Nogomet

Španjolska poslastica u Gdansku

Piše:Damir Žbulj • petak, 02.12.2011.
Španjolska poslastica u Gdansku
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

Hrvatska se nakon ždrijeba kuglica za skupine na Euru smjestila sa Španjolskom, aktualnim svjetskim i europskim prvacima. Naravno, težeg protivnika nogometna reprezentacija nije mogla izvući, ali utakmica protiv najbolje svjetske ekipe bit će izazov za Bilićeve izabranike, ali i prava nogometna poslastica za sve hrvatske navijače i ljubitelje nogometa.

Hrvatska nogometna reprezentacija morat će i preko Španjolske tražiti put za novi prolazak skupine na Euru i plasman u četvrtinu finala ovog velikog natjecanja koje će se iduće godine održati u Poljskoj i Ukrajini.

Nakon što smo kroz filter dodatnih kvalifikacija preko Turke uopće našli mjesto među 16 najboljih europski reprezentacija, izbornik Slaven Bilić je izjavio: "Protiv najjačih se nosimo najbolje. No, nije to pitanje motiva, nego su to taktički malo drugačije utakmice. Mi protiv svakog možemo igrati, isto kao što i protiv svakog možemo imati problema". Nema bolje prilike od okršaja sa Španjolcima za potvrdu ove teze.

Španjolci su po svim pokazateljima trenutno najjača svjetska reprezentacija. Aktualni su svjetski i europski prvaci, Fifina ljestvica smjestila ih je na prvo mjesto, zasluženo. Gledajući trenutnu formu, odmah uz bok mogu im stati i Nizozemska i Njemačka, ali ne sumnjamo kako će idućeg ljeta biti puni motiva za nastavak nogometne dominacije. Naravno, puno je lakše doći do vrha nego na njemu ostati i sigurno će protiv svakog protivnika, nadamo se pogotovo protiv Hrvatske, imati velikih problema u pohodu na obranu europskog naslova.

Izbornik

Sadašnji španjolski izbornik Vicente del Bosque preuzeo je tu dužnost nakon što ih Luis Aragones 2008. godine odveo na europski tron. Bez obzira na neporecivo nogometno znanje, ali i konstantno dokazivanje kroz svoju trenersku karijeru, osvajanje europskih naslova s Realom, sa skepsom je dočekano njegovo preuzimanje reprezentacije. Jednostavno, španjolska nogometna javnost nije vjerovala kako pod njegovim vodstvom može ponoviti najveće uspjehe i kako mirni Del Bosque može pod kontrolom imati skupinu takvih igrača, poznavajući i lokalne, regionalne španjolske animozitete.

Međutim, Del Bosque je dokazao i kako uz iznimno veliko nogometno znanje ima karakteristike vođe. Odveo je Španjolsku i na svjetski vrh, a osim što je zadržao prepoznatljiv stil igre uveo je u sastav i desetak novih igrača, koji ravnopravno danas čine La Furia Roju.

Nepravedno bi bilo predbaciti da Del Bosque ima najlakši zadatak, jer samo treba fantastičnim Španjolcima koji igraju i dominiraju Europom u Barceloni, priključiti Realove zvijezde i ostatak kvalitete raspršene po španjolskim i europskim klubovima. Ali, upravo je to najteža zadaća i Vicente del Bosque se pokazao kao pravi čovjek na pravom mjestu, koji ne može garantirati Španjolcima novi naslov, ali ih može i dalje držati u samom europskom vrhu. Pitanje je mogu li se oni zadovoljiti s time, jer će i u Nizozemcima, Nijemcima, ali i ostalim europskim reprezentacijama, nadamo se i Hrvatskoj, imati 'nabrijane' suparnike, koji su željni skalpa nominalno najbolje svjetske ekipe.

Nositelji igre

Barcelona + Real + Silva, Mata, Torres i Reina. Ovo sve govori, s tim da je Liverpoolov fantastični vratar tek treći izbor, Torres je trenutno van reprezentativne forme, dok su jedino Juan Mata i David Silva standardni prvotimci,ili blizu prvog sastava, reprezentacije.

Na vratima je kapetan Casillas, rezerva mu je ništa lošiji Barcelonin Valdes, u posljednjoj liniji su Ramos, Puyol, Pique i mladi 22-godišnji Jordi Alba, bek Valencije koji opasno kuca na vrata prvog sastava reprezentacije.

Vezna linija može biti Xavi, Iniesta, Fabregas, Busquets, koja je svima poznata iz Barce, a može biti postavljena i ovako: Mata, Silva, Xabi Alonso, Santi Cazorla/Jesus Navas. Izabrati pravu četvorku nije samo 'slatka briga' nego i umijeće procjene odrediti koja četvorka je trenutno u najboljoj formi, ali i koja četvorka može na najbolji način igrati zajedno i nadopunjavati se u cilju maksimalnog rezultata ekipe.

Gledajući napadače, možda su Španjolci trenutno i u najvećim 'problemima'. Villa nije u najboljoj reprezentativnoj pucačkoj formi, makar je najbolji strijelac u povijesti reprezentacije. Torres je daleko od bilo kakve forme u Premiershipu, a Llorente, Pedro Rodriguez i Negredo možda i nisu napadači svjetskog renomea. No, kod španjolske reprezentacije možda i najmanji problem je tko će zabiti pogodak, jer kroz stil igre opasni su sa svake pozicije u momčadi,a i ovo je samo trenutna forma njihovih najboljih napadača. Još je puno vremena ostalo do samog Eura.

Vrline i mane

O vrlinama i manama teško se može bilo što pametno kazati. Na prvi pogled činilo bi se kako najbolja europska i svjetska reprezentacija nema mana, ali nitko nije savršen pa tako niti moćna Španjolska. Njihovi protivnici mogu se možda nadati kako će na ljeto iduće godine većina njihovih reprezentativaca biti iscijeđena nakon dugačke i naporne sezone, može možda očekivati kako će doći do određenog zasićenja i kako neće baš u svakoj utakmici biti beskompromisni hladnokrvan suparnik koncentriran isključivo i samo na pobjedu. No, kada stigne veliko natjecanje takve stvari padaju u drugi plan i teško će biti računati na bilo kakvo opuštanje protivnika, makar s Furijom igramo posljednji susret skupine.

Kako nisu nepobjedivi, Španjolci su prezentirali nekoliko puta ove godine. U prijateljskim utakmicama, koje su iskorištene za probe raznih novih opcija, nisu izgledali poput svjetskih i europskih prvaka. Posljednji poraz doživjeli su u studenom na Wembleyju od Engleske, ali minimalnih 1:0 ne odaje pravu sliku s te utakmice pošto su Španjolci dominirali i doslovno pregazili suparnika, a teren su napustili pognute glave. To je sigurno jedan od scenarija i raspleta na koji računaju njihovi protivnici na Euru.

Kod Kostarike su prije dva tjedna igrali 2:2, u kolovozu su izgubili i od Talijana, prošle godine doživjeli su i teške poraze od Portugala i Argentine, no to su sve bile prijateljske utakmice, posljednje dvije nedugo nakon osvojene titule svjetskih prvaka i sigurno da one nisu pravi odraz njihove snage. Kroz kvalifikacije su dokazali kako su u 'ozbiljnim' i natjecateljskim utakmicama itekako ozbiljni.

Put do Eura

Kvalifikacijsku skupinu sa Češkom, Škotskom, Litvom i Lihtenštajnom prošli su bez da ih je 'okrznula' iti jedna reprezentacija. Osam utakmica, osam pobjeda, uz gol razliku 26:6. Najviše muke zadali su im Škoti na Hampden Parku, gdje su do 2:3 pobjede stigli golom Llorentea deset minuta prije kraja. Ozbiljne muke zadali su im Česi na njihovu terenu. Uz odličnu partiju, golom Plašila, vodili su od 29. do 69. minute. No, tada se ukazao Villa i s dva pogotka u tri minute riješio pitanje pobjednika.

Prijašnji susreti s Hrvatskom

Hrvatska je na fantastičan način otvorila međusobne dvoboje sa Španjolcima. Pod vodstvom Ćire Blaževića u ožujku 1994. godine reprezentacija je stigla u Valenciju i ostvarila jednu od svojih najvećih pobjeda. Iznenadili su čitavu europsku nogometnu javnost, postavili našu zemlju na nogometnu kartu Europe, a strijelci za 0:2 pobjedu bili su 'Španjolci' Prosinečki i Šuker.

Na olimpijskom stadionu u Sevilli gostovali je hrvatska reprezentacija u svibnju 1999. godine, a još uvijek pod kormilom Blaževića doživjela je poraz od 3:1. Golove su postigli Fernando Hierro, Engonga i Dani Garcia, dok je utješni pogodak, u ne baš impresivnoj partiji Hrvatske, postigao ponovno Davor Šuker.

Nešto manje od godinu dana kasnije isti suparnici, pod istim vodstvom, sastali su se u Splitu, a završilo je bez pobjednika, ali i bez golova. Posljednji međusobni susret ovih reprezentacija bio u sklopu priprema za Svjetsko prvenstvo 2006. godine. Hrvatsku reprezentaciju vodio je Cico Kranjčar, na stadionu u Ženevi Španjolci su pod Aragonesovim vodstvom bili bolji 2:1, a sva tri pogotka na utakmici oni su postigli. Pablo Ibanez u vlastitu mrežu, a Pernia i Torres u Pletikosinu.

Na Euru 2012. protiv Španjolaca očekuje nas sigurno prava nogometna poslastica. Spektakl i za igrače, ali i za navijače koji će hrvatsku nogometnu reprezentaciju imati prilike gledati protiv najbolje nogometne reprezentacije na najvećoj nogometnoj pozornici. Skupina je mogla nominalno biti lakša ili teža, ali želi li se do kvalitetnog rezultata na kraju nije niti bitan protivnik koji stoji s druge strane terena, nego izvedba hrvatskih reprezentativaca. To su kroz ovih 20 posljednjih godina nebrojeno puta i dokazali.

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

EP 2012. - Skupina C

1Španjolska 36:1+57
2Italija 34:2+25
3Hrvatska 34:3+14
4Irska 31:9-80

Izdvojeno

  • Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Piše: Petar Jenjić

    Zvjezdana noć nad poljudskim nebom

    Hajduk je prvu četvrtinu sezone SuperSport HNL-a zaključio na prvom mjestu, a važnu ulogu u tome imali su i igrači ponikli iz Akademije...

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.12.2011. u 21:13
    Autor teksta je zaboravio Soldada,koji je trenutno sigurno najbolji španjolski napadać i ako nastavi ovako igrat gotovo sigurno će imat mjesto u repki na euru.
    Obrisan korisnik
  • xavice03.12.2011. u 16:05
    silva je nesumnjivo jedan od najineligentnijih igrača danas,ma da se ne slažem do kraja jer smatram da su on i cesc podjednake kvalitete..lllorente i pedro možda i nisu svjetskog renomea,ali su nažalost barem u ovom trenutku dosta jači od svakog našeg napadača..i ne kužim kakve veze ima realova... [više na forumu]
    xavice
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 11:28
    Silva mora igrat od početka, najbolji veznjak Premiershipa i sigurno je bolji od Busquetsa i trenutno Fabregasa
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 00:49
    Nije za zanemarit faktor umora od duge sezone. Vrlo vjerojatno će cijela njihova prva postava biti u borbi za trofeje po cijeloj europi (LP + prvenstva). Dokaz za to su i njihovi nastupi u skupini na SP-u koji su realno bili prilično loši. Nema predaje prije niti jedne utakmice jer svi protivnici... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.12.2011. u 00:35
    ako se u prve dvije uspiju izvuć 4 ili daj Bože 6 bodova, i oni uđu s takvim skorom, a onda što Bog da i sreća junačka
    Obrisan korisnik