Nogomet

Rabuzin i dalje bliži Splitu

Vedran Babić • četvrtak, 22.04.2010.
Rabuzin i dalje bliži Splitu
Foto: Duje Bonačić

Iza nas je prvi čin dalmatinske fešte nogometa u finalu Kupa Hrvatske između Hajduka i Šibenika. Poslije poljudskih 90 minuta prednost je na strani "bilih" koji su slavili s 2:1, no upravo taj gostujući pogodak daje nadu Šibenčanima u to da će za nešto manje od dva tjedna po prvi put u svojoj povijesti podignuti Rabuzinovo sunce i to pred svojim navijačima na Šubićevcu. Igrači Branka Karačića 5. svibnja će se boriti ne samo protiv jedanaestorice hajdukovaca već i protiv - povijesti.

Poslije prve finalne utakmice Kupa možemo ustvrditi kako je dalmatinski derbi ispunio očekivanja. Dobro, nismo svjedočili posjeti od 30.000 ljudi niti nogometu na kakvi su nas navikle najbolje europske momčadi, no vidjeli smo puno trke, htijenja, borbenosti i neizvjesnosti te otvorene igre koja je rezultirala trima pogocima i dvama jedanaestercima. Premda je na samom izdahu prvog poluvremena iznudio, a potom i promašio kazneni udarac, u splitskog junaka ponovno se prometnuo Senijad Ibričić, koji je tri minute prije kraja produljio svoj niz važnih pogodaka u posljednje vrijeme, dodatno se potvrdivši kao najbolji igrač Hajduka.

Rezultat 2:1 aktivan je za obje momčadi, a s time se slažu i treneri Stanko Poklepović i Branko Karačić. Ipak, ne možemo se oteti dojmu da je Hajduk i dalje veliki favorit za osvajanje Kupa. Ne samo zbog tog jednog pogotka prednosti već i zbog neprocjenjivog iskustva koje posjeduje u ovakvim utakmicama.

Neovisno o uvjerljivosti njegovih izvedbi, nedvojbeno je kako se Hajduk podigao u formi i kako izgleda puno bolje nego recimo prije mjesec dana. Stari lisac Špaco je očito pronašao dobitnu formulu za kraj sezone i što je još važnije - on pobjeđuje, a to je jedino što može zadovoljiti sve pripadnike bijele boje. Za 13 dana pobjeda mu nije ni potrebna, no treće uzastopno slavlje protiv dalmatinskih rivala dodatno bi zasladilo osvajanje prvog trofeja poslije pet sušnih godina.

S druge strane, Šibenčanima je ovo prvi finale i bez obzira što će mnogi reći kako upravo zbog toga ne osjećaju pritisak, sigurno je da su svjesni kako im se možda neće tako skoro ukazati ovako dobra prilika za podizanje prvog pokala u povijesti kluba. Napokon su ukomponirali momčad koja je sposobna osvojiti toliko željeni prvi trofej i osigurati izlazak u Europu, no pitanje je jesu li u stanju napraviti taj posljednji korak i zauvijek zacrtati svoje ime u povijest.

Upravo ta povijest trenutno nije saveznik Karačiću i njegovim igračima. Naime, u prethodnih 18 finala hrvatskog Kupa ni jednom se nije dogodilo da momčad koja je dobila prvu utakmicu na kraju ostane bez Rabuzinovog sunca. Naravno, tradicije su tu da se ruše i svaka utakmica je priča za sebe, no ta činjenica ipak nije zanemariva.

Kakav god ishod uzvratnog susreta na Šubićevcu bio, dalmatinski ljubitelji nogometa mogu biti zadovoljni. Po prvi put njihova dva predstavnika će spustiti zastor na natjecanje u Kupu te će pred krcatim tribinama šibenskog stadiona odraditi posljednju ovosezonsku feštu nogometa. Samo neka sve prođe u sportskom i korektnom tonu - i mi zadovoljni.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!