Nogomet

Torcidina izmjena, koprivnički deja vu i Dinamovo Vidanje rana

Piše:Lovro Štrbinić • ponedjeljak, 05.11.2012.
Torcidina izmjena, koprivnički deja vu i Dinamovo Vidanje rana
Foto: Bruno Karadža

Novi vikend i nova runda loptanja po hrvatskim prvoligaškim travnjacima donijeli su i nove zanimljivosti. Bilo je tu zanimljivih navijačkih sugestija, nove epizode zanimljivog odnosa Vide i Čačića, kao i junačenja Crvenih na sjeveru Hrvatske. Uza sve to, radovali su se Riječani i Lokosi, a tugovali gledatelji u Zaprešiću...

Tko ne prati hrvatski nogomet, zauvijek će propustiti mnogo zanimljivih detalja. Moglo se to reći nebrojeno mnogo puta, može se i nakon prvog prvenstvenog kola odigranom u studenom, koje je donijelo nove heroje i tragičare. S naglaskom na heroje.

Za početak, prva utakmica kola odrađena je na Maksimiru u petak, ali ovaj put je domaćin bio Dinamo. Sve s ciljem da Čačićeve trupe u Parizu izgledaju mnogo bolje no što sad većina nogometne javnosti, pa i sami Parižani, od njih očekuju. Nakon debakla u Kupu i nekoliko turbulentnih dana strateg Dinama je odradio još jednu posljednju utakmicu na klupi, u kojoj je još jednom tražio stabilizaciju, barem onu rezultatsku.

Još jednom ove sezone naviše zahvala za sretan završetak ovog susreta mora uputiti na adresu Domagoja Vide, igrača s kojim gaji poseban odnos. Kojeg tjera s treninga, a ovaj mu zatim spašava glavu protiv Ludogoreca. Izbacuje ga iz autobusa, ovaj mu uzvraća nonšalancijom protiv PSG-a, ali se potom predomišlja i protiv Istre 1961 odlučuje dati Anti još jednu priliku. Možda i nije sve napisano išlo baš takvim tijekom, ali činjenica je da je Vida u petak dominirao maksimirskim travnjakom, zabio dva spretna pogotka i promašio još pokoji. Sve u svemu, dosta za 11. prvenstvenu pobjedu Dinama i izostanak potrebe za osvrtanjem na konkurenciju.

Iako, kad bi se Dinamovci osvrnuli, na mjestu svoje prve pratnje vidjeli bi Splićane. Hajduk je nakon nekog vremena ponovno drugi, obzirom na izvedbe u posljednjih osam dana može se reći sasvim zasluženo. Protiv Zadra su, ne baš u skladu s dosadašnjim običajem, bolje izgledali u drugom dijelu, za što zasluge svakako ima i pad u igri gostiju koji su četiri dana prije toga odigrali iscrpljujućih 120 minuta na Maksimiru, a zbog pobjede tog dana ovaj put su nagrađeni velikim pljeskom s poljudskih tribina.

Poljudske tribine, točnije onih sedam tisuća gledatelja predvođeni grlatim Torcidinim Sjeverom, odlučile su se ovaj put uplesti i u taktiku Miše Krstičevića. Zvižducima su nagradili izlazak jednog, odnosno ulazak drugog mladca splitskog kluba, bez ikakve namjere da uvrijede jednog od njih, već s ciljem da na travnjaku vide trećeg. Tomislav Kiš je kao malo koji 18-godišnjak dosad na Poljudu iščekivan od strane navijača, a Mišo je bio nemoćan pred masom malih dioničara Hajduka koji su željeli vidjeti na djelu hrvatskog Torresa.

Plavokosi napadač je opravdao očekivanja i nakon svog suigrača Bencuna također upisao prvenstveni prvijenac u bijelom dresu. Potvrdio je tako da će u skladu s genitivom svog prezimena biti nepogoda obrana Hajdukovim protivnicima u ovoj, možda i nadolazećim sezona, ako čelnici splitskog kluba ne budu učili na potezima svojih prethodnika. Nepogoda će biti i Maglica, koji daje naznake da bi mogao pojačanje kad bude sasvim spreman, kad dobije na mirnoći u završnici, a pomoglo bi i kad bi u fokus svoje igre povremeno uklopio i ostatak travnjaka, a ne samo prostor između dvije protivničke vratnice.

Drugi splitski klub nije bio sreće svojih sugrađana. U Koprivnici su još jednom bili agresivniji nego što provoditelji pravila igre toleriraju. Na stranu opravdanost ili neopravdanost takvih poteza, ipak se vidi napredak kod Crvenih jer su prije točno 11 mjeseci na istom stadionu zaradili čak pet isključenja, tri više nego sad. Doduše, i tada su s travnjaka potjerani po jedan veznjak i napadač, ali je tada bila prorijeđena i klupa Splitovaca.

Međutim, ni dva igrača viška u sat vremena igre nisu Ferenčini i igračima bili dovoljni da zadrže drugu poziciju na tablici. Rebić je četvrtim pogotkom u posljednjih pet susreta spasio bod, kaznio nedovoljnu napadačku aktivnost Koprivničana, a Vulića natjerao na kritiku sustava, društva, čega već ne. Međutim, nije znao da su prilikom njegovog čuđenja malobrojnosti posjetitelja Inter i Cibalia u Zaprešiću svojom izvedbom sugerirali "kibicima" da je možda ipak vrijeme da pronađu drugu zanimaciju u slobodna poslijepodneva.

Bez igre u Zaprešiću nije bilo ni pogodaka, za što su ovaj put krive i vremenske neprilike koje su utjecale da travnjak ne bude u potpunosti u skladu sa svojim nazivom. S druge strane, mnogo ljepša slika viđena je na suncem, a naknadno i vatrometom, obasjanoj Kantridi. Obasjan je s nova tri boda bio i Rijekin konto, ovaj put najviše zahvaljujući Leonu Benku, koji je od gostujućeg živog zida sebi namjestio loptu i potom snažnim udarcem iznenadio Vidakovića.

U posljednjem dvoboju kola, jedinom nedjeljnom, nakon 442 i lanjske kolovoške pobjede Dinama dana neki zagrebački klub je ponovno slavio u Gradskom vrtu. Zanimljivo, ujedno je to bilo i prvo slavlje Lokomotive nad Osijekom ikad. Za zadovoljstvo u klubu s Kajzerice ponovno je bio zaslužan Andrej Kramarić i tako se ovaj napadač još malo približio povratku u dres Dinama.

Utakmica kola

Gledatelji na koprivničkom stadionu mogli su u subotu vidjeti vrlo uzbudljiv susret. Rano vodstvo gostiju i ostanak s dva igrača manje obilježili su prvi dio susreta, uslijedio je preokret domaćina, a kada se činilo da će svi bodovi ostati u Podravini, Rebić je donio jednog Splitovcima. Dovoljno da se žali što ovaj ogled nije odigran u izravnom prijenosu, što je začudilo Zorana Vulića, ali i još neke.

Igrač kola

Domagoj Vida je u kolu u kojem nije bilo briljantnih izdanja pojedinaca zaslužio ovu titulu. Osim što je jedini bio dvostruki strijelac, plijenio je izvedbom tijekom svih 90 minuta, odigravši i stilu reprezentativnog braniča.

Pogodak kola

Malobrojni gledatelji na maksimirskom susretu ponajviše će pamtiti 23. minutu kad je Brazilac s hrvatskom putovnicom podsjetio na svoj talent. Odbijenu loptu na dvadesetak metara Sammir je dočekao na najbolji mogući način i krasnim udarcem smjestio u "malu mrežicu" iza nemoćnog Prskala.

Izjava kola

"Prazne su nam tribine, nitko ne gleda naš nogomet, a vi se zapitajte zašto", rekao je nakon koprivničkog susreta trener Splita Zoran Vulić, odmah nastavljajući: "Mislim da se zna uzrok."

S obzirom da na zaprešićkom i maksimirskom stadionu okupilo zajedno dvostruko manje ljudi nego na koprivničkom, splitski nogometni stručnjak je ovu izjavu mogao prepustiti i nekom od kolega.

Tajna veza kola

Između Torcide i Tomislava Kiša ima neka tajna veza, to se već sad može reći. Splitski navijači u pokušaju da budu i nogometni skauti prepoznali su u mladom napadaču "onog pravog" i već duže se s poljudskim tribina može čuti žaljenje što ovaj mladić ne igra češće. Kulminacija iščekivanja uslijedila je u subotnjem ogledu protiv Zadra, a veza ovog igrača i navijača je uspješnim raspletom dodatnom produbljena. "Kozmos" je tako želio da se Split ponovno "zaljubi" u jednog plavokosog Zagrepčanina.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 23:01
    Zar su stvarno dobili 5 Isključenja prije 11. mjeseci, hehehe... a za Kiša, što reći nego treba učiti iz povijesti, a za ostale, ne me briga. Torcida pokazuje kakav karakter ima i sa novim vodstvom ide to malo i na bolje, zar ne?
    Obrisan korisnik
  • cameosis05.11.2012. u 21:24
    ajmo još jednom za autora članka: "Brazilac s hrvatskom putovnicom" ... gluposti. lik je hrvatski državljanin brazilskog podrijetla. mlad je štrbinić, naučit će ako se potrudi.
    cameosis
  • Torca-Dubrava05.11.2012. u 19:16
    Kiš-Kiš-KIš
    Torca-Dubrava
  • Obrisan korisnik05.11.2012. u 18:00
    sjajan naslov
    Obrisan korisnik