Zimski sportovi

Povratak "Kraljeva", (ne)dovoljno dobri Kanađani i koliko mogu veterani sa Zapada

Piše:Krešimir Ferlak • petak, 18.01.2013.
Povratak "Kraljeva", (ne)dovoljno dobri Kanađani i koliko mogu veterani sa Zapada
Foto: EPA

Zapadna konferencija bit će ponovno vrlo jaka i neizvjesna kada napokon kroz dva dana počne nova sezona NHL-a. Prepuna veterana, koji se imaju čemu nadati u skraćenoj sezoni, konferencija će ipak odisati srazovima poput onih u diviziji Central, najjačoj diviziji Zapada, a gotovo i lige. U njoj će se predstaviti i neki novi Wingsi, a bit će zanimljivo vidjeti i koliko mogu Kanađani ove sezone te kako će se vratiti "Kraljevi".

Nakon što je završio lockout te se sve počelo pripremati za novu, predstojeću sezonu, i Sportnet se za Vas pozabavio najjačom ligom svijeta u hokeju na ledu. Stoga je, naravno, poslije najave Istočne konferencije na red došla i Zapadna...

Divizija Central

Prije desetak godina divizija Central je smatrana najslabijom u ligi. Često su je zvali ˝Divizija Detroit˝, jer su je Red Wingsi lagano osvajali i zagrijavali se za doigravanje. Stvari su se počele mijenjati prije par godina, a sve je kulminiralo prošle godine, kada su izuzev Columbusa, ostale četiri ekipe izborile doigravanje. I tako je Central postao divizija s najviše momčadi u playoffu i uz Atlantic najbolja u NHL-u. Biti će itekako zanimljivo vidjeti u ovoj skraćenoj sezoni i s pregršt međusobnih susreta, kako će se rasplesti situacija i koji će klubovi ući među osam na Zapadu.

Tko će osvojiti "regularnu" sezonu Zapadne konferencije?

ANKETA#436

St.Louis Blues: Prošla sezona donijela je puno vedriju glazbu od one koja se spominje u nadimku kluba iz St.Louisa. Dolaskom Kena Hitchcocka na mjesto trenera krenuo je uragan. Iskusni trener posložio je momčad, a igrači su izvršavali svaki njegov zahtjev i na kraju su iznenadili sve i uvjerljivo osvojili diviziju, dok su u doigravanju zaustavljeni u drugom krugu od kasnijih osvajača naslova, Los Angeles Kingsa.

Najvažnija je činjenica da je momčad ostala na okupu. Dvojac Halak - Elliott vjerojatno je najbolji vratarski tandem lige, u obrani su sigurni uz Alexa Pietrangela, Kevina Shattenkirka i Romana Polaka. Napadačkoj liniji, u kojoj već stoluju David Backes, T.J. Oshie, Patrik Berglund i neuništivi Andy McDonald, pridružio se mladi ruski superstar Vladimir Tarasenko, od kojeg se odmah očekuje doprinos u napadu. Mnogi vide Bluese kao jednog od kandidata za naslov i to s pravom, no po mojoj prognozi polufinale Zapada im je ponovno krajnji domet.
Prognoza: Borba za vrh divizije i konferencije.

Nashville Predators: Već je u Nashvilleu postalo uobičajeno da momčad izgubi po jednog važnog igrača preko ljeta, ali Barry Trotz uvijek uspije složiti dobru ekipu koju obilježava odličan timski duh i požrtvovnost. Trotz je legenda kluba i jedini trener kojeg su Predatorsi ikada imali, a ove skraćene sezone će njegove magije trebati možda više nego ikada.

Iako je bio očekivan, odlazak Ryana Sutera pogodio je sve u Nashvilleu. Ponajviše njegovog partnera u obrani Shea Webera, koji je jedan od najboljih braniča lige, a vidjet ćemo kako se snalazi bez Sutera na drugoj strani. Njega će probati zamijeniti odlični Švicarac Roman Josi, a u obrani se dosta očekuje od mladog Ryana Ellisa i iskusnog Hala Gilla. Napad gotovo uopće nije mijenjan, tu su i dalje Martin Erat, David Legwand, Patric Hornqvist i društvo. Za kraj, najvažnija karika ipak je vratar Pekka Rinne od kojeg se očekuju velike obrane kako bi Predatorsi izborili doigravanje. Ta borba je njihova ovosezonska realnost.
Prognoza: Između sedmog i desetog mjesta Zapada.

Slika 3 od 3.

Detroit Red Wings: Započinje nova era u Detroitu, era bez Nicklasa Lidstroma. Nakon dvadeset godina u mirovinu je otišao ponajbolji branič svih vremena, a za takvog savršenog igrača zamjene nema. Postavlja se pitanje hoće li se sada prekinuti i rekordni niz Red Wingsa kada je u pitanju ulazak u doigravanje? Realno, ipak ne. Još uvijek imaju dovoljno oružja da budu vrlo opasni, ekipa je malo pomlađena i brža. Pokušali su dovesti Zacha Parisea i Ryana Sutera, nisu uspjeli, no menadžer Ken Holland nije nakon toga uzaludno trošio novac, već će čekati novu priliku na ljeto.

Do tada će Mike Babcock pokušati izvući što više iz ekipe koju predvodi novi kapetan Henrik Zetterberg, zajedno s čarobnjakom Pavelom Dacjukom. Stigla je švicarska senzacija Damien Brunner, koji je i prvi dio ove sezone bio najbolji igrač lige, iako je u Švicarsku došlo puno NHL-ovaca. Tu su i dalje Valtteri Filppula i Johan Franzen, a u momčad se vratio i Mikael Samuelsson. Jimmy Howard je sigurna jedinica na golu, dok se najviše upitnika javlja u obrani. Novi vođa je iskusni Niklas Kronwall, a za uspjeh će Jonathan Ericsson i Brendan Smith morati igrati velike uloge u obrambenom dijelu. Red Wingsi više nisu favoriti, ali bilo bi opasno prerano otpisivati momčad koja ima u sastavu Zetterberga i Dacjuka.
Prognoza: Prvi krug doigravanja bi trebali izboriti, a iskustvom bi mogli i dalje.

Chicago Blackhawks: Prvaci iz 2010. iza sebe imaju dvije vrlo razočaravajuće sezone koje su završile ispadanjem u prvom krugu doigravanja. S obzirom na igrače i talent koji posjeduju, to je daleko ispod očekivanja. Najveći problem je na poziciji vratara. Cory Crawford iza sebe ima lošu sezonu, a zamjena u liku Raya Emerya nije se pokazala isplativom. Ukoliko se to ne stabilizira, treba očekivati promjenu i možda lov Blackhawksa čak i na Roberta Luonga.

Slika 4 od 4.

Obrambeno problema ne bi smjelo biti. Duncan Keith i Brent Seabrook su odlaskom Sutera iz Nashvillea postali najbolji obrambeni par lige, a Niklas Hjalmarsson i Nick Leddy nude dodatnu sigurnost na plavoj liniji. Jonathan Toews, Patrick Kane, Marian Hossa i Patrick Sharp su napadački kvartet kakvog rijetko tko ima i vrijeme je da Chicago opet igra jednu od glavnih uloga. Možda i onu najvažniju, ali za to im treba siguran golman i biti će zanimljivo vidjeti kako će se to razriješiti.
Prognoza: Borba za vrh divizije i konferencije.

Columbus Blue Jackets: Kad se već spominju ere, jedna sasvim nova počinje i u Columbusu. Rick Nash je bio vođa, kapetan, najbolji igrač, strijelac. Kad je netko spomenuo Blue Jacketse, prva asocijacija bio bi Rick Nash. Bio. Nakon dugih pregovora Nash je otišao na Broadway k Rangersima, a iz New Yorka su stigli Brandon Dubinsky, Artem Anisimov i Tim Erixon. Oni su sada sasvim drugačija momčad, gdje će za uspjeh do izražaja morati doći momčadski duh.

Dubinsky i Anisimov će odmah ući u prvu napadačku liniju zajedno s R.J. Umbergerom, dok su Ryan Johansen, Nick Foligno i Derick Brassard igrači koji bi trebali iz drugog plana podići igru Columbusa na viši nivo. Obrana je stabilna s Jackom Johnsonom, Jamesom Wisniewskim, Fedorom Tjutinom i Nikitom Nikitinom, ali veliki problem je na vratima. Steve Mason je od sjajne uvodne sezone potonuo, pa je doveden i Sergej Bobrovski iz Flyersa da se pokušaju zatvoriti rupe. To će biti veliki zadatak za trenera Todda Richardsa, no s obzirom da je divizija Central uz Atlantic najjača u ligi, Columbus bi samo čudesnom sezonom mogao u doigravanje.
Prognoza: Pri samom dnu konferencije, posljednji u diviziji.

Divizija Sjeverozapad

Dijametralno suprotno Centralu, u diviziji Sjeverozapad prošle godine je samo jedna momčad izborila doigravanje. To je bio Vancouver, ali i oni su brzo zaustavljeni. No, ova Kanadska divizija želi u novoj sezoni pokazati da ima potencijal. Calgary se nada doigravanju, Edmonton ima poletnu momčad željnu dokazivanja, Minnesota je obnovila ekipu potpisima velikih igrača, a prolaznici neće biti niti Colorado Avs'i. Vancouver je favorit, ali čeka nas zanimljiva borba na Sjeverozapadu.

Slika 6 od 6.

Vancouver Canucks: Prije dvije sezone su izgubili naslov u šokantnoj sedmoj utakmici protiv Boston Bruinsa, a prošle sezone, kada su uzeli President's Trophy kao najbolja momčad regularnog dijela i kada su se osjećali kao prvi favoriti za naslov, isprašeni su u prvom krugu. Los Angeles je na Canucksima samo uzeo zalet i dosanjao san svoje prve žrtve. U ovoj skraćenoj sezoni Vancouver je jedan od favorita, ali s obzirom na sve neće im biti nimalo lako.

Momčad je uglavnom ostala na okupu, uz jednu bitnu promjenu u obrani. Otišao je njihov finski legionar Sami Salo, a iz Floride je doveden više nego solidni Jason Garrison. Na plavoj liniji i dalje kolo vode Kevin Bieksa, Dan Hamhuis i Alexander Edler. Braća Sedin su vođe napada već desetak godina, a problem će raditi činjenica da Ryan Kesler i David Booth zbog ozljeda propuštaju prvi dio sezone. Zbog toga će forma vratara Corya Schneidera biti od izuzetne važnosti, a iza čeka Roberto Luongo za eventualnu priliku ukoliko ne bude razmijenjen. Canucksi su i dalje dobra momčad, ali čini se da malo gube dah.
Prognoza: Diviziju bi trebali osvojiti, ali teško će dalje od polufinala.

Calgary Flames: Iako su prošle sezone osvojili drugo mjesto u diviziji, doigravanje nisu vidjeli i rezultat toga je promjena na klupi, stigao je Bob Hartley. Generalni menadžer Jay Feaster nije puno mijenjao, ali je momčadi pridodao one dijelove za koje smatra da su potrebni za doigravanje. Od značajnijih odlazaka ističe se Olli Jokinen, dok su u svlačionicu Flamesa stigli branič Dennis Wideman, te češki napadači Jiri Hudler i Roman Červenka.

Jarome Iginla je legenda kluba, ali i dalje najbolji napadač, koji mnogo pomoći očekuje od gore spomenutog Červenke. Međutim, Čeh je ozlijeđen i pitanje je kada će se priključiti ekipi. Mike Cammalleri i Alex Tanguay su igrači od kojih se očekuje dosta poena, a i mladi Švicarac Sven Baertschi trebao bi dobiti pravu priliku da pokaže svoj talent. Jay Bouwmeester unatoč dosta šuškanja je ostao u Calgaryu, a uz njega se Mark Giordano etablirao kao vrlo dobar branič. Za vratarsku poziciju ne treba trošiti previše riječi, dovoljno je - Miikka Kiprusoff. Prema svemu, vidi se da je Calgary solidna ekipa, ali konkurencija je strašna i biti će prava borba za doigravanje.
Prognoza: Između sedmog i desetog mjesta konferencije.

Slika 5 od 5.
Foto: EPA

Colorado Avalanche: Mlada ekipa iz Denvera prošle sezone je napravila mali korak nazad, ali se uzdaju kako će svojom poletnošću i agresivnošću osigurati playoff u ovih 48 utakmica koje slijede. Dva imena i dva vrlo bitna igrača Colorada najviše se spominju proteklih dana. Matt Duchene i Ryan O'Reilly. Ovaj prvi zbog loše prošle godine i velikih očekivanja za ovu, a drugi zbog toga što nije još potpisao novi ugovor i zato Avsi počinju igrati bez najboljeg strijelca iz prošle sezone.

Najmlađi kapetan u povijesti Gabriel Landeskog imat će veliki teret na leđima, ali je već pokazivao da se zna s tim nositi. Za pomoć u buđenju Duchenea doveden je vrlo dobri P.A. Parenteau, dok će veliku pomoć mladim lavovima pružiti starosjedioci Milan Hejduk i Paul Stastny. Nešto veći problem je obrana, gdje iza prvog braničkog para Erik Johnson - Jan Hejda, nema previše iskustva i kvalitete. Vratarske pozicije pak solidno pokriva dvojac Semjon Varlamov i J.S. Giguere. Veliki posao čeka Colorado da što prije potpišu O'Reillya i ukomponiraju braničke parove. Jer, bez toga teško će se boriti za doigravanje.
Prognoza: Oko desetog mjesta konferencije.

Minnesota Wild: Ljetni hit u SAD-u nije bila Italiana nego Minnesota. Iako su im kvalitetniji i atraktivniji klubovi nudili ugovore, Zach Parise i Ryan Suter otišli su u Minnesotu i potpuno promijenili krvnu sliku momčadi, ali i cijelog tržišta. Iako je Minnesota država hokeja, o momčadi Wilda se posljednjih godina malo pričalo. Sada se sve to mijenja jer su najtraženiji igrači ljeta za gotovo 200 milijuna dolara stigli u grad. Neki idu toliko daleko da ih smatraju i kandidatima za naslov. Ipak malo previše, no u doigravanje bi mogli ući.

Najsretniji dolaskom Parisea biti će sjajni kreator igre Mikko Koivu, te rasni strijelac Dany Heatley koji će činiti ubojitu prvu liniju. Tu je i sjajni mladi Finac Mikael Granlund, koji bi prema prognozama trebao biti jedan od kandidata za novaka godine. On bi trebao igrati u liniji između Devina Setoguchija i Pierre-Marc Boucharda, brata Medveščakovog Francoisa. Veće pitanje je obrana, gdje osim Sutera nema velikih igrača. Tom Gilbert je solidan branič, Marco Scandella veliki talent i vidjet ćemo kako će to izgledati ispred sigurnog veterana Niklasa Backstroma. Navijački dio Minnesote već je podignut na noge, sada je vrijeme da im momčad pokaže da za to imaju pravo.
Prognoza: Ulazak u doigravanje, a onda je ipak sve moguće.

Edmonton Oilers: Najperspektivnija i najtalentiranija momčad stanuje u Edmontonu. Već su se prošle sezone nadali malom pomaku, nisu uspjeli, ali su dobili prvi izbor drafta i u svlačionicu Oilersa sletio je novi Rus na horizontu Nail Yakupov. Od prije su tu Ryan Nugent-Hopkins, Taylor Hall, pa Jordan Eberle, a doveli su i najtraženijeg braniča na tržištu Justina Schultza. Stigao je izravno s koledža i u AHL-u je do siječnja upisao nevjerojatnih 48 bodova u 34 susreta. Zato svi s nestrpljenjem čekaju njegov NHL debi.

Jasno da mladi lavovi ne mogu sami, zato su tu Ryan Smyth, Ales Hemsky i Shawn Horcoff da donesu napadu stabilnost. No, upravo to je ono što fali u obrani i na poziciji vratara. Ryan Whitney je nakon dvije godine zdrav i vidjet će se može li ponoviti braničku formu kakvu je imao prije ozljede, ovaj tjedan doveden je čvrsti Mark Fistric, a već godinama solidan je, ali samo to, Ladislav Smid. Još veći upitnik je na golu. Devan Dubnyk ispred sebe ima veliki izazov, po prvi puta sezonu počinje kao vratarska jedinica. Na klupi čeka Nikolaj Khabibulin, ako zatreba i on može poslužiti. Optimizma kod Oilersa ne manjka i ako se sve posloži, novi trener i bivši švicarski izbornik Ralph Krueger mogao bi polučiti uspješnu sezonu Edmontona nakon dosta godina.
Prognoza: Borba za osmo mjesto konferencije.

Divizija Pacific

Vrlo će interesantno biti i na Tihom oceanu, prije svega zato što iz "Pacifičke" divizije u sezonu ulazi i aktualni prvak NHL-a, LA Kingsi. Međutim, izuzev njih, imat će što za reći i obnovljeni te napokon u vezi vlasništva nešto mirniji Coyotesi, koji rade čuda posljednjih godina iako su "plesali" na rubu propasti i preseljenja. Također će biti zanimljivo vidjeti dvoboje dvojice od petorice najboljih europskih hokejaša NHL-a svih vremena, Jaromira Jagra u dresu "novog" Dallasa te Finca Teemua Selannea, koji je i s 42 godine na leđima najbolji i najefikasniji igrač jakih, ali nedorečenih te još uvijek jako popularnih Anaheim Ducksa. No, svaka čast svima njima, ali u ovoj sezoni ni San Jose Sharksi u ovoj diviziji neće biti samo promatrači. Momčad koja u kadru ima imena poput Sharksa, to jednostavno - ne može biti; dakle, čeka i diviziju Pacific žestoka borba za doigravanje u skraćenoj sezoni.

Tko će osvojiti diviziju Central?

ANKETA#437

Phoenix Coyotes: Nakon što su proteklih godina radili čuda po ligi, Phoenix Coyotesi su konačno dočekali jednu sezonu u koju će ući relativno mirni i konsolidirani. "Kriza vlasništva" je završena, hokej ostaje u Arizoni, a Coyotesi mnogo mirniji od ranijih iskustava mogu se okrenuti sezoni. A u nju ulaze, zanimljivo, sa svojom najvećom snagom - na klupi. Čudotvorac ovakvih Coyotesa, čovjek koji je dvije godine zaredom ušao u doigravanje s jednom od, ako ne i najsiromašnijom franšizom NHL-a, Dave Tippett, ponovno predvodi "Južnjake". Iako je Scotty Bowman rang za sebe, NHL nije nakon njega imao mnogo boljih trenera od Tippetta, a trenutno osim Mikea Babcocka, također već legendarnog trenera Red Wingsa, u posljednjih deset godina nema trenera s više pobjeda u ligi od Tippetta, dok je još samo Ken Hitchcock u njihovom rangu, premda ima NHL mnoštvo vrhunskih trenera koji zaslužuju lovore.

Bilo kako bilo, Coyotesi mogu opet računati na čuda svog trenera, ali nakon njega i čuda svog prošle godine nestvarno dobrog vratara Mikea Smitha, koji je branio gotovo savršeno, u vrhunskoj formi i porušio nekoliko rekorda. Općenito, Yotesi imaju odličnu obranu, dubina je tu, mješavina mladosti i iskustva također; vratio se Zbynek Michalek koji će se sigurno lako uklopiti, dok obećavaju Yandle, Ekman-Larsson i Klesla, kao i mnogi drugi koji će kroz sezonu ulaziti u sustav. Međutim, Phoenix probleme ima s napadom i zabijanjem golova, jer - tko će ih ove sezone zabijati. Jedina zvijezda - Shane Doan, ujedno i kapetan - ima 36 godina. Jedino ozbiljno ofenzivno pojačanje - Steve Sullivan - ima 38 godina. A jedini su egzekutori u ekipi trenutno Radim Vrbata i Lauri Korpikoski, nešto manje Torres, prinova iz Calgaryja Moss te Vermette. Jason LaBarbera je standardno loš drugi vratar, a koliko mogu Mikkel Boedker i slične zvijezde u usponu teško je prognozirati, tako da iako ima sjajnu momčad, balans i trenera, Phoenix opet ima i dosta "rupa". Pokrit će ih za doigravanje kao i obično, no što će biti dalje s njima nije lako reći...
Prognoza: Ulazak u doigravanje "iz sredine".

San Jose Sharks: Momčad koju vodi Todd McLellan, sada i s novim asistentima na klupi, i koja u kadru ima Joea Thorntona, Patricka Marleaua i Dana Boylea, uvijek i svugdje bit će favorit. Barem za play-off. No, gdje im je mladost? Pitaju se mnogi. Sharksima zasad mladost ne treba, jer spomenutoj trojici kad se doda još Brent Burns u obrani, Ryane Clowe i Martin Havlat u napadu, kao i Michal Handzus tu negdje između - dobije se ekipa sa šampionskim potencijalom s mnogo godina. Ali, imaju Sharksi i jednog Logana Couturea, Joea Pavelskog, "Hrvata" Marca-Edouarda Vlašića i iskusna, ali ne i stara osvježenja poput Burisha, Galiardija i Wingelsa. Time dokazuju da nisu "staro željezo" iako stari jesu, te da nisu za otpisivanje jer je među njima previše mješavine iskustva i kvalitete koju s ovakvim trenerom poput McLellana na klupi, teško koja "mladost" može lakoćom dobiti.

Uz to, Sharksi imaju i ponajviše igrača u ligi koji u NHL dolaze u visokoj formi, s obzirom da ih je čak 11 igralo (između ostalih: Thornton, Couture, Pavelski) u Europi tijekom minulog lockouta. Imaju fantastičnog vratara koji je također u formi, Finca Anttija Niemija te solidnu obranu, ne i jako dobru izuzev Burnsa i Boylea. Međutim, kada se sve zbroji i oduzme, Sharksi obećavaju - imaju mnogo jaču, izbalansiraniju i konkretniju momčad, nego lani. Nekoliko noviteta, uigranost, kvalitetu, iskustvo. Spremni su za velike domete. U odnosu na prošlu sezonu, drastično moraju podići samo postotak PK-a, a ako obrana ne bude porozna i ako ne bude ozljeda, "Morski psi" mogu jako daleko u ovoj skraćenoj sezoni u kojoj umora neće biti, već samo gladi.
Prognoza: Doigravanje; borba za vrh konferencije.

Slika 2 od 2.
Foto: Ivan Dominik

Los Angeles Kings: Pred aktualnim prvacima je najveći i najteži zadatak u novoj sezoni - dokazati da Stanleyja nisu uzeli "slučajno", premda je to u NHL-u nemoguće. No, pitanje je može li Jonathan Quick ponoviti prošlu sezonu među vratnicama; koliko je jaka obrana, hoće li Kingsi više zabijati, hoće li i power- play bolje izgledati, kako će reagirati mladi igrači, koliko je "uspavljujuće" djelovalo osvajanje "kante"? Mnogo pitanja, zar ne? Kingsi su zapravo gotovo ista momčad od lani, s novitetima među napadačima, Anthonyjem Stewartom koji je posljednji stigao na trening-kamp iz Caroline te Colinom Fraserom. I to je to. Obrambeno su, što se krila i napadača tiče, Kingsi definitivno najbolja ekipa lige - od entuzijasta imaju Mikea Richardsa, također izvrsnog u defenzivi, te drugog američkog kapetana u povijesti lige sa Stanley Cupom, Dustina Browna. Međutim, i za njega je pitanje može li ponoviti 2012. godinu.

Najveći problem, osim onih evidentnih iz prošle sezone koji su već navedeni, s kojim Kingsi ulaze u sezonu jest teža ozljeda svog i slovenskog najboljeg igrača, Anžea Kopitara, koji će prema svemu sudeći propustiti prvi dio sezone. A to je puno za Kingse koji tradicionalno igraju loše u "regularnoj" sezoni pa kasnije rastu u igri i formi s odmakom vremena. Nešto kao Brazil na SP-ima u nogometu, barem što se prošle sezone tiče. Stoga, Kingsima neće biti lako, momčad imaju, golmana imaju, zvijezde imaju, ali i iako su obrambeno vrlo, vrlo jaki, napadački su gotovo jednako slabi. Pogotovo bez Kopitara. A onakva sezona kao 2011./2012. događa se samo jednom u više od 100 godina.
Prognoza: Borba za ulazak u doigravanje i sedmo-osmo mjesto konferencije.

Slika 1 od 1.
Foto: Davor Sajko

Dallas Stars: Teksašanima početak sezone nikako neće biti lagan. Tek ih drugu godinu u nizu vodi prošlogodišnji debitant među trenerima u ligi, Glen Gulutzan, koji se još "uči", ali pritom ne obećava. Roster je tijekom ljeta preokrenut naglavce, a još nisu osigurane usluge Jamieja Benna, najboljeg igrača ekipe, što je krucijalno za Dallas učiniti što prije i stoga čudi "nećkanje", pogotovo od strane kluba. A klub je doveo ove godine mnoga pojačanja, najviše se ističu naravno veterani Jaromir Jagr i još jedan Čarobnjak - Ray Whitney iz Phoenixa. Tu je i Derek Roy iz Buffala, kao i Eakin iz Capitalsa, no oni su samo prosjek, dok uz dvojicu veterana i Benna u elitu NHL-a spadaju još samo Loui Eriksson i kapetan Brenden Morrow. Lani su Starsi izgubili na ofenzivi i talentu odlascima prvo Brada Richardsa pa potom i Mikea Ribeira, koji su krenuli na istok, a ove su godine izgubili na jačini i širini defenzivaca među napadačima, ali i bekovima - odlascima Otta, Souraya i Burisha. A budući da nemaju ni dobru obranu to je loše, vrlo loše, jer minus i minus u hokeju nažalost ne daju - plus.

Pitanja koja se postavljaju pred Starse su i koliko zdrav može ostati prvi golman Kari Lehtonen, premda ni drugi, Richard Bachman, nije loš. Obrana je jedna od lošijih u ligi - osim prvog para Alex Goligoski - Stephane Robidas nema tu previše kvalitete, puno je mladih koji se tek trebaju dokazati, a kao "najveće pojačanje" je u Dallasu proglašen Aaron Rome. Bek koji je jedva igrao u Canucksima. Tako da, Dallas unatoč Jagru, o kojem zaista više ne treba trošiti riječi iako je debelo blizu 40. godine života, The Wizardu, možda i Bennu te inim potencijalima, ne može dalje i ne može puno u sezoni. Ne s ovako mladim trenerom, ne u ovoj diviziji i ne ove godine. Morat će se strpjeti još barem jednu, ako ne i više za play-off - nažalost po legendarnog Čeha...
Prognoza: Bez doigravanja, oko desetog mjesta u konferenciji.

Anaheim Ducks: Još jedna momčad koja previše ovisi o pojedincima - Anaheim Ducks. Momčad koja nema širinu ni na jednoj poziciji u ekipi, koja ne da nema dobru obranu, nego gotovo i nema obranu; koja previše igra "zastarjeli" hokej i koja previše mijenja, naravno, željna uspjeha "preko noći". Tako danas ne ide, a Anaheim u prvom redu muče stare navike i stare muke, međutim, sada je na klupi Bruce Boudreau, također renomirani i ponajbolji trener lige, koji konačno kreće u svoju prvu sezonu kao vođa "Patki". No, napad mu je očajan - doslovno ovisi o tome što će i koliko može napraviti prva linija s Ryanom, Getzlafom i Perryjem. Istina, oni mogu puno, mogu čak odvući Duckse i u doigravanje, ali to nije vjerojatno. Ne s ovakvom obranom, ne s Jonasom Hillerom, vrhunskim vratarom s najboljom butterfly tehnikom na svijetu, ali koji već dugo ne brani kako umije, i ne s kadrom kojeg ima među "nižim" napadačkim linijama.

Također, osim prve tri violine Ducksa, jedini još uvijek vrijedan spomena jest legendarni Teemu Selanne, koji unatoč 42 godine na leđima igra sjajno, u pojedinim trenucima i najbolje, držeći Duckse "iznad vode". No, koliko će i on moći u novoj sezoni, s obzirom da nema kvalitetno drugo krilo da ga podrži, a na centru mu je također legendarni Saku Koivu, koji je, nažalost, danas samo ime. Pozitivno je, pak, što je stigao na gol i Viktor Fasth pa Anaheim ima zaista dva odlična europska golmana, pozitivni su i napreci Cama Fowlera i Smith-Pellyja, dovođenje legendarnog Scotta Niedermayera na mjesto trenera obrane, međutim, sve je to vrlo, vrlo tanko ako se pogleda konkurencija i kadar kojim raspolaže Boudreau. U svim segmentima igre. Prefiks Mighty odavno s razlogom nije na imenu kluba iz Anaheima, a kako sada stvari stoje - čini se da bi ih iz ove prosječnosti i melankolije, u kojoj se nalaze sada i zadnjih godina, teško izvukao i Emilio Estevez, zajedno s nekim dobrim holivudskim producentom...
Prognoza: Ispod desetog mjesta konferencije; posljednji ili pretposljednji u diviziji.

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik18.01.2013. u 09:23
    Avs-i su lani napravili korak nazad? Od momčadi koja je bila druga najlošija na zapadu su postali momčad koja je bila u igri za playoff do četiri utakmice prije kraja regularne sezone. Od uvjerljivo najlošije obrane lige postali su momčad čija je obrana negdje u sredini lige. Meni se to čini kao... [više na forumu]
    Obrisan korisnik