Fanatik

Sve su oči uprte u Denver i legendarnog Peytona

Tomislav Pacak • utorak, 04.09.2012.
Sve su oči uprte u Denver i legendarnog Peytona
Foto: EPA

NFC je prema većini stručnjaka ove sezone jača konferencija, no AFC mi se još uvijek čini zanimljivijom. Od vječnih derbija Patriotsa i Jetsa na istoku preko bitke tri play-off momčadi u sjevernoj diviziji do potpuno otvorene utrke na zapadu, AFC donosi niz zanimljivih ogleda i momčadi. Dakako, i nepredvidivih...

U ponedjeljak smo odradili NFC, danas je na rasporedu AFC. Pravila već znate - svakoj ekipi probat ću prognozirati učinak u odnosu na zadanu "over/under" liniju i tako detektirati ugodna i neugodna iznenađenja lige.

AFC Istok

Buffalo (7.5 pobjeda): Billsi su u SAD-u popularan izbor za momčad koja će ugodno iznenaditi, pa nisam oduševljen što im prognoziram "over", no Buffalo je učinio dovoljno ovog ljeta da postane momčad s više pobjeda nego poraza.

Navijači u Buffalu predugo čekaju doigravanje, i iako nisam uvjeren da mogu do njega doći pored Patriotsa i Jetsa, imaju solidan raspored i trebali bi napraviti korak naprijed. Dovođenje Marija Williamsa možda je preskupo koštalo Billse, ali time su pokazali ambicioznosti i ojačali ionako prilično jaku prednju liniju obrane. Ryan Fitzpatrick igrao je jako dobro prije ozljede prošle sezone, uz takvog Fitzpatricka i raspoloženog Freda Jacksona, koji je lani bio među najboljim RB-ovima u ligi, Billsi imaju kvalitetu za bitku za doigravanje.

Prognoza: Više od 7.5 pobjeda

Miami (6.5): Ni inače ne bih bio oduševljen Dolphinsima, ali kada su odlučili startati s novakom Ryanom Tannehillom umjesto veteranom Mattom Mooreom, za njih mi nije bilo teško izabrati kategoriju.

Ne samo da kreću s neiskusnim QB-om, već su Tannehillu pripremili jednu od najslabijih hvatačkih ekipa u ligi. Novi trener, novi napad, nova obrana, rookie QB, nepoznati hvatači... Dolphinse čeka teška sezona, bez obzira na nekoliko kvalitetnih igrača u obrambenoj liniji.

Prognoza: Manje od 6.5 pobjeda

New England (12.5): Ponovno je linija za Patriotse postavljena izuzetno visoko, što i ne čudi jer momčad koja je lani imala učinak 13-3 ove sezone ima na papiru najlakši raspored u ligi i - bolju momčad.

To su ujedno i razlozi zbog kojih, uz dosta nećkanja, igram na "preko". Patriotsi nisu momčad koja se često čuva kroz regularnu sezonu, Belichick i Brady imaju izuzetno visok postotak pobjeda u regularnoj sezoni, dobro se sjećamo njihove 16-0 sezone.

Patriotsi su se ojačali na hvatačkoj poziciji dovođenjem Brandona Lloyda, prvog hvatača koji nudi Bradyju istinsku "duboku prijetnju" nakon Randyja Mossa, pa bi uz Welkera, Gronkowskog, Hernandeza i dakako Bradyja Patriotsi opet morali imati ponajbolji napad lige, uz malu ogradu - ofenzivna linija nije onako kvalitetna kao što su to navijači New Englanda navikli, i Bradyja bi moglo čekati teških mjesec-dva, posebno jer nije baš mobilan QB.

Poput Packersa, i Patriotsi su na draftu uglavnom investirali u obranu. Štoviše, Belichick je bio agresivniji nego inače, Patriotsi su napravili nekoliko razmjena kako bi imali bolje pickove i čini se da su u Chandleru Jonesu našli pravu obrambenu zvijezdu kakvu su čekali. Brady i Belichick osvojili su 10 divizijskih naslova zajedno, osim u slučaju Bradyjeve ozljede - neće izostati niti 11. Neće biti lako dogurati do 13 pobjeda, ali prije bih se kladio na njih, nego protiv.

Prognoza: Više od 12.5 pobjeda

NY Jets (8.5): Jesu li zaista loši kao što predsezona daje naslutiti ili ima nade za Jetse? Dovođenje Tima Tebowa opet je osiguralo naslovnice najpraćenijoj momčadi lige, no u predsezoni je Ryanova momčad djelovala kriminalno loše, posebno napadački.

Tebow neće ugroziti startera Marka Sancheza, barem ne u bližoj budućnosti, jer u predsezoni nije pokazao da je riješio probleme s preciznošću svoje lopte, ali Jetsi će ga sigurno koristiti u određenim varijantama napada. Kako će to funkcionirati ostaje za vidjeti, no prava pitanja za Jetse nisu Sanchez i Tebow već slaba skupina hvatača i još slabija ofenzivna linija. Ako QB nema vremena za dodavanje, onda nije važno zove li se Sanchez, Tebow ili Brady.

Obrana bi morala biti dobra, iako ne baš onako dominantna kao prije dvije godine. Kada se sve zbroji, Jetsi izgledaju ili kao momčad koja će se potpuno raspasti i koštati Ryana posla, ili kao momčad koja će pronaći negdje svoj agresivni, pomalo arogantni stil svog trenera i iznenaditi sve kritičare. Teško je reći zašto, ali naginjem drugom scenariju.

Prognoza: Više od 8.5 pobjeda

AFC Sjever

Baltimore (10): Ravensi su mi uz Ramse ostali posljednja ekipa koju sam negdje ugurao, i puno bih se bolje osjećao da je linija 9.5, jer upravo 10 pobjeda mi se čini kao precizan opis snage Ravensa.

Jesu li oni spremni za završni iskorak? Ili su spremni za pad? Lani ih je jedna ispuštena lopta koštala nastupa na Superbowlu, što znači da su blizu, ali istodobno, njihova obrana se ne pomlađuje, a oko Joea Flacca ostaju sva pitanja koja su nastala proteklih godina. Je li Flacco samo jako dobar QB ili ima sposobnosti postati jedan od najboljih, ako mu se daju slobodne ruke?

Trebali bismo saznati ove godine jer Ravensi su učinili upravo to. Dovođenje Jima Caldwella za trenera QB-a donijet će dodatnu sigurnost Flaccu - Caldwell zna što radi kao QB trener, godinama je vodio Peytona Manninga i iz prve ruke vidio kako funkcionira sjajan "no huddle" napad, koji će i Baltimore koristiti ove sezone više nego inače.

Zabrinjava ozljeda sjajnog Terrela Suggsa što će sigurno unazaditi obranu u kojoj glavnu riječ vode legende, 37-godišnji Ray Lewis i četiri godine mlađi Ed Reed.

Ipak, Ravensi imaju jednu napadačku zvijezdu u RB-u Rayu Riceu, imaju stabilnost i kvalitetu na mjestu QB-a i imaju dokazanog i uspješnog trenera, što je dovoljno za... 11 pobjeda? Valjda. Možda. Ne znam.

Prognoza: Više od 10 pobjeda

Cincinnati (8.5): Nevoljko stavljam tri momčadi iz divizije u "over", a ovo je već druga divizija u AFC-u gdje to činim. No, vodim se, pretpostavljam, logikom "bolje promašiti jednu ekipu nego dvije ili tri". A Cincinnati mi se prilično svidio prošle sezone, i ne znam zašto bi napravili korak unazad.

Andy Dalton je simpatičan QB koji je lani pokazao da je pametan, strpljiv i racionalan, a A.J. Green je najavio da će biti nova hvatačka zvijezda lige. Obrana ima potencijal biti najbolja u diviziji protkanoj tradicionalno jakim obranama, i Bengalsi imaju pravo na optimizam uoči nove sezone. Lani su pobjeđivali slabije od sebe, što je odlika konzistentnih ekipa, i gubili od jačih, što je znak neiskustva. Godinu dana su iskusniji, vjerujem i kvalitetniji, i iako nisu tako talentirani da bi baš pomeli konkurenciju, vidim ih kao ekipu s više pobjeda nego poraza.

Prognoza: Više od 8.5 pobjeda

Cleveland (5.5): Nažalost, ne mogu svi biti pozitivno iznenađenje, pa sam Clevelandu, kao i Miamiju, predvidio tešku sezonu. Brandon Weeden s 28 godina nije među mlađim QB-ovima u ligi, ali je rookie i neće mu biti lako s vrlo mladim napadom, u diviziji s tri jake obrane.

Pored njega je još jedan novak, RB Trent Richardson, koji u sezonu ulazi sa zdravstvenim problemima, a još će dva novaka startati u napadu, uz tri igrača druge godine. Sve zajedno, shvatljivi potezi momčadi koja je lani imala 29. napad lige, ali trebat će vremena da novi kotačići sjednu na svoje mjesto. Do tada, Pata Shurmura čeka teško razdoblje jer bez obzira na sve probleme s kadrom, trener je uvijek prvi na udaru kada rezultat nije dobar. A Clevelandov teško može biti.

Prognoza: Manje od 5.5 pobjeda

Pittsburgh (10): Pittsburgh je Pittsburgh. Teško mogu biti negativno iznenađenje jer su prekvalitetna ekipa za to. Koliko god godina imali na leđima, Steelersi su u obrani uvijek visoka klasa, a Ben Roethlisberger već se naučio nositi s problemima u ofenzivnoj liniji koje Mike Tomlin još uvijek nije riješio.

Problem djelomično može biti adaptacija na nove napadačke sheme ofenzivnog koordinatora Todda Haleyja, no Big Ben ima dvojicu sjajnih playmakera u hvatačima Antoniju Brownu i Mikeu Wallaceu koji obećavaju napadački spektakl bez obzira na taj period privikavanja. U ligi gdje je zaustavljanje dodavanja tako teško postići, imati obranu koja je u tome vrhunska znači imati momčad koja može daleko dogurati. Steelersi to jesu.

Prognoza: Više od 10 pobjeda

AFC Jug

Houston (9.5): Iako je to uvijek opasno reći, ovo bi morala biti među lakšim odlukama. Houston je lani imao jednu od najboljih ekipa u ligi, i zaista je upitno kakav bi rasplet sezone bio da se nije ozlijedio QB Matt Schaub bez kojeg Houston nije imao pravu šansu u doigravanju.

Na papiru su Texansi mrvicu slabiji zbog nekoliko odlazaka iz ofenzivne i defenzivne linije (Mario Williams), ali obrana bi svejedno morala biti vrlo kvalitetna, a napad raskošan. RB Adrian Foster je među glavnim zvijezdama na svojoj poziciji, QB Schaub nije sami vrh, ali je gornji dom NFL-a, a Andre Johnson je sigurno među najboljim hvatačima u ligi. Kada tome pribrojite probleme ostalih momčadi u diviziji, Houston bi trebao imati relativno lagan posao doći do 10 pobjeda, jer njihovi ciljevi su ionako viši od toga.

Prognoza: Više od 9.5 pobjeda

Indianapolis (5.5): S relativnom samopouzdanjem bih Indianapolis svrstao u kategoriju ugodnih iznenađenja.

Lani su bili očajni, istina, no nisam siguran je li momčad bila toliko loša koliko je želja rukovodstva bila imati prvi izbor na draftu nakon što je postalo jasno da će zbog operacije vrata Peyton Manning propustiti cijelu sezonu. Samo razlika između Manninga i Curtisa Paintera koji je lani igrao na poziciji QB-a dovoljna je za 7-8 pobjeda u sezoni.

Coltsi su dobili ono što su htjeli, na draftu su odabrali Andrewa Lucka, prema brojnim stručnjacima najkvalitetnijeg rookie QB-a nakon Peytona Manninga. Je li moguće da su Coltsi nakon skoro 15 godina uživanja s Manningom pronašli još jednu superzvijezdu?

Ako je suditi po predsezoni, imaju pravo na optimizam jer je Luck bio sve ono što su u Indianapolisu priželjkivali - zreo, odlučan, inteligentan, jednostavno kvalitetan. Dakako, i dalje je novak i imat će teških utakmica, no on bi morao biti napredak u odnosu na Paintera, a Coltsi više nemaju razloga "tankirati" i siguran sam da mogu doći do 6-7 pobjeda u prvoj sezoni s Luckom i novim trenerom Paganom koji bi morao posložiti jednu korektnu obranu, u kojoj još uvijek ima nekadašnje pojedinačne kvalitete.

Prognoza: Više od 5.5 pobjeda

Jacksonville (5.5): QB Blaine Gabbert nije oduševio u rookie sezoni, ali u Jacksonvilleu i nemaju drugih opcija nego mu vjerovati, što me ne bi napunilo optimizmom da sam navijač Jaguarsa.

Uglavnom mladoj momčadi pomoći će završetak sage s produženjem ugovora RB-a Mauriceu Jones-Drewu (koja je završila tako da MJD nije dobio novi ugovor), ali je pitanje koliko će mu trebati vremena uhvatiti pravu formu. Do tada, novi trener Mike Mularkey morat će se pouzdati u lani iznenađujuće dobru obranu, te bolju skupinu hvatača, ojačanu novakom Blackmonom i pridošlicom iz Dallasa, Laurentom Robinsonom. Na kraju dana, bez pravog QB-a teško je biti konkurentan u NFL-u, pa će Gabbert morati pokazati puno više nego lani za uspjeh Jacksonvillea ove sezone.

Prognoza: Manje od 5.5 pobjeda

Tennessee (7.5): I Titansi u sezonu kreću s igračem druge godine, Jakeom Lockerom te im neće biti lako ponoviti lanjskih 9-7 posebno obzirom na težak raspored na startu sezone (New England, San Diego, Detroit, Houston). Ako krenu s 0-4, Titansi će se od toga teško oporaviti.

Titansi se sigurno nadaju puno boljoj sezoni svoje RB zvijezde, Chrisa Johnsona, koji bi trebao rasteretiti Lockera, ali brine me nedostatak igrača koji rade razliku u obrani. Titansi nisu posebno opasni za suparničkog QB-a, a tako je teško igrati u ovakvoj ligi bogatoj s vrhunskim dodavačima. Igram na ugodno iznenađenje Coltsa i neugodno Titansa...

Prognoza: Manje od 7.5 pobjeda

AFC Zapad

Denver (8.5): Najzanimljivija momčad sezone? Vjerojatno. Kakvog ćemo Peytona Manninga gledati? Čovjeka sličnog igraču koji je četiri puta bio MVP i koji je već sada jedan od najvećih u povijesti? Ili čovjeka s brojnim operacijama vrata koji više nema tu snagu u ruci i koji će teško izdržati napornu NFL sezonu?

O tomu, očito, uvelike ovisi konačni učinak Broncosa čiji su navijači napunjeni ogromnim optimizmom, ali sigurno i dozom straha. Obrana ima odličnih i upitnih dijelova, probijači nisu gornja klasa iako se dosta očekuje od novaka Ronniea Hillmana i pridošlog veterana Willisa McGaheeja, a hvatači Decker i Thomas pokazali su puno potencijala prošle sezone. Ali sve to je u dubokoj sjeni pitanja svih pitanja - koliko će ponuditi Manning?

U onoj klasičnoj bitki Brady vs. Manning (igrat će međusobno i ove sezone, raspored im nikada ne da mira) uvijek mi je draži bio Brady, no ne mogu barem malo ne navijati za Manninga ove sezone. Veliki QB zaslužio je barem još jednu veliku godinu, povratak ili odlazak sa stilom, i nemam srca prognozirati Denveru slabu godinu.

Prognoza: Više od 8.5 pobjeda

Kansas City (8): Kako uz Denver vjerujem i San Diegu, Chiefsi su izvukli kraći kraj u ovoj diviziji. Nisam nikada bio oduševljen trenerom Romeom Crenelom, i koliko god iz Kansas Cityja stizale vijesti o velikoj međusobnoj ljubavi trenera i igrača, odličnoj atmosferi, to tek treba dokazati na terenu.

Stručnjaci kažu da su Chiefsi među najdubljim ekipama u cijeloj ligi, da su hvatači vrlo kvalitetni, da mlada obrana ima potencijal biti izuzetno dobra i tako dalje i tako dalje - optimizma ne manjka. Ali nisam oduševljen Mattom Casselom, i ne mogu mu dati prednost pred Riversom i Manningom. A ne mogu svi biti dobri.

Prognoza: Manje od 8 pobjeda

Oakland (7.5): Svi najavljuju vrlo tijesnu borbu u diviziji, što vjerojatno znači da uopće neće biti tako. Mislim da su najbolji dani daleko iza Carsona Palmera bez obzira na solidan drugi dio lanjske sezone, a najbolji igrač Darren McFadden nikako ne uspijeva izdržati bez ozljede cijelu sezonu. Ni obrana nije briljantna, iako novi trener Dennis Allen predstavlja zaokret u Oaklandovom razmišljanju jer je prvi obrambeno orijentirani trener nakon legendarnog Johna Maddena, pa ne vidim puno razloga za optimizam Raidersa pored tri vrlo kvalitetne ekipe.

Prognoza: Manje od 7.5 pobjeda

San Diego (9): Horoskopski sam jarac, što djelomično objašnjava tvrdoglavost u vezi San Diega. Rivers je ipak top 10 QB, Antonio Gates je, po svemu sudeći, konačno zdrav, i mislim da takva momčad ne može tri godine zaredom propustiti doigravanje, posebno jer je i u protekle dvije sezone igrala bolje nego što je konačni rezultat pokazao. No, broj nes(p)retnih poraza San Diega uistinu je bio fascinantan.

Ovog ljeta doveli su desetak kvalitetnih, iskusnih veterana, imali su solidan draft, a najviše očekuju od obrambenog igrača Melvina Ingrama. Najveći upitnik je zdravlje RB-a Ryana Matthewsa koji neće biti spreman za početak sezone, ali kada se vrati, bit će ključni dio napada Chargersa. Manjkavosti u ofenzivnoj liniji mučit će Riversa, no siguran sam da ga čeka puno bolja sezona nego lani.

Prognoza: Više od 9 pobjeda

Izbor za Superbowl? Bolje da to ni ne govorim jer sam dosadno predvidljiv, najviše mi se sviđaju dvije ekipe koje su najveći favoriti za naslov, što će reći da ću barem jednu promašiti.

No, svejedno. Green Bay - New England, 28:24.

Sad vi.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Rocky9304.09.2012. u 23:53
    Ravensi uzimaju i Lewis se oprašta kao prvaka...to je moj savršeni završetak sezone
    Rocky93
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 23:31
    pacak daj mi reci odakle vadiš neke linije da malo zaradim, bengalsa nema nigdje na 8.5 kao ni texansa na 9.5, izuzev toga zanimljiva predviđanja, doduše ja sumnjam u ravense ove sezone, težak raspored i izostanak najboljeg njihovog pass rushera mi vuče da ovaj put neće osvojiti afc north, dok bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 18:13
    Ma ne brini, druže. Mislim da bi ovo mogla biti dobra sezona za naše Broncose unatoč teškom rasporedu ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 18:13
    Ma ne brini, druže. Mislim da bi ovo mogla biti dobra sezona za naše Broncose unatoč teškom rasporedu ;)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik04.09.2012. u 17:52
    Dallas - Denver 3:28 uz 4 touch-down dodavanja Manninga. I odlazak sa stilom. Ok, ok, više od Manninga mi je drag Denver, ali opet... :-)
    Obrisan korisnik