Nogomet

Dinamo prošao, Dinamo slijedi

Bernard Jurišić, Vedran Attias • nedjelja, 18.07.2010.
Dinamo prošao, Dinamo slijedi
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Dinamo je iskoristio jedan trenutak nepažnje Hajdukovih nogometaša i postigao pogodak koji mu je donio Superkup...

Solidna četvorka

Igrači Dinama nastavili su s uspješnim ulaskom u sezonu i nakon odlične igre protiv Kopra uspjeli osvojiti i prvi trofej - Superkup. Naravno, bilo je dobrih i loših strana u igri Dinama, no pljesak koji se nekoliko puta čuo na Sammirove poteze svakako je vijest broj jedan...

Da je netko prije mjesec dana rekao kako će Sammir biti novi ljubimac Maksimira - mislili bi svi da je potpuno lud. Iako njegove igračke kvalitete nikada nisu bile upitne, mnogi su mu nezasluženo prigovarali zbog fizički (ne)pripremljenosti i sudjelovanja u igri, a kada su ga tribine "uzele na zub" - činilo se kako nema izlaza, no čuda se događaju. Sammir je protiv Kopra bio odličan, a protiv Hajduka je nastavio u istom ritmu i nekoliko puta zaradio pljesak da na koncu niti on ne bi ostao dužan pa se javno zahvalio navijačima. Odlaskom Mandžukića Sammir je postao uvjerljivo najbitniji igrač Dinama i ukoliko bude ovako rastrčan i raspoložen za igru kao na početku - bit će to sjajno za Dinamo.

Što se tiče same utakmice, vidjeli smo dosta sličnih stvari kao i par dana prije protiv Slovenaca. Kada Dinamo ima loptu zaista je neugodan i može zaprijetiti, no kada je ona kod protivnika - previše je zbunjenosti. Ono što je Velimir Zajec kroz pripreme "usadio" svojim igračima jest želja da više idu naprijed kada momčad napada, no puno će morati poraditi na obrani koja ne izgleda dobro; počevši od zadnje linije. Naravno, nemoguće je suditi po odrađenih 45 minuta, no Dario Šimić nije bio posebno impresivan.

Bez uvrede ikome, ali Duje Čop mu je stvarao velike probleme i često prolazio što je znak kako bivši stoper Intera i Milana jednostavno (još) nije spreman. Radi li se samo o nedostatku utakmica, što bi bilo očekivano, ili je pak problem veći - pokazat će vrijeme. Dok Šimić nije impresionirao, posebno je dobar protiv Hajduka bio Mesarić koji je tako pokazao kako mu možda bolje leži bekovska pozicija nego kada igra stopera iako je lakše igrati beka čak i sa Šimićem van forme nego stopera kada vam je partner Ibanez. Omaleni Argentinac često ispada u obrani pa tako i stoper ima više posla.

Zajec je u vezni red stavio dva defanzivna vezna, Chaga i Calella, no budući da je dobio utakmicu - nitko mu neće prigovarati zbog toga; iako oni nisu bili nešto posebno. Dojam je bio kako su Hajdukovi vezni igrači bili brži i prije na lopti, a Calello se nekoliko puta istaknuo kompliciranim rješenjima i nepotrebnim dribljanjem; točno onime što igrač na njegovoj poziciji nikad ne smije raditi. Badelj je pak posebna priča, no njegovom poznatom sporom ulasku u formu svakako treba dodati kako igra više na strani nego inače što mu nikako ne odgovara. Dok je Zajec Sammiru prepustio sve konce igre, Badelj osim forme - traži i svoju poziciju.

Od ofenzivno orijentiranih igrača Sivonjić je bio solidan, a Dodo se po tko zna koji puta istaknuo borbenošću, ali i škrtošću. Zajec mu je nekoliko puta na pripremama poručio kako takvim ponašanjem na terenu neće zaraditi puno prijatelja, no očito kako Brazilac ne igra nogomet kako bi se družio već za postizanje pogodaka pa mu tako niti udarci s 30 metara nisu strani. Nažalost po njega, točno tamo idu - u stranu; ukoliko se ne "primiri" brzo će na klupu.

Sve u svemu, nakon druge utakmice smo pametniji u ocjeni Zekinog Dinama, a ona je zasada solidna četvorka. Naravno, ima tu još dosta mjesta za popravak, no uz ovakvu atmosferu koja vlada oko kluba - sve je lakše i moguće. Dinamo prošao, Dinamo slijedi

Superkup je ipak ostao u Zagrebu, nisu ga Hajdukovci uspjeli vratiti u Split nakon što su u svoje odaje vratili Rabuzinovo sunce. Nisu "bili" izgledali loše u Maksimiru, imali su čak i bolje prigode za postizanje pogotka, no trener Poklepović je u pravu kad kaže da tu još ima puno posla...

Superkup nije s igračima Hajduka otputovao iz Zagreba u Split, nakon što su sedam derbija u nizu s terena izlazili neporaženi "bili" su ovog puta pognutih glava napustili ogled sa svojim najvećim rivalima. Iako su izgledali bolje nego puno puta u posljednjih desetak godina u Maksimiru, Splićani su ostali bez simboličnog trofeja zbog jednog trenutka nepažnje.

Vratar Subašić kaže - i previda suca Kovačića, koji nije primjetio da Hajdukov vratar nije spreman za nastavak igre u trenutku kad je Dinamo brzopotezno izveo korner, a Bišćan praktično ušetao s loptom u mrežu. Primjedba je poslana i na nekažnjeni nesportski potez Mathiasa Chaga, kad je Kamerunac čekajući znak suca za ulaskom u teren zaustavio jednu obećavajuću kontru Hajduka. Ništa novo za naš derbi, suci se uvijek potrude da ih se po nečemu zapamti.

Anas Sharbini u nekoliko je bljeskova protiv HSV-a i Dinama pokzao da bi ovo mogla biti njegova prava sezona. Dinamu je stvorio mnoštvo neugodnosti u prvom poluvremenu, promašio jednu stopostotnu prigodu, drugu pripremio debitantu Režiću i pokazao da je raspoložen i voljan napokon napraviti taj korak naprijed, koji će ga napokon iz "potencijala" pretvoriti u "igračinu". Prigoda je idealna, sezona stotog rođendana i lov na naslov prvaka koji je apsolutni imperativ ove Hajdukove momčadi.

Početak je sezone i neke se stvari još uvijek mogu opraštati, pa stoga (još) nećemo biti strogi prema dojmu da Hajdukovci u obje utakmice ovog tjedna nisu imali kapaciteta za odraditi utakmicu na istoj razini dulje od 60 minuta. To je klasika klubova iz HNL-a, a nova sezona tek će pokazati je li prošlogodišnja tjelesna moć Hajdukovih nogometaša zaista bila rezultat drugačijeg pristupa talijanskog kondicijskog trenera Febbrarija ili će i ove sezone "bili" imati dovoljnu tjelesnu moć za pobjeđivanje u posljednjim fazama utakmica.

Trener Poklepović je nakon utakmice rekao da je svjestan da ga čeka još puno posla, no ni neki njegovi potezi u jučerašnjoj utakmici nisu baš bili najlucidniji. Ako dozvolimo da je slobodan trenerski izbor hoće li se odlučiti za Režića ili iskusnijeg Marijana Buljata na desnom braniču, teško je razumjeti zašto Hajdukov trener nije osvježio momčad u drugom poluvremenu, kad je bilo jasno da su "bili" tjelesno pali. Zašto se s prvom izmjenom (Režić - Tomasov) čekalo 11 minuta nakon primljenog pogotka, a posebno je nejasan smisao promjene Čop - Ahmad Sharbini u drugoj od tri minute sudačke nadoknade, u situaciji rezultatskog deficita?

Ipak, izvedbama protiv HSV-a i Dinama navijači Hajduka generalno ne mogu biti nezadovoljni, iako se nije pobijedilo. Neki dijelovi Hajdukove momčadi izgledali su čak i bolje nego prošle sezone, no neke faze igre zahtjevaju još puno dorade. A vremena u ovom dijelu sezone ni jedan Hajdukov trener nema. Prvenstvo je već pred vratima, bodovi se moraju početi skupljati od prvog kola, a paralelno razmišljati i o još jednom Dinamu koji je ušetao u živote Hajdukovih navijača. Onom bukureštanskom.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!