Fanatik

Kada vjerujete Cowboysima više nego prvacima

Tomislav Pacak • ponedjeljak, 03.09.2012.
Kada vjerujete Cowboysima više nego prvacima
Foto: EPA

Prognozirati učinak NFL momčadi prilično je nemoguća misija u kojoj je bacanje novčića podjednako dobra metoda kao višednevno proučavanje rostera, transfera, predsezonskih utakmica, izjava trenera i kolumni raznih stručnjaka. No, bacanje novčića nije toliko zanimljivo kao potencijalno osramotiti se lošim prognozama, a i treba nekako popuniti ovo preostalo vrijeme do početka nove NFL sezone...

Nemojte nikome reći, posebno ne onima koji čitaju packe, ali iskreno, i Olimpijske igre i Liga prvaka i Dinamo i Euro i Barcelona i Real i Modrić i Messi i Bundesliga i Kauboji i Vitez tame: Povratak i povoljni krimići Leeja Childa - sve mi je to zabavno, ali samo za kraćenje vremena do početka sezone najboljeg sporta na svijetu.

Prošle sam godine probao svakoj momčadi prognozirati učinak prema predviđenim "over/under" brojevima koje kladionice nude za svaku momčad.

Eksperiment je zorno pokazao koliko dobro Las Vegas postavlja te omjere, jer sam uknjižio učinak od 16 pogodaka i 16 promašaja. Da stvar bude bolja, od 16 "undera" pogodio sam njih 8, od 16 "overa" pogodio sam njih 8. Las Vegas - Tomislav Pacak 1:0. Ili 32:0.

Ove godine cilj mi je 17 pogodaka, iako sam, iskreno, već sada prilično skeptičan. Naime, ovaj uvod pišem nakon što sam za svaku momčad već napisao prognoze, i gledajući ponovno napisano, moram se zapitati jesam li izgubio pamet? Zašto više vjerujem Dallasu, koji iz godine u godinu razočarava, nego NY Giantsima koji su lani "samo" osvojili Super Bowl pobijedivši putem Green Bay, San Francisco i New England. Zašto uopće vjerujem Saintsima koje bi do kraja sezone mogao trenirati i Igor Štimac kako su krenuli? Zašto sam opet skeptičan prema Philadelphiji?

Ne znam. Negdje sam vjerovao instinktu, negdje su povukle navijačke preferencije, negdje jednostavno nisam znao jer će ionako dosta momčadi biti jednu pobjedu ili jedan poraz dalje od predviđenog totala. No, svemu je ionako svrha zabava, da za četiri mjeseca mogu podijeliti s vama "oduševljenje" s 10 pobjeda Arizone nakon moje konstatacije "da neće daleko stići bez pravog QB-a".

Jer, NFL svake godine donosi ugodna i neugodna iznenađenja, a ne bi se zvala iznenađenja kada bi to bilo koji autor pogodio. Naravno, i ćorave koke ponekada...

NFC Istok

Dallas (8.5 pobjeda): Za nekoga tko nije veliki ljubitelj Dallas Cowboysa i nekoga tko ne voli razvikane momčadi koje godinama podbacuju, prilično tvrdoglavo biram Dallas svake godine kao ugodno iznenađenje. Lani su ih snašli brojni problemi, ozljede, pa su ipak uoči zadnjeg kola imali iste šanse za doigravanje kao i eventualni prvaci, NY Giantsi. Istina, Giantsi su u međusobnom omjeru tada pregazili Kauboje i krenuli prema svom Super Bowlu...

O Dallasu se toliko tinte potrošilo kao precijenjenoj momčadi da mi se čini kako su postali podcijenjena. Uz sve kritike, smatram da je Tony Romo vrhunski QB, ali da pored onakve ofenzivne linije ni Tom Brady ne bi izgledao (puno) bolje. I dalje je dosta upitnika kod tog segmenta momčadi, no Dallasova obrana trebala bi biti bolja, QB, TE Witten i hvatači su visoka razina, De Marcus Ware jedan je od najboljih obrambenih igrača lige, a DeMarco Murray lani je bio otkriće na poziciji RB-a. Očekivanja su kao i uvijek visoka, no većina stručnjaka ne daje im velike šanse za doigravanje obzirom na jaku diviziju. Kako zbivanja u NFL-u nikada ne idu očekivanim tijekom, Dallas stavljam u kategoriju "over".

Prognoza: Više od 8.5 pobjeda

NY Giants (9.5): Nije lako braniti Super Bowl, i iako je ovako niska linija donekle znak nepoštovanja prema braniteljima naslova, prognozirao bih relativno neuspješnu sezonu za Divove. Linija, realno, nije postavljena tako nisko na temelju igara Giantsa u doigravanju kada su bili briljantni već regularne sezone, u kojoj su u doigravanje ušli s devet pobjeda. Na papiru su mrvicu slabiji, iako nisu ostali bez ključnih igrača, ali imaju dovoljno upitnika - hoće li Ahmad Bradshaw ostati zdrav cijelu sezonu, tko će štititi "slijepu stranu" Elija Manninga, može li Cruz nastaviti s briljantnim partijama i najvažnije - hoće li pokazati da igre iz doigravanja mogu ponavljati kroz cijelu sezonu, što im godinama ne uspijeva? Za mene previše upitnika.

Dakako, nakon što u srijedu na otvaranju sezone Giantsi dobiju Dallas s 30 razlike, zaboravite sve što sam do sada napisao.

Prognoza: Manje od 9.5 pobjeda

Philadelphia (10.5): Lani su razočarali i s 8-8 ostali bez doigravanja - što sam čak solidno predvidio - no u svojoj drugoj sezoni u "dream team" sastavu Eaglesi bi morali biti bolji, dovoljno dobri za doigravanje. Andy Reid je ozbiljan trener, zna da s Vickom, McCoyem, Jacksonom, Maclinom, Asomughom i ostalim zvijezdama ne smije propustiti doigravanje dvije godine u nizu, i ne vjerujem da će im se to dogoditi.

Ipak, 11 pobjeda čini se puno za momčad u toj diviziji i momčad uz čijeg se QB-a uglavnom veže pitanje - hoće li ostati zdrav. Vick je tek jednom u karijeri odigrao cijelu sezonu (noćna mora za vlasnike fantasy momčadi), ali Eaglesima ide u prilog što je mladi Nick Foles puno toga pokazao u ovoj predsezoni, pa ako Vick padne, Foles može donijeti koju pobjedu. Ne da me pitaju, ali dajem im maksimalno 10 pobjeda, ni pola pobjede više od toga.

Prognoza: Manje od 10.5 pobjeda

Washington (6.5): Vuklo me neko vrijeme gurnuti Redskinse u play-off, zanimljivo je gledati novu QB zvijezdu glavnog grada SAD-a, Roberta Griffina III, no na kraju dana - Washington ima tanku ekipu koja se još gradi. Griffin je zaista zanimljiv talent, u predsezoni je pokazao da nije običan rookie, i bit će zanimljivo pratiti dvoboj njega i prvog izbora drafta, Andrewa Lucka, kojeg je uzeo Indianapolis. No, pitanje je ima li Griffin pravu podršku?

Washington je tanak s hvatačima, nadaju se kako će novopridošli Pierre Garcon postati zvijezda, da će novak Leonard Hankerson također ugodno iznenaditi, no malo je tu dokazane kvalitete. Obrana bi morala biti solidna, posebno prednjih sedam igrača, a iako nema velikih imena na mjestu probijača (Helu, Royster, Morris), Mike Shanahan uvijek je znao dosta izvući iz takvih. Bez obzira na euforiju oko Griffina, teško će u prvoj sezoni preskočiti Manninga, Roma i Vicka.

Prognoza: Manje od 6.5 pobjeda

NFC Sjever

Chicago (9.5): Teška momčad za prognozirati, u teškoj diviziji. Pod uvjetom da u Green Bayu ne dođe do ozljede Rodgersa, za pretpostaviti je da će Chicago s Detroitom voditi tešku bitku za drugo mjesto u diviziji. Bearsi su dobili veliko pojačanje u hvataču Brandonu Marshallu koji još iz Denvera ima odličnu vezu s QB-em Jayom Cutlerom, a kako je jaki trkački napad postao još jači kada se Michael Bush pridružio Mattu Forteu, Chicagov napad djeluje ohrabrujuće. No, ključni dio svakog napada je i ofenzivna linija koja čuva QB-a i stvara rupe za probijače, a Chicago to još nije uspješno riješio.

Kada tome pridodamo upitnike oko zdravstvenog stanja obrambenog lidera Briana Urlachera, vidljivo je da Chicago ima još dosta toga za riješiti prije nego krene u lov na Green Bay. Mogu li do 10 pobjeda? Bit će tu negdje, ali kada moram, tipovao bih na pobjedu manje.

Prognoza: Manje od 9.5 pobjeda

Detroit (9.5): Sa Staffordom i nevjerojatnim hvatačem Calvinom Johnsonom sigurno će opet biti spektakularni za gledanje, no nisam siguran da su ovoga ljeta učinili dovoljno da naprave novi korak naprijed u svom razvoju od fenjeraša do play-off momčadi.

Ozljede na poziciji RB-a, brojni problemi s disciplinom igrača koje trener Jim Schwartz nije riješio i sjećanje na očajnu igru obrane u završnici prošle sezone - bez obzira na jaka imena u prvoj obrambenoj liniji - zvuče kao preglasni alarmi uoči nove sezone, bez obzira na eksplozivan napad.

Prognoza: Manje od 9.5 pobjeda

Green Bay (11.5): Packersi su, shvatljivo, posvetili cijeli draft pojačavanju obrane, najgore u ligi prošle sezone, i sada s pojačanom obranom kreću u obranu prošlogodišnjeg učinka od 15-1, i važnije od toga, s ciljem da isperu gorak okus poraza od Giantsa na početku play-offa.

Aaron Rodgers napravio je korak naprijed u svakoj sezoni do sada, a nakon lanjske, teško je reći može li još nekuda napredovati - QB Packersa bio je lagan izbor za MVP-a sezone, danas se smije reći da je najbolji igrač lige. U ligi gdje je QB toliko važan, Rodgers sam po sebi garantira Packersima 10-ak pobjeda. Ako tome dodate uhodan sustav, izvrsne i brojne hvatače, očekivani napredak u obrani i dolazak RB-a Cedrica Bensona koji bi trebao pomoći Jamesu Starksu, nema razloga za sumnju da Packerse čeka još jedna izvrsna sezona.

Prognoza: Više od 11.5 pobjeda

Minnesota (6): Da su u nekoj drugoj diviziji, šest pobjeda činilo bi se dostižnim uz sve probleme. Pored Packersa, Bearsa i Lionsa, šest pobjeda je poput Mount Everesta za momčad kojoj se najbolji igrač, RB Adrian Peterson vraća nakon teške ozljede koljena, za momčad koja je promijenila dobar dio obrane, za momčad u kojoj se mladi Christian Ponder u svojoj drugoj sezoni mora boriti s Rodgersom, Staffordom i Cutlerom. Ponder mi se sviđa, ima potencijala, baš kao i momčad Minnesote, no vjerojatno će im trebati vremena za doći do polovičnog učinka, a potom i doigravanja. 2-3 godine? U NFL-u je teško reći.

Prognoza: Manje od šest pobjeda

NFC Jug

Atlanta (9.5): Iskreno, najteža divizija za procjenu, u kojoj puno toga ovisi o reakciji New Orleans Saintsa na tešku godinu. No, to se možda ne tiče Atlante koja zbog loših izdanja u doigravanju pod Mikeom Smithom i uz QB-a Matta Ryana gubi jedan dio respekta koji zaslužuje zbog dobrih regularnih sezona.

Bez obzira na četiri pobjedničke sezone u nizu, Atlanta je promijenila oba koordinatora i očito je da se ultimativno traži prva play-off pobjeda u Smithovoj eri. Predsezona pokazuje da su u Atlanti dali odriješene ruke Ryanu, koji u hvatačima Whiteu i Juliju Jonesu ima možda i najbolji hvatački dvojac u ligi. U obrani je, pak, iskusni trener Mike Nolan dobio dosta talenta, i očekuje se da postavi agresivniju obranu od prethodnika Briana VanGordera. Sviđaju mi se Falconsi jer redovito dobivaju momčadi slabije od sebe - što je odlika dobro treniranih i konzistentnih ekipa - a strpljivost se u sportu gotovo uvijek isplati. Atlanta je dovoljno strpljiva sa Smithom, vjerujem da će im se ove sezone vratiti kroz barem jednu pobjedu u doigravanju.

Prognoza: Više od 9.5 pobjeda

Carolina (7.5): Može li Cam Newton ponoviti sjajnu rookie sezonu, posebno jer brojke pokazuju da je njegov učinak bio prilično slabiji u drugom dijelu sezonu kada su ga protivnički treneri imali priliku bolje prostudirati? I ako ponovi, hoće li to biti dovoljno Carolini za polovičan učinak, ili bolji od toga?

Koliko sam mogao saznati o Newtonu, radi se hvale vrijednom momku koji se nije opustio i koji je radio na sebi kako bi postao još bolji QB, pa vjerujem da je odgovor na prvi pitanje pozitivan. No, kako vjerujem Atlanti, a uskoro ćete saznati, i New Orleansu, i kako još i Tampu očekuje napredak, ne mogu prognozirati Newtonu osam pobjeda, ne s onakvom obranom od lani. Trener Ron Rivera trebao bi biti garancija poboljšanja u obrani, no dok to ne vidimo na terenu, teško mi je vjerovati Panthersima.

Prognoza: Manje od 7.5 pobjeda

New Orleans (9.5): Niti jedna momčad ne ulazi u sezonu s toliko problema i upitnika. New Orleans je gadno kažnjen od strane lige zbog skandala oko plaćanja igrača kako bi ozlijedili suparničke igrače, između ostaloga, cijelu sezonu igrat će bez sjajnog trenera Seana Paytona. Brojne trenerske rotacije morale bi ostaviti traga na inače odličnoj ekipi, i Saintsi će ove sezone sigurno poslužiti kao dobar eksperiment za proučavanje koliko su treneri u NFL-u važni.

Smatram da su izuzetno važni, uz QB-a ključni za uspjeh.

Zašto onda optimizam oko Saintsa kada im mnogi predviđaju pad? Zato što, kad već nemaju trenera, imaju QB-a.

Drew Brees preveliki je igrač, ali i presnažan lider, da bi dopustio da jedna sezona u njegovim najboljim godinama prođe, a da Saintsi budu u sporednoj ulozi. Dobio je novi ugovor, htjet će dokazati da je zasluženo najplaćeniji igrač lige, ima puno oružja u napadu, a momčad ima onaj uvijek opasni "mi protiv cijelog svijeta" mentalitet. Sveci će ili biti ugodno iznenađenje ili prilično razočaranje, a zbog Breesa, kladio bih se na ovo prvo.

Prognoza: Više od 9.5 pobjeda

Tampa Bay (5.5): Bucsi su lani očigledno odustali od trenera Morrisa, i samo zbog te promjene trenera može se očekivati napredak.

Greg Schiano novi je čovjek na klupi Tampe, naslijedio je dosta talenta, od QB-a Freemana do RB-ova Martina i Blounta. Nakon odlične 2010. i razočaravajuće 2011., najveće pitanje u Tampi jest kakvog će Freemena navijači gledati. Dobio je jako oružje u hvataču Vincentu Jacksonu, a sasvim je jasno da Bucsi nemaju što tražiti u diviziji ako Freeman barem donekle ne može parirati Breesu, Ryanu i Newtonu. Ne vjerujem u doigravanje, ali dovoljno su talentirani za šest pobjeda.

Prognoza: Više od 5.5 pobjeda

NFC Zapad

Arizona (6.5): Mrzim spominjati Kurta Warnera (ok, lažem), ali Cardinalsi još uvijek nisu pronašli rješenje za nasljednika QB-a koji ih je odveo do Superbowla. Prošlog ljeta su razbili blagajnu za Kevina Kolba, no Kolb je igrao tako sjajno da je prije tjedan dana Arizona proglasila Johna Skeltona prvim QB-em. John Skelton nije QB koji će vas daleko odvesti. Nije ni Kolb.

A bez pravog QB-a neće ni daleko doći. Stoga sve ostalo u Arizoni nije toliko važno, od silnog talenta Larryja Fitzgeralda koji trune u pustinji do solidne obrane i dobrog završetka prošle sezone.

Prognoza: Manje od 6.5 pobjeda

San Francisco (9.5): Vraća se svih 11 startera najbolje obrane u ligi. Alexu Smithu pridruženi su Manningham i Moss, Franku Goreu pridodan je Brandon Jacobs, a sjajni trener Jim Harbaugh imao je prvi puta klasičnu predsezonu sa svojom ekipom. Osim očitog silnog optimizma, što vam se može ne sviđati kod 49ersa?

Lani su imali dosta sreće, ili bolje rečeno, tijesnih pobjeda na putu do sasvim iznenađujućih 13-3, i iako bi tako dobar učinak ponovno bio iznenađenje (iako blago), San Francisco je danas jedna od onih momčadi za koje je teško očekivati manje od 10 pobjeda, posebno u ne prejakoj diviziji. O Smithu dosta ovisi mogu li otići do kraja, ali doigravanje ne bi smjelo biti upitno osim ako opet dramatično ne iznenade, samo u suprotnom smjeru.

Prognoza: Više od 9.5 pobjeda

Seattle (7.5): Puno toga ide Seattleu u korist, ali koliko god dobro odigrao u predsezoni, teško mi je povjerovati u rookie QB-a. Russell Wilson možda ima talent za prvi krug drafta (ali je zbog visine od 180 cm pao u treći krug), i možda je zaslužio mjesto startera ispred koji je protekle godine proveo stažirajući pored Aarona Rodgersa, ali čeka ga težak posao, baš kao i još četvoricu novaka QB-a koji će prvog tjedna startati u svojim momčadima (a od 1970., najviše su dvojica novaka po sezoni startala u prvom tjednu).

Nema šanse da će i Luck i Griffin i Wilson i Tannehill (Miami) i Weeden (Cleveland) redom biti jako dobri, povijest nas uči drugačije. I ako se donekle može vjerovati Lucku i Griffinu zbog izvanserijskog talenta, kod Wilsona povlačim crtu. Seattle ima dobru, mladu i poletnu obranu, ima dobar trkački napad i ima tradicionalnu jaku prednost domaćeg terena, ali s novakom na mjestu QB-a uz ne posebno impresivnu ofenzivnu liniju ne mogu im prognozirati polovičan učinak. Tako da znate, ovaj ću pick promašiti.

Prognoza: Manje od 7.5 pobjeda

St. Louis (6): Ramsi su mi ostali posljednja momčad kada sam ih podijelio u dvije skupine, pa su morali završiti u "under" koloni zbog samonametnutog pravila 16 overa-16 undera. Simpatiziram ih od vremena Kurta Warnera, vjerujem u potencijal Sama Bradforda, drag mi je Jeff Fisher kao trener, ima talenta u obrani Ramsa, no sveukupno, čini se da još nisu spremni.

Lanjskih 2-14 zvoni na uzbunu, i bez obzira na očigledno boljeg trenera i talentiraniju ekipu, trebat će im vremena da operu okus tako razočaravajuće sezone i da krenu prema gore. Netko iz trokuta Arizona-Seattle-St. Louis vjerojatno će prebaciti svoju brojku i ugodno iznenaditi, ali ja tog nekoga ne mogu detektirati.

Prognoza: Manje od 6 pobjeda

Do kraja tjedna stići će i prognoza AFC-a gdje malo više momčadi vidim kako prebacuju svoj predviđeni učinak.

Kako vi dišete? Tko su vaši favoriti za ugodna, a tko za neugodna iznenađenje? O Superbowlu ćemo nekom drugom prigodom...

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 12:53
    "Zašto uopće vjerujem Saintsima koje bi do kraja sezone mogao trenirati i Igor Štimac kako su krenuli? " Hehehe...bravo Pacak
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 11:32
    I ja također smatram da bi bilo bolje za Tebowa, ako za ništa više, da je ostao sa Broncosima jer bi mnogo naučio od Peytona Manninga. Ali on očito nije želio sjediti na klupi, a uprava kluba mu je udovoljila.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 10:58
    slazem se da tebow igra kaoticno u jetsima, ali nije sam kriv za tako ocajan start, jer je ipak nominalno 2. QB samo sto mark sanchez,da se razumjemo neznam zasto ali drag mi je igrac,ali covjek nemoze pogodit autobus. s druge strane da je TT osto u broncosima to bi bila druga prica, i jos uvjek mi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2012. u 23:31
    Napokon se iskečivanje bliži kraju i starta nova sezona NFL-a. Analiza je odlična i jedva čekam analizu meni draže AFC... Mislim da svi mi željno isčekujemo povratak Peytona Manninga, a poglavito što se u prvoj utakmici susreće s odličnom obranom Steelersa.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik03.09.2012. u 21:05
    Meni je također AFC draža od NFC, zanima me jako kako će ta prognoza izgledati. Prvi tjedan će ponuditi zaista odlične utakmice: sezonu otvaraju u srijedu Dallas i NY Giantsi, u subotu San Francisco gostuje kod Green Baya, a u onoj kasnoj subotnjoj utakmici će Pittsburgh kod Denvera tražiti osvetu... [više na forumu]
    Obrisan korisnik