Nogomet

Video: Chelsea uvjerljiv protiv Rubina, Newcastle nije uspio poraziti Benficu

Filip Han • četvrtak, 04.04.2013.
Video: Chelsea uvjerljiv protiv Rubina, Newcastle nije uspio poraziti Benficu
Foto: EPA

Odigrani su prvi susreti četvrtfinala Europske lige. Domaćini su u Londonu i Lisabonu upisali identične pobjede od 3:1. Chelsea je uz odličnu partiju Fernanda Torresa bio bolji od Rubina, a Benfica se vratila nakon jednog gola zaostatka i svladala Newcastle...

Chelsea - Rubin 3:1
(Torres 16', 70', Moses 32'/ Natcho 41'(p))

Prvih deset minuta ogleda na Stamford Bridgeu bilo je obilježeno većim posjedom lopte domaćih koji su strpljivo počeli graditi mrežu oko Rubinova gola. Iako nije bilo stopostotnih prilika, bilo je očito da je Chelsea nadmoćniji i bilo je pitanje trenutka kada će ozbiljno zaprijetiti. Prvi je pogodak pao u 16. minuti kada je David Luiz poslao dugu loptu sa domaće polovice terena i pronašao Fernanda Torresa u protivničkom šesnaestercu. Torres se odlično snašao s poda i doveo Chelsea u vodstvo od 1:0.

Chelseajev se pritisak nastavio i nakon pogotka. Sjajno raspoloženi Torres nekoliko je puta dobro uposlio suigrače, no gosti su uspijevali reagirati i spriječiti veći zaostatak. U trenutku kad se činilo da će se Rubin konsolidirati, uslijedila je serija udaraca domaćih igrača, a lopta je napokon došla do Victora Mosesa koji ju smiruje prsima, a tada odličnim udarcem pogađa gornji kut gola i postavlja rezultat od 2:0.

Rubin je nakon drugog primljenog pogotka pokušao biti konkretniji. Dugim su loptama pokušavali pronaći igrače u šesnaestercu, ali Chelsea je bio koncentriran i bez većih je teškoća "čistio" te lopte. Ipak, u 41. minuti grešku je napravio kapetan plavih John Terry, igravši rukom u kaznenom prostoru. Sudac je pokazao na bijelu točku i dodijelio žuti karton Terryju. Za smanjenje rezultata na 2:1 bio je zaslužan Bibras Natcho koji je sigurno zabio kazneni udarac.

Početak drugog poluvremena bio je vrlo sličan prvome. Chelsea je ponovo krenuo u napad neprestano kružeći oko Rubinova šesnaesterca. Dva domaća strijelca, Torres i Moses nekoliko su puta uneredili goste, no nedostajao je pravi završni dodir koji bi povećao prednost plavih. Taj je dodir stigao u 70. minuti upravo od Torresa. Loptu je s lijeve strane ubacio Mata, a Torres je bio najviši u skoku i poentirao glavom za svoj drugi pogodak na utakmici.

Preostalih dvadesetak minuta proteklo je relativno mirno, Chelsea je kontrolirao loptu i tijek igre, te priveo utakmicu kraju. Konačan rezultat iznosio je 3:1.

Uzvrat je na rasporedu sljedećeg četvrtka u Moskvi.

Benfica - Newcastle 3:1
(Rodrigo 25', Lima 65', Cardozo 70'(p)/ Cissé 13')

Newcastle je odlično otvorio utakmicu u Lisabonu stvorivši već u prvim minutama nekoliko izglednih prilika u kojima je završetke imao Papiss Cissé. On se uspio upisati u strijelce u 13. minuti nakon asistencije Mousse Sissokoa. Benficu je primljeni pogodak trgnuo, te je uslijedilo desetak minuta pritiska domaćih igrača, što je kulminiralo izjednačenjem u 25. minuti susreta. Udarac je prvo uputio Cardozo, što je Krul uspio obraniti, no na pravom se mjestu našao Rodrigo Moreno i pogotkom vratio Benficu u igru.

Benfica je nakon izjednačenja preuzela inicijativu, pa je Krul još nekoliko puta morao intervenirati kako bi spriječio novi pogodak. Na odmor se ipak otišlo bez novih pogodaka, na semaforu je stajalo 1:1.

Drugi dio utakmice bolje je otvorio Newcastle, već dvije minute nakon početka dobru je priliku imao Cissé, ali njegov udarac pronalazi samo stativu. U 61. minuti u igru ulazi Lima, a četiri minute kasnije donosi i rezultatski preokret. Lima je presjekao loše dodavanje Santona i prošao pored Krula te doveo domaće u vodstvo od 2:1.

Samo tri minute kasnije otvorila se nova prilika za domaće. Nakon izvedenog kornera rukom je u šesnaestercu igrao Steven Taylor, a sudac dosuđuje penal. Izvođač je bio Oscar Cardozo, a zabio je iz drugog pokušaja jer je prvi morao ponavljati zbog ranijeg ulaska igrača u kazneni prostor. Time je postavljen konačni rezultat od 3:1.

Uzvrat će se igrati za tjedan dana na St. James Parku u Newcastleu.

Europska liga, završnica

četvrtfinale

Benfica3:1Newcastle
Chelsea3:1Rubin Kazan
Fenerbahçe2:0Lazio
Tottenham2:2Basel
Basel6:3 **Tottenham
Lazio1:1Fenerbahçe
Rubin Kazan3:2Chelsea
Newcastle1:1Benfica

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 16:19
    Vidi naslova Newcastle nije uspio poraziti Benficu, kao da je uopće to i bilo za očekivati. Pa Benfica je ovdje bila očiti favorit i rezultatom su opravdali tu ulogu. Stvarno ne razumijem ovaj naslov.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 01:18
    Newcastle je pogodio dvije stative i još šansi, sve u svemu odlična utakmica. Četvrtfinala po igri i atraktivnosti bolja u Ligi Europe nego u Ligi prvaka!!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 01:16
    Benfika ide do kraja :D
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik05.04.2013. u 00:00
    Ole Fenerbahce, van sa tim fašistima! :)
    Obrisan korisnik