Nogomet

Rijeka i Slaven žele ostati maksimalni

subota, 07.08.2010.
Rijeka i Slaven žele ostati maksimalni
Foto: Davor Sajko

Nakon što se jučer u Zagrebu gledatelji nisu mogli diviti golovima, danas se od 18 i od 20 sati igra još pet utakmica 1. HNL. Rijeka i Slaven Belupo će protiv Hrvatskog dragovoljca i Zadra tražiti nastavak maksimalnog niza.

Dok Istra ima svoje probleme vezane uz loše predstave s početka sezone, niti situaciju u Lokomotivi nije sjajna. Ipak, Lokomotiva ima na kontu tri boda koja su osvojena uz dosta muke protiv Hrvatskog dragovoljca i to ponajviše zahvaljujući slabostima novog prvoligaša nego zahvaljujući odličnoj igri Lokosa.

Uz tu pobjedu imaju upisan i poraz protiv Zagreba na startu prvenstva u susretu u kojem je nedostajalo ponajviše agresivnosti što su Pjesnici znali kazniti. Na pripremama su Lokosi izgledali bolje, ostvarili nekoliko impresivnih rezultata i tu formu pokušat će pronaći što prije i u prvenstvu.

U tome bi im mogli pomoći novopridošli Domagoj Antolić i Almir Blekić koje im je do kraja sezone ustupio Dinamo, a mogao bi debitirati i Frano Mlinar koji je dosadašnje susrete propustio zbog obaveza u reprezentaciji do 19 godina. S ovom trojicom igrača zaoštrava se konkurencija u veznom redu i samim time bi i igra Lokomotive mogla dobiti na kvaliteti.

Nedostaje: Marko Šimić (ozlijeđen)

Istra 1961 je u prva dva kola doživjela dva teška poraza, koja su kao rezultat imala odlazak Ante Miše s klupe. Novi trener je tijekom tjedna postao Robert Jarni. Bivši Hajdukovac će imati pune ruka posla ukoliko želi ostvariti cilj koji su pred njega stavili čelnici pulskog sastava. Odmah ga čeka teško gostovanje kod Lokomotive koje mora donijeti barem bod, kako bi se izbjeglo produbljenje krize.

Jarni je odmah vidio da je igrače jako pogodio negativan početak prvenstva, ali svejedno očekuje od njih da se bore svim snagama i da vjeruju u uspjeh. Jarni će protiv Lokomotive moći računati na novog vratara, Josipa Škorića, koji bi trebao postati standardni prvotimac. Dolazak Škorića je s druge strane pogoršao situaciju oko Igora Lovrića.

Mladi golman je krenuo u sezonu kao prvi izbor. No, nakon negativnih komentara koje je nakon Hajduka usmjerio upravi, kažnjen je klupom protiv Zagreba. Potom je stigla vijest o dolasku Škorića i Lovrić je najavio da napušta klub.

Nedostaju: -

Četiri osvojena boda nakon odigrana dva kola u potpunosti su zadovoljila apetite u nebesko-plavom taboru. Odlascima nekolicine igrača oslabljena Cibalia nastavila je i u novoj sezoni stilom kojim je zaključila prethodnu, a idealnu priliku za novi bodovni ulov imat će u subotu, kada na stadion uz Bosut stiže ne pretjerano jaki zaprešićki Inter.

No, iako igrači Ilije Lončarevića još uvijek čekaju na prvi bod u novoj sezoni, Stanko Mršić je već poslovično oprezan. "Ako pristup utakmici ne bude pravi, imat ćemo velikih problema", rezimira vinkovački strateg, svjestan da njegova momčad samo maksimalnim angažmanom može nadoknaditi manjak kvalitete u odnosu na prošlu sezonu.

Napomenimo kako će Cibalia u lov na drugu prvenstvenu sezonu sigurno krenuti bez ozlijeđenog Dine Kresinger, dok je nastup njegov kolege iz vrška napada, Vlatka Šimunca, još uvijek pod upitnikom. Inače, zanimljivo je da su oba napadača nebesko-plavih stradala od šibenskog stopera Ivana Medvida, koji je, da stvar bude zanimljivija, u Krešimirov grad stigao upravo iz Cibalije.

Nedostaju: Kresinger (ozljeda), Šimunac (ozljeda)

Ništa dobroga ne očekuje nogometaše Intera pred gostovanjem u Vinkovcima. Na kontu nakon dva kola je "velikih" nula bodova, momčad se još traži, a i posljednjih sezona Inter nije dobro prolazio na ovom stadionu.

Raspored nije mazio zaprešićke nogometaše. Nakon poraza od Karlovca i Slaven Belupa, pred Interom je novo gostovanje koje ne sluti na dobro. Igraju protiv ovogodišnjeg hrvatskog predstavnika u Europi koji se nije proslavio, ali je sigurno u natjecateljskoj formi što se ne može reći za "žute" koji se još uigravaju.

Iako se najviše može kriviti Lončarevića za rezultate koje Inter ostvaruje, ostaje dojam da momčad ne može odgovoriti zahtjevima koji su pred njima zbog vlastite nekvalitete tako da bi i bod s ovog gostovanja bio ogroman uspjeh.

Nedostaju: Trajkovski (nema pravo nastupa)

Karlovac će u trećem kolu domaćeg prvenstva na svom terenu ugostiti novog prvoligaša - Split. Nakon poraza od Zadra, nogometaši Karlovca nemaju pravo na još jedan kiks, a Igor Pamić je uvjeren da je njegova momčad bolja i da može doći do tri boda.

"Split je u prednosti što se tiče iskustva, ali ja tvrdim da smo mi igrački jači. Ako budemo pravi u protoku i posjedu lopte onda smo mi u prednosti. Očekujem tvrdu utakmicu, ali ako mi budemo pravi i ako dečki odrade ono što se dogovorimo, mi se ne trebamo bojati nikoga", rekao je Paminjo.

Što se tiče igračkog kadra, Pamić i dalje ne može računati na ozlijeđenog Lajtmana, a za utakmicu bi trebao biti spreman Viktor Špišić, koji je imao manjih zdravstvenih problema. Pamić ističe da su iz poraza od Zadra izvukli neke pouke i da ga protiv Splita zanima samo pobjeda.

Nedostaju: Lajtman (ozljeda)

Na krilima pobjede protiv Varaždina u prekrasnom dekoru Parka mladeži prošle subote, nogometaši Splita uputili su se u Karlovac na gostovanje kod jednog od najvećih iznenađenja prošle sezone. Po prvi put u sastavu "crvenih" mogao bi se naći oporavljeni Zvonimir Deranja, no u Splitu je ostao i dalje ozlijeđeni Ante Vitaić.

Trener Ivan Katalinić optimističan je uoči drugog ovosezonskog gostovanja. "Budemo li stvarali šanse kao u prve dvije utakmice, onda vjerujem da će nas sreća nagraditi i vratiti nam za nesretan poraz u Rijeci. Karlovac je uigrana momčad koja igra tvrdo i strpljivo. Sigurno nam neće biti lako."

Katalinić dodaje kako je važno da njegovi igrači ponove trku koju su pokazali u drugom dijelu protiv Varaždina, jer jedino tako mogu do bodova. Također, splitski strateg nije otkrio početni sastav svoje momčadi, no za očekivati je kako će on biti sličan onome iz prošlog kola. Slavlje nakon te velike pobjede se stišalo - vrijeme je za nove izazove.

Nedostaju: Ante Vitaić (ozljeda)

Nakon odličnog starta Slaven Belupo traži jednako tako sjajan nastava, a devet bi bodova u tri kola bilo upravo to. No, dvije pobjede nisu u lažnu sigurnost uljuljkale trenera Koprivničana Milu Petkovića, koji je dobro proučio taktiku Zadrana i spreman je na njihovu zatvorenu formaciju i neugodne kontranapade, u kojima se ističu Mršić i Terkeš.

Koprivnički strateg svojim je igračima stoga naložio napadačku igru, ali bez srljanja, dok je organizacija ključ dobivanja utakmice. Također, treba je odigrati s jednakom koncentracijom u svih 90 minuta, upozorio je Petković svoje prvotimce. Zadrani bi mogli, kao u Varaždinu, odigrati mnogo bolje drugo od prvog poluvremena, pa je oprez u tom smislu nužan.

Što se sastava tiče, trener Slavena morat će u igru gurnuti Marčića umjesto pocrvenjelog Purića na desnom boku, no ostatak prve ekipe najvjerojatnije neće mijenjati, jer je do sada sve štimalo.

Nedostaje: Purić (crveni karton)

Zadrani odlaze u Koprivnicu osokoljeni prošlotjednom domaćom pobjedom, kojom se u njihove redove vratilo malo optimizma. Ipak, unatoč samopouzdanju, Zadrani su realni, te bi bili zadovoljni ako nakon susreta sa favoriziranim i ove godine ciljano pojačanim Slaven Belupom sjever Hrvatske napuste s još jednim bodom na svom kontu.

U odnosu na protekle utakmice opet će biti nekih promjena u početnom sastavu. Promjene, uglavnom uvjetovane vraćanjem u pogon nekih igrača te nemogućnosti nastupa kod drugih, odnose se na vjerojatno postavljanje u sastav Igora Banovića, koji je odradio kaznu zbog crvenog kartona, te Tomislava Glumca, koji je spreman za prvenstvene nastupe nakon obaveza u mladoj reprezentaciji. Oni će iz sastava izbaciti Skočibušića i Ćurjurića, dvojac kojeg muče ozljede.

Trener Zebić najavljuje hrabar nastup svojih momaka, te naglašava da se neće povući odmah na početku utakmice: "Najvjerojatnije ćemo igrati s dvojicom napadača jer mi i nemamo običaj zatvarati se previše."

Nedostaju: Skočibušić, Ćurjurić (ozljeda)

Domaćom pobjedom protiv Hrvatskog dragovoljca Rijeka želi nastaviti maksimalan niz, ali i popraviti podatke u rubrici postignutih pogodaka. Iako u vrhu HNL ljestvice, u korist Riječana poentirao je tek njihov napadač Rodić, te dva protivnička igrača. Nakon pobjede u Maksimiru Kantrida s optimizmom dočekuje jednu od tri momčadi bez osvojenog boda.

"Cijela je momčad zaslužila pohvale za prošli susret, Lisjak je bio sjajan. I Đalović je zaslužan za pogodak, odlično se slažemo, gušt je igrati s njim, ali ako ne bude naših pogodaka neće biti dobro", mišljenja je jedini strijelac bijelih Ivan Rodić. Gračan je taktiku najavio idućim riječima: "Raditi pritisak je naša zadaća, a tada će si protivnici sami postizati pogotke."

Rodić pak napominje da se bodovi nikako ne smiju unaprijed upisati. "Gosti nemaju što izgubiti. Moraju tražiti iskupljenje za loš start. Uloga favorita je naša, ali ništa nije sigurno. Pozivam navijače, a mi ćemo pokušati ponoviti jednak pristup. Tada pobjeda neće doći u pitanje."

Nedostaju: nitko

Porazi od Dinama i Lokomotive sastav Davora Mladine prikovali su za dno ljestvice, no bez obzira na teško gostovanje koje ih očekuje Dragovoljci se nadaju da mogu stići do boda. „Znamo kome stižemo, Rijeka je svoje kvalitete pokazala u susretu s Dinamom, ali mi ćemo dati sve od sebe da ostanemo neporaženi.“

Sličnog je mišljenja kao i Mladina i 22-godišnji Plumb Jusufi: „Iskreno se nadam da je problem koji smo imali s realizacijom iza nas. Ne možemo obećati da ćemo na Kantridi stići do prvih bodova, ali kako nemamo što izgubiti nadamo se barem bodu. Uz pravi pristup morala bi stići i prava izvedba.“

Uvertira Rijeci proteklog je tjedna bila pobjeda protiv Mladosti iz Petrinje te remi s HIT Goricom, a strateg crnih zadovoljan je viđenim. „U kadru imamo dovoljan broj igrača za takve testove, a njima su to odlične šanse da se približe mjestu u prvoj jedanaestorici.“ Iako sastav nije otkriven, najavljene su promjene unutar njega.

Nedostaju: nitko

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Zagreb0:0Osijek
Lokomotiva1:0Istra 1961
Rijeka3:0Hrvatski dragovoljac
Karlovac 19191:0Split
Slaven Belupo2:0Zadar
Cibalia1:0Inter-Zaprešić
Varaždin1:1Dinamo
Hajduk2:0Šibenik
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 22:47
    kakva Rijeka,bit će Rjeka 5-a,a Slaven Belupo 2 ili 3
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 18:14
    Jel zna tko zašro više nema LIVE izvještaja sa svih utakmica HNL-a. Do sada je uvijek bio live prijenos sa svih stadiona,sada samo s nekih,recesija ili ???
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 17:49
    Lokomotiva igra u Maksimiru kao i uvijek.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 17:41
    lokomotiva igra na kajzerici danas??
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik07.08.2010. u 15:11
    AJMO RIJEKA!
    Obrisan korisnik

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

3. kolo

Zagreb0:0Osijek
Lokomotiva1:0Istra 1961
Rijeka3:0Hrvatski dragovoljac
Karlovac 19191:0Split
Slaven Belupo2:0Zadar
Cibalia1:0Inter-Zaprešić
Varaždin1:1Dinamo
Hajduk2:0Šibenik
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123