Ostali sportovi

Sportnet.hr MMA TOP 5 - Srpanj

Ratko Martinović • utorak, 27.07.2010.
Sportnet.hr MMA TOP 5 - Srpanj

Jedna prava promjena, no toliko jaka da je uzdrmala svijet MMA sporta, obilježila je srpanjski Top 5. Teškaška ljestvica je prvi put nakon dugih sedam godina doživjela smjenu na broju jedan. U pomanjkanju događanja najviše klase svjedočili smo otvorenju nove australske organizacije IMPACT FC koja bi mogla s vremenom prerasti u konkurenta UFC-u, kao i još jednom DREAM eventu koji nažalost sve niže pada iz mjeseca u mjesec.

Neočekivan i nevjerojatan ishod sraza Fedora Emelianenka i bivšeg Filipovićevog trenera Fabricia Werduma krojio je teškašku ljestvicu ovog mjeseca. Nakon Fedorovog poraza postalo je jasno da će pobjednik u meču Lesnar - Carwin postati broj jedan na svijetu.

Pošto znamo ishode jasno je pitanje da li je Lesnar zbilja najbolji na svijetu? Trenutno je na tako nešto teško odgovoriti, Carwin je dominirao i izgubio isključivo zbog slabije fizičke spreme, dok je Werdum ipak tek sletio u Top 5 i ipak još ne zaslužuje primat.

Sada nas sve zanima kako će izgledati moćni Rus nakon ovog velikog šoka, a pošto se Brazilac ozlijedio i od uzvrata vjerojatno neće biti ništa, očekuje ga još jedan veliki okršaj i to protiv Overeema ili Antonija Silve. Dojma smo da će sljedećih mjeseci i dalje trajati izmjene na vrhu i da će i mladi lavovi imati što za reći u ovoj bitci za novo desetljeće.

Teška kategorija:
1. Brock Lesnar (5-1)
2. Fedor Emelianenko (31-1(2)-1)
3. Cain Velasquez (8-0)
4. Fabricio Werdum (14-4-1)
5. Shane Carwin (12-1)

Bez ikakvih izmjena u poretku prošao je još jedan mjesec za polutešku diviziju. Jones i Matyushenko će u subotu pokušati ući u Top 5 za što će jednom od njih biti potrebna dominantna pobjeda, dok je mlađi brat Nogueira saznao da će se u rujnu boriti s Ryanom Baderom.

Poluteška kategorija:
1. Mauricio "Shogun" Rua (19-4)
2. Lyoto Machida (16-1)
3. Rashad Evans (15-1-1)
4. Quinton Jackson (30-8)
5. Antônio Rogério Nogueira (19-3)

Također, divizija bez promjena, što ne znači da ih neće biti za dva tjedna kada se bore Anderson Silva i Chael Sonnen. Jasno je tko je favorit u ovom srazu a tko voli puno pričati, no već smo se nebrojeno puta šokirali ishodom tako da ništa nije nemoguće. Brazilac je Fedorovim porazom postao najbolji svjetski borac te će imati štošta za pokazati nakon sramotne posljednje izvedbe.

Shields je potpisao za UFC te se u listopadu bori sa Dancem Kampmannom, dok će Maia u rujnu pokušati zadržati položaj u svjetskih Top 5 protiv Belchera.

Srednja kategorija:
1. Anderson Silva (25-4)
2. Jake Shields (25-4-1)
3. Dan Henderson (25-8)
4. Chael Sonnen (24-10-1)
5. Demian Maia (12-2)

Druge divizije su bez poremećaja i vrijedi izdvojiti buduće okršaje, u velteru Fitch - Alves i Hardy - Condit, u lakoj Edgar - Penn i revanš Aoki - Melendez (Aoki je u međuvremenu porazio Kawajirija i sačuvao DREAM pojas), te veliki perolaki okršaj Aldo - Gamburyan.

Velter kategorija:
1. Georges St. Pierre (20-2)
2. Jon Fitch (22-3)
3. Dan Hardy (23-7)
4. Thiago Alves (16-6)
5. Josh Koscheck (15-4)

Laka kategorija:
1. Frank Edgar (12-1)
2. B.J. Penn (15-6-1)
3. Gilbert Melendez (18-2)
4. Eddie Alvarez (20-2)
5. Shinya Aoki (24-5-1)

Perolaka kategorija:
1. Jose Aldo (16-1)
2. Manny Gamburyan (11-4)
3. Mike Brown (23-5)
4. Urijah Faber (23-3)
5. Bibiano Fernandes (8-2)

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!