Nogomet

Večeras je tek prvo poluvrijeme

Damir Žbulj • petak, 11.11.2011.
Večeras je tek prvo poluvrijeme
Foto: Sandro Donda

Napokon je stigao i taj dan. Tjedni i dani čekanja su iza nas, a pred nama je još samo nekoliko sati do početka prvog čina završnog obračuna ovog kvalifikacijskog ciklusa za odlazak na Euro 2012. Mjesto radnje - Istanbul, Türk Telekom Arena, vrijeme - pet minuta nakon 20 sati, ulog - plasman na Europsko prvenstvo i sudbina jedne nogometne generacije, ali i njihova izbornika.

Koliko god da hrvatsku sportsku javnost, hrvatske reprezentativce, ali i izbornika Slavena Bilića proganja taj 20. lipanj 2008. godine, koliko god da su bolne uspomene na tu utakmicu i koliko god da je nacija željna (sportske) osvete, ove nove dvije utakmice imaju neku sasvim drugu težinu.

"Radi se o važnim dvobojima, a naš jedini cilj je plasman na Europsko prvenstvo. Učinit ćemo sve da to i ostvarimo. Za hrvatski je nogomet iznimno važno da se ponovno plasiramo na veliko natjecanje," naglasio je Šimunić

U Austriji smo nevjerojatnim porazom, ispadanjem na jedanaesterce ostali bez polufinala Europskog prvenstva, ali novim posrtajem ove reprezentacije ostali bi bez drugog uzastopnog plasmana na veliko natjecanje, što bi tek sigurno bio pravi neuspjeh ove generacije reprezentativaca. Osveta je zadnja stvar o kojoj moraju razmišljati naši igrači, a želja za sportskim dokazivanjem i igranjem na najvećoj pozornici, Europskom prvenstvu, mora biti najveći motivator za Bilića i njegove izabranike.

Kada je bio obavljen ždrijeb skupina za Euro, Hrvatska se kao nositelj smjestila u skupinu s Grčkom, Izraelom, Gruzijom. Na prvi pogleda, lagana šetnja kroz skupinu bez pravog, i na papiru atraktivnog, protivnika pretvorila se u pravu nogometnu kalvariju, a umjesto da smo za studeni planirali protivnika za neku prijateljsku utakmicu, morat ćemo kroz dodatne kvalifikacije i dva izuzetno teška i neizvjesna susreta protiv kvalitetnog protivnika, kao što Turska sigurno i je, strepiti za plasman u Poljsku i Ukrajinu.

No, od ove situacije se pobjeći ne može. Priliku hrvatska nogometna reprezentacija ima, a na travnjaku u idućih (minimalno) 180 minuta dvoboja s Hiddinkovim izabranicima moraju samo dokazati kako su bolja ekipa od Turske i kako zaslužuju bitu među sudionicima Eura iduće godine.

"Nogomet će i nakon ove utakmice "uspravno stajati" u Turskoj neovisno o ishodu. Jedino tko može pasti su igrači. Nadam se da ćemo uz pomoć navijača prepunog stadiona pružiti još jednu noć za pamćenje i slavlje svima", riječi su turskog izbornika.

Kroz opširne analize posljednjih dana saznali smo sve o Turskoj, Hiddinku, statistici, dok o našoj reprezentaciji ionako sve već znamo. Nepoznanice su još jedino početni sastavi kojima će se izbornici suprotstaviti na terenu i šahovska bitka s najvećim nogometnim ulogom ove godine može započeti.

Brige oko sastava mučit će izbornika Bilića sve do pred početak ovog dvoboja. Izostanak Lovrena, Strinića pa i Vrsaljka donekle su smanjili manevarski prostor u posljednjoj liniji obrane, a igranje ili ne igranje ozljedom načetog Ćorluke, mogla bi biti ključna odluka za večerašnju utakmicu. Hrvatskoj u Istanbulu trebaju samo potpuno spremni igrači, no, liječnici su dali zeleno svjetlo, pa Charlieja ipak možemo očekivati na lijevoj strani našeg posljednjeg reda, kao što se i uigravalo na treningu.

Pletikosa će biti na vratima, ovisno o poziciji na desnom boku, gdje bi mogao zaigrati Vida, stoperski par bi trebao biti Schildenfeld - Šimunić. No, ako Srna ipak nađe mjesto u obrani, a ne u veznoj liniji, Vida bi u paru sa suigračem iz Dinama trebao zaustavljati turske igrače.

"Ako će svi igrati kako mogu protiv Hrvatske, ja bih mogao biti jedan od najopasnijih igrača u momčadi. Igrati na Euru san je za svakog igrača i imamo šanse ispuniti taj san," izjavio je napadač Trabzonspora i turske nogometne reprezentacije Burak Yilmaz

Ozljeda Kranjčara, koji je kroz ovaj reprezentativni ciklus bio sigurno jedan od najboljih hrvatskih igrača, sigurno je veliki hendikep, ali Dujmović, Rakitić, Perišić i posebno Modrić, morat će preuzeti odgovornost i zagospodariti sredinom terena, ukoliko želimo stvoriti prigodu za naše napadače.

Mjesto Mandžukića u sastavu osigurano je dobrim igrama u Bundesligi u posljednje vrijeme, a još jedina dvojba, koja će ostati nepoznanica vjerojatno sve do sat vremena prije početka utakmice je, bit će njegovo društvo u vrhu napada. Povratnik nakon duge pauze i ozljede Olić ili Eduardo?

"Od prvog dana ozračje je odlično i u kampu i na treninzima i svuda, a ovaj put se baš osjeća motiviranost do kraja, što je i razumljivo jer se radi o doigravanju. Skroz smo unutra, respektiramo suparnika, ali svjesni smo i svoje snage. I dosta nam je već ovih najava! Znam da se to od mene očekuje, ali govorit ćemo u petak na terenu. Siguran sam da možemo puno toga ponuditi i ponudit ćemo," kazao je izbornik Bilić

Hiddink je također imao problema s ozljedama bitnih igrača pred ova dva ključna kvalifikacijska dvoboja, a sastav s kojim će se pokušati suprotstaviti Hrvatima večeras trebao bi izgledati ovako: Volkan Demirel na vratima, u posljednjoj liniji bit će Gonul, Servet, Korkmaz, Balta, u vezi Sabri, Emre, Inan i Arda, Hamit Altintop malo ispred njih, dok će jedini istureni napadač biti Burak Yilmaz

S nestrpljenjem cjelokupna sportska hrvatska javnost iščekuje ovaj večerašnji dvoboj, no, ne treba se zaboraviti kako je susret na Türk Telekom Areni samo prvo poluvrijeme ovog kvalifikacijskog okršaja. Za nekoliko dana čeka nas uzvrat na Maksimiru, a nadamo se kako će se Bilićevi izabranici vratiti sa što povoljnijim rezultatom u domovinu. Za kraj, jedino što možemo poručiti našim reprezentativcima je: Naprijed Hrvatska, i sretno!

Dodatne kvalifikacije za EP 2012.

15.11.2011.
Portugal6:2Bosna i Hercegovina
Irska1:1Estonija
Crna Gora0:1Češka
Hrvatska0:0Turska
11.11.2011.
Estonija0:4Irska
Češka2:0Crna Gora
Turska0:3Hrvatska
Bosna i Hercegovina0:0Portugal

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • cameosis11.11.2011. u 21:02
    schildenfeld igra u momcadi koja u ligaskim utakmicama jos nije izgubila.
    cameosis
  • Ronaldo911.11.2011. u 19:55
    sve bude dobro
    Ronaldo9
  • Obrisan korisnik11.11.2011. u 19:54
    Lovren je super stoper, al kad zajebe onda zajebe junački.... Nisam baš zadovoljan bekovima, nemaju brzine nositi se sa Turskim krilima, plus Vida igra loše kad ga se stavi na beka. Ne znam....ajmo navijat a poslije ćemo kukat ako bude trebalo.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik11.11.2011. u 19:26
    Aposlutno nisam ni za Lovrena,ali koje utakmice je to igrao Šifo?prijateljske i neke nebitne,a koje Lovren?
    Obrisan korisnik
  • AAAAAAA11.11.2011. u 19:08
    Što reći, koju posluku porati? hahahah Šalu na stranu, bolja smo momčad i moramo pobjediti! U boj u boj!
    AAAAAAA