Nogomet

Baskijski ponos i nepresušan izvor talenata

Mario Glasnović • četvrtak, 07.04.2011.
Baskijski ponos i nepresušan izvor talenata
Foto: EPA

"Athletic Bilbao je više od nogometnog kluba, to je osjećaj, i kao takav njegovi načini rada često ne mogu biti racionalno analizirani. Vidimo sebe kao jedinstvene u svijetu nogometa, a to određuje naš identitet. Ne želimo reći da smo bolji ili lošiji od ostalih, samo smo drukčiji. Jedino što želimo je da sinovi naše zemlje predstavljaju klub, u toj želji se ističemo kao sportski entitet,a ne kao poslovni. Želimo naše igrače pretvoriti u muškarce, ne samo u nogometaše, i svaki put kada naš igrač debitira za momčad, osjećamo da smo ispunili cilj koji je u skladu s ideologijom naših predaka i osnivača."

Ovim riječima je bivši predsjednik Athletic Bilbaa, José María Arrate, pokušao objasniti svijetu zbog čega je baskijski klub poseban i što ga čini toliko različitim od ostalih klubova. Iako većina navijača i ljubitelja nogometa na prvi spomen španjolskog klupskog nogometa spominje Barcelonu ili Real Madrid, mali broj nogometnih romantičara prati i navija za "ponos Baskije". Što je i logično. Ipak je zanimljivije gledati sjajne driblinge Messija i slobodne udarce Cristiana Ronalda nego poteze Javiera Martíneza i pogotke Fernanda Llorentea. Ipak, Athletic Bilbao je klub koji na poseban način njeguje svoju tradiciju i zbog toga zaslužuje više poštovanja i pozornosti nego što ga trenutno ima.

Athletic Bilbao i ove sezone nalazi se u samome vrhu Primere, trenutno su na petome mjestu. Što nas dovodi do pitanja; kako su opet tako dobri, a igraju samo s domaćim igračima? Da bismo to shvatili moramo upoznati klub i njegovu povijest.

Bogata povijest i tradicija

Mali broj klubova može se pohvaliti s velikom tradicijom i bogatom poviješću kao što je ima Athletic iz Bilbaa. Povijest Athletica vrlo je teško opisati u nekoliko paragrafa, jer je zaista ispunjena sjajnim pričama i brojnim rekordima. No, da ovaj tekst ne bi izgledao kao udžbenik iz povijesti pokušat ću vas što kraće upoznati s najvećim događajima u klupskoj povijesti. Klub imenom Athletic Club je osnovan 1898. godine od strane baskijskih studenata koji su studirali u Engleskoj. Nakon toga osnovan je još jedan klub, Bilbao FC, a oba kluba tri godine kasnije ujedinila su se pod imenom Athletic Club de Bilbao. Kao godina osnutka službeno se uzima 1898. godina, time je klub stariji od Barcelone i Reala, iako se njihovi navijači često sukobljavaju zbog toga. Dresovi Athletica sastoje se od crveno – bijelih pruga koje su prema legendi preuzeli od momčadi Sunderlanda. Od 1941. do 1975. godine klub je nosio ime Atletico Bilbao zbog zabrane Francisca Franca o korištenju stranih imena.

Athletic Bilbao je osam puta bio prvak Španjolske, posljednji put 1983./1984. godine, te se po broju naslova nalazi na četvrtome mjestu iza Real Madrida, Barcelone i Atletico Madrida. Osim toga Athletic je sudjelovao u osnivanju Primere 1928. godine te uz Barcelonu i Real nikada nije ispao iz španjolske lige. Španjolski kup Kralja, poznatiji kao Copa del Rey, osvajali su čak 24 puta, a jedino Barcelona ima više naslova od njih (25). Osvojili su i španjolski superkup 1985. godine. Najveći europski uspjeh je finale Kupa UEFE 1977. godine koji su izgubili od Juventusa. Ukupan rezultat bio je 2:2, no zbog gola više u gostima pobjednik je bio Juventus.

Pichichi, Zarra i Mister Bowler Hat

Po mnogima najveće klupske legende su Rafael Moreno Aranzadi poznatiji kao Pichichi, Fred Pentland ili Mister Bowler Hat te Telmo Zarra.

Boljim poznavateljima španjolskog nogometa ovo prvo ime zvuči poznato jer se danas tako zove nagrada za najboljeg strijelca lige. Pichichi znači mali patak, tj. pačić, što je bio nadimak Aranzadiju. Aranzadi je bio napadač Athletica koji je u 170 nastupa postigao čak 200 pogodaka. Umro je sa samo 29 godina i njemu u čast se danas zove trofej najboljeg strijelca Primere.

Mister Bowler Hat je bio nadimak engleskome treneru koji se zvao Fred Pentland. Igračka legenda Blackburn Roversa igrao je i za Stoke, Blackpool te QPR, a bio je reprezentativac Engleske. Kao trener je vodio njemačku i francusku olimpijsku reprezentaciju, a s Francuzima je osvojio srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1920. godine. Kao trener Athletica se iskazao jer je igru temeljio na pass igri i time se proslavio. Osvojio je dva naslova prvaka i pet kupova, a navijači će najviše spominjati veličanstvenu pobjedu nad Barcelonom od 12:1. Na službenoj stranici Athletica spomenuta utakmica se spominje kao najdraža, a to je i najveći poraz Katalonaca u njihovoj povijesti. Nadimak Mister Bowler Hat nosio je zbog svog polucilindar šešira, a postoji jedna zanimljivost sa spomenutim šeširom. Svaki put kada je Athletic dobio utakmicu igrači su nakon utakmice skakali po šeširu da ih ne bi sreća napustila te bi se novi šešir svaki put naručivao iz Engleske.

Telmo Zarra je bio napadač koji i danas drži nekoliko nevjerojatnih rekorda. Najbolji je strijelac u povijesti Primere s postignutih 252 pogotka, a i najviše puta je bio najbolji strijelac Primere. Postigao je najveći broj golova u jednoj sezoni (38), a za španjolsku reprezentaciju je postigao 20 golova u isto toliko susreta. Aktualni svjetski prvaci, Španjolci, zadnje polufinale svjetskog prvenstva igrali su 1950. godine i tada je popularni Zarra bio "prva violina" momčadi. Nagrada španjolskog lista Marca nosi njegovo ime, a dodjeljuje se jednom godišnje najboljem španjolskom strijelcu u Primeri.

Legendarnom trojcu treba dodati i imena iz novije povijesti kao što su Joseba Etxeberria, Manuel Sarabia, Aitor Karanka, Javier Clemente i ostali.

Stadion Athletica zove se Estadio San Mamés, poznatiji je kao La Catedral i najstariji je stadion u Španjolskoj. Ime Katedrala stadion Athletica je dobio zbog crkve koja se nalazi u blizini. Trenutno je u izgradnji novi stadion San Mamés Barria koji se gradi u blizini staroga San Mamésa. Izgradnja će biti dovršena 2013. godine, točno 100 godina nakon inauguracije legendarne Katedrale.

Cantera

Moto ili krilatica Athletica je "Con cantera y afición, no hace falta importación". U prijevodu to znači: S domaćim igračima i navijačima nema potrebe za "uvozom", tj. za stranim igračima. Athletic se oslanja na politiku cantere. Cantere su klupske akademije u kojima stasaju mladi igrači i pripremaju se, fizički i psihički, za nastupe u seniorskoj momčadi. Canteru je prvi počeo koristiti Athletic Bilbao u prvome desetljeću 20. stoljeća, a kasnije su ideju preuzele ostale momčadi.

Danas je to uobičajen način rada u španjolskim, a i ostalim nogometnim klubovima. Jedina, ali jako bitna, razlika je da u Athleticovim školama stasaju samo Baskijci za koje se očekuje da će postati nositelji momčadi. Iako se mora priznati da je u zadnje vrijeme stroga politika malo i popustila pa se za današnju momčad Athletic Bilbaa može nastupati ako niste rođeni u Baskiji, a jedan od roditelja je Baskijac. Također su zabilježeni nastupi igrača koji nisu prošli školu (Canteru) Athletica već su se razvijali u drugome klubu, ali su baskijske krvi. Tako je zabilježen nastup Jonasa Ramalha, prvog tamnoputog igrača u dugoj povijesti Athletica. Jonasu je majka Baskijka, a otac Angolac. Mladi nogometaš iznimno je talentiran i nadaren te se od njega očekuje velika karijera.

Neki novi klinci

Fernando Llorente

Llorente već nekoliko godina ne spada u kategoriju "klinaca", no on je, kao proizvod Athleticove Cantere, trenutno najveća zvijezda u momčadi Athletica. Španjolski reprezentativni napadač dosada je postigao je 74 pogotka za momčad iz Bilbaa čime je privukao pozornost najvećih klubova Europe. Za španjolsku reprezentaciju 26-godišnji napadač postigao je sedam pogodaka u 14 nastupa, a bio je i dio šampionske momčadi u Južnoj Africi. U klub je došao sa 11 godina i prošao je sve španjolske reprezentativne selekcije.

Javi Martinez

Jedna od nadolazećih zvijezda španjolskog nogometa je 22-godišnji Javi Martinez. Mladi defenzivni veznjak ključni je igrač momčadi iz Bilbaa. Athleticovi skauti primijetili su ga u Osasuni i doveli ga kao 17-godišnjaka za šest milijuna eura. U debitantskoj sezoni igrao je sjajno i upisao 35 nastupa te dodao tri pogotka. Veliko zanimanje za Martineza tada je pokazao Liverpool, no Athletic je odbio Engleze i odlučio ostaviti talentiranog veznjaka u Bilbau. Kao i Llorente, Javi Martinez je bio član španjolske reprezentacije u Južnoj Africi.

Iker Muniain

Da se Athletic u budućnosti ne mora brinuti oko napadača pokazuje baskijski dragulj Iker Muniain. O 18-godišnjem mladiću dovoljno govore rekordi koje je postavio. Muniain je najmlađi igrač koji je debitirao u dresu Athletica, imao je 16 godina, sedam mjeseci i 11 dana. Debitirao je u utakmici protiv Young Boysa u kvalifikacijama za Europsku ligu. Sedam dana kasnije u uzvratnoj utakmici mladi napadač je postigao pogodak i time postao najmlađi igrač koji je postigao pogodak u službenoj utakmici. Nekoliko tjedana kasnije pogodio je opet, ovaj put u Primeri čime je postavio novi rekord - najmlađi igrač koji je postigao pogodak u najvišem rangu španjolskog nogometa.

Mikel San Jose

Još jedan nadareni igrač koji je prošao Athleticovu školu, no sa nepunih 18 godina je preselio na Anfield kada je Rafael Benitez uočio njegov talent. Nakon što je tri godine proveo u rezervama Redsa , uprava Athletica odlučila je vratiti "razmetnog sina" u Bilbao. Najprije je doveden na posudbu, a onda su njegov ugovor otkupili za pet milijuna eura. Igra na poziciji braniča, a upotrebljiv je i na poziciji defenzivnog veznog.

Jonas Ramalho

Iako je ovaj igrač spomenut kao prvi tamnoputi nogometaš u povijesti kluba, nije zbog toga uvršten na ovaj popis. Ovaj obrambeni igrač je trenirao sa prvom momčadi Athletica kada mu je bilo samo 14 godina, a nakon toga je upisao nastup u prijateljskoj utakmici protiv Amorbiete. Sa 16 godina je bio na klupi u utakmici Europske lige protiv Werdera, u prosincu 2009. godine, no još uvijek nije upisao nastup u službenoj utakmici.

Osim navedenih igrača, treba spomenuti i Markela Susaetu (22 godine), Oscara de Marcosa (21 godina) i Jona Aurtenetxea (19 godina) koji također igraju vrlo dobro i sigurno je da će se na njih računati u budućnosti.

Athletic Bilbao se trenutno nalazi na petome mjestu španjolske lige i sljedećih osam kola borit će se za izlazak u Europu. No, u prošlom desetljeću klub je nekoliko puta opasno "plesao" na rubu ispadanja u drugu ligu. Prije nekoliko godina jedan španjolski magazin proveo je anketu u Baskiji. Čak 80% navijača bi radije htjelo da njihov Athletic ispadne iz prve lige nego da odustanu od politike cantere. U današnjem vremenu kada je gotovo sve komercijalizirano i kada je nogomet odavno postao globalni sport treba se odati počast klubovima kao što je Athletic Bilbao. U Baskiji nogomet odavno nije samo sport, on je postao religija.

La Liga

1Real Madrid 3371:22+4984
2Barcelona 3368:39+2973
3Girona 3369:40+2971
4Atlético Madrid 3362:39+2364
5Athletic Bilbao 3353:33+2058
6Real Sociedad 3347:35+1251
7Real Betis 3340:39+149
8Valencia 3337:36+147
9Villarreal 3354:55-145
10Getafe 3341:45-443
11Osasuna 3337:49-1239
12Sevilla 3342:47-538
13Deportivo Alaves 3331:38-738
14Las Palmas 3330:41-1137
15Rayo Vallecano 3327:42-1534
16Mallorca 3327:39-1232
17Celta Vigo 3337:50-1331
18Cadiz 3323:46-2326
19Granada 3336:61-2521
20Almería 3331:67-3614

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik15.06.2011. u 21:58
    Pozdrav svima.Ovo je moj prvi komentar na Sportnetu.Athletic Bilbao je moj omiljeni klub,navijam za njih 15 godina i iz dana u dan su mi sve vise u srcu kao i njihova majka Baskija.Politika ovog kluba je dokaz da se sa talentom,voljom,moralom i hrabroscu moze ravnopravno nositi sa puno bogatijim,i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Dalmatinac8808.04.2011. u 18:43
    Svaka čast Athletic Bilbau i njihovim navijačima! Nadan se da će još dugo, dugo nastaviti sa svojon politikon!
    Dalmatinac88
  • Lomax08.04.2011. u 13:08
    Svebaskijski klub. Kad bi Baskija jednom zaista i postala država, mislim da bi Athletic izgubio barem pola svoje navijačke populacije.
    Lomax
  • Captain Jack08.04.2011. u 12:33
    Sjajan tekst i sjajna priča..A navijači su posebna priča..Fanatični,a stadion im ima blagi nagib te znam da su mnogi igrači govorili da zbog tog nagiba i strašnog bodrenja imaju osjećaj da im publika doslovno visi nad glavama
    Captain Jack
  • Obrisan korisnik08.04.2011. u 11:59
    Obrisan korisnik