Rukomet

Vratarski obračun Rajkovića i Šege u Norveškoj, Pešić s hrvatskim Mariborom gostuje u Danskoj

Razgovarao: Damir Žbulj • nedjelja, 10.02.2013.
Vratarski obračun Rajkovića i Šege u Norveškoj, Pešić s hrvatskim Mariborom gostuje u Danskoj

Ovog vikenda krenulo je i nadmetanje po skupinama u Kupu EHF-a. Nova ovosezonska reorganizacija sustava natjecanja, gdje se nakon nekoliko pretkola 16 ekipa smjestilo u četiri skupine nagoviješta zanimljiv rukomet i kvalitetne okršaje. Iako Hrvatska nema svog klupskog predstavnika, ima svojih igrača, koji će u nedjelju u skupini C izaći na teren. U međusobnom vratarskom obračunu bit će Goran Rajković i Marin Šego, u dvoboju norveškog Elveruma i poljske Wisle Plock. Hrvatska četvorka iz Maribora gostuje kod danskog Holstebroa. Sportnet ima najavu utakmice iz Norveške, kao i informacije kakva je atmosfera u mariborskom taboru pred premijerni nastup u Danskoj.

Novi ovosezonski sustav natjecanja u Kupu EHF-a sigurno će podignuti rukometnu kvalitetu, ali donijeti zanimljive, neizvjesne dvoboje, koji će biti odmah do onih u Ligi prvaka. Najboljih 16 ekipa smjestilo se u četiri skupine, a nakon što iz svake grupe po dva najbolja sastava osiguraju plasman u četvrtinu finala, završni turnir, Final Four odigrat će se u francuskom Nantesu, 18. i 19. svibnja.

U subotu su odigrane utakmice u skupinama A i B. Španjolska Naturhouse La Rioja poražena je u Sloveniji kod Cimosa, dok je Bundesligaš Frisch Auf Göppingen bio bolji od švedske Eskilstuna Guif.

Danski KIF Kolding slavio je na gostovanju u Zaporožju, dok je poznanik iz SEHA lige, slovački Tatran u Prešovu nesretno poražen pogotkom u posljednjoj sekundi dvoboja s vodećom ekipom njemačkog prvenstva, Rhein-Neckar Löwenom!

U skupini D Magdeburg je bio uvjerljiv protiv turskog Bešiktaša, dok su u nedjelju na rasporedu preostale utakmice. U borbi norveškog Elveruma i poljske Wisle te danskog Holstebroa i Maribora na terenu će biti i dosta hrvatskih predstavnika.

Prošle godine u Norvešku je stigao vratar Goran Rajković, bivši dugogodišnji čuvar mreže Nexea, koji sada i više nego uspješno brani za Elverum. U goste im u prvom kolu skupine C dolazi poljska Wisla, sa srpskim reprezentativcima Nenadićem i Nikčevićem, Mađarima Eklemovićem i Ilyesom, a predvođena hrvatskim čuvarom mreže Marinom Šegom.

Bit će to veliki hrvatski dvoboj među vratnicama.

Rajković je samo za Sportnet predstavio svoju ekipu, ali i najavio nedjeljni europski dvoboj: "Napokon počinje i taj drugi dio natjecanja u Kupu EHF-a i nadam se jednoj jako dobroj atmosferi u dvorani, ali i da ćemo pružiti jako dobar otpor Wisli, iako su oni veliki favoriti u ovoj utakmici."

Rajković: "Znamo da nas čeka odlični Šego, ali neka Wisla 'polomi zube na nama'"

Svi smo spremni i zdravi, dobro smo trenirali posljednjih dana, makar i nemamo previše vremena jer igramo stalno u ritmu srijeda - nedjelja. Baš prošle srijede imali smo jako tešku utakmicu protiv Drammena, koju smo dobili i tako zasjeli na prvo mjesto na ljestvici. Vjerujemo kako ćemo tu i ostati do kraja sezone. U idućih šest utakmica igramo četiri doma i dvije u gostima te se nadamo uspjehu," poručio je hrvatski vratar na privremenom radu u Norveškoj.

Protiv Wisle Elverum nema što za izgubiti, ali su najavili ozbiljan otpor: "Znamo kako nas čeka njihova čvrsta obrana i odlični Šego na vratima. Mi ćemo pokušati nametnuti svoj tipični skandinavski ritam igre s trčanjem kroz svih 60 minuta dvoboja. Vidjet ćemo koliko će oni biti spremni na to," najavio je Rajković.

Snaga Elveruma je u kolektivu: "Naša najveća snaga je kolektivna igra, jer mi nemamo nekih zvijezda u ekipi. Držimo se one poznate 'svi za jednog, jedan za sve'. Igramo klasičnu 6-0 obranu s izlascima na šutere i ako se obranimo imamo jako dobru kontru i polukontru," predstavio je svoju ekipu vratar vodeće ekipe norveškog prvenstva.

"Mi nemamo što za izgubiti, ulazimo neopterećeni i pokušat ćemo dati sve od sebe kako bi Wisla 'polomila zube na nama'. Uglavnom, imamo respekt, ali nema straha," naglasio je Rajković za kraj.

Pešić: "Pokušat ćemo nametnuti svoj ritam"

S druge strane Skagerraka, u danskom Holstebrou, gostuje Maribor, u kojem igraju čak četvorica Hrvata. Tamo su sve bolji i bolji Nikola Špelić, Marko Tarabochia i Mate Svalina, ali i vratar Ivan Pešić, koji je samo za čitatelje Sportneta najavio dvoboj prvog kola u skupini C Kupa EHF-a.

Maribor je odlično otvorio nastavak sezone u domaćem prvenstvu, bodovno su se izjednačili s trećim Cimosom iz Kopra te s optimizmom gledaju prema doigravanju: "Drugi dio sezone počeo je odlično za nas i uvjereni smo kako ćemo tako i nastaviti. Doigravanje će biti izuzetno zanimljivo, s puno dobrih utakmica i mi se nadamo kako ćemo na kraju zadržati ovu treću poziciju gdje se sada i nalazimo."

"Što se tiče Danaca, znamo da su jako dobra ekipa, koja igra jako brzo, ali mi ćemo pokušati nametnuti svoj ritam pa što bude. Uz moje suigrače Tarbochiju, Svalinu i Špelića imamo i odlična krila, Razgora i Šoštarića, koji su bili na širem popisu slovenske reprezentacije za Svjetsko prvenstvo u Španjolskoj i u jako dobroj su formi."

"Nadam se kako ćemo zadržati ovu našu formu iz posljednjih utakmica i u dvoboju s Dancima u nedjelju," poručio je za kraj hrvatski vratar Ivan Pešić.

Kup EHF-a, prvo kolo:

Skupina C:
Elverum (NOR) - Wisla Plock (POL), 18 sati
Holstebro (DAN) - Maribor (SLO), 15 sati

Skupina D:
Stiinta Municipal Dedeman Bacau (RUM) - HBC Nantes, 17.45 sati
SC Magdeburg - Bešiktaš 33:18

Skupina A:
Frisch Auf Göppingen - Eskilstuna Guif 37:26
RK Cimos Koper - Naturhouse La Rioja 25:21

Skupina B:
TATRAN Prešov - Rhein-Neckar Löwen 33:34
Motor Zaporožje - KIF Kolding 21:24

Foto: www.ostlendingen.no / Anita Hoiby Gotehus

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!