Ostali sportovi

Šest odličnih dodavača opravdano sanja uspjeh u 2012. godini

Piše:Tomislav Viduka • utorak, 04.09.2012.
Šest odličnih dodavača opravdano sanja uspjeh u 2012. godini
Foto: EPA

Nova NFL sezona je pred vratima. Još nešto više 36 sati dijeli čitavu sportsku javnost od početnog udarca u New Yorku. Što se može očekivati od 32 momčadi koje se natječu za najveću nagradu u američkom sportu? U iduća četiri dana Sportnet pokušat će vam prikazati sve prednosti i mane sudionika nove footballske sezone.

NFC North

Chicago Bears

Prošle sezone Bearsi su bili na odličnom putu ka doigravanju, ali nakon ozljede dodavača Jaya Cutlera momčad je znatno pala i prepustila svoje mjesto u postsezoni drugima. Ove godine se vraćaju ojačani na ključnim ofenzivnim pozicijama i najavljuju velike stvari.

Obećava:Dovođenje hvatača Brandona Marshalla koji se s Cutlerom poznaje iz doba kad su obojica igrali u Denveru moglo bi donijeti upravo ono što je Bearsima najviše nedostajalo napadački, visoki hvatač koji je efikasan u "crvenoj zoni".

Zabrinjava:Napadačka linija Bearsa kroz proteklih je nekoliko godina bila svojevrsna Ahilova tetiva ove momčadi. Cutler trpio je obaranje za obaranjem što je u konačnici i dovelo do ozljeda. S obzirom na to da se na tim pozicijama Bearsi nisu posebno pojačavali još jednom će najviše patiti upravo u tom aspektu igre.

Vruće pitanje:Može li odlična prednja linija obrane efikasno pokriti nedostatke svojih kolega u drugom redu?

Ključni igrači:Osim Cutlera, Marshalla i odličnih pojedinaca iz srca obrane Bearsi mogu računati i na veću produkciju probijača Matta Forttea (kako probijanjem tako i hvatanjem) te nikako ne treba smetnuti s uma Devina Hestera, jednog od najboljih igrača specijalnog tima svih vremena.

Raspored:Sa snagom rasporeda od 49.2% Bearsi bi morali imati relativno siguran put prema ravnopravnoj borbi za vrh divizije, a utakmica protiv Packersa već u drugom tjednu pokazat će koliko ova momčad vrijedi.

Detroit Lions

Momčad koja je do prije nekoliko godina bila predmet poruge i svojim navijačima redovito donosila samo poraze prošle je godine napokon napravila "korak više". Ulaskom u doigravanje Lionsi su pokazali kako NFC North ima još jednu velesilu na vidiku. Međutim, kako bi i ove godine ostvarili barem sličan uspjeh morat će svoju igru i pristup podići još nekoliko nivoa više.

Obećava:U svojoj trećoj sezoni protekle godine dodavač Matthew Stafford je po prvi puta "ostao na nogama" čitavu sezonu. Ako se isto ponovi 2012. Lionsi od njega ponovno mogu očekivati visoku produkciju.

Zabrinjava:Koliko god yarda momčad iz Detroita uspijevala osvojiti dodavanjem jednako je toliko bila sterilna u igri probijanjem. To će biti dodatno naglašeno ozljedom prvog probijača Jahvida Besta koji će propustiti minimalno prvih šest tjedana sezone.

Vruće pitanje:Može li fizički moćna obrana Lionsa odigrati disciplinirano i minimizirati kazne zbog grubosti koje su ih pratile čitavu prošlu godinu?

Ključni igrači:Stafford i Calvin Johnson izvrsno su uigrana kombinacija, a u obrani se može očekivati dominacija Ndamukonga Suha i veterana Kylea Vanden Boscha.

Raspored:49.2% je jedan od lakših rasporeda u ligi te će upravo ta činjenica nešto umanjiti izazovnost uspjeha u izuzetno konkurentnoj NFC North diviziji. Gostovanje kod Green Bay Packersa u 14. kolu zasigurno će biti jedna od ključnih utakmica za ovu momčad.

Green Bay Packers

Prije dvije godine dodavač Packersa Aaron Rodgers izašao je iz sjene svog prethodnika Bretta Favrea osvojivši naslov prvaka. Pri tome je na svojevrstan način patentirao potez prilikom postizanja polaganja. Rodgers bi rukama oko pojasa oblikovao remen prvaka. Taj trademark potez postao je tijekom prošle sezone tema reklamnih kampanja koje je Rodgers kao prvak morao odrađivati, a ostati će mu usječen u pamćenje jer su upravo taj simbol dominacije New York Giantsi koristili kada su ga obarali tijekom njihove pobjede na Lambeau fieldu u doigravanju. Izbjegavanje sličnog scenarija bit će samo dodatni motiv za dokazivanje momčadi iz Wisconsina.

Obećava:Uigranost Rodgersa i njegove hvatačke jedinice biti će ponovno najveća noćna mora protivničkim koordinatorima obrane.

Zabrinjava:Obrana momčadi iz Green Baya prošle je sezone unatoč zvučnim imenima bila jedna od najgorih protiv dodavanja i ako ne uspiju efikasno pritisnuti protivničke dodavače mogla bi imati iste probleme i ove sezone.

Vruće pitanje:Mogu li Packersi zadržati formu i motivaciju tijekom čitave regularne sezone i doigravanja?

Ključni igrači:Osim Rodgersa ističu se hvatači Jordy Nelson i Greg Jennings dok će u obrani jednu od naslovnih uloga imati B.J. Raji.

Raspored:Packersi imaju drugi najlakši raspored (46.9%) čitave lige i samo bi ih čudo ili totalni kolaps mogli zadržati van doigravanja. Jednu od utakmica istine Packersi mogu očekivati već u prvom kolu u kojem im dolaze ambiciozni San Francisco 49ersi.

Minnesota Vikings

U konkurenciji Bearsa, Lionsa i Packersa Minnesota Vikingsi doista nemaju što tražiti. Njihov cilj ove sezone biti upravo zbog toga mogao bi biti dizanje razine igre na viši nivo i izgradnja momčadi koja će biti konkurentna u budućnosti. Uz sve nedaće koje su ih morile proteklih godina Vikingsi bi mogli imati još više razloga za brigu na kraju sezone koja tek slijedi.

Obećava:Malo je toga što može uistinu veseliti navijače Vikingsa. Jedna od tih činjenica je povratak probijača Adriana Petersona nakon teške ozljede i operacije koljena.

Zabrinjava:Najbolnije točke ove momčadi su obrana čiji su ključni igrači već u poznim godinama te hvatačka jedinica koja ničime posebno ne impresionira.

Vruće pitanje:Je li dodavač Christian Ponder zalog za budućnost ove franšize?

Ključni igrači:Uz povratnika Petersona mladome bi dodavaču posao donekle mogla ojačati pojačana ofenzivna linija. Novak Matt Kalil biti će zadužen za zaštitu Pondera i nastavi li pokazivati svoj izniman talent čitav će napad lakše disati.

Raspored:Jedan od 10 najtežih rasporeda (51.2%) također ne ide u korist momčadi iz Minnesote. Njihovu stvarnu vrijednost pokazat će već prva dva kola u kojima se susreću s nešto slabijim momčadima Jaguarsa i Coltsa.

NFC South

Atlanta Falcons

Dodavač Atlante Matt Ryan svoju je momčad već u tri navrata odveo do doigravanja, ali tamo još uvijek nije ostvario nijednu pobjedu. Izvrsni rezultati u diviziji kojom proteklih godina dominiraju zajedno sa Saintsima momčadi iz Atlante možda više neće dolaziti zdravo za gotovo. Tampa Bay je prošle godine podbacila, ali i dalje ima mladu i potentnu momčad dok Carolina na krilima Cama Newtona cilja sve više.

Obećava:Ryan iz sezone u sezonu pokazuje kako sazrijeva kao dodavač i njegovo čitanje obrana se poboljšava iz godine u godinu te Falconsi i ove godine mogu očekivati mnogo od njega.

Zabrinjava:Promjene sustava, kako napada tako i obrane (koja je koncipirana za napade probijanjem) mogle bi biti dugotrajan posao koji možda neće donijeti plodove u prvoj sezoni.

Vruće pitanje:Mogu li novi koordinatori obrane i napada donijeti promjene koje će Falconse odvesti do pobjeda u doigravanju?

Ključni igrači:Ryanova hvatačka "oružja" Roddy White i Julio Jones bit će najveća prijetnja protivničkim obranama.

Raspored:Nešto lakši raspored (48.8%) mogao bi dati Falconsima nešto prostora za manevriranje u novim kombinacijama. Ključni dio sezone za Falconse biti će od 8. do 10. tjedna kada će se sresti s Eaglesima, Cowboysima i Saintsima.

Carolina Panthers

Prošle je sezone dodavač Cam Newton dokazao kako velikim skepsama po pitanju njegovih mogućnosti nema mjesta na terenu. Iz kola u kolo se potvrđivao da bi na kraju ostvario jednu od najboljih sezona od svih novaka u povijesti. Međutim, ove godine mora ispuniti očekivanja koja je sam postavio svojom igrom i odvesti svoju momčad barem do pozitivnog omjera u ligi kako bi nastavio svoj nevjerojatni uspon.

Obećava:Osim na dodavača, Carolina se može pouzdati i na svoju ofenzivnu liniju koja će mu i ove godine dati dovoljno vremena da izbjegne protivničke obrane.

Zabrinjava:Statičnost obrane u igri protiv dodavanja. Iako je prednja linija obrane koncipirana kako bi izvrsno odolijevala napadima probijanjem ostatak će se momčadi i dalje mučiti s protivničkim pokušajima "zrakom".

Vruće pitanje:Može li momčad opravdati optimizam centra Ryana Kalila (oglasom u novinama najavio borbu za naslov) i boriti se za najviše domete?

Ključni igrači:Uz Newtona se ističe i hvatač Steve Smith koji imponira iskustvom i nevjerojatnom izdržljivošću.

Raspored:51.3% je jedan od težih rasporeda lige i staviti će ovu momčad na muke te pokazati jesu li spremni napraviti korak više. Serija utakmica protiv Saintsa, Giantsa i Falconsa od 2. do 4. tjedna vrlo će brzo "opipati bilo" Panthersa.

New Orleans Saints

Uvod u novu sezonu Svetaca s juga počeo je mnogo ranije nego većini momčadi u ligi. Kazne koje je zbog sustava plaćanja za namjerno ozljeđivanje protivnika povjerenik lige izrekao glavnom treneru Seanu Paytonu i kapetanu obrane Johnatanu Vilmi ostavit će Saintse tankima na ključnim pozicijama. Jer osim deklarativnih funkcija u momčadi Payton je držao poprilično čvrstu kontrolu nad odabirom akcija i tako izuzetno utjecao na efikasnost svoje momčadi.

Obećava:Napad Saintsa je sam po sebi izvrsno uigrana cjelina. Gledajući njihove utakmice zadnjih sezona čini se da bi dodavač Drew Brees mogao dodavati loptu i zatvorenih očiju.

Zabrinjava: Bez suspendiranih Jonathana Vilme i Willa Smitha ionako neuvjerljiva obrana teško će zaustaviti protivničke dodavače.

Vruće pitanje:Hoće li odsustvo Paytona te pola sezone suspenzije za njegova zamjenika biti prevelik gubitak za ponos New Orleansa?

Ključni igrači:Nemoguće je dovoljno puta naglasiti koliko ovoj momčadi znači Breesov utjecaj i upravo će on sa svojim hvatačima biti ključni element uspjeha svoje franšize.

Raspored:Raspored je Saintsima dodijelio koeficijent 50.4%, a križanje NFC South divizije s momčadima iz NFC Easta njihov zadatak čini samo težim. Sudbina sezone mogla bi se za Saintse odlučivati u 12. i 13. tjednu u kojima igraju protiv 49ersa i Falconsa u samo četiri dana.

Tampa Bay Buccaneers

Tampa je prije samo dvije godine počela podsjećati na momčad koja je prije desetak godina osvojila naslov pobjednika lige, ali je prošle sezone nešto krenulo po zlu. Momčad se raspala usred sezone i umjesto napretka pokazala izuzetno zabrinjavajuću nestabilnost. No početkom priprema odlučili su dokazati kako je bila riječ samo o malenom zastoju u razvoju ove potentne mlade momčadi. Ostaje "samo" dokazati kako su u pravu.

Obećava:Dolazak Vincenta Jacksona iz redova San Diego Chargersa trebao bi dodati na dubini igri dodavanjem i tako omogućiti veću efikasnost dodavaču Joshu Freemanu.

Zabrinjava:Nediscipliniranost i brzanje u odlukama dodavača te neutemeljeno oslanjanje na improvizaciju mogli bi ponovno "doći glave" ovu mladu momčad.

Vruće pitanje:Je li promjena glavnog trenera donijela potrebnu čvrstinu Bucsima?

Ključni igrači:Freemanu bi mirnoću trebao donijeti napredak igre probijanjem na čelu s LeGarretteom Blountom uzrokovan dolaskom Carla Nicksa u ofenzivnu liniju.

Raspored:Relativno lak raspored (48.4%) trebao bi biti dovoljan Buccanersima da dokažu kako nisu samo sirovi potencijal. Utakmice protiv Panthersa i Falconsa u 11. i 12. tjednu trebale bi kristalizirati mogućnosti ove momčadi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!