Košarka

Dan nezavisnosti

Piše:Borna Rupnik • petak, 09.09.2011.
Dan nezavisnosti
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Nakon tri dvoboja "zvjezdane" skupine E u Litvi, uslijedila je premijera skupine F. Koju će prije svega dugo pamtiti dobri poznanici hrvatske košarke, Makedonci...

8. rujna u Makedoniji je praznik, slavi se Dan nezavisnosti, a da se jubilarni 20. rođendan te države uistinu kvalitetno obilježi pobrinuli su se njihovi košarkaši, koji su već dvije utakmice prije kraja drugog kruga osigurali svoje mjesto u četvrtfinalu Europskog prvenstva.

Pobjeda nad oslabljenom Gruzijom stigla je tek u posljednjim trenucima, no sigurno je i utoliko slađa, a Makedonija je tako u Litvi nakon uvodnog poraza od Crne Gore - koja se već vratila kući - pobjednički nanizala pet protivnika. Hrvatsku, Grčku, Finsku, Bosnu i Hercegovinu te Gruziju.

Slijede im prave pripreme za četvrtfinale, okršaji s Rusima i Slovencima, no status nacionalnih junaka za sva vremena ionako im je već osiguran. Četvrtak je naposljetku ispao upravo makedonski dan.

Rusi su bez većih problema protiv Finaca zadržali svoj maksimalni učinak, no reprezentacije iz ove skupine teško se mogu prepustiti nekim četvrtfinalnim računicama - s obzirom na sastave skupina, kako god se okrene čeka ih snažan protivnik.

Finci su uz uobičajeno pohvalnu borbenost u drugoj četvrtini stigli ubaciti tek šest koševa, a o odnosu snaga na terenu govori i podatak da su Rusi iz reketa postigli 52 koša, u odnosu na finskih 18.

Derbi dana bio je onaj Grčke i Slovenije, koji su odlučujućim tricama protiv slovenske zone, u posljednjih 71 sekundi, presudili Zisis i Fotsis. Nakon što su Grci protiv Hrvatske zamalo prokockali 20 koševa viška, Slovenci su ih stigli nakon 15 koševa zaostatka. I to usprkos velikoj nepreciznosti s linije slobodnih bacanja (14/24).

"Nemoguće je dobiti utakmicu uz tako loše izvođenje. Velike momčadi ne promašuju deset slobodnih bacanja po susretu, to je nedopustivo", ljut je bio izbornik Božidar Maljković.

Utakmica dana

Malo je tko mogao očekivati da će utakmicom Makedonije i Gruzije biti otvoreno natjecanje u skupini F drugog kruga natjecanja na Europskom prvenstvu. Stoga su se i jedni i drugi potrudili dati sve od sebe. Makedonci su imali Gruzijce na konopcima nakon serije 17:1, no oni su se i bez Pačulije vratili u susret, pa čak i vodili. Uslijedila je neizvjesna završnica koju je na makedonski mlin pobjedničkim koševima skrenuo, nije teško pogoditi, popularni Boško Mekalebovski.

Igrač dana

Da američki Makedonac ne okupira baš sve rubrike, premda je zaslužio i ovu, titula igrača dana ide u ruke Grka Nikosa Zisisa, koji se pokazao ključem pobjede svoje momčadi protiv Slovenije. Imao je mirnu ruku za dvije trice u prijelomnim trenucima same završnice, a na kraju je s vrlo dobrim učinkom od 19 koševa i pet skokova bio jedini izabranik Iliasa Zourosa s dvoznamenkastim brojem ubačaja.

Petorka dana

Bo McCalebb (Makedonija, 27 koševa, 4 asistencije, 4 ukradene lopte), Nikos Zisis (Grčka, 19 koševa, 5 skokova), Viktor Hrjapa (Rusija, 7 koševa, 11 asistencija, 5 skokova, 3 ukradene lopte, 1 blokada), Nikoloz Tsikišvili (Gruzija, 20 koševa, 10 skokova, 2 asistencije), Andrej Kiriljenko (Rusija, 14 koševa, 4 skoka, 4 ukradene lopte)

Zanimljivost dana

Prije nekoliko dana ruski izbornik David Blatt nije poslušao svoje pomoćnike i ostavio je u igri Sergeja Monju, koji mu je uzvratio pobjedničkim košem. Slovenskog izbornika Božidara Maljkovića, s druge strane, protiv Grčke nisu poslušali njegovi igrači. "U samoj završnici nismo napravili prekršaje, premda je dogovor bio da ćemo to učiniti", otkrio je. Posljedica? Tri grčke trice za pobjedu.

Izjava dana

"Ovo je najbolje što se dogodilo u 20 godina makedonske države", sažeo je svoje dojmove u ulasku u četvrtfinale Europskog prvenstva reprezentativac Predrag Samardžiski.

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2011., Skupina C

1Grčka 41+36
2Sjeverna Makedonija 41+25
3Finska 23+7
4Hrvatska 23-8
5Bosna i Hercegovina 23-29
6Crna Gora 14-31

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik09.09.2011. u 09:27
    pa i da izgubimo u cetvrt finale od ovih reprezentacije,nece biti nista strasno bitno igracemo sa srce,cesno i posteno a ne na slabe rezultate kako sto ima srpska reprezentacija da se vadimo sta makedonci imaju slabu grupu pa celo vreme napadati njih
    Obrisan korisnik
  • soecc09.09.2011. u 08:55
    Svaka im čast, i meni je drago, ali budimo realni. Onaj koji ubode Makedonce u četvrtfinalu, ubo je jackpot...
    soecc
  • Obrisan korisnik09.09.2011. u 08:13
    :)))) Lijepo je biti covjek ! Makedoncima zelim zaista sve najbolje,ma volio bih da igraju u polufinalu ili finalu bas sa Grcima i da ih razbiju 20 razlike uz igru kakve se ne bi postidili niti Chicago Bullsi u najboljim danima.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2011. u 02:15
    Svaka čast Makedonci. Sretno u četvrtfinalu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.09.2011. u 01:19
    Velika hvala cijeloj Hrvatskoj na poddrsci, takodjer hvala i Sportnetu na objektivnim clancima o nasoj reprezentaciji. Lijepo je biti "najugodnije iznenadjenje" jos jednog velikog natjecanja nakon Svjetskog u rukometu prije 2 god. kod vas. Ova je generacija vec uspjela povezati dva... [više na forumu]
    Obrisan korisnik