Nogomet

I bez Mandže i bez Pandže

Bernard Jurišić, Vedran Attias • subota, 17.07.2010.
I bez Mandže i bez Pandže
Foto: Bruno Karadža

Priznajte - zaželjeli ste se HNL-a. U subotu od 21 sat Dinamo i Hajduk otvorit će novu sezonu borbom za Superkup...

Dobro je dok imaju loptu

Atmosfera u Dinamu, unatoč silnim trofejima, posljednjih godina nikada nije bila tako dobra kao ove srijede. Naravno, uvjerljiva pobjeda protiv slovenskog prvaka itekako je utjecala na to, no više od samog rezultata, jer Dinamo tako i tako svako malo bez (većih) problema "riješi" slovensku momčad, atmosferu je dignulo odlično ozračje na stadionu; ozračje nekarakteristično za klub iz Maksimira. Je li razlog Velimir Zajec, rastrčani Dinamo ili je jednostavno publika zaključila kako će i njima biti ljepše ukoliko naprave dobru atmosferu - u cijeloj je priči manje bitno.

Uoči uzvrata u Sloveniji pred Dinamom je utakmica Superkupa i kada se činilo kako će Hajduk usred godišnjih odmora u Maksimiru dočekati 20-tak tisuća gledatelja - šok; Mandžukić odlazi u Wolfsburg. Iako će neki (s pravom) reći kako Mandžukić iz proljetnog dijela prošle sezone apsolutno ništa dobro ne donosi Dinamu, ovakav Mandža koji je bio na terenu protiv Kopra itekako mnogo znači Dinamu. U svakom slučaju, Dinamo je "preživljavao" i odlaske boljih igrača nego što je Mandžukić, no sigurno kako je momčad ipak doživjela udarac i s manje samopouzdanja ulazi u dvoboj protiv Hajduka nego da je Modra "sedamnaestica" i dalje u svlačionici.

Što se tiče debija "Zajecovog" Dinama, momčad je protiv Kopra odigrala jako loših 20 minuta da bi potom u preostalih 70 prikazala odličan nogomet. Naravno, većina komentara nakon uvjerljive pobjede koncentrirala se na bolji period Dinamove igre, no ako je netko gledao tu utakmicu s ciljem kako bi dokučio "kako dobiti Dinamo", a Stanko Poklepović sigurno spada među takve - imao je što za vidjeti. Čudno zvuči, no najgora stvar koja se Slovencima dogodila u Maksimiru je bila ta što su poveli. Naime, tada su pogrešno zaključili kako imaju snage "razbiti" Dinamo i krenuli su u nadigravanje da bi na koncu završili s pet komada u mreži. Hajduku se tako nešto - sigurno neće dogoditi.

Sammir je u najavi utakmice razočarano konstatirao kako "Hajduk nikad u Maksimir ne dolazi igrati nogomet", ali kao što smo vidjeli na Svjetskom prvenstvu - malo tko nadigravanjem pokušava doći do pobjede; čvrsta obrana, brze kontre i prekidi - tako, uz iznimke Barcelone i Španjolske te možda još par klubova, izgleda moderan nogomet. Splićani će sigurno postaviti tvrdi blok s opasnim Ibričićem kao glavnom opasnošću za Modre, a Mesarić i Ibanez nisu izgledali posebno impresivno u utorak. Dok je fakultetski obrazovani stoper imao logičnu tremu u debiju za Dinamo, Ibanezova loša postavljanja i procjene kroničan su problem i Zajec sigurno jedva čeka povratak Cufrea i Šimića.

U svakom slučaju, Superkup nije posebno bitno natjecanje, no obzirom da nikada nije ugodno izgubiti utakmicu, posebno protiv najvećeg rivala, momčadi će dati sve od sebe kako bi odnijele još jedan trofej u svoje vitrine. Modri su favoriti jer se igra u Zagrebu, ali i zbog dobre partije u pretkolu Lige prvaka, no Hajduk je više puta proteklih sezona pokazao kako im baš takva uloga Dinama - itekako odgovara. Napad tečan, obrana curi

Generalka protiv HSV-a oduševila je 15.000 gledatelja na Poljudu. Gledatelji su pljeskali napadačkom nogometu s obje strane, koji je mnogima odlično sjeo nakon mnoštva istrpljenih i izgubljenih sati "nogometa" na Svjetskom prvenstvu. Hajduk je najavio da ove sezone možda i neće plakati za "nekim pravim" u vrhu napada, no osim maštovitog napada vidjele su se i rupe u obrani...

Tri pogotka u mreži jedne od najboljih bundesligaških momčadi popravila su ionako nelošu atmosferu u hajdučkim redovima. Osmijehe na licima nisu umanjila ni tri pogotka u vlastitoj mreži, jer su se svi oni koji su gledali ogled Hajduka i HSV-a u srijedu zadovoljili činjenicom da su konačno vidjeli mogli malo uživati u nogometu. Taktičkih zamki, obrambenih ratova i utakmica na "ništa-ništa" već smo se nagledali, a i nagledat ćemo se u sezoni koja je u povojima. Stoga je malo napadačkog raskoša u izvedbi Ibričića, Van Nistelrooya, Anasa Sharbinija, Petrića, Oremuša, Pitroipe svima baš dobro sjelo.

Stoga je teško na temelju takve utakmice "za publiku" donositi previše značajne sudove uoči "posljednje provjere" - Superkupa u Maksimiru. Bilo je lako primjetiti da obrambene linije nisu tako dobro uštimane kako su izgledale napadačke. Ni dok su obranom koordinirali Jurica Buljat i Maloča, a ni kad se Buljatu priključio Vejić, Hajdukova zadnja linija nije izgledala nimalo impresivno. Toliko su ih puta igrači HSV-a izigrali okomitim loptama da je prava sreća što su Ibro i društvo bili uspješni na drugoj strani terena.

Splitom je tako vrlo brzo prostrujala informacija kako bi Hajdukova uprava rado na Poljud preselila reprezentativnog stopera Darija Kneževića. Hoće li ga dovući - vidjet ćemo, no ono što je pokazao najiskusniji Hajdukov obrambeni igrač Hrvoje Vejić u drugom dijelu utakmice protiv HSV-a Hajdukove navijače ne može ostaviti mirnima uoči sezone u kojoj je jedini uspjeh - titula prvaka. Vejić je šest mjeseci bio bez natjecateljskih utakmica i to ga može malo "skriti", no poznato je da Hajduk nema vremena za čekanje i da je većinu prošlih sezona izgubio još prije dugih rukava. Vejić, Buljat i Maloča moraju što prije uhvatiti punu formu, puno prije negoli napadači.

Prošle su sezone Hajdukovci imali jako dobra iskustva u direktnim okršajima sa svojim najvećim rivalima, koji ih u subotu čekaju i u borbi za prestižni Superkup. Taktika u Maksimiru bila je jasna, nekad se zvala "pirija", nekad "bunker", ali uglavnom se prezivala "cilj opravdava sredstvo". Hoće li takvim pristupom krenuti i ove subote, znat ćemo nakon što lopta krene sa centra. Trener Poklepović kaže da mu je predsjednik Svaguša naredio "totalnu ofanzivu", ali tko zna tko tu pili ispravno, a tko naopako.

Bez obzira koliko bi lijepo navijačima Hajduka bilo vidjeti svoju momčad kako nemilosrdno napada Dinamo u njegovom dvorištu, uvjeravam vas da nema ni jednog navijača koji bi zamijenio lijepu igru za lijepi trofej. A i Superkup je trofej, pa makar se dijelio i bez Mandže i bez Pandže.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 18:03
    .......ULAZIMO  U SEZONU U KOJOJ DINAMO NEĆE IMATI VELIIKI SUDAČKI VJETAR U LEĐA, STOGA ĆE HAJDUK DOKAZATI DA JE BOLJA MOMČAD I UZETI SVA TRI DOMAĆA TROFEJA...
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 16:59
    Dinamo će probit hajdukov bunker.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 16:14
    ajde neka nesto odigraju
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.07.2010. u 16:01
    Ovo Dinamo dobiva glatko.
    Obrisan korisnik
  • chule17.07.2010. u 10:07
    Nadam se dobroj utakmici sa što više golova i što manje prekršaja. Neka pobjedi Hajduk.
    chule