Nogomet

Odgovorno i borbeno

Ante Zovko • utorak, 15.11.2011.
Odgovorno i borbeno
Foto: Kristijan Komarica

Hrvatska nogometna reprezentacija odličnom je igrom obranila veliku prednost iz Istanbula protiv Turske i plasirala se na Europsko prvenstvo. Neki su potvrdili svoje partije iz prve utakmice, a neki, kao Perišić, pokazali se kao dodatno rješenje.

Stipe Pletikosa: Izvukao je obranu utakmice na početku (bez obzira na kasnije dosuđeno zaleđe) i imponirao hladnokrvnošću u situacijama kad su ga čak i suigrači gurali u opasne situacije (Srna i Šimunić).

Josip Šimunić: Brzi turski napadači u nekoliko su mu prilika zadali neprilike, ali Dinamov stoper odradio je još jednu utakmicu bez većih grešaka, odbio ono što je trebalo odbiti. Drugim riječima, "još jedan dan u uredu" za Šimunića.

Domagoj Vida: U početku prilično nesiguran, a kao posljedica toga uslijedio je žuti karton zbog ružnog starta. Kasnije se njegova izvedba uvelike poboljšala, kako je vrijeme odmicalo desni bok bio je sve nepropusniji.

Danijel Pranjić: Koncentrirao se na obranu u prvom dijelu kad je trebalo odbiti turske napade i taj je dio korektno odradio uz sitne propuste. Kad je bilo sve izvjesnije da je Hrvatska osigurala Euro, sve se više nudio u napadu, pogotovo nakon ulaska Perišića.

Gordon Schildenfeld: Još jedna odlična partija, ostavio je čak bolji dojam od renomiranijeg partnera na stoperskoj poziciji Šimunića. Težio je jednostavnim rješenjima i praktički uvijek bio na pravoj poziciji u pravo vrijeme.

Ognjen Vukojević (do 88. minute): Dobro je zamijenio Tomislava Dujmovića. Kao što se to od njega očekuje, pokrio je dosta prostora, začepio "rupe", radio prekršaje kad je to bilo potrebno. Turski veznjaci kraj njega se nisu naigrali.

Luka Modrić: Bio je "srce", dirigent hrvatske momčadi, pokrivao dosta prostora s Vukojevićem i pokazao neka od najopasnijih dodavanja iz svojeg arsenala. Braniči su mogli računati na "cementiranje" prostora ispred šesneaterca, a ofenzivci na točno upošljavanje. Uglavnom, izvedba kakva se više traži od razigravača Tottenhama.

Ivan Rakitić: Disciplinirano je držao svoju poziciju na lijevom dijelu veznog reda, pokrivao u obrani i duplirao bočnu poziciju. U napadu nije brzao, dobro surađivao i nekoliko puta opalio iz daljine. U završnici je propustio najbolje prigode Hrvatske.

Darijo Srna: Ako se zaboravi jedna nepotrebno vraćena lopta Pletikosi usred turske ofenzive, jako dobra partija kapetana koji je bio jako aktivan na desnom krilu i svojim opasnim ubačajima stvorio neke od hrvatskih najboljih prilika.

Ivica Olić (do 62. minute): Odradio je posao koji se od njega i očekuje. Trkom je pritiskao s Mandžukićem turske braniče, izvlačio se i nekoliko puta dobro uposlio suigrače ubačajima u šesnaesterac. Znao se naći i u odličnim prilikama, ali realizacija nije bila na "istanbulskoj" razini. Osim toga, pokrivao je i obrambeni prostor.

Mario Mandžukić (do 77. minute): Kao i u Istanbulu, iznimno se trudio i trkom držao turske braniče konstantno na oprezu. Partnerstvo s Olićem mu očito leži jer su međusobno stvorili nekoliko izglednih prilika.

Ivan Perišić (od 62. minute): Osim što je dobio najviše vremena od pričuva, ostavio je i najbolji dojam unijevši dodatnu energiju na lijevi dio veznog reda

Nikica Jelavić (od 77. minute): Nudio se u svojih 15-ak minuta, aktivno tražio loptu i prostor očito željan igre. Nedostajalo je malo da golom zapečati hrvatski prolaz na Euro.

Eduardo da Silva (od 88. minute): Igrao premalo za ocjenu.

EP 2024., skupina D

1Turska 814:7+717
2Hrvatska 813:4+916
3Wales 810:10012
4Armenija 89:11-28
5Latvija 85:19-143

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 12:58
    ... točno da je imao više prodora i ubačaja od Strinića, ali Pranjić ne može odraditi obrambenu ulogu na lijevom beku, on je klasični lijevi vezni igrač, pa sjeti se samo šta mu je Walcott radio u Zagrebu, pa i u Bayernu prošle sezone nije igra na toj poziciji... po meni ideja s Ćorlukom na lijevom... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 10:48
    meni se bas cini da su svi nasi problemi u kvalifikacijama poceli kad su poceli igrati strinic, kalinic, jelavic &co, umjesto pranjica, olica, rakitica...
    Obrisan korisnik
  • soecc16.11.2011. u 09:37
    Ronaldo aj ti lijepo tamo na Index, tamo imaš puno ovakvih idiota kao što si ti, pa tamo lijepo možete skupa pričati o tome kako smo odigrali za kurac i kako smo nakon 3:0 u gostima, Turke trebali dobiti 6:0 doma. Jer to je logika, zar ne? Bože sačuvaj me ovakvih idiota i imbecila, sreća što su u... [više na forumu]
    soecc
  • Obrisan korisnik16.11.2011. u 09:26
    Luka Modrić: Bio je "srce", dirigent hrvatske momčadi, pokrivao dosta prostora s Vukojevićem i pokazao neka od najopasnijih dodavanja iz svojeg arsenala. Braniči su mogli računati na "cementiranje" prostora ispred šesneaterca, a ofenzivci na točno upošljavanje. Uglavnom, izvedba kakva se više traži... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Mihalj16.11.2011. u 08:47
    pristup je bio loš? ti si gledao neku drugu utakmicu onda. imali smo svoje prilike koje nismo iskoristili i bok. al haters goona hate. imam i još sočniji izreka al to nije za ovdje
    Mihalj