Nogomet

U Kranjčevićevoj se ide po pobjedu

petak, 10.09.2010.
U Kranjčevićevoj se ide po pobjedu
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Čak se četiri utakmice sedmog kola Prve hrvatske nogometne lige igraju u petak, a najviše se vatrometa očekuje na stadionu zagrebačkih Pjesnika, koji će ugostiti momčad Splita...

Igračima Lokomotive reprezentativna je stanka došla u pravom trenutku. Nakon 0:5 i tri crvena kartona u Zaprešiću trebalo je ohladiti glave, a Roy Ferenčina, koji je i sam bio udaljen s klupe, imao je vremena razmisliti koje promjene treba unijeti u momčad.

Na raspolaganju će mu ponovno biti iskusni strijelac Nino Bule, od kojeg se očekuje da bude ponajveća prijetnja zadarskim vratima, dok je najvažniji izostanak među suspendiranim igračima onaj Domagoja Antolića, igrača koji je tijekom sezone stigao na posudbu iz Dinama.

Pravo nastupa iz istog razloga nemaju još Mate Maleš i Almir Bekić te bi Ferenčina mogao biti malo "kratak" u veznom redu, no srećom po njega ima igrača koji mogu pokriti kritične pozicije i moguće je da Lokomotivina izvedba usprkos tim nedostacima neće značajnije patiti, ukoliko svi ostali pokažu što znaju i mogu. U tom slučaju Lokosi nemaju razloga ne tražiti novu prvenstvenu pobjedu koja bi ih podignula u gornju polovicu poretka domaćeg natjecanja.

Nedostaju: Maleš, Antolić, Bekić (kartoni)

Zadarski prvoligaš odlazi na još jedno gostovanje s istom mišlju. Ona se odnosi na konačno prikupljanje gostujućih bodova. U ovom slučaju, vjerujemo da bi Zadrani bili zadovoljni i podebljavanjem svog konta s jednim bodom. Istina, nije lako s Maksimira uzeti bod, čak ni kad je domaćin Lokomotiva, ali ovaj put Zadrani se bar neće susresti s nekom domaćinskom atmosferom, već bi mogli imati osjećaj da se utakmica igra na neutralnom terenu.

U pripremi ove utakmice Zebić je imao nekoliko dvojbi, a one se prije svega odnose na izbor prvog, odnosno na ovoj utakmici jedinog napadača. Također, mini-pripreme tijekom ove prvenstvene stanke remetilo je loše vrijeme na zadarskom području. Ipak, odlučan je u namjeri da sa svojim izabranicima iz Zagreba odnese barem bod.

Svoje viđenje nadolazeće utakmice ponudio je i kapetan Zadra Josip Bilaver. On je iznio i recept za povoljan rezultat: "Želimo li povoljan rezultat trebat ćemo svih 90 minuta imati dovoljno psihološke čvrstine, koncentracije i energije."

Nedostaju: Skočibušić, Terkeš (ozljeda)

Prvi puta od starta sezone Zagrebov je strateg pred svoje igrače stavio imperativ pobjede. Splitovce će u Kranjčevićevoj tako dočekati nešto drugačija formacija Pjesnika od dosadašnje. 4-2-3-1 zamijenit će ofenzivnijih 4-3-3, a u novom sustavu svoje su mjesto, pred Celjakom i Jurendićem, pronašli James i Medić. Ivan Krstanović, nakon ozljede koljena, spreman je za lov na nove pogotke.

"Zanimaju nas tri boda, a do njih ćemo probati doći s tri napadača. Protiv Splita moramo biti bliže protivničkim vratima i nadam se da će ovakva formacija pomoći u stvaranju većeg broja prilika. Zbog nekih specifičnosti Splitove igre od prve će minute na desnom boku startati James."

Šušak je spominjući novu formaciju istaknuo ulogu upravo bočnih igrača, pa će tako, osim bijelih ofenzivaca, u centru pozornosti biti spomenuti James i ljevak Ivanković. "Kolega Katalinić nikada u svojoj karijeri nije tražio bod, Split dolazi igrati otvoreno. Rješenje utakmice nalazi se u početku, tko će se prije nametnuti svjom koncepcijom izaći će kao pobjednik."

Nedostaju: Bašić, Pejić, Špičić (ozljede)

Dvotjednu stanku nogometaši Splita iskoristili su za mini pripreme na Kupresu gdje su odradili i jednu prijateljsku utakmicu sa Zrinjskim i pobijedili 2:0. Igrači Ivana Katalinića ionako su u dobrom raspoloženju nakon osvojenog boda u dugo iščekivanom splitskom derbiju protiv Hajduka i na tom valu optimizma stižu u Kranjčevićevu u goste Zagrebu.

"Za nas je ovo jedna od najvažnijih utakmica jer odlučuje o tome hoćemo li zadržati priključak s vrhom ljestvice ili ćemo ostati po sredini. Na Kupresu smo odradili dobar posao i vjerujem da ćemo u pravoj formi ući u ovaj susret", izjavio je Katalinić, čija je momčad poslije šest kola ugrabila već deset bodova. Dovoljno za veliko samopouzdanje.

U našu metropolu putuje 20 "crvenih" među kojima su novopridošli Mate Pehar te finski napadač albanskih korijena Shpat Qerimi, koji još uvijek čeka na svoj prvi nastup. Splitovci su na prošlom gostovanju u Vinkovcima iznenadili Cibaliju i nikako nisu bez šansi ni u ovoj utakmici.

Nedostaju: Parać (ozljeda), Deranja (ozljeda)

Nakon reprezentativne pauze, Karlovac će u sedmom kolu domaćeg prvenstva na svom terenu ugostiti Hrvatski dragovoljac. Igor Pamić iskoristio je pauzu kako bi pripremio svoje igrače za nastavak prvenstva te je poručio da ga danas zanimaju samo tri boda.

Pamić je upoznat sa igrom Hrvatskog dragovoljca te je priznao da su Crni zaslužili više bodova nego što ih imaju, međutim, Pamić vjeruje u pobjedu svoje momčadi. "Napokon su moji dečki shvatili neke stvari. Nećemo srljati i nećemo biti ludi. Imamo 90 minuta da svoju kvalitetu pretvorimo u pozitivu i da utakmicu završimo s pobjedom", rekao je Paminjo.

Što se tiče igračkog kadra, Pamić ponovno ne može računati na Ivana Lajtmana. Naime, veznjak se bio oporavio i počeo trenirati, ali je onda obnovio svoju ozljedu te neće biti u kadru za današnju utakmicu. Svi ostali igrači spremni su za susret te će Pamić imati slatke brige koga poslati na teren.

Nedostaju: Lajtman (ozljeda)

Dragovoljci su zasad bez pobjede i pri dnu tablice, a reprezentativnu stanku uprava kluba iskoristila je da u momčad dovede trojicu igrača koji bi svojim iskustvom i kvalitetom trebali pomoći mladoj momčadi trenera Mladine.

Uz Mešanovića i Čordaša, u klub je stigao i Dario Smoje, koji će sigurno donijeti sigurnost i iskustvo u zadnju liniju kluba iz Sigeta. Po dolasku bio je pomalo iznenađen stanjem momčadi: "Atmosfera u klubu je odlična, što se možda i nije moglo očekivati s obzirom na trenutnu prvenstvenu poziciju i nadam se da ću im svojim iskustvom pomoći u ostvarenju boljih rezultata."

U klubu se stalno ističe problem neefikasnosti uz puno propuštenih prilika, no mora se priznati da je veći problem bio u obrani jer su u svakoj dosadašnjoj utakmici primili barem jedan pogodak. Teško gostovanje u Karlovcu sigurno nije teren gdje bi Dragovoljci mogli otvoreno najaviti pohod na sva tri boda, ali solidne igre iz prvih šest prvenstvenih kola daju im za pravo da se nadaju da će im se sav uloženi trud morati negdje isplatiti.

Nedostaju: Brozović (ozljeda)

Osječki prvoligaš iskoristio je dvotjednu stanku za uigravanje momčadi. Osječani su odigrali nekoliko prijateljskih susreta. U Feričancima su porazili domaći FEŠK s visokih 4:0. U Vukovaru su bijelo-plavi sudjelovali na Memorijalnom turniru "Blago Zadro" gdje su poraženi od Cibalije s 1:0, a u susretu za treće mjesto svladali su drugu momčad Vukovara rezultatom 5:0.

Bila je to idealna prigoda Karačiću pobliže upoznati mogućnosti pojedinih igrača s kojima raspolaže. Nakon 14-dnevne pauze nastavlja se pohod Osječana na gornji dom prvoligaške ljestvice. Gradski vrt ugostit će Šibenčane, momčad o kojoj Karačić zna sve: "Šibenik će mi uvijek ostati u lijepom sjećanju, no sada sam trener Osijeka i zanimaju me isključivo tri boda", izjavio je trener Osijeka Karačić.

Problemi s ozljedama u taboru bijelo-plavih i dalje su aktualni, no očekuje se da će Miličević i Kvržić ipak biti spremni. Oporavlja se i Mladen Pelaić, no njegov nastup je pod znakom pitanja. Gotovo cijela osječka obrana opterećena je s dvije javne opomene pa moraju biti posebno oprezni.

Nedostaju: Ibriks, Pelaić (ozljeda)

Ozljede su sastavni dio sporta, ali ono s čim su suočeni u šibenskom prvoligašu u ovom trenutku zaista nije učestala pojava. Tek rijetki prvotimci zauzet će svoje mjesto u početnom sastavu na gostovanju u Gradskom vrtu. Ozljede su toliko napale Šibenčane da je trener Lokica doslovno na mukama: prvenstveno kako sastaviti obrambenu liniju pred Slavicom koji će, vrlo vjerojatno, zamijeniti Blaževića.

Da je obrana najveći problem Šibenika u ovom trenutku jasno je bilo istaknuto i na konferenciji za novinare dva dana prije utakmice s Osijekom. Upravo u tom dijelu momčadi najviše je izostanaka, pa će stoperski par, najvjerojatnije, činiti Spahija i debitant Amauri. Na boku bi silom prilika trebao zaigrati Maleš. Napadač Tokić seli u vezni red, uz bok Husmaniju, dok bi Bačelić-Grgić i Malčić trebali kreirati prilike za Jakoliša i Jelića.

Kartelo je i definitivno otpao, a u posljednji trenutak, čini se i Alispahić. Iako je otputovao teško je očekivati da će započeti susret. U takvim okolnostima što očekivati na gostovanju kod bivšeg trenera? Iako su ih svi otpisali, Šibenčani se nadaju da ipak mogu iznenaditi i donijeti bod kući.

Nedostaju: Bulat, Aračić, Jordan, Cerić, Medvid, Gović, Kartelo, Elez, Fuštar, Georgievski (ozljede), Lee (nije registriran)

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Lokomotiva3:2Zadar
Osijek3:1Šibenik
Zagreb0:2Split
Karlovac 19192:0Hrvatski dragovoljac
Istra 19610:1Inter-Zaprešić
Slaven Belupo1:0Varaždin
Cibalia4:1Rijeka
Hajduk1:1Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!

1. Hrvatska nogometna liga

  • Rezultati
  • Ljestvica

7. kolo

Lokomotiva3:2Zadar
Osijek3:1Šibenik
Zagreb0:2Split
Karlovac 19192:0Hrvatski dragovoljac
Istra 19610:1Inter-Zaprešić
Slaven Belupo1:0Varaždin
Cibalia4:1Rijeka
Hajduk1:1Dinamo
1Dinamo 3052:12+4072
2Hajduk 3054:32+2255
3Split 3038:22+1653
4Cibalia 3033:24+944
5Inter-Zaprešić 3031:35-442
6Karlovac 1919 3025:27-241
7Slaven Belupo 3034:30+440
8Osijek 3031:29+239
9Rijeka 3029:35-639
10Zadar 3031:34-338
11Varaždin 3032:38-636
12Šibenik 3037:38-135
13Zagreb 3032:39-735
14Lokomotiva 3024:37-1333
15Istra 1961 3024:44-2031
16Hrvatski dragovoljac 3024:55-3123