Ostali sportovi

Giantsi se nadaju obrani naslova, a 49ersi novoj pobjedničkoj eri

Piše:Tomislav Viduka • srijeda, 05.09.2012.
Giantsi se nadaju obrani naslova, a 49ersi novoj pobjedničkoj eri

Najava nove NFL sezone se nastavlja. U današnjem pregledu nalaze se NFC East i West. Dvije vrlo različite divizije. Prva izuzetno konkurentna i neizvjesna, a druga s jednim izrazitim favoritom i četiri momčadi u borbi za drugo mjesto. Upravo će Cowboysi i Giantsi u noći sa srijede na četvrtak otvoriti sezonu koja obećava pregršt uzbuđenja.

NFC East

Dallas Cowboys

Vlasnika Cowboysa Jerry Jonesa razmazile su momčadi koje su igrale u bijeloj uniformi i sa zvijezdom na kacigama tijekom devedesetih. Od osvojenih naslova u to doba momčad čiji novi stadion u Arlingtonu obara s nogu nije postigla mnogo. Dodavač Tony Romo je ostvario jednu jedinu pobjedu u doigravanju i po riječima samog Jonesa ovoj generaciji bliži se kraj.

Obećava: Obrana Cowboysa proteklih je sezona imala velikih problema u zadnjoj liniji, ali dolazak Morrisa Claibornea i druga sezona Boba Ryana na mjestu koordinatora obrane jamče mnogo veću čvrstoću u diviziji koju krase izvrsni dodavači.

Zabrinjava: Teško je reći radi li se o psihološkoj mani ili precijenjenosti talenta na rosteru no bilo kako bilo Cowboysi će biti najveća prijetnja sami sebi ako ne budu mogli igrati na istoj razini čitave utakmice.

Vruće pitanje: Jesu li sva ulaganja na kritičnim pozicijama Cowboysima donijela dovoljno kvalitete za uspjeh u doigravanju?

Ključni igrači: Romo i njegova hvatačka jedinica glavni su oslonci ambicija i ove godine, ali nikako ne treba zaboraviti DeMarcusa Warea jednog od najboljih pass rushera u ligi (19.5 obaranja protivničkih dodavača prošle sezone).

Raspored: 50.4% Cowboyse smješta u gornju polovicu lige po težini rasporeda. Najteže utakmice ih čekaju u vlastitoj diviziji, dok bi se nakon dvoboja s Falconsima u 9. tjednu trebalo znati jesu li spremni za postizanje ciljeva koje su si sami postavili.

New York Giants

Osim što su se prošle godine Giantsi vratili iz Indianapolisa s naslovom u rukama dodavač Eli Manning je napokon pokazao kako se s pravom može smatrati elitnim igračem na svojoj poziciji. U sezoni koja im slijedi ispred njih se nalazi još teži izazov, dokazati kako su u stanju ponoviti ovaj nevjerojatni uspjeh i održati konstantnost forme tijekom većine sezone jer divizija u kojoj se nalaze ne prašta greške.

Obećava: Obrana Giantsa se već desetljećima bazira na izvrsnom pass rushu, a ova momčad nije nikakva iznimka. Konzistentnost na tim pozicijama trebala bi biti jedno od glavnih oružja u pokušaju obrane naslova prvaka.

Zabrinjava: Prošle godine Giantsi su bili jedna od najgorih momčadi u igri probijanjem, a nakon što su "pustili" Brandona Jacobsa u San Francisco preostaje im graditi taj aspekt igre oko Ahmada Bradshawa i novaka Davida Wilsona.

Vruće pitanje: Imaju li Giantsi motivaciju potrebnu kako bi ih se nakon ove sezone smatralo dinastijom?

Ključni igrači: Uz mlađeg Manninga i njegove hvatače predvođene Victorom Cruzom i Hakeemom Nicksom upravo će već spomenuto srce obrane (Tuck, Umenyiora i Pierre-Paul) igrati ključnu ulogu na putu prema obrani naslova.

Raspored: 54.7% je postotak najtežeg rasporeda lige koji se nalazi pred Giantsima. Upravo ta činjenica trebala bi biti dovoljna motivacija za prvake da dokažu kako mogu nadvladati i najzahtjevnije prepreke. Serija utakmica od 8. do 10. tjedna (Cowboysi, Steelersi i Bengalsi) mogla bi definirati ostatak sezone ove momčadi.

Philadelphia Eagles

Nekoliko dana prije početka sezone glavni trener Eaglesa Andy Reid dobio je javni ultimatum od generalnog menadžera. Ako ove sezone momčad ne ostvari značajno bolje rezultate nego prethodne Eaglesi će tražiti novog trenera. Takva vrsta pritiska u drugim bi momčadima možda bi donijela prevagu, ali je vrlo nekorektna prema Reidu koji je trener s najdužim stažem u jednoj momčadi i koji se samo nekoliko dana prije početka predsezone morao suočiti sa smrću vlastitog sina.

Obećava: DeSean Jackson i Jeremy Maclin izvrsna su hvatačka kombinacija i ako će odigrati u skladu sa svojim potencijalima protivničke obrane imat će velikih problema.

Zabrinjava: Obrambena linija Eaglesa prošle sezone bila je osobito učinkovita u igri protiv dodavanja, ali je ostavljala previše prostora probijačima protivničkih momčadi. Budu li Eaglesi inzistirali na tom tipu agresivne igre u obrani protivnički probijači i ove će godine bilježiti odlične statistike.

Vruće pitanje: Može li Michael Vick ostati zdrav tijekom čitave sezone?

Ključni igrači: Uz igru dodavanjem koja krasi NFC East diviziju sasvim je redundantno spominjati Vicka i njegove hvatače, ali svakako treba obratiti pažnju na jednog od najboljih probijača čitave lige, LeSeana McCoya.

Raspored: 51.6% je jedan od težih rasporeda lige i svakako će pred Eaglese postaviti visoka očekivanja. Ako ih momčad iz Philadelphije namjerava ispuniti morat će na pauzu u 7. tjednu otići s dobrim rezultatima iz serije s Giantsima, Steelersima i Lionsima.

Washington Redskins

Momčad iz američke prijestolnice zadnjih je godina bila poznata jedino po preplaćivanju igrača koji su na kraju pružali jako malo. Takva politika dovela ih je do situacije da su na ovogodišnjem draftu morali velikim brojem izbora platiti dovođenje dodavača Roberta Griffina III. Ako se pristup promijeni te do nadogradnje ove baze dođe postupno Redskinsi će kroz nekoliko godina biti vrlo konkurentni.

Obećava: Griffinu su svakako potrebne "kvalitetne mete" i iako će napad Redskinsa napredovati dovođenjem hvatača Pierrea Garcona novak će najviše moći računati na tight endove Freda Davisa i Chrisa Cooleyja.

Zabrinjava: Ofenzivna linija momčadi iz Washingtona ne može se pohvaliti velikim talentom i ako nastave po pravilu od proteklih sezona niti probijači niti dodavač neće imati lak posao ni ove godine.

Vruće pitanje: Je li sustav glavnog trenera Mikea Shanahana dovoljno kompatibilan s karakteristikama koje u igru donosi Griffin?

Ključni igrači:Robert Griffin III i čvrsta obrambena linija predvođena Barryjem Coefieldom, Stephenom Bowenom i Adamom Carrickerom jamac su konkurentnosti ove momčadi i u težim utakmicama.

Raspored: Srednje težak raspored (48.8%) bit će idealna prilika za prilagodbu svih dijelova slagalice koju kao zalog za budućnost u rukama drži Shanahan. Vrijednost momčadi bit će testirana već u prvom tjednu u dvoboju sa Saintsima.

Otvaranje sezone - najava

Kao svojevrsni intermezzo najava dvaju divizija našla se najava večerašnje utakmice dvaju velikih rivala. Zadnjih pet godina Giantsi većinom dominiraju protiv zakletih protivnika iz Dallasa. Njihovi rezultati govore dovoljno i ova utakmica mogla bi biti još jedno revidiranje navedene tradicije. Uz sve već ranije navedene karakteristike momčadi na utakmicu će najviše utjecati aktualne forme pojedinaca i ozljede nekih prvotimaca.

Tako Cowboysi ne mogu računati na tight enda Jasona Wittena koji se oporavlja od ozljede slezene i vrlo vjerojatno neće sudjelovati u akcijama tijekom večeri. Hvatač Miles Austin kojeg su također mučile ozljede ipak bi se trebao pojaviti večeras i uz Deza Bryanta biti glavna prijetnja "zrakom" čvrstoj obrani domaćina.

Jerry Jones se navijačima zakleo kako će njegova momčad ove godine dominirati protiv Giantsa i vrlo vjerojatno svojim igračima u ovoj situaciji učinio samo "medvjeđu uslugu". Naime, Giantsi kao i većina momčadi traži motivaciju i u potezima protivničkih kako igrača tako i dužnosnika. Poznato je kako je tijekom osvajanja naslova 2007. upravo Jones doprinio "nabrijanosti" protivnika. Vlasnik Cowboysa je prije njihovog dvoboja u doigravanju u ormariće svojih igrača stavio po dvije karte za Super Bowl. Igrači momčadi iz New Yorka su to doznali prije utakmice te su nakon pobjede javno upitali Jonesa jesu li mu te karte potrebne pošto njegovi igrači ne idu prema utakmici za naslov.

Upravo su takve sitnice počesto jezičci na vagi u dvobojima dvaju toliko kvalitetnih momčadi. Preostaje samo vidjeti hoće li Giantsi čitavu utakmicu odigrati na vrhunskom nivou kako Eli Manning ne bi trebao biti najbolji dodavač u četvrtoj četvrtini dvije godine za redom. A upravo će i taj period igre biti pod povećalom navijača ekipe iz Dallasa. Jer su njihovi puleni upravo prošle sezone najviše padali u tom periodu igre.

Manje od 16 sati preostalo je do otvaranja još jedne uzbudljive sezone na travnjacima najpopularnijeg američkog sporta. Jedina zabrinjavajuća činjenica vezana uz utakmicu ostaju suci. Ne zbog eventualnog nepoštenja. Već zato što su profesionalni NFL suci u štrajku i neće započeti sezonu na terenu. Zamjenski djelitelji prave već su tijekom predsezone pokazali nesigurnost u donošen ju odluka i logično je očekivati kako će igrači testirati i njihove, a ne samo svoje granice.

NFC West

Arizona Cardinals

Cardinalsi su prošle sezone odlučili dovesti dodavača Kevina Kolba iz redova Philadelphije i još uvijek nisu od njega dobili ono što su dobro platili. Ozljede protekle godine i loše predstava u trenucima u kojima je bio zdrav dovele su do toga da će njegovo mjesto zauzeti malo poznati John Skelton. Međutim, ni on ne briljira te je vrlo izvjesno kako je pred ovom franšizom jedna vrlo mučna sezona.

Obećava: Obrana koja će ovisiti o produkciji beka Patricka Petersona i igra probijanjem mogle bi biti relativno svijetle točke ove momčadi.

Zabrinjava: Slaba igra dodavača i izrazito slaba ofenzivna linija briga su koja će još dugo moriti navijače momčadi iz pustinje u okolici Phoenixa.

Vruće pitanje: Može li ijedan od dvojice poprilično neuvjerljivih dodavača nadmašiti očekivanja?

Ključni igrači: Hvatač Larry Fitzgerald jedan je od najboljih igrača na svojoj poziciji u posljednjih 20 godina. Cardinalsi će bez obzira na sve uvijek moći računati na njegov doprinos. Ako ga dodavači samo uspiju pronaći.

Raspored: Iako bi im u ovom stanju gotovo svaki raspored bio pretežak, 51.2% je osmi najteži raspored lige i najavljuje još jednu bolnu sezonu nakon nastupa u Super Bowlu pod palicom Kurta Warnera.

San Francisco 49ers

U svojoj prvoj sezoni na kormilu ponosne momčadi iz San Francisca Jim Harbaugh donio je pobjednički mentalitet na Candlestick park. Učvrstio je vrlo talentiranu obranu, stabilizirao napad oko igre probijanjem i općenito izvukao najbolje iz pojedinaca na terenu. Sve to bilo mu je dovoljno da ostane samo na korak od nastupa u Super Bowlu i počne s dodatnom nadogradnjom na ključnim ofenzivnim pozicijama.

Obećava: Dodavač Alex Smith nije poznat po atraktivnoj igri, ali uz dovođenje hvatača Maria Manninghama i probijača Brandona Jacobsa iz redova aktualnih prvaka te potpisivanje legendarnog hvatača Randyja Mossa Smithov arsenal će biti nešto širi te će mu kombinacija Gore - Jacobs skinuti bar dio tereta s ramena.

Zabrinjava: Unatoč navedenim pojačanjima napad 49ersa i dalje se nalazi pod znakom upitnika. Jer postoje teoretske pretpostavke za uspjeh, ali Smith još uvijek nije zaradio povjerenje kako publike tako i analitičara.

Vruće pitanje: Je li vrijeme da se naslov vrati u San Francisco? Jer ni navijači ni igrači ni stručni stožer neće pristati na ništa manje.

Ključni igrači: Iako se napad pojačao i došao na razinu više od prošle godine prava snaga 49ersa je obrana. Patrick Willis, Justin Smith i Carlos Rogers perjanice su ovog dijela momčadi koji je u stanju stati na kraj i najjačim napadima lige.

Raspored: Jedan od lakših rasporeda (48.8%) i relativno slaba divizija trebali bi biti dovoljni da se 49ersi prošeću do doigravanja. A za dokazivanje svojih namjera imat će priliku u prva dva tjedna u kojima se susreću s Packersima i Lionsima.

Seattle Seahawks

Momčad u vlasništvu informatičkog mogula Paula Allena po prvi puta nakon što su 2006. nastupili u Super Bowlu u sezonu ulazi s relativno pozitivnim predznakom. Nakon što su posljednjih godina muku mučili na poziciji dodavača čini se da se na tom mjestu razvila zdrava konkurencija koja će od obojice pretendenata izvući ono najbolje. Iako je većina medija očekivala kako će akvizicija iz Green Baya Matt Flynn započeti sezonu na tom mjestu umjesto njega se nametnuo novak Russell Wilson.

Obećava: Druga linija obrane Seahawksa na čelu s bekom Brandonom Brownerom te safetyjima Earlom Thomasom i Kamom Chancellorom bi će u stanju "potući se" s bilo kojim napadom koji igru temelji na dodavanju.

Zabrinjava: Iako se natjecanje za poziciju dodavača rasplamsalo hvatači Seahawksa najtanji su dio ove momčadi.

Vruće pitanje: Može li Russell Wilson iznenaditi skeptike koji su se skupili oko momčadi?

Ključni igrači: Uz sve navedeno najveća snaga momčadi ipak počiva u nevjerojatnom probijaču Marshawnu Lynchu koji na trenutke izgleda jednostavno nezaustavljivo.

Raspored: Raspored srednje težine (50.4%) može ohrabriti navijače momčadi iz Seattlea, ali ne bi trebalo biti zavaravanja. U NFC konferenciji teško da će doći i do "Wildcard" mjesta u doigravanju.

St. Louis Rams

Katastrofalna sezona prošle godine uzrokovala je trenersku promjenu i dovela Jeffa Fishera u St. Louis. Treća godina za dodavača Sama Bradforda mogla bi biti odlučna nakon što ga je momčad podržala na draftu i tradeala drugi izbor kako bi se pojačala na drugim pozicijama. U diviziji kojom će vrlo vjerojatno vladati 49ersi svaka pobjeda bit će korak naprijed za Ramse.

Obećava: Obrana Ramsa polako sjeda na mjesto i proširena linijašem Michaelom Brockersom kojeg su odabrali na ovogodišnjem draftu mogla bi stvarati muke i mnogo jačim protivnicima ove godine.

Zabrinjava: Hvatačka "jedinica" vrlo je tanka i ove godine. Gibson, Amendola i tight end Amendola morat će značajno poboljšati svoju produkciju kako bi držali Ramse na koliko toliko visokom nivou.

Vruće pitanje: Je li Sam Bradford spreman postati vrhunski dodavač?

Ključni igrači: Probijač Steven Jackson godinama pokazuje kako jedan od najboljih igrača na svojoj poziciji. Njegov utjecaj bit će ključan u rasterećivanju Bradforda u igri prema naprijed.

Raspored: Četvrti najteži raspored lige (52.3%) nikako ne ide na ruku Fisheru i njegovim igračima, ali pruža priliku da opovrgnu skeptike sa stilom. Prava vrijednost momčadi mogla bi se pokazati do slobodnog tjedna prije kojeg Ramsi igraju protiv Packersa i Patriotsa.

Foto: Wikipedia, Nicole Cordeiro

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.09.2012. u 13:10
    Pohvale na analizama, samo tako dalje... inače, nadam se da će Philadeplhia učiniti korak naprijed i izboriti doigravanje :)
    Obrisan korisnik