Automoto

Vettel "neprimjetno" do pobjede

Mišo Gulić • nedjelja, 26.06.2011.
Vettel "neprimjetno" do pobjede
Foto: EPA

Oktansku "kamilicu" gledali smo u Valenciji, gdje je upriličena Velika nagrada Europe, na kojoj je slavio nedodirljivi Sebastian Vettel ispred Fernanda Alonsa te svog momčadskog kolege Marka Webbera. Danas nešto suzdržaniji McLareni smjestili su se na četvrtu i šestu poziciju, a između se ugurao Massa.

Sam start obilježili su vozači oba Ferrarija, pretekavši Hamiltona, čime je dotični pao na petu poziciju u poretku, ali i zaprijetivši Webberu koji se nalazio na drugom mjestu. Loš start za McLaren upotpunio je i Button kojega je Rosberg spustio na sedmo mjesto, ali borbeni Britanac uzvratio je istom mjerom u šestom krugu utrke.

Nakon deset odvoženih krugova Vettel je konkurenciji pobjegao na solidnih tri sekunde prednosti, dok je iza njega Alonso pritiskao Webbera, ali bez konkretnijih napada. Massa je opasno "živio" u 11. krugu, ali njegovo proklizavanje Hamilton nije uspio iskoristiti.

Seriju odlazaka u boks otvorio je Hamilton u 13. krugu, a primjer su slijedili i ostali iz vrha nakon čega se ispostavilo da je upravo Britanac jedini profitirao, preotevši četvrtu poziciju Massi i nastavljajući lov za "pobjedničkim postoljem".

Tri kruga nakon, "intimno" druženje Petrova i Schumachera završilo je na način da je drugospomenuti morao u ponovni posjet boksu, nakon kojeg se vratio na 19. poziciju.

Webberove probleme s kočnicama u 21. krugu koristi Alonso i na oduševljenje španjolskih navijača prelazi na drugu poziciju, a odmah zatim postavlja i novi najbrži krug, koji istina nije dugo trajao, jer Vettel je ove sezone zaista priča za sebe. Sasvim neočekivano, Hamilton je morao po drugi puta u boks te se potom vratio iza svog momčadskog kolege na šestu poziciju.

U 29. krugu svjedočili smo i drugom kolektivnom odlasku u bokseve, a poredak na vrhu nakon odrađenih obveza promijenio se utoliko što su Webber i Hamilton zamijenili pozicije s Alonsom, odnosno Buttonom pa su ponovno dva Red Bulla krasila vrh poretka za Veliku nagradu Europe.

Problemi s gumama Hamiltona su natjerali na naglo usporavanje što je Massa iskoristio za približavanje, ali kratko je trajala Brazilčeva nada jer je Britanac, nakon tri kruga prisilnog "hlađenja", nastavio po starom i ponovno vozio uz bok najbržima.

43. krug iskoristili su Webber i Hamilton kako bi obavili posljednje obveze u boksu, nakon čeka se Australac vratio na treće, a McLarenov pilot na šesto mjesto.

Izuzev borbe Pereza i Heidfelda za desetu poziciju, odnosno Alguersuarija i Sutila za osmu, istina ne pretjerano atraktivne, ostatak društva ponudio nam je uzbuđenja u jednakoj mjeri kao što to možemo vidjeti u "ultradinamičnim" dvobojima umirovljeničke šahovske lige.

Četiri kruga prije kraja Webberu su iz boksa javili kako postoje određeni problemi s mjenjačem, što zasigurno nije ono što je Australac želio čuti, ali olakotna okolnost mu je bila preveliki zaostatak Hamiltona pa nije prijetila realna opasnost od novog pada u poretku.

Vettel je tako bez previše uzbuđenja došao do nove pobjede, a odličan nastup zabilježio je i Alonso koji je na kraju slavio drugu poziciju, dok je Webber s "poluraspadnutim" mjenjačem ipak stigao do treće pozicije.

Četvrta i šesta pozicija za McLaren zasigurno nije bio doseg kojem su se nadali prije same utrke, ali zato veseli buđenje Masse koji je završio na poziciji broj pet. Ostatak bodova redom su pokupili Rosberg, Alguersuari, Sutil i Heidfeld.

Konačni poredak:
1. S. Vettel (Red Bull)
2. F. Alonso (Ferrari) +10.8 seki
3. M. Webber (Red Bull) +27.2 sek
4. L. Hamilton (McLaren) +46.1 sek
5. F. Massa (Ferrari) +51.7 sek
6. J. Button (McLaren) +60.0 sek
7. N Rosberg (Mercedes) +98.0 sek
8. J. Alguersuari (STR- Ferrari) +1 krug
9. A. Sutil (Force India) +1 krug
10. N. Heidfeld (Renault) +1 krug
11. S. Perez (Sauber) +1 krug
12. R. Barrichelo (Williams) +1 krug
13. S. Buemi (STR-Ferrari) +1 krug
14. P. di Resta (Force India) +1 krug
15. V. Petrov (Renault) +1 krug
16. K. Kobayashi (Sauber) +1 krug
17. M. Schumacher (Mercedes) +1 krug
18. P. Maldonado (Williams) +1 krug
19. H. Kovalainen (Lotus-Renault) +2 kruga
20. J. Trulli (Lotus-Renault) +2 kruga
21. T. Glock (Virgin) +2 kruga
22. J. d'Ambrosio (Virgin) +2 kruga
23. V. Liuzzi (HRT) +3 kruga
24. N. Karthikeyan (HRT) +3 kruga

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • bbbroman26.06.2011. u 19:45
    Nadam se da smo zadnji put gledali utrku u Valenicji
    bbbroman
  • highlanderSINJ26.06.2011. u 19:36
    ... svaka ti dala ... :-D
    highlanderSINJ
  • Obrisan korisnik26.06.2011. u 18:57
    Dobio bih nešto više od 22 000. A da sam odigrao da će svi završiti dobio bih oko 40 000-ak. Nema veze, i ovako je super :)
    Obrisan korisnik
  • ElKun1026.06.2011. u 18:27
    Koliko bi još dobio da nisi odigrao sistem?
    ElKun10
  • zovche26.06.2011. u 18:01
    nema to veze sa voznjom i tko je bolji vozac... ovi gore nabrojani su najmanje zasluzni za svoje rezultate... oni samo sjede, drugi iz boksova voze i upravljaju za njih...
    zovche