Nogomet

Miljenici sreće i miljenici atraktivnosti

Piše:Borna Rupnik • petak, 02.12.2011.
Miljenici sreće i miljenici atraktivnosti
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Kuglice su se u Kijevu zanimljivo poigrale u preostale tri skupine Europskog prvenstva te tako stvorile skupinu na koju su svi ostali zavidni, ali i dvije u kojemu bi moglo biti sjajnih, velikih utakmica...

Skupina A

Vjerojatno bi povećalom trebalo tražiti onoga tko po završetku ždrijeba nije odmahnuo rukom na sastav skupine A Europskog nogometnog prvenstva, u kojoj će snage odmjeriti domaćin Poljska te Rusija, Grčka i Češka. Ždrijeb je zajedno smjestio momčadi koje su mnogi priželjkivali kao neke od najlakših protivnika iz svih jakosnih skupina.

No, u svemu tome iskristalizirala se najveća vrlina skupine A, a to je - neizvjesnost. Bilo kakve prognoze mogućih raspleta u Varšavi i Wroclawu na krhkim su temeljima.

Poljaci će igrati na zanosu u cijeloj zemlji i tribinama i činjenica da su domaćini - iz bilo koje perspektive - može im biti samo olakotna okolnost. Izbornik Franciszek Smuda već više od dvije godine priprema momčad upravo za ove tri utakmice, a eventualni manjak nogometne kvalitete, premda imaju Poljaci i neka solidna imena, znat će nadoknaditi borbenošću i entuzijazmom.

Rusi su i na prošlom Europskom prvenstvu pokazali potencijal, kvalifikacije su prošli uz samo jedan poraz, a Dick Advocaat čovjek je s puno izborničkog iskustva. O Grcima je hrvatska javnost naučila mnogo toga, čak i do najmanjih pojedinosti, i jedno je sigurno - njih se nikad ne smije prekrižiti u kombinacijama za prolaz skupine, tim više što im suparnici nisu momčadi koje imaju razrađenu igru za slamanje čvrstih bunkera.

Česi po svojoj tradiciji igraju možda i "najromantičniji" nogomet od ove četiri reprezentacije, ali pod Michalom Bilekom u zadnje dvije godine grade i jednu novu momčad, dodajući nove snage poznatim internacionalcima. Njihovu bi izvedbu u Poljskoj mogle dosta usmjeriti i ozljede jer su im glavni aduti poput Čecha ili Rosickog česti posjetitelji bolnica.

Skupina B

Iako nije izvučena najavljivana "skupina smrti", skupina B vrlo je blizu tom nazivu sa svjetskim doprvacima Nizozemskom i europskim doprvacima Njemačkom, kojima će prijetiti Portugal s ponajvećom zvijezdom turnira Cristianom Ronaldom i uobičajeno teško slomljivi Danci, koji su kvalifikacije završili - ispred Portugala.

Löwov Elf u Ukrajinu dolazi u ulozi prvog izazivača Španjolaca i jednog od favorita za krunu, Nizozemci su pokazali da do pobjeda mogu i žele "pod svaku cijenu", a kada se tome doda i poznati rivalitet Nizozemske i Njemačke, jasno je koliko bi tu iskri moglo frcati.

Portugal je momčad koja svojom igrom i idejom, ukoliko bude njihov dan, može spomenutom dvojcu pomrsiti račune, no želi li četvrtfinale morat će spojiti praktično tri takve, besprijekorne utakmce.

Danska skandinavska upornost, prema nominalnom odnosu snaga, ipak je autsajder u društvu skupine B. Međutim, taj im status vjerojatno i odgovara jer će moći zaigrati bez imperativa, a njihovo zalaganje i maksimalni otpor nikada ne dolazi u pitanje.

Skupina D

Drugi domaćin Europskog prvenstva, za razliku od Poljske, imat će kvalitativno teži zadatak pred sobom. Ukrajina je izvukla Švedsku, Englesku i Francusku, no šanse će im značajno porasti ukoliko u prvoj utakmici, što nipošto nije nemoguće, uzmu sva tri boda protiv Šveđana. Tada bi na velikim krilima ušli u dvoboje s uglednim reprezentacijama koje svakako računaju na plasman u četvrtfinale.

S druge strane, utakmica Engleske i Francuske u prvom kolu umnogome će odrediti rasplet skupine D. I jedni i drugi stigli su do Kijeva i Donecka s prvih pozicija svojih kvalifikacijskih skupina, makar i uz neke slabije partije, no pojedinačna je kvaliteta ipak na njihovoj strani u odnosu na preostale dvije reprezentacije.

Oko Šveđana će se dizati manje prašine nego oko Engleza i Francuza, no svakako treba voditi računa da su u kvalifikacijama jednom i pobijedili (rasterećene) Nizozemce, a kiksali tek u Mađarskoj. Suigrači kapetana Ibrahimovića sigurno su uvjereni da se mogu uhvatiti ukoštac sa svima u skupini, pa što bude.

Ukrajince stoga u lipnju čekaju vrlo uzbudljivi dani. Skupina im jamči atraktivnost, a nitko u toj zemlji neće odustati od sna da se upravo nauštrb nekog od velikih nogometnih imena uđe u četvrtfinale, uz jednu "rudarsku" žuto-plavu utakmicu u kojoj će izabranici legende Blohina također morati pokazati što su uvježbali bez natjecateljskih utakmica.

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina A

1Češka 34:5-16
2Grčka 33:304
3Rusija 35:3+24
4Poljska 32:3-12

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • xavice03.12.2011. u 16:00
    hvala uefi na koeficijentima i što je omogućila nogometnom puku ovakvu prvu skupinu..odvratno
    xavice
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 00:58
    Dobra analiza skupina. Osobno se ne bih kladio na niti jednu momčad da će sigurno proći skupinu. Možda na Španjolsku. U skupini B bi moglo biti iznenađenja, mada bih volio da prođe Njemačka koja jedina ima šanse protiv Španjolaca.
    Obrisan korisnik