Nogomet

Hrvatska ima kvalitetnije igrače od Turske

Piše:Nikola Vlahović • petak, 11.11.2011.
Hrvatska ima kvalitetnije igrače od Turske
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska reprezentacija večeras će u Istanbulu odigrati prvu utakmicu dodatnih kvalifikacija za Europsko prvenstvo. Kockasti su s optimizmom otputovali na okršaj s Turskom, a naša usporedba po pozicijama pokazuje da Hrvatska treba biti oprezna, ali da se ne treba bojati Turske...

Stipe Pletikosa - Volkan Demirel 0:1

30-godišnji čuvar mreže Fenerbahčea prvi je izbor Guusa Hiddinka. Riječ je o vrlo iskusnom golmanu koji od 2002. godine standardno brani u Fenerbahčeu. Za razliku od Stipe Pletikose, Demirel je siguran na ubačaje iz kuta i sve lopte unutar svog peterca kupi bez problema. Ipak, Demirel je vratar koji ponekad kiksa, posebno kada je riječ o udarcima iz daljine i to mu je najveća mana. Visok je 191 cm pa nema problema s hvatanjem lopte. Za razliku od Pletikose, Demirel redovito brani i igrao je Ligu prvaka i Europsku ligu sa svojim klubom. Pletikosa se napokon skrasio u Rostovu, međutim, zbog ozljede je propustio zadnja dva kola ruskog prvenstva. Vratar Rostova nije baš najsigurniji na ubačajima i često ima problema s hvatanjem lopti koje bi trebao pokupiti. Stipe ima 193 cm, dobar je na crti, ali pošto je u Tottenhamu izgubio sezonu i sad se ozlijedio, u boljoj je formi Demirel.

Vedran Ćorluka - Hakan Balta 1:0

Ćorluka će silom prilika odigrati na boku, a tu poziciju u redovima Turske drži Hakan Balta. Balta ima 28 godina i igrač je Galatasaraya, a za Tursku je ukupno nastupio 36 puta i zabio dva gola, a jednog je zabio Njemačkoj. Uglavnom je orijentiran na defenzivne zadatke. Čarli je već pokazao da može dobro odigrati na boku te da mu nije nepoznanica krenuti naprijed i sudjelovati u napadačkim akcijama. Ćorluka je bolji igrač od Balte u defenzivnim zadacima, dok je igrač Galatasaraya opasniji u ofenzivnim akcijama. Međutim, branič Tottenhama jači je u skoku i duelima te je Čarli u prednosti u odnosu na Baltu.

Darijo Srna - Gökhan Gönül 1:0

Kapetan Šahtara iskusniji je i bolji igrač od Gönüla. Iako je 26-godišnji branič Fenerbahčea više-manje standardan u klubu i reprezentaciji, Srna je puno kompletniji igrač od njega, a to pokazuje i statistika. Gönül je do sada odigrao 26 utakmice za Tursku te je zabio jedan gol. S druge strane, Srna je u reprezentativnom dresu odigrao 87 utakmica i zabio čak 19 golova. Gönül, za razliku od Srne, ne sudjeluje toliko u ofenzivnom dijelu igre. Srna ima bolji centaršut i puno bolje izvodi slobodne udarce te je puno opasniji od igrača Fenerbahčea.

Josip Šimunić - Egemen Korkmaz 1:0

Dolaskom u Dinamo Šimunić se vratio u natjecateljsku formu te ponovno igra dobro, i što je za stopera vrlo važno, sigurno. Iskusni stoper odlično barata s loptom, jak je u duelima, kako u skoku tako i na zemlji. Njegov kolega s druge strane, Egemen Korkmaz ima 29 godina i za reprezentaciju je debitirao tek prošle godine. Do sada je nastupio četiri puta za Tursku, a trenutno je član Bešiktaša. Korkmaz je tipični stoper koji igra bez rizika i koji ne komplicira. Šimunić je kompletniji igrač od Korkmaza i sada kada je u natjecateljskom ritmu bolji je od 29-godišnjaka.

Domagoj Vida - Servet Cetin 0:1

Stoper Dinama ima sve predispozicije da postane odličan stoper s velikom karijerom. Krasi ga borbenost, zna s loptom, bez razmišljanja stavlja glavu tamo gdje netko ne bi ni kopačku, međutim, za Vidu se može reći da mu je jedina mana nedostatak reprezentativnog iskustva. Naime, Vida je odigrao tek pet utakmica za Kockaste. Turski stoper, Servet Cetin, član je reprezentacije od 2003. godine i ima 59 nastupa za Tursku te je tri puta pogađao suparničke mreže. Međutim, Hiddink ponekad na njegovo mjesto stavi i neiskusnijeg Gönüla. Ipak, Nizozemac će vjerojatno u susretu protiv Turske, na toj poziciji, prednost dati 30-godišnjem Cetinu.

Tomislav Dujmović - Hamit Altintop 0:1

Veznjak moskovskog Dinama nije u baš dobroj formi te je prebačen u drugu momčad ruskog kluba. Teško je reći u kakvom je natjecateljskom ritmu Dujmović, a prema najavama koje stižu iz Turske Bilić će ga najvjerojatnije staviti od prve minute. 30-godišnjak se do sada pokazao kao vrlo koristan igrač, a protiv Turske će imati priliku da svima pokaže da je i dalje u dobroj formi. Altintop je iskusni igrač koji iza sebe ima veliku karijeru i koji je odigrao mnoštvo važnih utakmica, kako za klub, tako i za reprezentaciju. Nakon četiri godine u dresu Bayerna, Altintop je otišao u Real Madrid, međutim, za Kraljevski klub je odigrao samo jednu utakmicu. Ipak, reprezentativne utakmice nešto su sasvim drugo i vjerojatno će Hamit bit vrlo motiviran.

Ognjen Vukojević - Selçuk Inan 0,5:0,5

U kvalifikacijama za Europsko prvenstvo Hiddink je na poziciji zadnjeg veznog više koristio Selçuk Inana, nego Topala. Riječ je o 26-godišnjem igraču Galatasaraya, koji je za reprezentaciju odigrao 17 utakmica i nije postigao niti jedan gol. On i Ogi vrlo su slični igrači i uglavnom odrađuju onaj "prljavi" dio posla na terenu. Inan je fizički i tehnički jači od Vukojevića, međutim, veznjak kijevskog Dynama puno je puta pokazao da nedostatak tehničke kvalitete nadomjesti svojom požrtvovnošću te da skoro uvijek bude jedan od igrača koji je najviše pretrčao u našoj reprezentaciji. Obojica redovito igraju u svojim klubovima. Za razliku od Inana, Vukojević je postigao tri gola za Kockaste.

Luka Modrić - Emre Belözoglu 1:0

Slobodno možemo reći da su najbolji nogometni dani iza Belözoglua. Daleko od toga da 31-godišnjak nije neugodan i opasan igrač, međutim, Modrić je bolji, opasniji i kompletniji od njega. Turski veznjak član je reprezentacije već 11 godina, odigrao je mnoštvo važnih utakmica te je dugo vremena bio "mozak" Turske. Danas igra u Fenerbahčeu, a ove je sezone nastupio u samo pet utakmica. Omaleni veznjak daleko je od idealne forme, ali svakao Bilić i njegovi izabranici moraju pripaziti na njega jer se radi o igraču koji može s jednim potezom riješiti utakmicu. Modrić je standardni prvotimac Tottenhama te je glavni igrač oko kojeg se sve vrti i u puno je boljoj formi od Emrea.

Ivan Rakitić - Arda Turan 0:1

Uoči utakmice Bilić je nekoliko puta priznao da je Arda Turan najbolji igrač u svlačionici Turske. Riječ je o ofenzivnom veznjaku koji uglavnom igra na lijevom krilu, međutim, jednako dobro pokriva sve pozicije u veznom redu te je za Tursku do sada zabio 12 golova, od čega je postigao četiri u zadnjih osam utakmica. Riječ je o igraču koji jednim potezom može riješiti utakmicu, ima odličan udarac, jak je na lopti te ima mnoštvo rješenja u svakoj situaciji. Stoga i ne čudi što je Atletico Madrid ovo ljeto za njega iskrcao 12 milijuna eura. S druge strane, Ivan Rakitić još uvijek traži pravu formu nakon što je zaliječio ozljedu. Nekoliko zadnjih utakmica u Sevilli nije odigrao na pravoj razini, a u zadnjem kolu je izašao iz igre u 60. minuti.

Mario Mandžukić - Sabri Sarioglu 1:0

Sabri Sarioglu je po vokaciji desni branič, međutim, igra sve što je potrebno na desnoj strani, od desnog beka pa do desnog krila. Turski mediji najavljuju ga u prvoj postavi na poziciji desnog krila. U reprezentativnom dresu do sada je sakupio 43 utakmice i zabio je samo jedan gol. Radi se o brzom i prodornom igraču koji ima dobar centaršut, a nije mu nepoznanica ni zaprijetiti protivničkom vrataru iz daljine. Ipak, Mandžukić je u puno boljoj formi od njega te je opasniji po golu. Napadač Wolfsburga pokazao je da može odigrati dobro i na krilu i kada je bliže protivničkom golu, što mu najviše odgovara. Mandžo je do sada odigrao 24 utakmice za našu reprezentaciju te je postigao četiri gola. U Wolfsburgu mu ide sjajno te je u 12 utakmica zabio sedam golova.

Eduardo - Burak Yilmaz 1:0

Najistureniji igrač Turske je Burak Yilmaz, 26-godišnji napadač Trabzonspora. Odigrao je 13 utakmica za Tursku te je zabio samo tri gola, međutim, u klubu mu ove sezone ide sjajno. U osam utakmica zabio je čak 13 golova, a dva puta se upisao u strijelce u prošlom kolu kada je Trabzonspor pobijedio Kayserispor 2:1. Yilmaz igra u odličnoj formi te turski mediji ističu da je on, uz Turana, najopasniji igrač Turske. S druge strane, Eduardo je za našu reprezentaciju u 42 utakmice postigao čak 22 gola. U Šahtaru dobiva sve veću minutažu te je zabio tri gola ove sezone. Pošto ovdje ipak uspoređujemo učinak u reprezentativnom dresu, statistika kaže da je naš napadač puno opasniji.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis12.11.2011. u 23:43
    ovo si mozes uokviriti.
    cameosis
  • Obrisan korisnik11.11.2011. u 13:34
    večeras joe šimunić briljira, jedno dva do tri žuta, koji crveni, malo šore i koji put rukom u šesnaestercu odigrat...
    Obrisan korisnik
  • snoopy11.11.2011. u 13:31
    pletikosa- srna, vida, šimunić, ćorluka - perišić, vukojević, rakitić, modrić- eduardo, mandžukić
    snoopy
  • Mihalj11.11.2011. u 11:51
    igrač B momčadi dinamo moskve u početnoj postavi? sapienti sat...
    Mihalj
  • Mihalj11.11.2011. u 11:50
    kaj je to početna postava? ajme majko
    Mihalj