Automoto

"Uspavanka" u Valenciji

Piše:Lovro Štrbinić • srijeda, 29.06.2011.
"Uspavanka" u Valenciji
Foto: EPA

Nakon Velike nagrade Kanade i jedne od najljepših i najzanimljivijih utrka u posljednje vrijeme Valencia je ugostivši VN Europe imala težak zadatak biti barem na približnoj razini. Ovaj put gledali smo sasvim drugačiju utrku čiji kraj vjerojatno nisu svi ispred malih ekrana dočekali budni, ali zato barem imamo dokaz da su svi vozači uspjeli otjerati san. Naime, prvi put u povijesti 24 bolida je prošlo ciljem jedne utrke Formule 1.

Mnogi su nakon izdanja utrke u Montrealu ponovno osjetili neku posebnu povezanost s Formulom 1. Ponovno je taj sport pokazao svu atrakciju zbog kojeg je tako popularan, iako objektivno postoji niz razloga da se ponekad prijenos isključi i prije njegovog kraja. Oni manje pasionirani ljubitelji oktanskog cirkusa vjerojatno su to učinili baš proteklog vikenda jer je staza u Valenciji opravdala status jedne od najmanje atraktivnih u kalendaru. Unatoč tome što je okruženje oko staze na tragu onog iz Monte Carla.

ZAJEDNIČKI REKORD

Iako se tijekom pregleda sezone vjerojatno neće moći izdvojiti ni po čemu posebno zanimljivom, ovogodišnja VN Europe ipak će ostati upisana u knjigama rekorda. Naime, nakon što su u Velikoj Britaniji 1952. i u Brazilu 2010. godine ciljem prošla 22 vozača, a nedavno u Kini dosad rekordna 23 vozača, utrka u Valenciji postavila je novi rekord. Ne zbog tome što su svi završili utrku, to se događalo nekoliko puta u povijesti, već zbog toga što cijelu utrku odradila 24 bolida. VN Europe tako će sigurno držati rekord dok/ako ne dođe do novog proširenja u F1.

Sebastian Vettel je već u kvalifikacijama pokazao kakva bi ovo nedjelja mogla biti, a dominaciju je potom očekivano prenio na utrku. Webber ga je u borbi za startna mjesta donekle pratio i došao mu najbliže od svih, ali problemi s mjenjačem dan poslije natjerali su ga da se zadovolji trećim mjestom. Do drugog ipak nije mogao jer je vrlo živ i raspoložen na još jednoj domaćoj utrci bio Fernando Alonso. Sjajna reakcija na startu, kasniji prolazak pokraj Webbera na stazi i konačno bolje odrađena promjena guma doveli su vozača Ferrarija do pozicije prvog pratitelja trenutno neprikosnovenog Vettela.

McLareni ovaj put nisu imali izdanje za pamćenje, već su prema riječima Hamiltona "napravili korak unatrag". Ili su jednostavno konkurenti napravili nešto veći korak naprijed. Bilo kako bilo, McLareni se pred domaću utrku koja nas za nešto manje od dva tjedna čeka na Silverstoneu moraju nešto bolje pripremiti i vratiti si samopouzdanje te dobro ozračje koje ih je krasilo nakon Kanade. Lewis je, pomalo i razočaran, nakon Valencije u javnost izašao s izjavama u kojima priznaje da je prvenstvo gotovo. No, nakon prospavane noći promijenio je ploču i osjetio se dužnim preko svog Twitter profila vratiti vjeru svojim navijačima. Ukratko, njegova poruka svodi se na: "Moja momčad nikad neće odustati i ja nikad neću odustati"

Dodao je da će zajedno s momčadi pronaći način da se što bolje spreme za VN Velike Britanije, a pomoći će im možda i promjena pravila koja zabranjuje difuzore kakvi su dosad bili. Očekuje se da će se time smanjiti prednost vozača Red Bulla čiji bolidi zahvaljujući tom segmentu imaju nešto bolju aerodinamiku. uskoro ćemo vidjeti i koliko je to bitno za njihovu ovosezonsku brzinu.

Iza vodeće tri momčadi ponovno je rezervirano mjesto imao Mercedes, odnosno Nico Rosberg. Ujedno je bio i posljednji vozač koji je završio u istom krugu s pobjednikom, a vjerojatno bi mu se pridružio i Michael Schumacher da nije "dobio po nosu" od Vitalija Petrova. Spomenutu situaciju prokomentirao je na sljedeći način: "Petrova sam primijetio prekasno, iako sam bio svjestan da dolazi s moje lijeve strane, pokušao sam kočiti što je kasnije moguće i potom zajedno s njim proći kroz zavoj. No, kada sam se pokušao povući, blokirao sam prednji kotač i otklizao u njegov bolid, što je očito bila moja pogreška."

VETTELOV DOSEG

Sebastian Vettel je pobjedom u Španjolskoj došao još korak bliže obrani naslova prvaka, od čega ga po mnogima može odvojiti samo čudo. No, mladi Nijemac je ostvario još jedan hvale vrijedan doseg jer je prvi u povijesti u prvih osam utrka sezone uvijek bio među dvojicom najbržih. Vidjet ćemo hoće li na tome stati.

Tako je potvrdio da ima iznimaka one teorije da vozači s godinama postaju zreliji jer sigurno je ovaj incident mogao izbjeći. No, možda je velikanu dosta borbe za sedma i osma mjesta pa koristi svaku priliku da opravda loše rezultate vanjskim utjecajem, a ne limitiranošću bolida.

U borbi za bod ili dva iza Mercedesa, koji očito ove sezone služe kao "tampon zona" između najbrže trojke i ostatka, bilo je isto tako zanimljivo. Alguersuari je, uz Sutila, na krilima navijača ušao među deset najbržih, a to ima dodatnu težinu s obzirom da su utrku završili svi koji su se našli na startu.

Uglavnom, Valencia nije iskoristila još jednu priliku i sve više se među ljubiteljima Formule 1 profilira kao jedna od onih, loših staza. Da nema oku ugodan krajolik oko sebe mogla bi se nazvati i najtežom za gledanje, a ovosezonsko izdanje definitivno je svrstalo među one koje se moglo i propustiti. Iako, tko zna što bi bilo da je Vettel malo sporiji. Ili ostali malo brži.

Vozač vikenda

Sebastian Vettel: Dominacija tijekom svih bitnih izlazaka na stazu, pole-position i uvjerljiva pobjeda donijeli su još jednom titulu vozača vikenda Sebastianu Vettelu. Vjerojatno nikad nećemo znati koliko je za to "kriv" on sam, a koliko bolid koji mu je pripremila momčad, ali mladi Nijemac je na pravom putu da vrlo brzo osigura i titulu vozača sezone.

Momčad vikenda

Red Bull: Dva vozača na postolju, dominacija unatoč najavama i nadanjima da bi im se ostatak društva mogao malo približiti daju velik razlog za zadovoljstvo austrijskoj momčadi. Da nije bilo problema s mjenjačem kod Australca možda bi slavili i dvostruku pobjedu, ali teško da će i ovako biti nezadovoljnih.

Potez vikenda

U utrci koja nije obilovala lijepim potezima kao prethodna u Kanadi možemo izdvojiti Fernanda Alonsa i njegovo lukavo probijanje na startu utrke. S četvrte startne pozicije Španjolac je brzo pao na petu, ali nakon što se privremeno ispred njega probio Massa dvostruku svjetski prvak je u idućem zavoju s vanjske strane nadmudrio Hamiltona i momčadskog kolegu koji se doveo u situaciju da mora nešto jače kočiti. Naravno, za pohvalu je i Massin start koji je također u prvom krugu profitirao.

Pogreška vikenda

Michael Schumacher: Ponovno je iskusni Nijemac bio agresivniji nego je to situacija dopuštala. Prilikom izlaska iz boksa "zainatio" se i htio pod svaku cijenu nakon sljedećeg zavoja izaći ispred Petrova. Međutim, Rus se nije povukao, sedmerostruki svjetski prvak je imao "mekši nos" te je tako kompromitirao šanse za još jednu dobu utrku. Nakon utrke priznao je da kod te situacije on pogriješio.

Tragičar vikenda

Lewis Hamilton: Teško je četvrto mjesto okarakterizirati tragičnim i razočaravajućim, ali Hamiltonov talent i mogućnosti kod većine promatrača stavili su ga u ulogu jedinog vozača koji može pomrsiti planove Vettelu. Samim tim se od njega očekuje više, ali ovaj put mu ni gume nisu bile saveznik pa je uz neočekivane odlaske u boks ostao izvan kombinacija za postolje.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!