Košarka

Moses je uzviknuo: "Fo, Fo, Fo". Te godine ih nitko nije mogao zaustaviti

Piše:Mario Majdić Natrlin • srijeda, 23.05.2012.
Moses je uzviknuo: "Fo, Fo, Fo". Te godine ih nitko nije mogao zaustaviti

Philadelphia 76ersi upravo su iza sebe ostavili jedno od najtežih desetljeća u klupskoj povijesti. Prošlih deset godina podsjetilo je sve na tmurne devedesete koje navijači Sixersa s knedlom u grlu nazivaju "Mračno doba". Dolazak Allena Iversona ponudio je privremeni "Odgovor". 2001. Philadelphia je ponovno zaigrala u NBA finalu. Po prvi puta nakon slavne 1982./83. kada je Spectrumom harala ponajbolja momčad svih vremena...

Marc Iavaroni, član te startne petorke i borbeno visoko krilo, danas će kao jednu stvar koju je najviše upamtio iz 1982./83. izdvojiti sljedeće:

"Ono što mi se najviše urezalo u pamćenje je to što je Moses Malone došao kao slobodan igrač, priključio se velikom igraču Juliusu Ervingu i prvo pitanje na prvoj konferenciji za medije bilo je hoće li ova momčad sada biti njegova ili Doktorova. On je odgovorio: "Ovo je Doktorova momčad, a ja sam ovdje da je poboljšam."

"To je postavilo ton kompletnoj sezoni."

Julius Erving bio je vjerojatno najveća košarkaška zvijezda svoje generacije, ali nedostajao mu je taj prokleti prsten. Tri puta je Philadelphiju 76erse vodio do finala, ali tu posljednju prepreku njegovi Sixersi jednostavno nisu mogli prijeći. 1982. poraženi su od Lakersa predvođenih Kareem Abdul-Jabbarom i Earvinom "Magicom" Johnsonom.

Uvjerljivo s Knicksima

Sixersi su u drugom krugu doigravanja dočekali NY Knickse. Tada je u doigravanje ulazilo po 12 momčadi. Prvi i drugi nositelji po konferencijama automatski su izborili drugi krug. Protiv momčadi iz New Yorka 76ersi nisu imali problema i svladali su ih s uvjerljivih 4-0.

Erving je napunio 32 godine i biološki sat je otkucavao. 76ersima trebao je taj zadnji dio slagalice. Dominantni centar. U grad su doveli 27-godišnjeg Mosesa Malonea.

Erving i Malone bili su ubitačna kombinacija. Uraganski su protutnjali regularnim dijelom sezone završivši ga s omjerom 65-17 i kao prvi nositelji plasirali se u play-off.

Malone je tada priupitan što se od njih može očekivati u doigravanju. Uzviknuo je: "Fo, Fo, Fo!". Pomest će sva tri svoja protivnika na putu do vrha. Show je mogao započeti.

Momčad predvođena odlučnim trenerom Billyjem Cunninghamom bila je malo košarkaško remek-djelo. Čarobna kemikalija Mosesove borbenosti i Ervingovog talenta, Toneyjevog ubojitog šuta, Cheeksove pravovremene asistencije i Bobby Jonesove čvrste obrane. Uostalom, Cunningham je veoma dobro znao kako to izgleda kada se sve savršeno poklopi i kada momčad ima potencijal za velika, najveća postignuća. Ali, o tome nešto kasnije...

Julius Erving

Rekli su o njemu: "Čuli smo za Juliusa Ervinga i zatražili neke snimke. Dobili smo neki izlizani, crno-bijeli film utakmice između UMassa i Sj. Karoline. Kvaliteta je bila toliko loša da ste jedva mogli vidjeti što se događa, ali vidjeli smo dovoljno da potpišemo Juliusa. Očekivali smo da nam može pomoći pod koševima i da će ponešto pomoći i zabijajući. Pojma nismo imali što nas je čekalo." -- Johnny "Red" Kerr, poslovni direktor Virginia Squiresa 1971.-1973.

Rekao je: "Poštovanje je mnogo bitnije od popularnosti. Zbog svog stila igre bio sam iznimno popularan, možda i popularniji od bilo koga koji je igrao ovaj sport, ali poštovanje je nešto mnogo važnije."

Učinio je: NBA finale 1980. Ponovno Sixersi protiv Lakersa. Četvrta utakmica. Erving loptu prima s desne strane reketa, probija se do osnovne crte iza table, prolazi ispod koša i polaže na drugi obruč.

"To je bilo prvi puta da sam zastao i stvarno pogledao nekoga kako igra košarku. Stvarno je to napravio? Nismo znali da li da izvedemo loptu ili ga zamolimo da to ponovi. To je i do danas najbolji potez koji sam ikada vidio u košarkaškoj utakmici." -- Magic Johnson.

Danas je taj potez poznat kao The Baseline Move i ostao je jedan od najljepših i najupečatljivijih u povijesti NBA-a.

.

Naslijeđe: Čovjek koji je živio iznad obruča. Doktor košarke. Modernizirao je zakucavanje i popularizirao ga u profesionalnoj igri. U prvoj polovici 70-ih bio je trn u oku NBA-a. Najveća zvijezda konkurentske ABA lige. Na NBA utakmicama prepričavali bi se Ervingovi potezi. U ABA ligi, gdje je igrao za Virginia Squirese i NY Netse, osvojio je dva naslova i tri puta je proglašavan MVP-em.

Nakon ujedinjenja liga, Erving je svoju NBA karijeru započeo i završio u Philadelphia 76ersima. Odigrao je 16 profesionalnih sezona i u svakoj je izabran kao All-Star. Poznat po svojim zakucavanjima s linije slobodnih bacanja i obračunima s Larryjem Birdom u jednom od najintenzivnijih individualnih rivalstava u povijesti američkog sporta.

Bio je neopisivo atraktivan, ali nikada hvalisavac. Nije omalovažavao svoje protivnike niti koristio svoj talent da bi ih dodatno pokopao. S obje noge na tlu. Osim kada je trebalo zakucati. 1981. proglašen je najkorisnijim igračem NBA-a. Njegova posljednja sezona u ligi, 1987., pretvorila se u dirljivu oproštajnu turneju. Svi su Doktora neizmjerno poštivali. Gostujući navijači dočekali bi ga s ovacijama, protivnički igrači s počasnim govorima. Bez presedana u NBA-u.

Protiv Bucksa u pet utakmica

76ersi su u trećem krugu doigravanja čekali neugodne Milwaukee Buckse koji su upravo metlom iz doigravanja izbacili Larryja Birda i Boston Celticse. Još uvijek se govorilo o Maloneovoj najavi da će 76ersi pomesti sve svoje protivnike. Buckse nisu pomeli. Milwaukee je u četvrtoj utakmici slavio, ali Philadelphia je u NBA finale prošla sa 4-1.

Peti je strijelac svih vremena kada se zbroje koševi iz ABA i NBA lige. Zabio je ukupno 30.026 poena. 1972./73. u ABA ligi imao je prosjek od 31,9 poena po susretu.

Dres s brojem 6 umirovljen je od strane 76ersa. Dres s brojem 32 od strane NJ Netsa.

1982./1983. Unatoč nastupu u tri NBA finala, Erving 76erse nikako nije uspijevao dovesti do naslova prvaka. Dolazak Mosesa Malonea na poziciju centra, govorilo se, bilo je upravo ono što je "Doktor naručio". Ubojita kombinacija Ervinga na krilu i Mosesa pod obručem. Erving je u regularnom dijelu zabijao 21,4 poena u prosjeku uz 6,8 skokova. U doigravanju je zabijao 18,4 poena uz 7,6 skokova i 3,4 asistencije.

Moses Malone

Rekli su o njemu: "Bio je iznimno intenzivan. Tihi vođa. Uvijek je imao samopouzdanja pa smo ga imali i mi jer je bio dominantan na svojoj poziciji. Čak i kada stvari nisu išle kako treba, uvijek si znao da se na Mosesa možeš osloniti. Svake večeri on će ugrabiti skokove. Svake večeri će se izboriti za koš i slobodno bacanje. To vam je ulijevalo povjerenje." -- Bobby Jones, Maloneov suigrač.

Rekao je: Tadašnji sveučilišni trener Dick Vitale primijetio je Malonea na jednom ljetnom kampu dok je ovaj bio još srednjoškolac. Dok su druga djeca odmarala, Malone bi stajao ispod koša i vježbao skokove. Bacao bi loptu prema obruču i grabio je. Vitale ga je upitao zašto to radi. "Treneru, ako želiš zabiti prvo moraš uzeti loptu." Taj srednjoškolac izrastao je u najboljeg skakača u napadu u povijesti lige.

Učinio je: Kada je Kevin Love u studenome 2010. zabio 31 poen i uhvatio 31 skok, sve je podsjetio na Mosesa Malonea. Upravo je Malone bio posljednji igrač kojemu je to pošlo za rukom. 1982. u dresu Houston Rocketsa zabio je 38 poena i uhvatio 32 skoka protiv Seattlea.

Naslijeđe: Malone je po svojoj igri bio u velikoj mjeri suprotnost Ervingu. Ni približno atletičan, ni približno atraktivan. Ali golemi radnik. Ponajbolji centar svih vremena. Peti svih vremena u skokovima, najbolji kada je u pitanju napadački skok. NBA karijeru počeo je u Houston Rocketsima koje je, suprotno svim očekivanjima, odveo do NBA finala 1981.

Tri puta je osvojio nagradu za najkorisnijeg igrača (1979., 1982. i te čarobne '83.) 12 puta izabran je za NBA All-Star utakmicu. 19. je godina igrao profesionalnu košarku. 1981./82. u Houstonu je bilježio 31,1 poen i 14,7 skokova po susretu i po drugi puta osvojio nagradu za MVP-a regularnog dijela. Pet godina za redom predvodio je NBA u skoku. Bio je jedan od prvih igrača koji je iz srednje škole direktno prešao u profesionalce.

Napokon srušili Lakerse

Momčad Billyja Cunninghama u finalu je dočekala LA Lakerse koji su ih pobijedili u finalima 1980. i 1982. Ovog puta pod koševima su imali Mosesa Malonea koji se mogao nositi s Abdul-Jabbarom. Philadelphia je slavila sa 4-0 i osvojila naslov NBA prvaka.

Iako gotovo nitko ne vjeruje da je bilo tko mogao zaustaviti Ervinga i društvo te sezone, ipak treba naglasiti da su branitelji naslova, LA Lakersi, u toj finalnoj seriji zbog ozljeda igrali bez važnih igrača Boba McAdooa, Jamesa Worthyja, a djelomično i Norma Nixona pa su Magic Johnson i Abdul-Jabbar ipak bili oslabljeni.

Dres s brojem 24 umirovljen je od strane Houston Rocketsa. Dres s brojem 2 Sixersi nisu službeno umirovili, ali isti se više ne koristi.

1982./1983. I Malone je tražio taj naslov. Dolazak u Philadelphiju pokazao se odličnim potezom. Malone je te sezone predvodio momčad. Predvodio je momčad u poenima s 24,5 u prosjeku i predvodio je momčad u skoku s 15,3 u skoku. Što je najvažnije - predvodio ju je primjerom. Bio je najbolji skakač lige. Drugu godinu za redom te treći put u karijeri osvojio je nagradu za najkorisnijeg igrača regularnog dijela.

U doigravanju je ponovno bio prvi strijelac (26 poena po susretu) i skakač (15,8 skokova). Proglašen je najkorisnijim igračem NBA finala.

Andrew Toney

Rekli su o njemu: "Toney je bio nevjerojatno jak. On i Malone bila su jedina dvojica koja su mogla protiv mene u reketu. Kada sam došao u momčad, mislio sam da je Toney najbolji igrač. Imali smo Bobbyja Jonesa, Mosesa Malonea i Juliusa Ervinga, ali jedini koji me je ostavio bez riječi bio je Andrew." -- Charles Barkley, igrao u 76ersima od 1984. do 1992.

Rekao je: "Neka govore što hoće, ali ja svoj šut neću mijenjati. Naučio sam šutirati na igralištu. Lopta ulazi u koš, zar ne? To bi trebalo biti dovoljno."

Bilo je dovoljno. Još i kako. Ovaj bek-šuter iz igre je ubacivao 50% svojih šuteva. Toney je tako odgovorio onima koji su bili zabrinuti jer je izbacivao loptu prenisko - u razini svog lica umjesto iznad glave.

Učinio je: Andrew Toney poznatiji je pod nadimkom The Boston Strangler. Taj nadimak prišili su mu mediji u Bostonu nakon što je Toney u nekoliko navrata svojim ubojitim šutom uništio Celticse. U doigravanju 1982. u odlučujućoj sedmoj utakmici utrpao im je 34 koša. U drugoj je ubacio 32, u četvrtoj 39. U toj seriji je imao prosjek od 26,4 poena po susretu.

"Sjećam li se Andrewa Toneyja? Bostonovog davitelja? Da, sjećam ga se. Volio bih da je igrao za nas. Bio je ubojica", nije ga zaboravio Larry Bird.

Naslijeđe: Andrew Toney odigrao je svega osam NBA sezona. Ozljede su utjecale, ali nipošto nisu obilježile njegovu karijeru. Jedan od najboljih šutera u povijesti organizacije. Bio je ubitačan kada bi se oslobodio svog igrača, neumorno je trčao kroz blokove i oslobađao se za šut. U karijeri je imao prosjek od 15,9 poena po susretu.

1982./1983. Toney je bio ključan za Sixerse te sezone. Imao je prosjek od 19,7 poena po susretu i procvjetao je u iznimno efikasnog igrača u svojoj trećoj NBA sezoni. U doigravanju je zabijao 18,8 poena u prosjeku uz šut iz igre od 47%.

Maurice Cheeks

Rekli su o njemu: "Donosio je odluke prije nego što bi mu se suigrač otvorio. U trenutku kada bi igrač bio otvoren, lopta mu je već stizala u ruku pa protivnička obrana nije ni stigla reagirati." -- Kurt Rambis, igrač LA Lakersa

Rekao je: "Došao sam u kamp 76ersa očekivajući da će me otpustiti. Imali smo toliko dobrih igrača da sam mislio kako nemam šanse."

Učinio je: 2003. Cheeks je bio trener Portland Trail Blazersa. Uoči utakmice s Mavericksima za tradicionalno pjevanje himne bila je zadužena 13-godišnja Natalie Gilbert.

Naslijeđe: Iznimno inteligentan igrač. Jedan od najboljih asistenata u povijesti lige. Dirigirao je napadom 76ersa za koje je igrao od 1978. do 1989. 11. svih vremena po asistencijama. Četiri puta nastupio je na All-Star utakmici. Fantastičan obrambeni igrač. Četiri puta izabran u najbolju obrambenu petorku lige. Peti svih vremena po ukradenim loptama.

Dres s brojem 10 umirovljen je od strane Philadelphia 76ersa.

1982./1983. Cheeks je bio produžena ruka trenera Cunninghama. 12,5 poena po susretu uz 6,9 asistencija. Predvodio je momčad s 2,3 ukradene lopte po susretu i šutirao odličnih 54,2% iz igre.

Bobby Jones

Rekli su o njemu: "Bobby Jones vam dva sata daje svu svoju krv, otušira se i ode kući. Ako bih morao izabrati nekog igrača koji bi bio primjer mladima, izabrao bih Bobbyja Jonesa" -- Pat Williams, generalni menadžer 76ersa.

Rekao je: "Ako moram držati nekoga kako bih ga čuvao, onda odustanem. Ako moram koristiti lakat da dođem u neku poziciju, onda ću se radije zadovoljiti nekom drugom pozicijom. I ako napravim prekršaj, ili sudac pogriješi, nema smisla vikati. To neće promijeniti stvari niti ikoga usrećiti."

Učinio je: U sezoni 1974./75. Bobby Jones igrao je za Denver Nuggetse u sklopu ABA lige. Te godine su Nuggetsi pod vodstvom Larryja Browna bili prvi u ligi s omjerom 65-19, a novak Jones šutirao je iz igre tada rekordnih 60,4%. Izabran je u prvu petorku novaka.

Naslijeđe: Jedan od najboljih obrambenih igrača kojeg je košara u SAD-u vidjela. Iako je bio toliko pošten da bi priznavao prekršaje koje suci ne bi ni vidjeli, Jones je osam puta izabran u prvu obrambenu ekipu lige. Četiri puta izabran je za All-Star utakmicu. U karijeri je šutirao 55,8%. Njegov trener iz vremena Nuggetsa, spomenuti Larry Brown, rekao je za njega: "Gledati Bobbyja Jonesa na parketu je kao da gledate poštenog čovjeka kako igra poker s lažljivcima."

Dres s brojem 24 umirovljen je od strane Philadelphia 76ersa.

1982./1983. I dalje neprikosnoveni obrambeni stručnjak, Jones je bez prigovora prihvatio prijelaz na klupu 76ersa. Cunningham ga je koristio kao prvog čovjeka s klupe i Jones je te sezone osvojio nagradu za najboljeg šestog igrača lige. Prvi je igrač koji je osvojio tu nagradu. Predvodio je momčad sa šutom iz igre od 54,3%.

Cunningham ponovno postao dio povijesti

Trener Philadelphije, Billy Cunningham, ponovno je stvarao sportsku povijest toga grada. 1966./67. Cunningham je igrao za momčad 76ersa koja je te sezone, predvođena Wiltom Chamberlainom, regularnu sezonu završila sa 68 pobjeda i 13 poraza te osvojila NBA naslov pobijedivši u finalu San Francisco Warriorse.

Ta momčad 76ersa također se smatra jednom od najboljih i najkvalitetnijih ekipa u NBA povijesti.

"Obje momčadi bile su iznimno svestrane. Ključan bi bio obračun Mosesa i Chamberlaina. Te 1983. Moses je bez sumnje odigrao svoju najbolju sezonu. Bio je stvarno nešto posebno. Ne bi bilo pošteno da uspoređujem te dvije momčadi. Bile su to dvije fantastične, iznadprosječne ekipe i ja sam blagoslovljen što sam mogao biti dio njih."

Njegov dres s brojem 32 umirovljen je od strane Philadelphia 76ersa.

Moses Malone je obećao "metlu" u sve tri serije. To se ipak nije dogodilo. 76ersi su u finalu pobijedili Lakerse 4-0, ali je ipak ostao onaj poraz u četvrtoj utakmici protiv Milwaukee Bucksa. Unatoč tome, ova momčad 76ersa s omjerom 12-1 dugo je držala najbolji omjer u povijesti doigravanja.

Umjesto Mosesovih "Fo, Fo, Fo" na šampionske prstene ugravirano je "Fo, Fi, Fo".

76ersi se više nisu vraćali u NBA finale sve do 2001. kada su ponovno igrali s Lakersima i izgubili. Grad Philadelphia više nije osvojio naslov prvaka sve do 2008. kada su sušu prekinuli bejzbolaši Philliesa.

Erving je naglasio kako će više od samog naslova pamtiti ljude, iskustva i prijateljstva koja je stekao na putu do vrha. Možda bi trebali poslušati taj njegov savjet. Ipak je on Doktor.

Rekao je: "Kada se trkač u utrci okrene oko sebe i vidi da je djeličak sekunde ispred svoje konkurencije, to je u biti najljepši trenutak, a ne kada poslije sjedi i razgovara o tome kako je pobijedio u utrci. Ništa se ne može mjeriti s onim osjećajem koji je imao dok je bio u utrci."

Učinio je:

Foto: Wikipedia, Jim Accordino

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik24.05.2012. u 02:04
    svaka čast
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 22:27
    svaka cast za clanak, rijetko gdje se ovakvo nesto moze procitat....
    Obrisan korisnik
  • madmax1723.05.2012. u 22:25
    Ma što više o nba-u to bolje :)
    madmax17
  • balaspo23.05.2012. u 22:19
    Odlican clanak. Uziva san citajuci
    balaspo
  • Obrisan korisnik23.05.2012. u 22:12
    svaka cast.. najbolja momcad poslije jordanovih bullsa
    Obrisan korisnik