Nogomet

Povratak Monaca i Herthe, iznenađenja u Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji

Piše:Josip Tolić • petak, 08.03.2013.
Povratak Monaca i Herthe, iznenađenja u Španjolskoj, Njemačkoj i Italiji

Do kraja nogometne sezone diljem Starog kontinenta ostalo je još desetak kola, ovisno o ligi. Vrijeme je to kada bi se s velikom sigurnošću moglo prognozirati koji će klubovi u pet najjačih europskih liga od iduće sezone postati članovi elitnog razreda. Brzinski povratak zasada bi mogla ostvariti samo berlinska Hertha, dok se povijesne promocije u prvu ligu pripremaju u Segundi, 2. Bundesligi i Seriji B.

Engleska

Natjecanje u drugom razredu engleskog klupskog nogometa, Championshipu, već je dosta odmaklo. Odigralo se nepotpunih 36 kola jer liga broji čak 24 kluba, a u najboljoj poziciji je Cardiff City, najpoznatiji velški klub koji u ovom natjecanju boravi od sezone 2004./2005. Deset kola prije kraja Plave ptice, kako ih zovu, imaju 72 boda, šest više od drugoplasiranog Watforda, ali i utakmicu manje.

Borba za drugo mjesto, jedino preostalo koje izravno vodi u Premiership, potpuno je otvorena jer trećeplasirani Hull City i četvrtoplasirani Crystal Palace zaostaju jedan, odnosno dva boda za Watfordom.

Zanimljivo će biti nadmetanje i za petu i šestu poziciju koje jamče nastavak borbe za promociju u Premiership preko razigravanja. Leicester i Brighton & Hove trenutno ih drže s 58, odnosno 56 bodova, dok ih još mogu prestići Nottingham Forest i Middlesbrough (54), prošlogodišnji premijerligaš Bolton (51) te Leeds United (50 bodova).

Od prošlosezonskih članova elitnog društva, jedino Wanderersi imaju realnu šansu vratiti se jer zaostaju pet bodova za šestim mjestom koje vodi u razigravanje. Blackburn Roversi na 13. su mjestu s 45 bodova, dok se Wolverhampton bori za ostanak. S 39 bodova na 21. je mjestu, posljednjem iznad crte ispadanja, a Barnsley (38), Peterborough (37) i Bristol City (36) još mogu prestići Vukove.

Španjolska

Na Pirenejskom poluotoku sprema se povratak jedne momčadi u Primeru nakon čak 25 godina. Momčad Elchea, kluba iz pokrajine Alicante na obali Sredozemlja, vrlo je uvjerljivo odradila 28 od 42 kola Segunde, druge španjolske nogometne lige. Sa 64 boda, 12 više od drugoplasirane Almeríje, vrlo je izgledan putnik u Primeru. Almería bi se u birano društvo mogla vratiti nakon dvije sezone.

Baš kao i na Otoku, i u Španjolskoj je princip takav da prve dvije momčadi idu izravno u prvu ligu, a sljedeće četiri razigravaju za dodatno mjesto. Prvi na popisu tih klubova je Alcorcón koji za Almeríjom zaostaje četiri boda, potom slijede Girona (45) te Villarreal (44), momčad koja je prošle sezone neočekivano napustila Primeru. Šesto mjesto dijele Barcelona B i Sabadell (43), no rezervna momčad Blaugrane neće moći napredovati u prvu ligu jer je rezervnim momčadima prvoligaških sastava to onemogućeno.

Nadohvat potencijalnog razigravanja još su i Las Palmas (42), Córdoba, Ponferradina (41) i Recreativo (40). Od ostalih prošlogodišnjih sudionika Primere, Sporting iz Gijóna povremenog hrvatskog reprezentativca Mate Bilića nalazi se na 13. mjestu s 37 bodova, dok je Racing iz Santandera na 20. poziciji s 27 bodova i ozbiljno mu prijeti ispadanje.

Njemačka

Plan za najbržim mogućim povratkom u najbolje društvo nakon ispadanja zasad najbolje provode bivši bundesligaši. Berlinska Hertha nakon 24 od 34 kola 2. Bundeslige vodi s 52 boda, jednim više od Eintrachta iz Braunschweiga. Sjajna igra sastava iz Donje Saske klubu bi mogla donijeti povratak u Bundesligu nakon čak 28 godina, a još nevjerojatnije zvuči podatak da je klub prije samo pet godina bio trećeligaš.

Između Eintrachta i Kaiserslauterna 11 je bodova razlike, stoga je izgledno očekivati da će prva dva kluba najesen postati članovi Bundeslige. Uz Kaiserslautern (40 bodova), za treće mjesto koje vodi u razigravanje konkurira i Köln (35), još jedan prošlosezonski bundesligaš.

Italija

Talijani u popuni upražnjenih mjesta u Seriji A koriste sustav jednak Engleskoj i Španjolskoj, a tamo bi se moglo dogoditi još jedno povijesno ostvarenje bivšeg niželigaša. 13 kola prije kraja prvenstva vodeća je momčad Sassuolo, klub koji u svojoj 91-godišnjoj povijesti nikad nije nastupao u Seriji A. Štoviše, tek je prije pet godina, pod vodstvom sadašnjeg trenera Milana Massimiliana Allegrija, zaigrao u drugoj ligi.

Sedam bodova iza Sassuola nalazi se Livorno koji je na putu povratka među najbolje nakon dvije sezone stanke, a borbu za promociju sigurno će nastaviti Verona koja za Livornom zaostaje četiri boda. Četvrtoplasirani Empoli iza nje je velikih sedam bodova, baš kao i Varese, dok je Padova na 42 boda. Blizu pozicija za razigravanje su i nekadašnji prvoligaš Brescia (40) te Juve Stabia (39), klub iz pokrajine Campanije. Valja istaknuti kako je u Italiji na snazi pravilo da razigravanja za treću poziciju koja vodi u Serije A nema ako trećeplasirani ima deset ili više bodova prednosti pred četvrtoplasiranim. Kako Verona u ovom trenutku ima sedam bodova viška, moguće je da se to dogodi.

Povratak prošlogodišnjih talijanskih prvoligaša u najbolje društvo nije izgledan; Novara se nalazi na 12. mjestu s 36 bodova, dok je Cesena prikupila dva boda manje. Lecce ovu sezonu provodi u trećoj ligi zbog skandala oko namještanja utakmica, no već najesen mogao bi se vratiti u Seriju B.

Francuska

Jedini hrvatski reprezentativac koji nastupa u drugoj ligi, rezervni vratar Danijel Subašić, od sljedeće sezone to više ne bi trebao biti. Njegov Monaco uoči posljednje četvrtine prvenstva u Ligue 2 sigurno drži prvu poziciju s 56 bodova, pet više od Nantesa i nakon dvije sezone boravka u drugoj ligi europski doprvak iz 2004. trebao bi se vratiti u društvo najboljih.

Na trećem je mjestu prošlosezonski prvoligaš Caen (48), jednako kao i četvrtoplasirani Guingamp. U Francuskoj je sustav popunjavanja prve lige takav da samo prve tri momčadi osiguravaju promociju izravnim putem, stoga će u preostalih 11 kola tešku zadaću dostizanja trećeg mjesta imati Angers (46 bodova), Nimes (32), još jedan prošlogodišnji prvoligaš Dijon (42) i Le Havre, koji se nalazi na osmoj poziciji. Poziciju slabiji je Auxerre čiji se povratak u elitno društvo nakon godine stanke ne čini izglednim.

Foto: asm-fc.com

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

Sadržaj se nastavlja
Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik13.03.2013. u 17:43
    Ovakvi tekstovi me samo više motiviraju da igram prokleti Football Manager :)
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik10.03.2013. u 14:56
    Nadam se da će ući kvalitetniji klubovi od onih koji ispadaju.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik09.03.2013. u 14:20
    Znam, ako čisto tako gledamo, zanimljivo je. Dva Velšana u Premiershipu. Fora.No za razliku od Swansea koji je jedna lijepa priča, Cardiff se kurvinski prodao za uspjeh.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik08.03.2013. u 21:07
    to uopće nije bitno. čim postoji suradnja klubova (u razmjerima (broj igrača)) kao u tvojim navedenim primjerima to je sukob interesa. zna se tko je čiji igrač. u španjolskoj, pa i njemačkoj postoje druge momčadi i normalna je stvar da ti igrači mogu igrati za njih bez potrebe transfera, bilo bi... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • nido08.03.2013. u 18:55
    Radujem se povratku Herte u bundesligu...
    nido