Zimski sportovi

Video: Hawksi pokvarili otvaranje sezone Kingsima, Penguinsi najavili velike stvari

Ivan Dominik • nedjelja, 20.01.2013.
Video: Hawksi pokvarili otvaranje sezone Kingsima, Penguinsi najavili velike stvari
Foto: Ana Legradi

S čak 13 utakmica napokon je počela nova NHL sezona, a već je prve večeri bilo vrlo "vatreno" i uzbudljivo. Da nisu za "staro željezo" pokazali su fantastični Selanne i Jagr, Pittsburgh je pobjedom u derbiju kod Flyersa najavio velike stvari, Anaheim je iznenadio u Vancouveru, a Chicago pokvario start sezone Los Angeles Kingsima u Staples Centru. Pobjeđivali su i nova Minnesota te Boston Bruinsi protiv NY Rangersa, dok je najveći svjetski hokejski derbi pripao Toronto Maple Leafsima...

Kaneu prvi pogodak nove sezone u pobjedi Chicaga nad Kingsima, Penguinsi odnijeli bodove iz Philadelphije

Prvi je pak u NHL sezoni 2012./2013. bačen na led u Los Angelesu u Staples Centru, gdje je kod aktualnih prvaka Kingsa gostovao jaki Chicago. Svoju moć i snagu Blackhawksi su počeli pokazivati već od samog starta susreta, a Kingsi su sve teže nalazili odgovore za raspoložene Hawkse. Nakon tri minute i 41 sekunde igre obrana Kingsa konačno je pokleknula, a čast da se kao prvi strijelac u novoj sezoni upiše među egzekutore dobio je Patrick Kane, koji je u situaciji s igračem više Chicaga na dodavanje Mariana Hosse poentirao za 1:0 svoje ekipe. No, Hawksi na tome nisu stali, već su do kraja prvog perioda zabili još dva pogotka - prvi preko Hosse, koji je skrenuo pak Daniela Carcilla, koji je odigrao akciju s Brentom Seabrookom, a drugi zahvaljujući Michaelu Froliku, koji je sjajnim snapshotom dovršio akciju Nicka Leddyja i Marcusa Krugera.

Ušavši u drugu trećinu s prednošću od 3:0, Hawksi su se malo opustili, no to im nije zasmetalo da zabiju i četvrti gol na utakmici. Njegov je strijelac bio fantastični Jonathan Toews koji je samo dovršio solo akciju Patricka Kanea. Pred kraj druge trećine smanjio je napokon za Kingse Rob Scuderi, a sredinom posljednje trećine je drugi gol za prvake zabio Jordan Nolan, dok je za oba pogotka između drugih asistirao Kyle Clifford. Međutim, bilo je to sve od Kingsa, jer je posao Chicaga u Kaliforniji pogotkom za konačnih 5:2 dovršio na Toewsovo dodavanje fenomenalni i legendarni Slovak, Hossa.

Na Istoku je novu NHL sezonu otvorio najveći derbi divizije Atlantic, sraz Pittsburgh Penguinsa i Philadelphia Flyersa u Phillyju. Niti pet minuta susreta nije prošlo kada su Penguinsi konačno poveli nakon mnogo bolje igre u uvodnim minutama susreta. Bekovi Matt Niskanen i Paul Martin pripremili su šansu za Tylera Kennedyja, koji je skrenuo Martinov udarac i prevarivši dekoncentriranog Brizgalova postigao vodeći pogodak za Pense. Bio je to pogodak gostiju u power-playu, a nedugo zatim zabili su za 2:0 i u izjednačenoj igri, kada je osvojeni bully Jevgenija Malkina odličnim udarcem u gol pretvorio James Neal.

Pittsburgh je na prvi odmor stoga otišao s vodstvom od dva gola prednosti, međutim, već nakon 23 sekunde igre u drugom periodu, Philadelphia je smanjila golom Claudea Girouxa, novog i 19. kapetana u povijesti Flyersa, kojem su asistirali Brayden Schenn i Scott Hartnell. No, bilo je to sve od Flyersa sve do samog kraja utakmice, a 12 sekundi prije njega pogotkom na prazna vrata 3:1 i potvrdu pobjede "Pingvina" donio je Chris Kunitz na dodavanje Paula Martina. Sidney Crosby odigrao je u svom prvom nastupu ove sezone vrlo skromnu utakmicu ostavši bez boda protiv Flyersa.

U TD Gardenu više ne igraju samo Celticsi, 40-godišnji Jagr odigrao simultanku u debiju za Starse

U Bostonu su domaćini i prvaci iz 2011. godine otvorili susret s prošlogodišnjom ponajboljom momčadi Istoka, NY Rangersima, a već nakon 15 minuta igre bili su u vodstvo. Momčad Claudea Juliena povela je pogotkom kanadskog Srbina Milana Lučića, za koji su zaslužni bili još i Andrew Ference i Čeh David Krejči. Nakon isteka prve trećine, u drugoj je viđen pogodak više, a prvi su ponovno zabili Bruinsi, udvostručivši tako svoju prednost. Precizan je za 2:0 domaćih u TD Gardenu bio Daniel Paille na asistenciju Campbella.

Međutim, Rangersi su se brzo vratili na podnošljiv zaostatak egzekucijom Brada Richardsa, koji je dovršio akciju Ricka Nasha i Dana Girardija. Do kraja drugog perioda novih uzbuđenja u vidu golova nije bilo, a utakmica je kao i obično odlučena i zaključena u posljednjoj dionici u kojoj je Boston pogotkom Johnnyja Boychuka na dodavanje Patricea Bergerona, prošlosezonskog najboljeg defenzivnog napadača lige, završio susret uz rezultat i pobjedu 3:1.

Pravi show jednog od najboljih hokejaša svih vremena viđena je na otvaranju sezone u Dallasu gdje je uskoro 40-godišnji Čeh Jaromir Jagr gotovo sam svladao Phoenix Coyotese Davea Tippetta. Jagr je u utakmici u kojoj je Dallas slavio 4:3 upisao četiri boda (2+2) i presudio Coyotesima te ih bez bodova ispratio natrag u Arizonu. Jagr je prvo minutu i pol prije kraja prve trećine zabio svoj prvi gol za Starse, kao i prvi gol franšize u novoj sezoni, i doveo ih u vodstvo, a potom je u drugom periodu viđena "vatrena" utakmica.

Phoenix je početkom drugog dijela okrenuo susret u svoju korist golovima svojih jedinih pravih napadača i strijelaca, Finca Laurija Korpikoskog i Čeha Radima Vrbate, koji je upisao i asistenciju za Finčev gol. No, nakon ta dva PP pogotka Coyotesa u istom je tonu odgovorio ponovno Jagr zabivši za izjednačenje. Rezultatom 2:2 okončana je i druga trećina, a u posljednjoj je prevagnuo Dallas pogocima Raya Whitneyja, prošlogodišnjeg igrača Phoenixa i još jednog legendarnog čarobnjaka i veterana, te Šveđanina Louija Erikssona. Za oba je pogotka uz Stephanea Robidasa kod prvog i Dereka Roya kod drugog asistirao Jagr, između tih pogodaka ugurao se i još jedan gol Vrbate pa je dvoboj dviju momčad sa zapada kontinenta završen pobjedom Teksašana od 4:3.

Najveći svjetski derbi otišao u Toronto, Ducksi šokirali Vancouver

Najveći svjetski i kanadski hokejski derbi na svijetu, utakmica Toronta i Montreala, otvorila je NHL na sjeveru kontinenta, odnosno u Kanadi, nedugo nakon prvog susreta u Kanadi ove sezone u kojoj je Ottawa nadigrala Jetse. U susretu Maple Leafsa i Canadiensa igrale su ponajviše obrane, a prva koja je popustila bila je ona domaćinska u Montrealu. Nazem Kadri doveo je Leafse u vodstvo s igračem više nakon gotovo pet minuta igre, a uposlili su ga Kostka i ponajbolji igrač franšize - Phil Kessel.

Nakon završetka prve trećine, u kojoj više zgoditaka nije bilo, u drugu je ponovno bolje ušao Toronto što je bilo iznenađujuće. Novi power-play gol stoga je dočekan u mreži "Kanađana", a egzekutor za 2:0 Plavih iz Toronta bio je Tyler Bozak na asistencije Diona Phaneufa i Phila Kessela. Kako ni do 40. minute Montreal nije uspio poentirati u zadnju je trećinu tako ušao furiozno i uraganski išavši na sve ili ništa. Takva mu se otvorena igra donekle isplatila jer je Brian Gionta 54. minuti zabio za 2:1, nakon što su ga s igračem više poslužili Tomaš Plekanec i Raphael Diaz. Međutim, to je bilo sve od Habsa, koji do kraja susreta nisu uspjeli izjednačiti, pa su bodovi otišli put Toronta.

Najefikasnija i najuzbudljivija utakmica Zapadne konferencije odigrana je u Vancouveru gdje su domaći Canucksi šokantno poniženi rezultatom 7:3 od nominalno slabih Anaheim Ducksa. Osvajači dva posljednja Presidents trofeja nisu našli odgovora za 42-godišnju legendu, Finca Teemua Selannea, koji ih je uništio s četiri boda od čega dva gola. U ludoj utakmici poveo je Anaheim preko Daniela Winnika u sedmoj minuti nakon akcije Sakua Koivua i bivšeg EBEL-ovca Andrewa Cogliana, no, Canucksi su ubrzo polučili preokret golovima Dana Hamhuisa i Daniela Sedina u PP-u, a za oba je gola asistirao Danac Jannik Hansen. Ali, Vancouver nije uspio otići na odmor s prednošću jer je Anaheim izjednačio zahvaljujući Sheldonu Sourayu, koji je na asistenciju Selannea postavio 2:2 s igračem više za kraj prve dionice.

U drugom periodu fantastični je Anaheim sjajnim igrom odlučio susret i taj dio utakmice dobio rezultatom 4:0. Pogotke su redom zabijali Winnik, kojem su opet sve pripremili Koivu i Cogliano, potom Corey Perry, Kyle Palmieri i Selanne, dok je dvije asistencije upisao i Ryan Getzlaf. Vancouver se pokušao vratiti PP golom beka Alexandera Edlera početkom zadnje trećine nakon dodavanja braće Sedin, no Ducksi su dovršili dvoboj pogotkom Selannea deset minuta prije kraja za konačnih i golemih 7:3 ekipe Brucea Boudreaua na zapadu Kanade.

Oduševili Tarasenko i Granlund u "gaženju" pomlađenih Red Wingsa i prvoj pobjedi "nove" Minnesote

U ostalim susretima Ottawa je na otvaranju Istočne konferencije u Kanadi porazila Winnipeg na njegovom ledu s visokih 4:1. Nakon što su Jetsi poveli pogotkom "Zvijeri" Dustina Byfugliena, koji je fantastičnim slapshotom dovršio akciju s igračem više Andrewa Ladda i Tobiasa Enstroma, Senatorsi su preuzeli inicijativu i malo po malo počeli dominirati te podređivati domaćina. Izjednačili su golom Milana Michaleka u prvoj trećini, da bi u drugoj poveli preko Chrisa Neila. U trećoj su priču golovima za krajnjih 4:1 samo zaključili Erik Karlsson, trenutno najbolji bek današnjice i osvajač Norris trofeja lani, te Kyle Turris, kojem su priliku za gol namjestili baš Karlsson i Marc Methot.

Šestorka večeri

Sergej Bobrovski (RUS/ CBJ) - 31/32 (94.1 posto)
Erik Karlsson (ŠVE/ OTT) - 1 gol, 2 asistencije, 3 boda, +/-: +2
Brian Campbell (KAN/ FLA) - 2 gola, 2 boda, +/-: +1
Martin St. Louis (KAN/ TBL) - 2 gola, 1 asistencija, 3 boda, +/-: 0
Jaromir Jagr (ČEŠ/ DAL) - 2 gola, 2 asistencije, 4 boda, +/-: +1
Teemu Selanne (FIN/ ANA) - 2 gola, 2 asistencije, 4 boda, +/-: +1

Rezultatom 2:1 slavili su i prošlogodišnji prvaci Istoka i osvajači trofeja Prince of Wales, NJ Devilsi. Oni su u New Yorku svladali Islanderse golovima rekonvalescenta Travisa Zajaca i sjajnog Davida Clarksona, u drugom i trećem periodu dok u prvom golova nije bilo, koji su anulirali pogodak Travisa Hamonica u power-playu.

Sjajan je početak zabilježila Tampa Bay kod kuće dočekavši i "isprašivši" Washington Capitalse pod vodstvom novog trenera, legendarnog Adama Oatesa. Lightning je slavio sa 6:3 nakon što je u prvoj trećini poveo 2:1. Utakmicu je golom otvorio Eric Brewer, a Washington je ubrzo izjednačio s igračem više kada je dodavanja Wojteka Wolskog i Toma Potija na najbolji mogući način iskoristio Joel Ward. No, Tampa je golom neuništivog Vincenta Lecavaliera ipak trećinu završila s vodstvom. Međutim, iako je drugim golom Warda početkom nastavka Washington izjednačio, Tampa je opet pobjegla na 3:2 skoro do kraja druge trećine. Strijelac je bio blaženi Martin St. Louis, koji je s dva pogotka i asistencijom bio igrač utakmice, ali je drugi period ipak završen izjednačenjem 3:3 jer je Wolski do isteka vremena poravnao na asistencije Mikea Ribeira i Romana Hamrlika.

Nakon toga i ulaskom u neizvjesnih posljednjih 20 minuta Tampa je furioznom igrom stigla do pobjede od 6:3 zabivši tri vezana pogotka. Egzekutori koji su Boltse odveli do pobjede bili su ponovno St. Louis s igračem više, mladi Cory Conacher i ponovno Brewer, za čiji je gol drugu asistenciju na utakmici i u sezoni upisao i odlični Steven Stamkos, koji je također odigrao odličnu utakmicu za svoju Tampu, dok se na drugoj strani nimalo nije istaknuo zasad potpuno izgubljeni Aleksandar Ovečkin.

Florida je s 5:1 "demolirala" Carolinu koja se predstavila s Jordanom Staalom, ali bez Brandona Suttera. Bilo je 5:1 za "Mačke" u Sunriseu za što su najzaslužniji bili strijelci Jonathan Huberdeau, koji je kao novak i ponajveća svjetska mlada zvijezda i nada hokeja "zasjao" na otvaranju skraćene sezone, potom odlični bek Brian Campbell s dva zgoditka te Scottie Upshall i legendarni Aleksej Kovaljev, koji se iz Rusije ipak vratio u svoj posljednji krug u NHL-u. Počasni gol za Hurricanese, nakon 4:0 Panthersa u prvoj trećini i petog gola u 24. minuti, zabio je Patrick Dwyer na asistencije Jonija Pitkanena i Justina Faulka. Igrač utakmice je s golom i dvije asistencije bio mladi Huberdeau, dok je isti učinak ostvario i njegov "mentor" - AK 27.

Također s velikom razlikom ispraćen je i "novi", pomlađeni Detroit u St. Louisu. Bluesi su odigrali vrhunsku i fantastičnu utakmicu istaknuvši ponovno kandidaturu za velike stvari na Zapadu. Momčad Kena Hitchcocka pobijedila je Wingse s čak 6:0, a debi novog kapetana iz Motowna, Henrika Zetterberga pokvarili su redom Vladimir Tarasenko, nova mlada ruska zvijezda NHL-a koja je zabila dvaput, Chris Stewart, također dvostruki strijelac, i T.J. Oshie, koji je zabio s igračem manje, te Patrik Berglund, dok su se asistencijama istaknuli još bekovi Kevin Shattenkirk i Alex Pietrangelo te napadači Oshie i Šveđanin Alexander Steen s po dvije asistencije.

Večer su utakmicama na Zapadu zaključili Columbus i Nashville u gradu Country muzike, a u utakmici je iznenađujuće slavio gostujući sastav Jacketsa. "Regularni" je dio susreta završen 2:2 nakon pogodaka Martina Erata i Ryana Ellisa za domaće, odnosno Nicka Foligna i Artema Anisimova za goste. A u shootoutu je uspješniji bio Columbus jer mu je na vratima briljirao mladi ruski vratar Sergej Bobrovski, dok mu je pobjedu golom u raspucavanju donio Derick Brassard.

Minnesota Wild je ušla u novu sezonu znatno pojačana te je odmah na startu s novom ekipom ostvarila pobjedu od 4:2 kod kuće protiv Colorado Avalanchea. Premda su Avsi poveli golom Mitchella u prvoj trećini, u drugoj je Wild nanizao tri pogotka zaredom za što su najzaslužniji bili strijelci Dany Heatley s dva power-play gola i mladi Finac, zvijezda u usponu, Mikael Granlund. Treću je trećinu golom za 3:2 otvorio Cody McLeod za Colorado, no, pobjedu od 4:2 ipak je Minnesoti na kraju osigurao Pierre-Marc Bouchard. Također, prve su bodove u novoj sezoni za Wild dvjema asistencijama upisali i Zach Parise te Mikko Koivu, dok je Ryan Suter zasad ostao bez boda.

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

NHL

24.06.2013.
Boston Bruins2:3Chicago Blackhawks
22.06.2013.
Chicago Blackhawks3:1Boston Bruins
19.06.2013.
Boston Bruins5:6 *Chicago Blackhawks
17.06.2013.
Boston Bruins2:0Chicago Blackhawks
15.06.2013.
Chicago Blackhawks1:2 *Boston Bruins
12.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Boston Bruins
08.06.2013.
Chicago Blackhawks4:3 *Los Angeles Kings
07.06.2013.
Boston Bruins1:0Pittsburgh Penguins
06.06.2013.
Los Angeles Kings2:3Chicago Blackhawks
05.06.2013.
Boston Bruins2:1 *Pittsburgh Penguins
04.06.2013.
Los Angeles Kings3:1Chicago Blackhawks
03.06.2013.
Pittsburgh Penguins1:6Boston Bruins
02.06.2013.
Chicago Blackhawks4:2Los Angeles Kings
01.06.2013.
Pittsburgh Penguins0:3Boston Bruins
Chicago Blackhawks2:1Los Angeles Kings

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 18:07
    nadam se da će toronto opet dobro otvorit sezonu, a kako je sezona skraćena, i da "neće imat vremena" opet past u formi do doigravanja. go leafs!
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 16:10
    danas popravni za philly protiv buffala
    Obrisan korisnik
  • irilov20.01.2013. u 14:26
    koji gušt je vidit da ovako dominiraju veteran-klase ko teemu i jaromir, al i ostale ko kovaleva, koivua...a i ovi rusi, uz sve šta imaju sad još dobili u reprezentaciju i bobrovskog i tarasenka ko nove klince...
    irilov
  • Obrisan korisnik20.01.2013. u 11:20
    Bruinsi očekivano dobili.
    Obrisan korisnik