Nogomet

Rat svjetova u hramu nogometa

Lovro Štrbinić • subota, 28.05.2011.
Rat svjetova u hramu nogometa
Foto: EPA

Stotine klubova sa svojim nadanjima krenuli su u ovo natjecanje, a na kraju su ostala samo dva. Oba žele sebi i svojim navijačima san pretvoriti u stvarnost i na odmor otići s još većim osjećajem zadovoljstva. Jedni i drugi zaslužuju otići do kraja, ali samo će pobjednici podignuti pehar. Rooney ili Messi? Manchester United ili Barcelona? Doznat ćemo večeras...

Nakon gotovo 11 mjeseci pretkola, igranja po grupama, osmina, četvrt i polufinala konačno smo došli i do velikog finala. Sezonu borbe za trofej koji će večeras biti izložen uz travnjak engleskog hrama nogometa započeli su Santa Coloma i Birkirkara, a završit će je dva mnogo zvučnija kluba čije ime je poznato u svim predjelima svijeta koji ne uspijevaju odoljeti kotrljanju "bubamare" terenima različitih kvaliteta i veličina.

Barcelona i Manchester United dva su kluba koja posljednjih nekoliko godina dominiraju europskim klupskim nogometom i njihovi nastupi u samoj završnici su sve samo ne iznenađenje. Kod Katalonaca se mijenjaju treneri, ali filozofija igre ostaje ista, a kod Engleza je strateg već godinama stanoviti Škot koji od svakog kontingenta igrača stvori pobjednike. I Guardioli i Fergusonu osvajanje trofeja je opis radnog mjesta, no "kanta" koja je danas u igri ipak je značajnija od nekih drugih.

Prije dvije godine Josep je nadmudrio Alexa, djelomice ga iznenadio postavljanjem Messija na nešto drugačiju poziciju od one na kojoj se očekivao, a imao je i ono malo sreće da mu ekipa poentira u dva posebno važna trenutka dvoboja. Danas je glavnina rostera ista, glavne vedete obje momčadi su dvije godine iskusnije, a mogućnost postavljanja taktičke zamke i faktora iznenađenja je dodatno smanjena.

Jedni i drugi trebali bi imati sve igrače koji su izvukli najbitniji dio sezone na raspolaganju, ali još uvijek se ne može sa sigurnošću reći koji će igrači na Wembleyu dobiti priliku od početka. Hoće li Guardiola odlučiti od prve minute "u vatru" gurnuti Abidala ili će ponovno ispremiješati pozicije Mascherana i Puyola? Hoće li se Ferguson odlučiti za Valenciju ili Nanija? To su dvije ponajveće dvojbe uoči finala, iako uvijek treba ostaviti otvorenu opciju za još neke promjene. Pogotovo to vrijedi za sastav engleskog predstavnika jer je kod njih ove sezone bilo mnogo više rotacija nego u katalonskom klubu.

"Nema dvojbe da su finale izborile dvije najbolje ekipe. Barcelona je krajnji cilj, ono čemu svi težimo i kako svi želimo igrati" rekao je legenda Old Trafforda Paul Scholes i tako uoči svog trećeg sudjelovanja u finalu Lige prvaka s Unitedom dao veliki kompliment igri Barcelone. Međutim, engleski veznjak istovremeno vjeruje da mogu zagorčati život protivnicima: "Imamo i mi dosta kvalitete i naš nogomet u pojedinim trenucima može biti na razini njihovog." Potom je izrekao i najbolju pozivnicu za provođenje subotnje večeri ispred manjih ili većih ekrana: "Obje ekipe teže napadačkoj igri i zabijanju pogodaka tako da ne vjerujem da je itko mogao poželjeti veće i bolje finale."

Naravno, nije ovo prvi susret ovih dvaju ekipa, već one imaju povijest međusobnih ogleda. U deset dvoboja na svaku stranu su otišle po tri pobjede, a četiri puta je krajnji ishod bio remi. Ono što raduje je 31 pogodak postignut u tim utakmica, pa se svi nadamo da će večeras prosjek u najmanju ruku ostati isti. Kakvu igru su nam pružili u dosadašnjem dijelu natjecanja nema razloga da ne vjerujemo u večerašnju "ljepoticu".

Kad se već Scholes biranim riječima osvrnuo na Katalonce, onda je bio red da i iz njihovih redova dođu slične izjave. Za nešto tako pobrinuo se Xavi rekavši: "Za mene je Manchester primjer koji treba slijediti, ne samo trenutno već dugi niz godina. Ono što je Ferguson ostvario zaslužuje veliki ugled jer već godinama su u vrhu i igraju na vrhunskoj razini." Nahvalio je Španjolac cijeli sustav igre Uniteda, ali na kraju je priznao koga se najviše pribojavaju. "Ako moram nekoga izdvojiti, onda je to Rooney. U proteklim sezonama bih istaknuo Scholesa, ali on sad igra nešto manje."

Mnogi bi poput njega označili Rooneya kao igrača koji može prije svih jednim potezom riješiti dvoboj, a jednak je broj onih koji smatraju da Messijev trenutak inspiracije može biti ključan. Navijači Uniteda tješe se činjenicom da Argentinac nikad nije zabio na engleskom tlu u Ligi prvaka, pa podatak da se igra na Wembleyu tu još malo dobiva na značaju. Naravno, ako će jednoj od ekipa travnjak biti prednost onda bi to trebao biti Manchester jer su njegovi igrači u mnogo više navrata iskusili teren veličanstvenog londonskog zdanja.

Ukupno gledajući, teško je označiti nekog favoritom iako je po većini kladionica četvrtom naslovu u klupskoj povijesti bliža Barcelona. No, najviše bi u svakom slučaju trebali profitirati oni kojima nijedan klub nije posebno blizak, a koji samo žele vidjeti najbolje što nogomet trenutno nudi. A nudi mnogo, nudi spektakl na Wembleyu.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik29.05.2011. u 01:18
    messi nije zabio na engleskom tlu!? ISPRAVAK messi je zabio na engleskom tlu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 18:52
    glory glory MUFC !!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 17:17
    Ufff....jedva čekam!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 15:52
    Jedino ako zabije autogol al mislim da je pre dobar igrac da mu se takvo što desi ;). Barca osvaja LP
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik28.05.2011. u 14:32
    gajba pive: 19KM. nove baterije za daljinski: 4KM. par kesa čipsa: 6KM. uživanje u finalu LPa: neprocjenjivo!
    Obrisan korisnik