Košarka

Sinjani u borbi za Alkar

Piše:Mišo Gulić • srijeda, 21.03.2012.
Sinjani u borbi za Alkar
Foto: Bruno Karadža

Ovih dana u košarkaškom Sinju vladala je bura. Naime, Uprava kluba ozbiljno je razmišljala da smijeni trenera prve momčadi zbog njegovih istupa u javnosti u vezi s komentiranjem suđenja u zadnjem kolu te, kako kažu, "petljanja" u rad kluba. Diglo je to podosta prašine, a potom su uslijedile brojne rasprave, izjave, komentari, sastanci, no na kraju je ipak donesen zaključak da će aktualni trener i dalje ostati uz prvu momčad do kraja sezone, ali...

HKS i "kućne čarolije"

Cijeloj strci i zbrci prethodila je završnica sezone i nevjerojatna odluka HKS-a da se najvažnije utakmice posljednjeg kola, jedine koje su odlučivale o posljednjem putniku u Ligu za prvaka, između Zaboka i Alkara te Svjetlost Broda i VROS Darde, igraju ne samo u različitim terminima, nego i različitim danima, čime je Alkar drastično oštećen i što je među ljubiteljima košarke pobudilo mnoge sumnje. S razlogom ili ne, najmanje je važno.

Vezane vijesti

U cijeloj priči još je smješniji bio odgovor kojeg su Sinjani dobili od povjerenika natjecanja Josipa Bilića koji je izjavio da je razlog takvog rasporeda zauzetost dvorane u Slavonskom Brodu, što su, dakako, marljivi Sinjani brzo provjerili i došli do saznanja da Bilić jednostavno rečeno - ne govori istinu, jer tomu tako nije bilo. Na sve se potom nadovezao i predsjednik HKS-a Danko Radić koji je bio na putu, koji nema pojma o ničem i koji također smatra da nema "nikih" problema, no problema ima i te kako.

O suđenju na utakmici u Slavonskom Brodu također je potrošeno podosta tinte, a podatak o 30 bacanja za domaće, a tek pet za goste, uz napomenu da Baranjci nisu izveli niti jedno u posljednjoj četvrtini, zaista je čudan. K tomu, prilično je nevjerojatno da domaća momčad, koja se u izjednačenoj zadnjoj četvrtini bori za ulazak među najbolje, nije ispunila niti bonus, ponavljam, u situaciji kada je napetost na vrhuncu, snage na izmaku, a svaka lopta izuzetno bitna. Možda je ovo raritet i u svjetskim okvirima, no to je sada ionako stara priča.

Navijački bunt, Uprava, trener, igrači...

Nije se mnogo trebalo čekati na reakciju Sinjskih Maligana koji su netom po završetku utakmice u Slavnskom Brodu pred ulaz u prostorije HKS-a u Zagrebu izvjesili transparent s uvredljivom porukom spram prvog čovjeka saveza. Dan poslije u samom centru Sinja osvanuo je također vrlo sličan transparent spram čelnika saveza, ali i što je vrlo važno za tekst koji slijedi, ne i protiv Uprave kluba s kojom navijači već neko vrijeme imaju "raspravu".

Zašto je tomu tako, u razgovoru za Sportnet, rekao je predsjednik Kluba navijača Ivan Klarić Kukuz: "Mi kao navijači ne želimo rušiti Upravu. Ne želimo rušiti predsjednika Alkara Denisa Katića i apsolutno se ograđujemo od političkih aktivista koji iz svega ovoga žele izvući privatnu korist. Mi u borbu za naš klub idemo sami i jedino što tražimo jest dijalog s vodstvom Alkara."

Vođen silnim emocijama, ali i neiskustvom, trener sinjskog kluba Damir Domazet dao se navući na vrlo sklizak teren te se upustiti u razne komentare, ali tako i neizravno u poteze Uprave, što je naravno izazvalo i burnu reakciju s druge strane. Kuloari su brujali o smjeni, potencijalni nasljednici su se smjenjivali na klupi iz sata u sat, no u cijeloj toj priči ipak je pronađeno solomunsko rješenje. Naime, dosadašnji trener je i dalje ostao na svom mjestu, čime je spriječen i bunt igrača koji su stali iza njega; navijači su također dobili određenu zadovoljštinu u vidu njegova ostanka, s tim da će Domazet ipak snositi određenu (financijsku) kaznu zbog brzopletih izjava.

Priopćenje iz Alkara, potpisano od strane predsjednika Denisa Katića, donosimo u cijelosti:

Na sjednici Upravnog odbora KK Alkar održanoj 20. ožujka 2012. godine doneseni su sljedeći zaključci:
- Uprava kluba smatra da je odluka o neodigravanju utakmica zadnjeg kola A-1 lige u istom terminu bila pogrešna;
- Uprava kluba ne želi komentirati utakmice posljednjeg kola A-1 lige, kao i one prije toga;
- Uprava kluba se ograđuje od izjava trenera Damira Domazeta datih u tiskanim medijima. Tim izjavama isti je naštetio ugledu kluba te se ogriješio o Statut i Disciplinski pravilnik kluba te trenerski kodeks. Treneru Domazetu će zbog navedenoga biti izrečena kazna sukladno Disciplinskom pravilniku;
- Uprava kluba osuđuje svako uplitanje politike u djelovan je KK Alkar, te isto tako neće dozvoliti obračune preko kluba s pojedincima i institucijama;
- Uprava kluba ne želi komentirati istupe navijačkih skupina Sinjskih Maligana.

Pred igračima, trenerima, Upravom kluba i svim poklonicima Alkara predstoji težak put ka očuvanju prvoligaškog statusa kroz Ligu za ostanak. Uvjerenja smo da samo zajedničkim snagama možemo ostvariti taj cilj. Pozivamo sve koji vole Alkar da dođu u sinjsku sportsku dvoranu u subotu 24.ožujka i daju mu potporu u prvom kolu Lige za ostanak protiv Dubrovnika.

Zaključak

Dojam je ipak da je lavinu pokrenula Uprava koja je vrlo mlako reagirala po saznanju da će sporne utakmice biti odigrane u različitim terminima, a čak nije uputila niti službeni prosvjed ili upit prema HKS-u, nego je, prema njihovim riječima, tek kontaktiran povjerenik natjecanja putem telefona. Apsolutno nedovoljno i neshvatljiv potez onih koji jedini imaju takvu (službenu) mogućnost djelovanja. Je li možda u pitanju (ne)opravdan strah od "više sile" ili pak naivno nesnalaženje, najmanje je važno.

No, to ne amnestira niti trenera Domazeta zbog riječi koje uistinu nisu na njemu da ih govori, niti da na taj način ukaziva na probleme. Reakcija navijača također je bila očekivana, no u svoj toj priči oni su ipak znali u ključnom trenutku povući "ručnu" te pričekati konačan rasplet situacije, što će još više doprinijeti apsurdnosti situacije u kojoj se našao sinjski sportski ponos.

Ključan problem zbog kojih je došlo i konstantno dolazi do ovakvih previranja jest nedostatak komunikacije i to od strane svih. Tražiti krivca nekoliko dana prije prvog kola Lige za ostanak i utakmice koja bi se mogla pokazati ključnom u iznimno izjednačenom prvoligaškom košarkaškom društvu je zaista nepotrebno, da ne kažem neku težu riječ.

Košarkaški Sinj hrvatskoj košarci treba iz nekih drugih razloga nego li je to slučaj sa Splitom, Šibenikom, Zadrom, Zagrebom, Cibonom ili Cedevitom. Košarkaški Sinj ima neku drugu vrijednost koja se ne može i ne smije mjeriti isključivo rezultatom, košem više ili manje. Košarkaški Sinj je jedan od posljednjih bastiona košarke što je nekada bila, značila i vrijedila, stoga sve ovo treba što prije ostaviti iza sebe i krenuti dalje zajedno - u nove "radne" pobjede.

Premijer liga

1Zadar 312+576
2Split 285+457
3Cibona 2211+125
4Cedevita Junior 2112+210
5Dinamo Zagreb 2013+230
6Zabok 1716+13
7Dubrovnik 1518-45
8Dubrava 1419-93
9Šibenka 1320-57
10Alkar 924-172
11DepoLink Škrljevo 726-350
12Bosco 132-894

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Ricky Quaresma21.03.2012. u 22:07
    Ma vi ste Sinjani,najjači ste,NEKA VAN DOĐU BOGARETI,respect from Split !!!
    Ricky Quaresma
  • Obrisan korisnik21.03.2012. u 17:37
    Niti jedan klub ne želi ništa reći protiv Radića, Bilića, Karduma i sličnih jel znaju da ih čeka odmazda prema klubu. Citirao bih jednog Sinjskog novinara koji je napisao: "Hrvatskom košarkom vlada mrak, a u mraku se širi strah". MI SMO SINJANI , ALKAR JE NAŠ!!!!!!!
    Obrisan korisnik
  • malomorgen21.03.2012. u 17:21
    još jedan dokaz da konobar zahvaljujući svojim uljezima neograničano vlada hrv. košarkom - i uništava ju, naravno - glavno da se njemu i njegovim kesa puni
    malomorgen