Nogomet

Messi i veza prevaguju na Barcinu stranu

Piše:Ante Zovko • petak, 27.05.2011.
Messi i veza prevaguju na Barcinu stranu
Foto: EPA

Pred novi ogled Barcelone i Manchester Uniteda u finalu Lige prvaka procjenjujemo kakav je omjer snaga dvije godine nakon posljednjeg okršaja u Rimu.

Pred veliko finale Lige prvaka zanimljivo je usporediti snage kojima raspolažu Barcelona i Manchester United. Iako sastavi koji će istrčati nisu poznati, procijenili smo tko bi se od prve minute mogao pojaviti na Wembleyju, tko ima više razloga za optimizam i zašto.

Valdes - Van der Sar 0:1

Valdes je vratar koji spada u sam svjetski vrh, sjajnih refleksa, igre "jedan na jedan" i traženja najboljeg rješenja u polju. Slabost mu je pak što mu se zna dogoditi "žuta minuta".

Veliki Nizozemac i pred posljednju natjecateljsku utakmicu u karijeri izgleda kao jedan od dva ili tri najbolja vratara svijeta. Za razliku od Valdesa, manje je sklon pacerskim golovima, ima sjajne reflekse, neusporedivo više iskustva, dominira u zraku, a i na njega bi neutralni promatrač prije stavio novac ako dođe do lutrije jedanaesteraca.

Alves - Fabio 1:0

Dani Alves ponajbolji je desni bek iako je u španjolskoj ligi, s obzirom na Barceloninu dominaciju, više veznjak nego branič. Sjajno se razumije s ostatkom momčadi, prije svih sa Xavijem i Messijem. Ako Barcelona nametne svoju igru kao prije dvije godine, mogao bi dosta vremena provesti ometajući protivničke braniče.

Fabio će najvjerojatnije uskočiti na poziciju svog brata Rafaela koji je bio standardan u momčadi. On bi mogao biti i najveća slabost Unitedove ekipe zbog neiskustva te manjka utakmica u nogama. Ferguson se uvijek može odlučiti na daleko iskusnijeg O'Sheau.

Puyol - Ferdinand 0,5:0,5

Obojica su simboli svojih momčadi, sinonimi za stopere svjetske klase. S Puyolom u momčadi Barcelona izgleda mnogo čvršće i općenito sigurnije, a kapetan i istinski vođa španjolskog prvaka razvio je sjajno partnerstvo s Piqueom. No, pitanje je kako će se nositi s brzinom Hernandeza i Rooneyja.

Iako ga ozljede s godinama sve više pritišću, pogotovo kronična ozljeda leđa, Ferdinand je i danas neupitan u prvoj momčadi Uniteda. Kao i Puyol, prepun je iskustva, ali će morati dobro surađivati sa suigračima kako bi zaustavio Barcine malonogometne akcije. S Vidićem trebao bi dominirati u skoku.

Pique - Vidić 0,5:0,5

Pique je od dolaska iz Uniteda 2008. postao stup obrane Barcelone i Španjolske. I brz i okretan, dominantan u skoku, rijetko tko mu može pobjeći pažnji.

Vidić je njegova inačica u Unitedu. Definitivno prvo ime engleske obrane. Ove sezone igra možda najbolji nogomet u životu, a posebno je motiviran u velikim utakmicama. Ova valjda ne može biti veća.

Abidal - Evra 0:1

S obzirom na nedavnu operaciju, pitanje je hoće li Abidal uopće zaigrati na vrlo osjetljivoj poziciji koju će napadati ubojita engleska krila. Ako Guardiola procijeni da nije potpuno spreman za ovakav dvoboj, u rezervi čeka odlični Maxwell ili pak Adriano.

S druge strane stajat će vjerojatno najbolji svjetski lijevi bek koji sjajno pokriva prostor iza Unitedovih kreativaca, bilo da je riječ o Giggsu, Naniju, Valenciji ili nekom četvrtom. Uz to nisu mu strane ni napadačke akcije. No, Evra će imati možda i najteži zadatak na utakmici jer će se oko njegove pozicije vrtiti "trokut" Xavi - Messi - Alves.

Busquets - Carrick 0,5:0,5

Iako je raznim eskapadama narušio svoju reputaciju, Busquets je iznimno zahvalan igrač u sredini terena bez kojeg je teško zamisliti ovu momčad. Pruža podršku kreativcima i sjajno se nadopunjuje s njima. U utakmici u kojoj će United htjeti pridobiti sredinu terena morat će se fizički nametnuti.

Carrick bi trebao dobiti prednost ispred rekonvalescenta Fletchera koji je kompletniji igrač od Engleza, a možda ih Ferguson postavu obojicu na račun jednog napadača. Ipak, Carrick je, kao i Busquets, zahvalan igrač koji ne komplicira i naporno radi na destrukciji protivničke kreativne linije. Protiv Barcelone će koncentracija morati biti na maksimumu.

Xavi - Park 1:0

Spiritus movens Barcelonine igre bio je središnja figura u rimskom finalu, gdje je podijelio mali milijun lopti. Njegova dodavanja mogu "rasparati" Unitedovu obranu u svakom trenutku, bilo da se radi o asistenciji ili "poluasistenciji" i "gušenje" njegove igre trebao bi biti jedan od glavnih zadataka engleskih veznjaka. Ako u tome ne uspiju, mogla bi se gledati repriza rimskog finala.

Park je nepravedno podcijenjen igrač koji Unitedovoj igri daje kvalitetu koja možda nije vidljiva iz prve ruke, ali je redovito u postavi kad je riječ o najvažnijim utakmicama, a s njim United obično pobjeđuje. Iako je jako opasan u napadu, u Londonu će njegova trka biti najpotrebnija za destrukciju i otvaranje brzih kontri.

Pedro - Valencia 0,5:0,5

Pedro je u posljednje dvije sezone obilato iskoristio prilike koje su mu se ukazale i praktički je nezamjenjiv u momčadi nabijenoj zvijezdama i talentom. Mladi Španjolac ima dobar osjećaj za pozicioniranje, dodavanje i samu realizaciju. Jedan od onih na koje možda United neće obratiti najveću pozornost, ali to može skupo platiti.

Valencia je u odličnoj formi, iz prve je postave izgurao Nanija, prvog asistenta Premier lige. Asistencije su i njegov forte, iako će se protiv Barcelone morati maksimalno obrambeno prilagoditi i čekati priliku za kontru.

Iniesta - Giggs 1:0

Iniesta je nešto ofanzivniji od Xavija, a podjednako je dobar kad treba dodati loptu, sudjelovati u superbrzoj, supertočnoj akciji ili zabiti. A zabijao je kad je bilo najpotrebnije, bilo u klubu ili u reprezentaciji.

Giggs u 38. godini proživljava novu mladost. Dovoljno se prisjetiti samo polufinala protiv Schalkea kad su njegove lopte, ubojito jednostavne, rješavale dvojbe oko finalista. Međutim, iako pun iskustva, sučelit će se mladom Alvesu pokraj kojeg će biti mnogo teže proći ili provući odlučujuće dodavanje.

Messi - Hernandez 1:0

Chicharito je ovdje u nezahvalnoj poziciji, ali bio bi i svaki drugi igrač svijeta. Messi je praktički nezaustavljiv, sposoban se osloboditi bilo koje taktičke sheme koja mu je nametnuta. Jednostavno čovjek na kojeg će trebati obratiti najviše pozornosti, ali i čovjek kojeg će biti gotovo nemoguće zaustaviti. Messi u igri i nema slabe točke. Igra glavom? Sjetite se Rima 2009. ili pitajte Ferdinanda.

Hernandez se pokazao kao jedan od najvećih igračkih pogodaka Alexa Fergusona. Mladi Meksikanac je brz, inteligentan, odlično se razumije sa sada nešto povučenijim Rooneyjem kojem otvara prostor, a njegova brzina mogla bi na iskušenje staviti katalonske braniče.

Villa - Rooney 0:1

Španjolski reprezentativac napadač je vrhunske klase i spreman kazniti suparnika iz bilo koje situacije i na bilo koji način. Dojam je ipak kako je najbolja forma za njega ostala još u prvom dijelu sezone.

Prednost ide Rooneyju jer, osim što je u boljoj formi, korisniji je svojoj momčadi. Čak je opasniji ako se kreće između veznog reda i napada, a svojom brzinom može stvoriti prostor za bolje pozicioniranje suigrača. O suradnji s Hernandezom u drugom dijelu sezone već je potrošeno mnogo tinte.

Barcelona - Manchester United 6:5

Sve ovo ipak treba uzeti "sa zrnom soli". Individualne kvalitete u finalu igrači će trebati staviti na stranu i okrenuti se kolektivnoj igri. Iako je Manchester United i prije dvije godine bio za nijansu slabija momčad, opet je Barcelona dominirala utakmicom i nije pružila Englezima praktički nijednu šansu poslije one Parkove. Prema navedenom, individualna kvaliteta današnjih momčadi lomi se u veznoj liniji i kod Messija. To je i logično jer Barcelona ima tri službeno najbolja igrača svijeta. A i bez tih priznanja jednostavno su danas bolji od svojih takmaca s druge strane. Upravo će na njih United, ističu mnoge analize, United obratiti najviše pozornosti kako se ne bi ponovio Rim 2009.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 02:00
    Ovo je sigurno jedna od najvecig gluposti koje sam ja IKADA cuo. nedved kompletniji igrac od messija...........mozda kod tebe na playstationu. koliko je ono Zidane osvojio liga prvaka???...a koliko Xavi?? zidane je bio vrhunski igrač,ali Xavi je daleko daleko najbolji vezni igrač svih vremena.On i... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Yakov28.05.2011. u 20:07
    Ti si običan malograđanin koji je sveo nogometno znanje na Barcelonu i Messija. Da nisi, onda bi znao kakav je Nedved nogomet igrao 2003. i koliko je bio kompletniji igrač od Messija. Samo, što je Messi napravio veću karijeru od njega. A o usporedbi Zidanea i Xavija ne treba trošiti riječi.
    Yakov
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 16:27
    Iako sam zakleti Madridista otkako znam za sebe treba objektivno pogledati stvari i reći da je današnja Barcelona najbolja ekipa na planeti. Druga je stvar što je u finalu sve moguće i nijanse mogu odlučiti kao i faktor sreće jer se igra jedna utakmica. Ove usporedbe su po meni bez veze jer recimo... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 16:01
    Pišući ovo izgleda da si i ti na neki način limitiran ali nisam doktor pa ne znam u kojem segmentu. Za domaću zadaću proučit osnove tehnike i taktike nogometa. Sjedi jedan
    Obrisan korisnik
  • Yakov28.05.2011. u 13:57
    Svi Barcelonini igrači su u neku ruku limitirani. Jer, niti je Xavi Zidane niti je Messi Nedved
    Yakov