Košarka

"Nijemci oprostite, neću više"

Piše:Bernard Jurišić • subota, 03.09.2011.
"Nijemci oprostite, neću više"
Foto: EPA

Treći dan Europskog prvenstva u Litvi donio je pravu eksploziju europskih NBA zvijezda. Tony Parker, Dirk Nowitzki, Pau Gasol i Andrea Bargnani "terorizirali" su svoje protivnike i izuzev Dallasovog Nijemca, svi su odveli svoje momčadi do pobjeda. Posebno impresivan bio je Parker, koji se nakon utakmice ispričavao Nijemcima...

Litva, Španjolska, Francuska i Srbija zadržale su rubriku poraza na nuli i nakon trećeg dna Europskog prvenstva u Litvi. Promijenili su se samo protivnici, a četiri momčadi koje su se i uoči prvenstva spominjale kao njuži kandidati za postolje smo su dokazale da će zaista igrati jednu od glavnih uloga u Litvi.

U skupini A Španjolci su Britancima pokazali gdje im je mjesto u ovom sportu, Litavci su pobijedili Turke, a Poljaci zadržali nadu u prolaz pobjedom protiv Portugala. Skupina B ponudila je preokret Srbije protiv Izraela, pobjedu Italije nad Latvijom i dokaz da je Francuska trenutno ipak kvalitetnija momčad od Njemačke.

Bio je to dan u kojemu su blistale europske NBA zvijezde. Tony Parker dobio je momčadski okršaj s Dirkom Nowitzkim, Pau Gasol je očekivano nadmašio Luola Denga, a Andrea Bargnani "pomeo parket" s latvijskom obranom. Među NBA zvijezde umiješao se tek Dušan Savanović, ključni čovjek srbijanske pobjede protiv Izraela, dok su turski NBA aduti (Turkoglu, Ilyasova, Asik, Kanter) ostali u sjeni litavskog momčadskog duha.

Utakmica dana

Iako su Litavci i Turci igrali zanimljiv okršaj u skupini A, susret Francuske i Njemačke bio je poslastica današnjeg dana. Dvije NBA zvijezde najvišeg ranga natjecale su se koja će svoju reprezentaciju odvesti do pobjede, a Dirk Nowitzki ovog je puta morao priznati premoć Tonyju Parkeru. Ako je zvijezda Mavericksa ove godine prvak Teksasa, razigravač Spursa dobio je bitku za Litvu. Barem zasad.

Igrač dana

32 poena, 6 asistencija, 4 skoka. I pobjeda, ne zaboravimo. Tony Parker zasjenio je sve ostale koji su danas izlazili na parket, čak i Bargnanija koji je zabio više od njega, no sebi nasuprot imao i nešto lakšeg protivnika. Parker izgleda sjajno, pun je snage i motiva i željan konačno svoju momčad odvesti na Olimpijske igre. Nastavi li s ovakvim predstavama, Francuzi će preplivati La Manche.

Petorka dana

Tony Parker (Francuska) - 32 poena, 6 asistencija, 4 skoka

Dušan Savanović (Srbija) - 24 poena, 7 skokova

Dirk Nowitzki (Njemačka) - 20 poena, 6 skokova

Andrea Bargnani (Italija) - 36 poena, 7 skokova, 3 blokade

Pau Gasol (Španjolska) - 21 poen, 6 skokova

Zanimljivost dana

Litva je pobjedom protiv Turske osigurala plasman u drugi krug i potvrdila najviše ambicije koje ima u svojoj kući. Ujednačenost momčadi i širina klupe Litavcima daje za pravo da se mogu nadati najvišim dometima na ovom natjecanju. Turke su dobili bez da je i jedan njihov igrač zabio više od 12 poena (Songaila) ili dohvatio više od 6 skokova (Javtokas). Ali zato je na parketu bilo 10 Litavaca, a osim Lavrinoviča svi su igrali dvoznamenkast broj minuta.

Isprika dana

"Nijemci oprostite, neću više", kroz šalu se Tony Parker "ispričao" Nijemcima za predstavu u kojoj je "unakazio" njihovu reprezentaciju. "Ispriku" je tražio i njemački izbornik Dirk Bauermann, koji je sudačku trojku u toj utakmici, predvođenu našim sucem Srđanom Dožaijem, optužio da je preslabo štitila Dirka Nowitzkog od francuskih gurkanja i udaranja.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Skarambež03.09.2011. u 16:12
    Srbiju je vodia Dušan Ivković koji je iskusni trener, koji je vodia klubove do polufinala europskih kupova još krajem 1970-ih, dok je hrvatski izbornik osoba koja se uči na reprezentaciji, umisto na kojem niželigašu. Pa onda se čudimo zašto nas nima nigdi u košarci.
    Skarambež
  • randy marsh03.09.2011. u 10:48
    Bargnani se iživljavao nad nejakom letonskom odbranom, ali u prethodnim mečevima smo vidjeli da je on protiv ozbiljnijih odbrana ipak limitiran
    randy marsh
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 09:18
    ne znam što su svi protiv ovog kometara.. parker je najbolji eurposki play, top 5 u svijetu, ali duda je poznat po dobroj taktici, i zatvranju glavnih igrača.. očekujem žestoku srpsku obranu.. ovo do sada što su srbi pokazali u obrani je loše, ali mislim da se spremaju za jače protivnike... po meni... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2011. u 03:45
    Vidjet cemo te Parkeru protiv SRBIJE kada ti Duda Ivkovic spremi taktiku kome ces se izvinjavati!!!
    Obrisan korisnik