Nogomet

Tri godine i pet mjeseci kasnije

Piše:Borna Rupnik • četvrtak, 10.11.2011.
Tri godine i pet mjeseci kasnije
Foto: Davor Sajko

Čim su kuglice 13. listopada ove godine spojile Hrvatsku i Tursku u dodatnim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo, naša se sportska javnost (nerado) sjetila nesretnog 20. lipnja 2008. godine i dramatičnog susreta na stadionu Ernst Happel u Beču. Što se sve promijenilo, a što je ostalo isto?

Igrački kadar

Hrvatska (2008.): Pletikosa, Šimunić, R. Kovač, Ćorluka, Rakitić, N. Kovač, Srna, Modrić, Olić (od 97' Klasnić), Kranjčar (od 65' Petrić), Pranjić.

Turska (2008.): Recber, Balta, Zan, Topal (od 65' Senturk), Kahveci (od 117' Karadeniz), Turan, Asik, Sanli, Kazim (od 61' Boral), Sarioglu, Altintop.

Sastav hrvatske nogometne reprezentacije nije doživio temeljite promjene u odnosu na četvrtfinale Europskog prvenstva u Austriji i Švicarskoj. Međutim, iz udarne Bilićeve postave u Beču, u Istanbulu i Zagrebu neće biti trojice važnih igrača, braće Kovač, te ozlijeđenog Nike Kranjčara.

Upravo bi Niku Kovača mnogi označili kao prvi i najbitniji nedostatak, prije svega zbog njegovih kapetanskih, liderskih karakteristika, dok povlačenje paralela s izostankom Roberta Kovača diktiraju ozljede. Naime, za stopersku je poziciju otpao Dejan Lovren pa za nju konkuriraju Domagoj Vida i Gordon Schildenfeld jer će Vedran Ćorluka po svemu sudeći biti prekomandiran na lijevi bok. No, u svakom slučaju je Robert Kovač tada bio jedan od oslonaca nacionalne selekcije u većoj mjeri no što su njegovi nasljednici.

Kranjčarovo neigranje osjetit će se u kreativnoj fazi, uz tu razliku da je Bilić na Turke u Beču krenuo samo s isturenim Olićem ispred Nike, a put na EP pokušat će vjerojatno izboriti s dvojicom napadača ispred veznog reda.

Hrvatska napadačka rješenja s klupe iz bečke utakmice, Mladen Petrić i strijelac Ivan Klasnić, ovoga puta nisu dobili Bilićeve pozivnice, a s druge strane pak neće biti ni Semiha Senturka, na kojega trenutačno ne računa Guus Hiddink.

Turska vrata ovoga će puta umjesto Rustua Recbera čuvati Volkan Demirel, a njegova je pričuva, zanimljivo, ostala ista. Radi se o Tolgi Zenginu, dok je pozvan i Sinan Bolat.

Iz prvih 11 Fatiha Terima Hiddink je pozvao Hakana Baltu, Sabrija Sarioglua, Hamita Altintopa, Mehmeta Topala, Ardu Turana i Kazima Kazima, a klupu su u Beču grijali još današnji prvotimci Emre Belozoglu i Servet Cetin. Svi bi oni protiv Hrvatske u nadolazeća dva ogleda mogli odigrati važnu ulogu jer su nizozemskom stručnjaku u prvom planu. Poseban se naglasak stavlja na sve boljeg Turana, a ne smije se zanemariti ni Altintopovo veliko iskustvo.

Osjetniji turski izostanci u odnosu na 2008. godinu svakako su ofenzivci Nihat Kahveci i Tuncay Sanli, a neće biti ni Gokhana Zana, Emrea Asika te pričuvnih rješenja Ugura Borala i Gokdeniza Karadeniza.

Od novih imena u turskom taboru ističu se raspucani napadač Burak Yilmaz, koji je obilježen kao najveća prijetnja hrvatskoj obrani, zatim Gokhan Gonul, Egemen Korkmaz i Selcuk Inan, a tu su i mladi "legionari" poput braniča Omera Topraka iz Bayera ili Gokhana Torea iz HSV-a.

Izbornici

Hrvatskom izborniku Slavenu Biliću bečki je dvoboj označio kraj izrazito uspješnog ciklusa, nakon kojega je propustio odvesti reprezentaciju na Svjetsko prvenstvo u Južnoafričkoj Republici. Svoju je funkciju ipak zadržao sve do studenoga 2011. godine te novim susretima protiv Turske ima priliku ponovno plasirati Hrvatsku na europsku smotru.

Dužnost turskog izbornika u međuvremenu je od Fatiha Terima, nakon kratkog mandata Oguza Cetina, preuzeo Guus Hiddink, u ljeto prošle godine, te je u svojoj kvalifikacijskoj skupini ostao iza Njemačke. I jedan i drugi izbornik u međusobni okršaj ulaze kao meta nemalog broja kritika.

Ulog

Uz dvije prijateljske utakmice, Hrvatska i Turska već su igrale izrazito važne susrete. U Engleskoj 1996. godine u igri su bili premijerni bodovi na Europskom prvenstvu. U Austriji 2008. godine ulog je bio polufinale istog natjecanja, a u studenome 2011. odlučivat će se o jednom od posljednjih putnika na završni turnir u Poljskoj i Ukrajini.

Štoviše, na dodatne kvalifikacije u Hrvatskoj se gleda kao možda i još značajnije utakmice. Ne nudi se popravni ispit u vidu Danske i Portugala kao 1996. godine, niti se može reći da je već i postignuto opipljiv uspjeh, kao 2008. godine. "Ovo je velik izazov i za mene i za Hiddinka", konstatirao je Slaven Bilić. Tih 180 minuta (ili više) uvelike bi moglo usmjeriti budućnost cjelokupnog hrvatskog nogometa.

Sudac

Talijana će sa zviždaljkom zamijeniti Nijemac. Umjesto Roberta Rossettija pravdu će u Turskoj dijeliti Felix Brych, u nadi da njegovo ime neće biti potrebe spominjati poslije utakmice ni u kojem kontekstu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • beaver11.11.2011. u 05:14
    ako se radi o menu u ovom postu onda si ti u dubokoj zabludi. navijanje i konacni ishod utakmice su dvije razlicite stvari
    beaver
  • beaver11.11.2011. u 00:17
    Kad bi znao kakav nebi to napisao. Realnost nije tvoja jaka strana.
    beaver
  • Obrisan korisnik10.11.2011. u 23:51
    utakmica poslastica u cijeloj europi...naravno,navijamo za hrvatsku...izostanak sa još jednoga takmičenja bio bi ravan katastrofi za fanove diljem svijeta...
    Obrisan korisnik
  • Mihalj10.11.2011. u 23:39
    ok razumijem ljude koji neće navijat za naše sutra ili čak i protiv njih, ali ih onda molim da u slučaju prolaza se ne javljaju tj. da se pokriju ušima i šute.
    Mihalj
  • ElKun1010.11.2011. u 23:38
    Past će Turci! U boj!!
    ElKun10