Nogomet

Prva sezona u društvu najboljih kao ohrabrenje za drugoligaški život

Piše:Josip Piršljin • četvrtak, 17.05.2012.
Prva sezona u društvu najboljih kao ohrabrenje za drugoligaški život
Foto: Martina Japundžić

Nogometni klub Lučko u sezoni 2011./2012. prvi je put u svojoj povijesti igrao u prvom razredu hrvatskog nogometa. Premda je prije početka sezone bilo pitanja o spremnosti tog kluba da se nadmeće s prvoligašima i bojazni da se to financijski neće moći podnijeti, situacija na kraju prvenstva je ipak drugačija. Lučko je ispalo iz MAXtv Prve lige, no ne može se reći kako odlazi "pognute glave".

Mali klub iz zagrebačkog predgrađa napravio je ogroman uspjeh samim plasmanom u Prvu ligu, te se ispadanje nakon jedne sezone ne može okarakterizirati kao veliki neuspjeh, pogotovo kad se uzme u obzir činjenica da ligu napušta čak četiri kluba. Lučko se borilo do samog kraja i da je bilo malo više sreće možda bi se situacija promijenila.

Lučani su u prvoligašku avanturu krenuli s trenerom koji ih je tu i doveo. Dražen Biškup je dobio povjerenje Uprave da s bitno promijenjenom momčadi u odnosu na prošlu sezonu krene u borbu s puno jačim ekipama, ali njegov mandat nije dugo trajao. U prvih sedam kola Lučko je upisalo jedan jedini bod i tada se činilo kako će postati "kanta za napucavanje". No, malo po malo stvari su se počele mijenjati.

Klupu je preuzeo Biškupov pomoćnik Željko Kopić koji nije imao mnogo trenerskog iskustva, ali uspio je probuditi igrače koji su počeli pružati sve veći otpor ostalim prvoligašima. Nakon remija u Koprivnici, uslijedila je i prva, povijesna pobjeda u Prvoj ligi protiv Karlovca u Kranjčevićevoj, a u tom pozitivnom razdoblju upisan je samo jedan poraz u osam utakmica, i to od Hajduka.

Dobrim igrama Lučko se prometnulo u ozbiljnog kandidata za ostanak, no još uvijek ih je mučio nedostatak realizacije. Obrana zajedno s vratarem Željkom Kovačićem nije primala puno pogodaka, ali niti napad nije bio suviše efikasan. To je još više došlo do izražaja nakon što je u zimskom prijelaznom roku klub napustio Josip Fuček koji je svojom borbenošću, brzinom i tehničkim sposobnostima imao nemjerljiv doprinos za momčad.

Slika 1 od 1.
Foto: Jelena Stipović

Početak proljetne polusezone donio je "otrježnjenje". U prvih pet kola upisana je tek jedna pobjeda, te su nade u ostanak splasnule. Unatoč tome, Lučko je napravilo još jedan pozitivan niz, u posljednjih osam utakmica Kopićevi igrači nisu izgubili niti jednom, a s obzirom da je i 12. mjesto donosilo ostanak, iznenada se pojavila prilika da se izbjegne ispadanje. To se ipak nije dogodilo.

U klubu mogu žaliti što se u pojedinim utakmicama nije došlo do punog plijena, a bilo je šansi za to. Lučko je momčad s najviše neriješenih ishoda u MAXtv Prvoj ligi, njih čak 13, te da se samo četiri remija pretvorilo u pobjede klub bi osigurao ostanak u društvu najboljih. Ipak, na ispadanje ne treba gledati tragično, već je potrebno izvući pouke i s iskustvom igranja među "velikim dečkima" pripremiti se za drugoligaške travnjake.

Pozitivno

Nogometaši, ali i Uprava Lučkog na sezonu u Prvoj ligi mogu gledati isključivo pozitivno jer nitko od njih nije niti očekivao neke velike rezultate. Skupljeno je dragocjeno iskustvo koje se treba, ako bude pameti, iskoristiti u nižem rangu. Momčad je u više navrata pokazala kako se zna nositi s jačim ekipama i nije se osramotila. Nekoliko se igrača istaknulo i u svlačionici Lučkog definitivno ima potencijala za veće domete.

Negativno

Nestrpljenje s trenerima. Biškup je dobio otkaz nakon nekoliko uvodnih kola, nije mu dana veća prilika premda je on doveo momčad do Prve lige. Kasnije ga je zamijenio Kopić koji je nanizao solidne rezultate i bio blizu osiguranja ostanka, no Uprava mu neće produžiti ugovor za sljedeću sezonu. Nesuglasice na relaciji trener - vodstvo kluba počele su još dosta prije kraja prvenstva što je sigurno imalo utjecaja i na raspoloženje igrača.

Istaknuli su se

U momčadi Lučkog tijekom sezone istaknulo se više igrača, a jedan od boljih kroz prvenstvo bio je Nikola Rak. On je ujedno i najbolji strijelac kluba sa šest postignutih pogodaka, no osim toga bio je vrlo koristan i u veznom redu. Brzim prodorima bio je prijetnja svim obranama, a upisao je i četiri asistencije. Jednu više od njega ima Leopold Novak koji se pokazao talentiranim napadačem i možda izbori mjesto u ekipi Hajduka čiji je član. Potrebno je istaknuti i vratara Kovačića koji je odigrao sve utakmice i branio vrlo dobro, a vođa na terenu bio je iskusni 38-godišnjak Krunoslav Rendulić.

Utakmica sezone

Slika 2 od 2.
Foto: Bruno Karadža

Lučko je odigralo više utakmica u ovoj sezoni koje treba pamtiti, no posebno u oči upada pobjeda na Poljudu. Bilo je to prvo, povijesno gostovanje malog kluba na legendarnom splitskom stadionu i obilježeno je velikim rezultatom. Kopićevi igrači su igrali motivirano i s ogromnom željom da se dokažu hrvatskoj nogometnoj javnosti i to im se isplatilo. Slavili su s 2:1, no prednost je na kraju mogla biti i veća jer je bilo još dosta šansi za to.

Iznenađenje sezone

Pod ovu rubriku slobodno se može svrstati niz nepobjedivosti Lučana koji je trajao od 23. kola pa sve do kraja natjecanja. Nitko nije uspio pobijediti Lučko u tih osam utakmica, a protivnici su bili ugledni prvoligaši poput Hajduka, Slaven Belupa, Osijeka i Lokomotive. Tu je uračunata i 3:0 pobjeda protiv Varaždina "za zelenim stolom", no svejedno je ostvaren veliki uspjeh kojeg se ne bi nitko posramio, ali vjerojatno nitko ne bi u to niti povjerovao u 22. kolu.

Presuda

Za ispadanje u niži rang nakon samo jedne sezone postoji dosta razloga. Od financija, neuigrane momčadi, nedostatka sreće do sustava lige u kojem ispada čak četiri kluba. Ipak, jedan se izdvaja i teško se oteti dojmu da bi sve bilo drukčije u suprotnom. Naime, Lučko je sve svoje utakmice u Prvoj ligi bilo prisiljeno igrati na tuđem stadionu. Njihov matični stadion u Lučkom nije udovoljavao kriterijima, iako je u odličnom stanju nedostaju mu reflektori. Lučani su dom morali potražiti u Kranjčevićevoj, no domaćinska atmosfera koja bi podigla momčad nije se osjetila niti u jednom trenutku u sezoni.

Europska liga, završnica

četvrtfinale

Benfica3:1Newcastle
Chelsea3:1Rubin Kazan
Fenerbahçe2:0Lazio
Tottenham2:2Basel
Basel6:3 **Tottenham
Lazio1:1Fenerbahçe
Rubin Kazan3:2Chelsea
Newcastle1:1Benfica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik25.05.2012. u 17:36
    Lučko je ovu sezonu jedina momčad koja je svaku minutu odigrala sa srcem i željom za dobrim rezultatom i zbog toga ih itekako poštujem i želim im brz povratak u 1. ligu.. :))
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.05.2012. u 07:06
    Što ti znači to "izmišljeni klub"? Pa Lučko djeluje od 1931!!! A to što nema udrugu navijača je druga stvar, ali i to se da riješiti. Nije Lučko bez navijača, samo nema organiziranu skupinu, doduše, bilo je u nekoliko navrata pokušaja osnivanja navijačke skupine ali su brzo dečki... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 22:21
    treba postaviti uvjet da klub koji biti prvoligas mora imati barem 1000 registriranih navijaca, inace postojanje i igra tog kluba u 1 i 2 hnl nema smisla, inace trudu i zalaganju ekipe iz luckog svaka cast, ali ti izmisljeni klubovi su smrt za ligu
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik17.05.2012. u 21:38
    Lučko je bio dostojan ligaš i mirne duše može svima pogledati ponosno u oči
    Obrisan korisnik