Nogomet

Produljiti periode dobre igre

Piše:Tomislav Pacak • srijeda, 20.07.2011.
Produljiti periode dobre igre
Foto: Kristijan Komarica

Dinamo je u Bakuu rutinski sačuvao zagrebačkih 3:0 i tako prošao ključnu stanicu svog europskog puta. No, ako je Neftči bio najvažnija utakmica jer popravka nije bilo, sada su pred Modrima dvoboji koji će uvelike odrediti uspješnost nove sezone...

Ako je u Zagrebu rezultat bio bolji od igre, u Bakuu je bio nešto lošiji. Iako je imao dugačkih neuvjerljivih perioda u igri, Dinamo je pokazao više od Neftčija i nije stvorio puno manje prigoda nego na Maksimiru. Ovoga puta realizacija nije bila tako dobra, niti je Stamenković bio tako porozan, pa ni rezultat nije bio tako naklonjen zagrebačkom sastavu.

Za produljenje dobre atmosfere oko kluba, Dinamu bi odgovaralo kada bi se navijači koncentrirali na pozitivne stvari, kojih je u ova dva ogleda bilo.

Prvo i osnovno, Modri su prošli uvjerljivo i sigurno, kako i priliči favoritu. Učinili su to uvjerljivije nego proteklih sezona, posebno prošle godine kada su uzvrate protiv Luke Koper i Šerifa odigrali vrlo slabo. Ipak, treba biti pošten i prema Velimiru Zajecu, jer iako su ti nastupi bili loši, mora se naglasiti i da Dinamo danas ima prilično bolju momčad nego početkom prošle sezone pa se od Jurčićeve momčadi i očekuje da bude bolja od te Zajecove.

Dinamo u dvije utakmice nije primio pogodak, a taj podatak je vrijedniji kada se zna da nedostaju Cufre i Bišćan, da se stoperski dvojac Vida-Tonel još upoznaje, ali i da je bekovski par Ibanez-Vrsaljko obrambeno odigrao dvije prilično slabe utakmice.

Pozitivno je i što se Jurčić vrlo brzo odlučio za početnu jedanaestoricu jer Dinamo rano u sezoni igra jako važne utakmice pa je bilo bitno rano odrediti i standardizirati momčad. Plus ide i pojačanjima jer su se sva četvorica očigledno izborila za prvu momčad te su odigrala dvije korektne utakmice - s time da su i Vida i Krstanović i Alispahić i Leko bolje odigrali u Zagrebu.

O samoj igri već je malo teže govoriti samo pozitivno. Dinamo jest tek na početku sezone, uvjeti za igranje jesu teški i noge sigurno ne mogu biti lagane, ali s obzirom na spomenutu činjenicu da Dinamo prije rujna igra "sudbinske" utakmice forma momčadi mora eksponencijalno rasti. A u Bakuu u odnosu na Zagreb ta forma nije porasla, netko bi dodao i riječ dapače, iako jasno treba uzeti u obzir i potpuno drugačije ciljeve u dvije utakmice - u Zagrebu je to bio stvoriti prednost, a u Bakuu istu sačuvati bez stresa.

Jurčićev Dinamo u dvije je utakmice imao nekoliko perioda igre koji mogu biti razlog za optimizam. U četiri poluvremena Dinamo je desetak puta imao zaista kvalitetan posjed od minutu-dvije, strpljivu, preciznu i brzu loptu kojom se kroz nekoliko dodavanja iz prve ili druge stvorio prostor za opasnost pred protivničkim golom.

Jedan problem je što je često nedostajao završni pas ili udarac.

Važniji problem je što je toga bilo premalo. I Dinamo će morati ekspresno takve periode igre proširiti na veći dio utakmice jer s ovim profilom igrača u prvoj jedanaestorici teško će dobre rezultate ostvarivati drugačije nego kroz kvalitetan posjed lopte.

Kvalitetan posjed lopte zahtijeva štošta - strpljenje, puno kretanja bez lopte, koncentraciju u svakom dodavanju, brzo rješavanje lopte, dobar pregled igre, jednostavnost u rješenjima i vrhunsku tehniku primanja i dodavanja lopte.

Za sada, ova Dinamova momčad ima pojedince koji se muče s ispunjavanjem tih kriterija. Netko previše davi loptu, netko nema strpljenja ili koncentracije, netko nema tu kvalitetu da pod pritiskom odigra precizno, prizemno dodavanje. Ne treba biti skaut svjetskoga glasa da bi se primijetilo kako dva Dinamova igrača, Sammir i Badelj, itekako odskaču od ostatka momčadi po sposobnosti igranja takvog nogometa, bez obzira što i oni ponekada svoju individualnu kvalitetu znaju pretvoriti u predugo "pimplanje", pa onda i poneku pogrešku.

No, oni nisu problem jer oni uglavnom zadrže loptu za Dinamo. Problem su oni koji prečesto i prelagano predaju loptu protivniku, jer ovaj Dinamo živi od lopte, ne od čekanja i protuudara. Naime, teško će Modri do Lige prvaka ako je plan da Alispahić, Badelj i Sammir budu razbijači protivničkih napada.

U tom svjetlu, problematično je nekoliko igrača. Prije svih je to Luis Ibanez s beskonačnim nizom nepromišljenih udaraca, predugačkih dijagonala i neupotrebljivih centaršuteva. Nije problem neprecizan centaršut kada je tomu vrijeme i mjesto, ali su problem one "kifle" s 40-50 metara od gola, na vrh šesnaesterca, s kojima ni puno bolji centarfori od Krstanovića i Beqiraja nemaju što raditi. Tonel je također sklon dugim loptama, a da mu baš i nisu forte, iako on to češće odigrava u nedostatku boljih rješenja, a u reprezentativnoj formi nije ni Šime Vrsaljko, iako su njegovi prodori po desnom boku smišljeniji i svrsishodniji od Ibanezovih.

Ovakva igra traži i puno znanja od napadača, a ne samo njihovu snalažljivost u šesnaestercu. Prije svega, Krstanović i Beqiraj morat će znati zadržati loptu i dati povratni pas, a za sada to još ne funkcionira odlično. Posebno je dužan ostao Beqiraj, ne samo zato jer je ostao bez pogotka već i zato jer je Krstanović više ponudio u samoj igri, češće je služio kao "mantinela", više se otvarao i odigravao.

Dok je pozicija Jerka Leke u ovoj momčadi neupitna jer donosi prijeko potrebno iskustvo, ali i kvalitetu na jednu od najvažnijh pozicija u momčadi, drugo pojačanje u veznoj liniji, Mehmed Alispahić, morat će pokazati mrvicu više jer mu za vratom puše dvojac kojeg preferira publika - Ivan Tomečak i Mateo Kovačić.

Kako je Tomečak očigledno potpuno drugačiji tip igrača (i sasvim druga pozicija), pa zamjena Alispahić-Tomečak od Jurčića zahtijeva različite izmjene u koncepciji sastava i same igre, izgledno je da Tomečak do daljnjega - a to znači dok je rezultat dobar - bude "joker" s klupe za promjenu ritma neke utakmice. Stoga je možda i ozbiljnji konkurent Alispahiću mladi Kovačić, kojeg Jurčić neće forsirati u najjačim utakmicama zbog neiskustva, ali koji će dobiti vjerojatno dosta prigoda u HNL-u. Ako za mjesec-dva Kovačićev učinak bude konkretniji ili barem jednak Alispahićevom, Mateo će zbog važnosti koju njegov razvoj ima za klub, biti u prednosti.

Osim što mora itekako produljiti periode kvalitetne igre, Dinamo mora još više mentalnog truda posvetiti disciplini i koncentraciji u igri. Nekoliko takvih dekoncentriranih poteza, Alispahićev, Kelavin, Vidin, Neftči je lako mogao pretvoriti u pogodak, a u nekoj utakmici gdje će jedan pogodak odlučivati, naravno da takva pogreška može biti ključna. Lijepo je razmišljati o svemu što može biti bolje u napadačkoj igri, no Dinamu je ovoga trenutka važnije od toga da obrambeno bude na "Halilhodžićevoj" razini, da ne griješi, da ne daje sam protivniku šanse, da ne ostavlja stopere na brisanom prostoru 1 na 1, da bude dobro postavljen pri prekidima, da ne bude "zaboravljanja" igrača i tako dalje.

Dobro je što je Helsinki izbacio svog protivnika s ukupno 13:0. Fince je to napunilo samopouzdanjem, ali možda i pretjeranim jer ih sada čeka neopisivno ozbiljniji protivnik. S druge strane, nema straha da Dinamo olako shvati protivnika. A respekt prema suparniku hrvatskim je predstavnicima uvijek bio bolji način za psihološku pripremu od "protiv ovih smo favoriti, lako ćemo to srediti".

Kakav god bio Bangor City, pobijediti nekoga 10:0 nije lako u Uefinom natjecanju. Dinamo to ne može ni u HNL-u, ni Kupu, kamoli u Europi, pa treba vrlo ozbiljno shvatiti to upozorenje iz glavnog finskog grada.

Finci su očito u formi, njihovo prvenstvo traje i ne muče ih početna kašljucanja zbog uigravanja momčadi kao Dinamo, niti ih muče teške noge. Zbog toga su u prednosti, baš kao što je Dinamo u prednosti zbog toga što u svojim redovima ima više nogometne kvalitete.

Dinamo je favorit i od toga ne treba bježati. Helsinki nema veliku momčad, nema velike zvijezde i neke super opasne pojedince, nema ni gromoglasnu publiku niti ima neke upozoravajuće europske rezultate. Dinamo je po svemu, osim po spomenutom natjecateljskom ritmu, u boljoj poziciji od Helsinkija i pruža mu se sjajna prigoda da konačno dohvati 4. pretkolo Lige prvaka, time osigura nastup u Europskoj ligi i osigura si dvije utakmice vrijedne Lige prvaka u kojima će imati barem 50-50 šanse proći dalje.

Drugim riječima, Helsinki mora pasti. I iako će vrlo vjerojatno biti teško i neizvjesno, to će se i dogoditi, ako Dinamo u tjedan dana uspije periode dobre igre malo produljiti, za što će trebati više strpljenja, pameti, smirenosti i inteligencije u igri.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.07.2011. u 00:40
    Prije svega: Dinamo je sve ozbiljnija momčad koja igra sve samopouzdanije u Europi što je od presudne važnosti. Sve one godine i Werderi, Redbulli... su se poćele vraćati kroz stečeno iskustvo i danas je Dinamo momčad koju Finci najavljuju kao svjetsku! I ne šale se oni kad to kažu. Bravo za... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 15:49
    @avlado...nemoj pisat gluposti, normalno da je dinamo favorit, neman neko posebno misljenje o helsinkiju ali njih je partizan prosle godine isprasia sa pola gasa...najslabija karika ovog dinama je trener, jedino on moze izbacit dinamo... ja bi iskreno volia da dinamo ude u tu lp, di ce vjerovatno... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 15:00
    dinamo ima snage za 65-70 minuta, dinamo nije nikako favorit protiv finaca, sa takva dva dizelasa u spici niko ne igra, krajnji domet euro liga mozda
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 14:39
    ice man ti si malo pretjerao sa ovim komentarom... pogotovo ovo za alispahića... budimo realni alispahić je zabio prvi gol u prvoj tekmi i otvorio nam ove azere... ja više volim tomećaka al protiv ovakvih azera tomečak nikad ne bi mogao poslat onakvu loptu koja je razbila obranu i olakšala nam... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.07.2011. u 14:38
    Rocco je po meni napisao najbolji komentar, nemamo brzinu na krilima niti ubacivanja, a s obzirom da imamo 2 napadača koji su jako fizički snažni, dobro igraju glavom i znaju se dobro postaviti u kaznenom prostoru mislim da bi sa dva brza i prodorna krilna igrača ova dvojica mnogo toga pospremila u... [više na forumu]
    Obrisan korisnik