji kući idu vozači i zaposlenici Red Bulla, koji su ostatak društva ostavili iza sebe...

Oktanski vikend na stazi u Sepangu ponovno je ponudio mnoštvo uzbuđenja i zanimljivosti te je vrlo dobar pokazatelj da usprkos "bahreinskim sumnjama" Formula 1 možda i nije na samrti. Procesijskih je utrka bilo i bit će, a u međuvremenu se zainteresirani mogu posvetiti uživanju u majstorijama poput onih u Maleziji.

Dvoboj vikenda

Vitalij Petrov i Lewis Hamilton priredili su na malezijskom asfaltu obračun za sladokusce. Ruski debitant u Renaultu pošteno je namučio bivšeg svjetskog prvaka u McLarenu, vrativši svoju poziciju nakon Hamiltonovog prolaska, a potom je britanski vozač morao dati sve od sebe - štoviše, toliko da postane predmet sudačke rasprave - kako ne bi i po drugi put završio iza žutog bolida.

Svoj je obol ponovno dala i kiša, koja je vozače poštedjela u nedjelju, ali je u subotu režirala razvoj kvalifikacija te ostavila čak tri svjetska prvaka i Felipea Massu pri samom dnu. Red Bull se u svom nezaustavljivom pohodu nije dao smetati ni u subotu ni u nedjelju, a dvostrukom su pobjedom opravdali najave i potvrdili da ove godine uistinu računaju isključivo na najviše plasmane, odnosno trofeje.

Svoju su priliku objeručke prihvatili trećeplasirani Nico Rosberg, koji je opet zasjenio Michaela Schumachera - iskusnog je Nijemca zaustavio vijak manjka - potom Adrian Sutil i njegova Force India, a malezijski će rezultat uokviriti Jaime Alguersuari i Nico Hülkenberg. Oni su osvojili premijerne bodove, pri čemu za napredak za jedno mjesto zahvalnicu moraju poslati i Fernandu Alonsu.

S obzirom na startne pozicije, nezadovoljan neće biti ni britanski dvojac u McLarenu. Branitelju naslova Jensonu Buttonu i Lewisu Hamiltonu zbroj od 12 bodova nije mala stvar, dok će se među razočarane svrstati prije svih Renaultov Vitalij Petrov, koji je izvanrednu vožnju završio pored staze zbog problema s mjenjačem.

"Dobar dečko. Prekrasno. Sada samo nastavi" - poruka trkaćeg inženjera Felipeu Massi nakon što je Brazilac prestigao Jensona Buttona.

Nove su momčadi treći test odradile prilično solidno. Naime, utrku su završili oba HRT-a, Karun Chandhok i Bruno Senna, jedan Virgin, onaj Lucasa di Grassija te Lotus Jarna Trullija. Zajedno su zaostali čak 15 krugova, no svi ističu kako su presretni činjenicom da su uopće vidjeli ciljnu zastavu. Korak po korak, kažu. Trullijevu titulu "onoga koji uopće nije uspio startati" preuzeo je Sauberov Pedro de la Rosa, a njegov momčadski kolega Kamui Kobayashi opisao je svoje odustajanje sljedećim riječima: "Odjednom je mi motor ostao bez snage. Zapanjen sam, jednostavno nismo imali sreće".

Za dva tjedna na rasporedu je Velika nagrada Kine. Kako je krenulo, s tri različita pobjednika u tri različite momčadi, te jasnim porukama da svatko unutar svojih mogućnosti misli itekako ozbiljno, isplatit će se potrošiti još jedno nedjeljno jutro na jurnjavu na četiri kotača.

Vozač vikenda

Sebastian Vettel: Njemački je vozač konačno ispunio potencijal koji je najavio kroz prve dvije utrke, a to je da će ove godine prije svake utrke biti među favoritima za pobjedu, kao i jedan od prvih kandidata za naslov prvaka. Nakon što su mu pobjednička postolja u Bahreinu i Australiji izmaknula s pole positiona, u Maleziji je startao kao treći, odmah beskompromisno izbio na vrh i rutinski odradio ostatak posla. Osim toga, upisao je prvu pobjedu u karijeri u utrkama koje nije počinjao iz prvog startnog reda.

Momčad vikenda

Red Bull: Bez konkurencije. Njihova dvostruka pobjeda od drugog kruga nadalje praktično nije ni dolazila u pitanje, a Vettel i Webber najveća su prijetnja bili sami sebi. Gledateljima su priuštili nekoliko vrlo uzbudljivih uvodnih zavoja čiste međusobne borbe. U konstruktorskom poretku s bodovima iz Malezije smanjili su zaostatak za vodećim Ferrarijem (76-61), a ispred njih trenutačno je i McLaren (66) i sigurno je da će već u narednoj utrci Red Bull pokušati promijeniti takvo stanje.

Gubitnik vikenda

Mark Webber: Australac je sjajno okončao kvalifikacije i nema sumnje da je maštao o trećoj pobjedi u karijeri. Premda drugo mjesto teško može biti predstavljeno kao neuspjeh, Webberov je odličan subotnji krug pao u vodu unutar samo nekoliko trenutaka na startu, kada ga je prestigao - momčadski kolega Sebastian Vettel, što je zapravo značilo da povratka na čelo više nema.

Potez vikenda

Suci utrke: Da ljubiteljima Formule 1 ne bi slučajno ponestalo tema za debate o pravilima pobrinuli su se suci Velike nagrade Malezije, koji su Lewisu Hamiltonu za nekoliko promjena pravca u borbi s Vitalijem Petrovim uručili - upozorenje. Postoje različita mišljenja o točnim Hamiltonovim namjerama, odnosno o ispravnosti tog sudačkog poteza, a nemali broj gledatelja smatra da je Britanac bez mnogo zadrški trebao biti strože kažnjen.

Pogreška vikenda

Ferrari i McLaren: Iako odluka Fernanda Alonsa da s problematičnim bolidom tik prije kraja svom snagom napadne Jensona Buttona spada u kategoriju "hrabro ludih", dvije su se ponajbolje momčadi propisno zacrvenile nakon subotnje procjene kako će u prvoj kvalifikacijskoj rundi dugo čekati konačni izlazak na stazu. Kiša je počela padati jače, a ostalo je povijest.

Tragičar vikenda

Fernando Alonso: Bio je to jedan vrlo loš vikend za dvostrukog svjetskog prvaka. "Ovo mi je bila najteža utrka u životu", požalio se poslije utrke. U subotu mu je život zakomplicirala kiša te je startao pri samom kraju poretka, i to s pokvarenim mjenjačem, potom je gledao u leđa momčadskom kolegi, ali se uspinjao u poretku da bi se u samoj završnici odlučio za taktiku "još dva boda ili ništa" i završio u oblaku dima.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!