Zimski sportovi

Video: Deset stvari na koje treba obratiti pažnju u skraćenom dijelu NHL sezone

Piše:Ivan Dominik • subota, 19.01.2013.
Video: Deset stvari na koje treba obratiti pažnju u skraćenom dijelu NHL sezone

Nakon više od tri, a gotovo četiri mjeseca bez najboljeg svjetskog hokeja na ledu, najtočnije rečeno - za vrijeme 119 dana trajanja lockouta u NHL-u, konačno kreće i nova sezona Sjevernoameričke profesionalne hokejske lige. Bit će to 96. sezona NHL-a, a jubilarna 95. u kojoj će se - iz poznatih i ne tako davnih razloga - dodijeliti Stanley Cup. Sezona službeno starta subotnjim utakmicama, u SAD-u velikim dvobojem Istoka između Pittsburgha i Philadelphije, a u Kanadi derbijem Ottawe i Winnipega u 21 sat po hrvatskom, odnosno 15 sati po lokalnom vremenu.

Budući da je početak sezone napokon tako blizu - razlozi njena početka kao i okončanja lockouta te detalji novog kolektivnog ugovora već su poznati - a Istočna i Zapadna konferencija već su najavljene, na Sportnetu je ostalo samo da Vam donese ponešto zanimljivosti, intriga i brojki vezanih uz novu sezonu. Radi se o tri pitanja, tri opisa važnih ekipa za NHL u novoj sezoni te još četiri interesantne i potpuno nepovezane priče...

10.) Gdje će, što će, kako će - Roberto Luon(go)?

Kanadski reprezentativac, olimpijac i zlatni iz Vancouvera, svog Vancouvera 2010. godine, vratar Canucksa i ponajbolji čuvar mreže današnjice, Roberto Luongo, već je cijelo ljeto na izlaznim vratima svoje sadašnje franšize. Luongo već dugo govori kako se zasitio Vancouvera, Canucksa, i svega i kako želi ići iz kluba, dok je ponekad davao i pomirljive izjave o tome kako mu je svejedno gdje će završiti i što će se s njim dogoditi. No, dok se postavlja pitanje zna li i Luongo sam što uopće želi, Canucksi su mu već spremili zamjenu, stavili ga na izlazna vrata i sada se samo čeka kupac. A budući da su pred svima njima posljednji dani prijelaznog roka, Luongova bi sudbina ubrzo mogla biti razriješena. Stoga će biti vrlo interesantno vidjeti gdje će završiti ponajbolji svjetski vratar današnjice, što će se s njime dogoditi - jer niti je u vrhunskoj, pa čak ni optimalnoj formi, niti je vratarski "broj jedan" na zapadu Kanade, tako da mu neće biti lako u početku gdje god završio (čitaj: otišao).

Slika 3 od 3.
Foto: EPA

Cory Schneider je sada s pravom i zasluženo prvi vratar Canucksa, za Luonga ponuda ima mnoštvo, a najjače i najozbiljnije su one Floride i Chicaga jer obje ekipe imaju velikih problema s vratarima, a dovoljno prostora pod Capom. Kao i Marian Hossa primjerice, i Luongo ima "zeznuti" i "prevarantski" ugovor tako da neće biti jednostavno niti ekipi koja ga uzme, ako ga uzme, a pogotovo ukoliko Luongo ne bude pokazivao svoje kvalitete na željeni način. Sam je nedavno poručio: "Svejedno mi je. Neka GM i klub odluče što će biti sa mnom, dajem im zeleno svijetlo da naprave što god misle da je najbolje. I za mene i za klub". No, što je najbolje za njega i Canuckse i kako će se situacija oko njegove razmjene razriješiti bit će zanimljivo gledati i narednih dana i tjedana, a možda i nadolazećeg ljeta.

9.) Povratak Sidneyja Crosbyja i "uskrsnuće" Aleksandra Ovečkina

Poslije brojnih ozljeda i dvogodišnje borbe s potresom mozga, na led se konačno u punoj spremi i gladan novih trofeja i pobjeda vraća Sidney Crosby, najbolji hokejaš današnjice. Sa sobom donosi mnogo frustracija, što svojih što momčadskih, iz proteklih sezona kada se bez njega nije moglo, a očekivanja od 25-godišnjeg Kanađanina rastu svakim satom što se više bliži sraz s Flyersima. Crosbyja će fanovi hokeja dočekati otvorenih ruku, pogotovo simpatizeri i navijači Penguinsa, međutim, koliko je on zapravo spreman i koliko će ostati zdrav, također će biti jedna od zanimljivosti za praćenje ove skraćene sezone.

Na isti će način biti zgodno pratiti još jednog ponajboljeg hokejaša svijeta, Aleksandra Ovečkina, Rusa koji je u posljednje dvije sezone samo sjena igrača iz, primjerice, 2006. godine. Prošle je sezone Ovečkin bio vrlo loš, s obzirom na mogućnosti, ostvarivši samo 65 bodova (38+27) u 78 "regularnih" susreta, a ispao je u drugoj rundi doigravanja, dok je godinu ranije u 79 utakmica bio nešto bolji s 85 bodova (32+53), također s ispadanjem u istoj fazi natjecanja. Stoga će biti zanimljivo pratiti njegov nastup u skraćenoj sezoni i to nakon povratka iz KHL-a i moskovskog Dinama, gdje je dosad brusio formu. Stari Ovečkin sigurno treba Capitalsima, ali hoće li on "uskrsnuti", pitaju se pravom navijači Washingtona.

8.) Opstanak NHL-a kakvog ga poznajemo

S obzirom na sve poznate i nepoznate probleme koje NHL trenutno ima: i s navijačima, i sa sponzorima, televizijama, unutarnjim previranjima, igračima i drugima, postoje neke mogućnosti koje bi dovele do promjene NHL-a kakvog ga danas znamo. Prije svega, što se tiče broja klubova jer se vrlo lako može dogoditi smanjenje na 28, ukoliko ne bude ostvaren planiran financijski rast lige kroz sljedeće desetljeće.

Također, NHL se mora vratiti na zaradu koju je imao prije lockouta - 3.3 milijarde dolara, a to je jako puno. Mora obnoviti odnos s navijačima, odraditi dobar marketing i opet privući pažnju i, što je još važnije, vratiti povjerenje ulagača, sponzora i drugih izvora prihoda. Jer, NHL je trenutno u velikoj financijskoj dubiozi i mora se kao prvo izvući iz nje, a nitko ne zna što sutra nosi. Tako da je vrlo interesantno zabavljanje tim ključnim problemima koji more hokejski zajednicu.

7.) Los Angeles Kings

Slika 5 od 5.
Foto: Ana Legradi

Jedna od momčadi koju će biti zanimljivo pratiti jesu LA Kingsi, aktualni prvaci i prva momčad u povijesti NHL-a koja je stigla do pokala s osmog mjesta konferencije, jedva ušavši u doigravanje. Kingsi su na svom putu do Stanleyja porušili i neke rekorde, a posebno zadivljujuće bile su njihove vezane pobjede u gostima kojima su izjednačili rekord NY Islandersa iz 70-ih. Mogu li sve to ili nešto od toga ponoviti i u skraćenoj sezoni, (p)ostaje pitanje.

Kingsi su uglavnom zadržali šampionsku momčad na okupu i imaju potencijal za velike stvari, no fantastičnu sezonu i doigravanje iz 2012. godine bit će gotovo nemoguće ponoviti. Mučenje u "regularnoj" sezoni, pa izbacivanje prvog nositelja i osvajača trofeja President, Vancouver, kojima se uhvatio zalet, potom serije od 3-0 u svakoj sljedećoj rundi doigravanja, rekord od deset gostujućih pobjeda zaredom, i osvajanje trofeja kojim je Dustin Brown postao drugi američki kapetan sa Stanleyjem nakon Deriana Hatchera i slavlje Dallas Starsa 1999. predvođenih još jednim briljantnim Amerikancem Mikeom Modanom. Sve je to vrlo teško ponovljivo, mnoštvo rekorda, povijesnih priča. No, to se događa samo jednom u 100 godina i treba vidjeti tek kako će "Kraljevi" izgledati tijekom nadolazeće sezone.

6.) Sezona 1994./1995. = Sezona 2012./2013.

Za početak, najveća sličnost i stvar koja najviše povezuje te dvije sezone, odnosno podsjeća ljude danas na NHL sezonu 1994./1995. jest skraćena sezona na samo 48 utakmica. Kao i prije 18 godina, igrat će se hokej i duboko u lipnju, lockout je kao i tada trajao gotovo četiri mjeseca, točnije 102 dana, dakle nešto kraće od ovogodišnjeg. Kao i tada, momčadi će i ove sezone odigrati i početi sezonu u drugoj godini natjecanja, dakle 2013., odnosno tada u 1995. godini. Samo dva dana ranije počinje ova NHL sezona, 19. siječnja, dok je 21. siječanj 1995. bio početak natjecanja u tadašnjoj sezoni.

Identičnost u odnosu na 1995. godinu jest i činjenica da će ove sezone, kao i tada, momčadi svih 48 utakmica odigrati samo unutar svojih konferencija, neće biti All-Star susreta, odnosno vikenda, kao ni Winter Classica. Također, kada sve počne napad će biti u "regularnoj" sezoni važniji od obrane, što obično i nije slučaj, treneri će gotovo samo i isključivo koristiti svoje prve golmane, a priliku bi mogli dobiti i mnogi mlađi i poletniji igrači. Naposljetku, 1995. godine su Stanleyja osvojili NJ Devilsi, a sada, godinu nakon što su igrali finale NHL-a i izgubili od Kingsa - Devilsi ponovno imaju potencijal za jackpot.

5. Edmonton Oilers

Slika 2 od 2.

Kao i Minnesota Wild, Edmonton ulazi znatno promijenjen u sezonu i na njega će ponajviše trebati pripaziti tijekom natjecanja. Jer, Oilersi mogu iznenaditi, pogotovo u skraćenoj sezoni, što su i dokazali prošle godine kada su kroz prvu četvrtinu utakmica sezone bili u vrhu konferencije, da bi potom počeli padati kako se sezona bližila kraju, a do kraja ih je "uništila" ozljeda Jordana Eberlea te su na kraju u potpunosti krahirali. Međutim, i taj krah donio im je treću godinu zaredom prvi izbor na draftu što je veliki raritet. Uzeli su rusko mlado čudo, Tatara muslimana, Naila Yakupova s kojim bi nakon izabiranja Ryana Nugenta-Hopkinsa i Taylora Halla dvije godine ranije, napokon mogli dobiti pun pogodak i iznenaditi svojim igrama cijeli hokejski svijet.

Jer, uz RNH-a, Yakupova i Halla Oilersi, što se visokih draft pickova tiče, imaju još i sjajnog Eberlea koji je i predvodnik ove vrlo mlade i potentne ekipe. Prate ih Sam Gagner, Šveđanin Magnus Paajarvi i Finac Teemu Hartikainen, dok iskustvo imaju u defenzivnim linijama napada u prekaljenom Ryanu Smythu, lucidnom Shawnu Horcoffu te vrlo dobrim igračima poput Aleša Hemskyja, Erica Belangera, Bena Eagera, prvaka NHL-a s Chicagom iz 2010., te Lennarta Petrella. Izuzev njih, Oilersi potencijal imaju i u igračima koji su samu "u sistemu" i u kombinacijama, poput fantastičnog tehničara, Linusa Omarka, nešto iskusnijeg Liama Reddoxa i sličnih. U obrani također imaju odličnu kombinaciju mladosti i iskustva s Ryanom Whitneyjem, Fistricem, Nickom i Justinom Schultzom te Smidom i Petryjem, ali i bivšim EBEL-ovcem, Coreyjem Potterom. Jedino su problematični na poziciji vratara s Devanom Dubnykom, ali ako se on razbrani, Oilersi ove sezone imaju materijala za priređivanje velikih šokova i njih će svakako biti vrlo zanimljivo pratiti.

4.) A sad adio...

Prošle sezone su se oprostili od hokeja mnogi velikani, koji su zadužili taj sport i svijet svojim postojanjem i djelovanjem u svijetu hokeja. No, taj se trend odlazaka velikana nije promijenio te se nastavio i kroz ovo ljeto. Tako će nova NHL sezona startati bez nekih golemih imena svjetskog hokeja, a najveće među njima jest ime Nicklasa Lidstroma, švedskog virtuoza i ponajboljeg i jednog od najutjecajnijih hokejaša svih vremena, pogotovo što se bekova tiče.

Slika 1 od 1.
Foto: EPA

Uz njega, umirovio se, barem na jednu sezonu, i veliki Tim Thomas, konačno zbogom hokeju rekao je i "Dominator" Dominik Hašek, najbolji vratar ikad rođen na Starom kontinentu te bez konkurencije najbolji golman svih vremena poslije Roya i Brodeura. U Rusiji je klizaljke u kutiju spremio legendarni Sergej Fedorov, ponajbolji europski igrač i strijelac ikad u NHL-u, otišao je i Thomas Holmstrom, kao i Lidstrom te nekad Fedorov također iz Red Wingsa, koji je posljednji u nizu velikana koji su se oprostili od hokeja. S tim da je Homer najbolji hokejaš pred suparničkim golom, ipak nešto manje ime od gore nabrojanih. Međutim, ova krnja i skraćena sezona mogla bi nažalost biti posljednja i za mnoge druge igrače koji su već sada legende, ali na zalasku karijera. Poput: Daniela Alfredssona, koji je već najavio mirovinu, Teemua Selannea i Jaromira Jagra, koji su također na kraju snaga, a blizu mirovini su i "životom izmučeni" Saku Koivu ili pak "Čarobnjak" Ray Whitney.

3.) Minnesota Wild

Snježna, hladna i ne baš popularna te sportski atraktivna država SAD-a, Minnesota, konačno bi se mogla vratiti na velika vrata svojim klubom u NHL-u te malo vratiti neizvjesnost i iznenađenje u samu ligu. Stoga će biti vrlo zanimljivo pratiti put i razvoj Wilda. Minnesota je hokejska zemlja, taj je sport na sjeveru SAD-a vrlo popularan, a Wild je stanovnicima Minnesote klub broj jedan za navijanje, uz naravno njihove "Vikinge" u NFL-u. Uz pitanja i sagu oko Roberta Luonga te prelazak Ricka Nasha iz Columbusa u NY Rangerse, priča ljeta bili su dolasci Zacha Parisea i Ryana Sutera iz Devilsa odnosno Predatorsa u Wild. A njihovim je dolascima, uz ostanke najboljih postojećih igrača - stvorena jezgra za građenje ekipe konkurentne za naslov prvaka.

Parise se pridružio sjajnom strijelcu Danyju Heatleyju i lucidnom centru Mikki Koivuu u napadačkoj liniji koja je sada blago rečeno - ubojita. Drugi napad Wilda čine također vrlo vješti i kvalitetni hokejaši, Bouchard, Cullen i Devin Setoguchi, također rasni strijelac japanskih korijena. Defenziva je također vrlo dobra, predvođena Calom Clutterbuckom, Mitchellom, Brodziakom i Poweom, dok će uz Sutera bekove predvoditi Gilbert i mladi talentirani Scandella. Novo vrijeme u Minnesoti zasigurno počinje, samo je pitanje kakvo - bolje ili jednako dosadašnjem "tamnosivom".

2.) Navijači?

Vjerojatno najinteresantnija priča NHL-a ove skraćene sezone bit će - navijači. Oni najvažniji, koji to ipak nisu. Navijači, koji su bili strašno ljuti i ogorčeni stavovima NHL-a i NHLPA-a, retorikom Garyja Bettmana, rigidnošću Dona Fehra, uvrijeđenošću igrača i bahatošću te licemjerjem vlasnika, sada trebaju opet istima puniti dvorane i novčanike. Neki su već rekli - "E neće ići". Neki su pohrlili po TV pretplate i sezonske karte, međutim, velik je pa čak i glasan dio koji "navija" za bojkot.

Neki navijači - iako se hokejski fanovi u svijetu smatraju najboljima od svih sportova - planiraju bojkot utakmica, za što, da se ne lažemo, imaju potpuno pravo. No, kako će izgledati NHL bez njih, ako ih ne bude? Kakav će biti ambijent u Consol Energy Centru, Joe Louis Areni, Prudential i Staples Centru ili pak MSG-u - bez dresova, pjesama, kapa u letu nakon postizanja hat-tricka... Navijači zaista jesu najvažniji dio hokeja kao i svakog sporta, ili bi to barem trebali biti, pa tako i NHL-a, a kada oni najavljuju bojkote, sabotaže, uvrijeđenost - to ne miriši na dobro. A "dobro" je upravo ono što NHL trenutno treba.

1.) Hoće li se i kako oporaviti industrija i ekonomija u NHL-u?

Ekonomska situacija gotovo nigdje u svijetu nije - ne bajna ili odlična, već dobra. Recesija još uvijek traje u pojedinim zemljama, i Amerika je u dugu, industrija se slabo oporavlja, ali sve to ide presporo za želje čelnika i glavnih aktera NHL-a. Kako i kada će se oporaviti industrija i ekonomija u NHL-u bit će uz pitanje o navijačima najvažnije pitanje ne samo ove sezone NHL-a, već i mnogih drugih, dugoročno gledano. Jer, već su i prije početka nove sezone, pa i samog lockouta, mnogi analitičari predviđali propast lige kao takve ukoliko dođe do lockouta i gubljenja novca. Neki su išli tako daleko da su govorili kako bi u slučaju otkazivanja sezone ili dužeg lockouta moglo doći do propadanja slabijih klubova iz siromašnijih sredina te kako bi se liga mogla smanjiti naposljetku s 30 na 28 klubova. A to nije bilo, kako se na kraju pokazalo, nimalo nemoguće i zato su se, između ostalih razloga, Fehr i Bettman tako brzo dogovorili početkom siječnja o nastavku sezone, ali ne ranije.

Slika 4 od 4.

U prilog svemu tome govore i mnoge činjenice i - brojke. Ulaskom u novu godinu i s preko tri mjeseca trajanja lockouta Kanađani, koji su bili u totalnom očaju, izračunali su kako igrači iz svih 30 NHL klubova svakim satom gube 480.000 dolara. Nakon tri mjeseca obustave rada igrači su ostali bez preko 800 milijuna dolara, što je skoro pet milijardi kuna. Također su novac izgubili i vlasnici koji su za vrijeme lockouta po neodigranoj utakmici gubili oko dva, u Kanadi (Montreal i Toronto) i do tri milijuna dolara. No, kako je najbolje u svom blogu napisao Tomislav Pacak, najviše kao i obično gubi "sirotinja". Dakle, ne vlasnik koji ima milijarde "sa strane" od drugih tvrtki i prihoda te mu je NHL momčad svojevrsna igračka i ne dobrostojeći (ne i bogati, jer velika većina od oko 800 NHL igrača suprotno popularnom i generalnom mišljenju - nije bogata) hokejaš, koji "ima zalihe" ili može zaraditi na druge načine. Nego, "mali čovjek", prodavač hot-dogova, honorarac koji studira, čistačica kojoj je skraćen radni tjedan. Oni gube i oni su izgubili najviše. Također, uz sve ljude "unutar" NHL-a, mnogo su izgubile i djelatnosti usko vezane uz tu ligu. Primjerice, ugostitelji, kladionice u državnom vlasništvu koje su u Kanadi gubile po 500.000 dolara tjedno (Quebec), suvenirnice. Pati i turizam, kao i prodavaonice sportske opreme poput La Capsule Sportivea, kultnog dućana NHL rekvizita, odjeće i obuće koja se nakon samo mjesec dana lockouta našla pred stečajem te će se teško spasiti. I to u Quebecu.

Stoga će vrlo zanimljivo, ali i jako ozbiljno pitanje za NHL biti hoće li se, kada i kako oporaviti industrija i ekonomija u samoj ligi, a ponajprije u zemlji. Koliko će navijači pripomoći klubovima iz malih tržišta, Devilsima, Starsima, Coyotesima, Panthersima i sličnima koji svake sezone žive od danas do sutra. Koliko će vjere imati sponzori u Bettmana i njegovu ligu koja je jako sklona raznim, teškim i dugotrajnim obustavama rada i "štrajkovima"; hoće li navijači bojkotirati utakmice ili ne; koliko će plaćati TV-kuće itd. Mnogo je pitanja za NHL ove sezone što se ekonomije i povratka profita tiče i zaista će teško, ali u isto vrijeme i zanimljivo biti pratiti taj aspekt najbolje hokejske lige svijeta.

Foto: Wikipedia, JulieAndSteve

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • :))19.01.2013. u 18:13
    "Roberto Luongo, već je cijelo ljeto na izlaznim vratima svoje jedine franšize u karijeri", potpuno netocno. Draftiran je od NY Islanders '99, igrao 20-ak utakmica i otisao u Florida Panthers gdje je bio 6 godina prije prelaska u Vancouver
    :))
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 18:09
    Lijep uvodnik u sezonu, samo mi je upala u oko jedna pogreška - Vancouver nije jedini Luongov klub u karijeri, branio je ranije za Islanderse i Floridu.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik19.01.2013. u 16:04
    video mi je takav suo,pretrnuo sam,ali i clanak nije los,rijetko ce se negdje nac ovakav clanak,svaka cast :)
    Obrisan korisnik