Nogomet

Rijeka (ni)je konkurent Dinamu, Krstičevićeva riječ "teža" od Krešićeve

Bernard Jurišić, Lovro Štrbinić, Josip Tolić • subota, 16.02.2013.
Rijeka (ni)je konkurent Dinamu, Krstičevićeva riječ "teža" od Krešićeve
Foto: Bruno Karadža

Stari, dobri HNL opet nam se vratio. Pardon - MAXtv Prva liga, dakako. Petak je ponudio otvaranje, subota i nedjelja prave derbije. Tri Sportnetova novinara ukrstila su koplja oko četiri pitanja, a svoj glas možete dati i vi...

Ima li Lokomotiva kvalitetu za borbu za Europu?

Bernard Jurišić: Ako se gledaju rezultati iz jesenskog dijela i uz to činjenica da su za proljetni dio dodatno ojačali konkurenciju dvojicom igrača koje im je Dinamo vratio (Puljić i Peko), Lokomotiva svakako ima argumente za vjeru da se može uplesti u borbu za Europu i u prvenstvu i u kupu. Drugo je pitanje je li uspjeh satelit-kluba koji ne izaziva nikakvo zanimanje javnosti odraz njihove snage ili slabosti njihove konkurencije.

Lokomotiva u Europi?

ANKETA#510

Lovro Štrbinić: Lokomotiva je uigran sastav iz jesenskog dijela sezone osnažila povratnicima Puljićem i Pekom, a bodovna situacija pred proljeće svakako ih može svrstati među kandidate za izlazak u europska natjecanja. Međutim, iskustvo u preostalih 14 kola je na strani njihovih konkurenata, također mahom s pojačanim rosterima i dojam je kako Ivković i igrači možda lakše do europskog iskoraka mogu kroz Kup. U borbu za Europu bi se, dakle, trebali uključiti, ali u MAXtv Prvoj ligi bi ispred njih trebali biti barem Hajduk, Rijeka i Split, uz Dinamo.

Josip Tolić: Dinamov sestrinski klub odavno je prerastao okvire kluba koji služi samo za skupljanje minutaže pojedinih igrača iz Maksimira. Nakon tri sezone igranja u najjačem nogometnom razredu Lokosi su napravili dodatan iskorak plasmanom u polufinale Kupa i odličnim trećim mjestom nakon prvog dijela sezone. Kada će njihov uspon stati i hoće li uopće? S obzirom na iskustvo trenera Tomislava Ivkovića i poletnu momčad plavo-bijelih, rekao bih da neće posustati u borbi za vrh ljestvice, no pitanje je koliko će ih iscrpiti sudjelovanje u dva natjecanja. Plasman u kvalifikacije Europske lige ne bi bio toliko veliko iznenađenje, već je to učinio Split nedugo nakon što je iz Druge HNL dobre igre nastavio i u Prvoj ligi.

Je li Rijeka ozbiljan konkurent Dinamu za titulu?

Bernard Jurišić: Ove sezone nije, bez obzira na ishod njihovog međusobnog ogleda u Maksimiru. Rijeka u jesenskom dijelu prvenstva nije pokazala konstantu, što je osnovna značajka šampionskih momčadi. Bodovna razlika u korist Dinama je prevelika, a i Rijeka tek treba dokazati da je spremna za velike stvari. Na travnjaku, ne u medijima.

Je li Rijeka konkurent za titulu?

ANKETA#512

Lovro Štrbinić: U ovom trenutku dosta toga ovisi o ishodu nedjeljnog derbija, odnosno onog Vječitog tjedan dana nakon toga, gdje dva iznenađujuća poraza lidera mogu ponuditi kompliciranje situacije. Realno gledajući, Dinamo ne bi trebao doći u ozbiljnije probleme glede obrane naslova, ponajprije radi bodove zalihe koju ima. Da se sada kreće s "nule", Rijeka bi, uz Hajduk, figurirala kao ozbiljniji protivnik, ali treba uzeti u obzir da momčad s Kantride unatoč nekoliko pojačanja još nije pokazala da će odmah imati rezultatski svrsishodnu igru. Do ljeta bi Modri trebali biti mirni, što se borbe s Rijekom za naslov tiče, a u idućoj sezoni bi možda mogli češće zagledavati što i kako rade na Kvarneru.

Josip Tolić: Podno Kantride ove se zime zbilo dosta dobrih stvari. Oporavljena od krize konstantnosti u rezultatu s početka sezone, Rijeka se priključila vrhu ljestvice i počela ozbiljno kandidirati za najviše pozicije. Poraz Dinama u Osijeku, problemi u Hajduku te dovođenje nekoliko dobrih pojačanja u momčadi Elvisa Scorije tijekom zimskog prijelaznog roka dio pratitelja nogometnih prilika u nas već je povezao i zaključio kako se bijeli potajno mogu nadati naslovu prvaka. Međutim, ne treba zaboraviti kako je ogled u Gradskom vrtu po mnogočemu bio specifičan, a za Modre se nikako ne može reći da su se ispuhali. Rijeka je u dobroj poziciji i na putu ispunjenja ovosezonskih ciljeva, ali jednako tako još ništa nije napravila. Bitno je da se usredotoči na sebe jer ganjanje Dinama u trenutku kad se s još četiri kluba bori za drugo (!) mjesto moglo bi biti pogubno.

Komu će pripasti slavonski derbi?

Bernard Jurišić: Pobjeda protiv Dinama bila je pravi melem na rane za inače loše zimske vijesti iz Gradskog vrta. Ako taj trijumf ulije novo samopouzdanje u spremnike igrača Stanka Mršića, talentirana osječka momčad mogla bi biti jedno od ugodnijih iznenađenja proljeća. Cibalijina forma je nepoznanica, ali ono što je poznato jest da im svaki bod može značiti goli prvoligaški život. Zato će u slavonskom derbiju opet frcati iskre. Malu prednost uvijek bih dao domaćinu, a to su ovog puta Vinkovčani.

Pobjednik slavonskog derbija?

ANKETA#511

Lovro Štrbinić: Osijek je pobjedom nad Dinamom pokazao da Stanko Mršić i s oslabljenim sastavom zna složiti dobitnu taktiku. Slavonski derbi je, međutim, drugačiji susret, a još se uvijek ne zna ni što sprema njegov kolega s klupe vinkovačkog prvoligaša. Mogao bi na rasporedu biti jedan "radni" derbi, s dosta borbenosti u pripadajućoj atmosferi i vrlo lako moguće s podjelom bodova. Osijek je možda pokazao kvalitetu i "glavu i rep" u igri, u ovaj susret će ući s dodatnim samopouzdanjem i mirnoćom zbog povećane bodovne zalihe, ali ne smije se zanemariti domaćinstvo Cibalije, koja je pred svojim navijačima znala zaustaviti i ekipe u boljoj formi, a čiji će igrači u ovakvoj bodovno teškoj situaciji biti posebno željni uspjeha.

Josip Tolić: Okršaji Cibalije i Osijeka gotovo uvijek su bili posebna priča i nisu se mogli vezati uz bolju trenutnu formu jednog od dviju slavonskih prvoligaša, a tako će biti i u prvom proljetnom kolu. Vinkovčani su na papiru u podređenom položaju, tim više što se bore za ostanak i u negativnom su nizu rezultata, ali zimska pauza i poseban motiv u dvoboju protiv Osijeka ispremiješali su karte. Osijek je, s druge strane, pokazao snagu protiv Dinama i nagovijestio da može biti crna mačka za svakoga, ali Mršićevi momci moraju ostati čvrsto na zemlji žele li slaviti i u ovoj utakmici. Tradicija pokazuje da bi u ovoj utakmici ponovno moglo pasti puno pogodaka, a blagu prednost, zbog bolje pozicije na tablici i forme, dajem Osijeku.

Mišo Krstičević ili Sergije Krešić?

Bernard Jurišić: Loše je za Hajduk što se uopće mora birati. Ali ako je potrebno izabrati stranu odluka je lagana. Mišo Krstičević proteklih je mjeseci iz ničega stvorio nešto i pokazao da njegova mantra "red, rad i stega" donosi rezultate. S druge strane Sergije Krešić od dolaska na mjesto sportskog direktora nije imao nekih lucidnih poteza koji zaslužuju pozornost ili čestitku. Dapače - neke odluke bile su prilično nejasne i čudne, a neke čak izravno suprotne Krstičeviću i njegovoj viziji. Kako god bilo - njih će dvojica morati naći način kako surađivati. Ili će jedan morati otići.

Krstičević ili Krešić?

ANKETA#513

Lovro Štrbinić: Krstičević je u prvom dijelu sezone pokazao je da zna što radi, isprofilirao je igru Hajduka, a uz to donio i solidne rezultate. Svojim iskrenim pristupom zaradio je simpatije dobrog dijela javnosti, mada je zbog svoje nepopustljivosti i "težine" ponekad ulazio u sukobe sa svojim igračima i djelatnicima kluba s Poljuda, ali i s onima izvana. Krešić, pak, možda ima drugačiju viziju, ali trenutno nema razloga micati stratega iz Ploča, niti bi navijači lako prešli preko toga. Miši treba dopustiti da nastavi raditi svoj posao, mnogi su s većim plaćama i manjim uspjesima zaslužili to isto. Krešić i Brbić bi to trebali shvatiti i nekakvu drugačiju viziju barem odgoditi, iako u sudaru ovakvih teško pomirljivih karaktera Hajduk bi mogao izgubiti ponešto. Tek u slučaju pomirbe i dolaska na isti put moglo bi se reći da se situacija raspliće da povoljan način.

Josip Tolić: Sukob Miše i Sergija pokazao je koliko nogomet zna biti kompleksan i stresan izvan same igre na travnjaku. U teoriji bi sve trebalo biti jasno i trener bi morao biti taj koji odlučuje o svim promjenama kadra - dakako, uz prethodnu suglasnost s višim službenicima. Ovaj potez vodstva kluba s Poljuda zasigurno neće pridonijeti miru u svlačionici i pomoći splitskom velikanu u ionako turbulentnoj sezoni. Krešić je imao priliku voditi momčad Majstora s mora prije pet sezona, smatram da sada svu odgovornost mora prepustiti Krstičeviću. Eventualnim intervencijama mjesto je nakon završetka sezone i zasigurno ne na ovaj način.

SuperSport HNL

1Dinamo 3258:24+3472
2Rijeka 3263:23+4071
3Hajduk 3246:21+2561
4Osijek 3255:41+1448
5Lokomotiva 3244:33+1147
6Varaždin 3235:42-736
7Gorica 3229:43-1435
8Istra 1961 3230:50-2034
9Slaven Belupo 3236:59-2330
10Rudeš 3214:74-607

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 16:02
    Dobro je šta su na Poljudu malo stali na balun i smirili situaciju. Da je Doša Jarni, bilo bi ajme nama. Krešić - nula bodova. Može slobodno u Španjolsku, neće nam falit.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 14:40
    neka hajduk i rijeka dobiju i ja zadovoljan....
    Obrisan korisnik
  • danchy16.02.2013. u 14:34
    nikad me neće prestat nasmijavat ova izjava o "umoru" kada se igra na dva fronta. Većina ekipa ni ne zna kako je to igrati jednu utakmicu tjedno, dapače svi više vole igrati nego trenirati, ali njima su treninzi na razini utakmica, a ne zajebancija kao ovim našima.
    danchy
  • Obrisan korisnik16.02.2013. u 13:17
    krešiću odjebi i brazilce povedi!
    Obrisan korisnik
  • Zvrx16.02.2013. u 13:00
    Tako je. Nek rade osam sati dnevno u firmama, ili čak više (10-11 sati), koliko radi običan čovjek u Hrvatskoj, pa će vidjet šta je umor. Ovak se ponašaju ko najobičnije curice i svi bi se trebali diviti kak rade zahtjevan i težak posao. A oni nakon 20 minuta utakmice ne mogu ni hodati, a kamoli... [više na forumu]
    Zvrx