Zimski sportovi

Napokon knockout za NHL lockout: Razum je prevladao

Piše:Krešimir Ferlak • srijeda, 16.01.2013.
Napokon knockout za NHL lockout: Razum je prevladao
Foto: EPA

Započeo je 15.rujna, a službeno završio 13. siječnja.

Lockout. Riječ koja je gotovo četiri mjeseca bila najviše spominjana, ali i najomraženija u hokejskom svijetu. Sve se ipak sretno završilo, u zadnji čas, ulovljen je posljednji vlak za spas sezone, ali ovi sramotni pregovori još će se dugo pamtiti.

Najbolji hokej na svijetu ipak ćemo gledati u sezoni 2012./13. Nakon dugih i mučnih pregovora, vrijeme je za igru. Sezona će imati samo 48 utakmica, a klubovi i liga sada imaju zadatak popraviti štetu učinjenu u zadnja četiri mjeseca i vratiti navijače, koji su se cijelo to vrijeme osjećali izdanima. I to s pravom. Sada je vrijeme da im se svi oduže odličnom sezonom.

Kako je došlo do novog kolektivnog ugovora (CBA)

Kada su pregovori obustavljeni netom prije Božića i najveći optimisti su počeli sumnjati da će se ove sezone igrati NHL. Naime, bilo je jasno da je sredina siječnja krajnji rok, povjerenik lige Gary Bettman je već bio najavio otkazivanje cijele sezone ukoliko se do 19. 1. ne počne s igrom.

Optimizam je jenjavao jer svaki puta kada je došlo do nekog pomaka u pregovorima, uslijedio je korak nazad. Prije nego što je otišao na Božićne praznike, jedan od najboljih NHL analitičara Pierre LeBrun, koji radi za TSN i ESPN je napisao: ˝Pregovori su od sramotnih postali još gori˝. Gubitak na strani igrača već tada je bio veći od 700 milijuna dolara.No, srećom razum je prevladao i sve se ipak sretno završilo.

Prvi korak napravila je liga par dana prije Nove godine. Poslali su novu ponudu, koja nije prihvaćena od strane NHLPA, ali su uslijedili pregovori koji su u konačnici doveli do sklapanja novog CBA, odnosno novog kolektivnog ugovora između lige i udruge igrača. Taj dugo očekivani trenutak dogodio se u nedjelju 6. siječnja, rano ujutro po Sjevernoameričkom vremenu.

Uslijedila je ratifikacija, koju je prvo obavila liga, a zatim i igrači, te je 13. siječnja i službeno završio lockout. Kod NHL-a je ugovor prihvaćen jednoglasno, dok je kod igrača 98% glasalo ˝za˝, a dvanaest je bilo protiv. Najglasniji od nezadovoljnih bio je napadač Montreala Erik Cole, koji je najavio mirovinu na kraju sezone zbog nezadovoljstva ugovorom.

Što donosi novi kolektivni ugovor (CBA)

Iako se prvo činilo da će raspodjela novca od hokeja (popularni HRR) biti najveći kamen spoticanja, to uopće nije bilo tako. Još u prosincu je dogovoreno da će se dijeliti 50%-50%, te kako će klubovi isplatiti 300 milijuna dolara, pa iako je Bettman kasnije izjavio da je to povučeno, na kraju su ti novci ostali u istoj količini dogovoreni.

Problem su radila tri pitanja. Trajanje ugovora igrača, visina Salary Capa u drugoj godini CBA i razlika u plaći igrača iz godine u godinu. U toj zadnjoj ponudi, NHL je nudio maksimalno sedam godina za ugovor slobodnog igrača (osam ako se potpisuje vlastiti), 60 milijuna dolara Salary Capa druge godine kolektivnog ugovora, te razliku od najviše 15% između plaća iz godine u godinu.

NHLPA je kontrirao. Nisu željeli uopće imati limit u godinama ugovora, Salary Cap od 70 milijuna, te razlike plaća 50%. Bilo bi zaista nevjerojatno da bi zbog nekog od ova tri pitanja propala cijela sezone, što je zaista prijetilo, no srećom sve je dogovoreno, Gary Bettman i Donald Fehr su zajedno došli pred novinare i obznanili da regularna sezona od 48 utakmica počinje 19 siječnja.

Ovako je na kraju dogovoreno:

- Sedam godina dužina ugovora slobodnih igrača, osam ako se potpisuje vlastiti.

- Salary Cap u drugoj godini CBA 64,3 milijuna dolara.

- Razlika između plaća iz godine u godinu 35%, u zadnjoj godini 50%.

- Kolektivni ugovor je potpisan na deset godina, ali ga strane mogu otkazati nakon osam.

- Podjela zarade od hokeja 50% - 50%.

Ima još puno točaka, no te su najvažnije. Navijače zanimaju i Olimpijske igre u Sočiju, no to još nije dogovoreno i raspravljat će se naknadno uz nadu da ćemo ponovno najbolje svjetske hokejaše gledati na ZOI. Igrači će tražiti svoje sudjelovanje i očekuje se da će liga popustiti, te da ćemo po peti puta zaredom gledati NHL igrače na Olimpijskim igrama.

Trening kampovi su otvoreni u nedjelju, kao i mogućnost potpisivanja i razmjene igrača, a početak sezone kreće već ovu subotu. Regularni dio traje do 27. travnja, kada kreće doigravanje, a Stanley Cup će se podići krajem lipnja.

Nakon četiri mjeseca muke i čekanja, napokon će se ponovno zaigrati, dvorane će se puniti, igrači oduševljavati vrhunskim potezima, a ovi dugi pregovori i sve što se oko njih događalo trebaju ostati u sjećanju kao upozorenje, uz oznaku: ˝Ne ponovilo se!˝.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 22:25
    Baš tako, ne ponovilo se!! A sada napokon kreće :))
    Obrisan korisnik