Nogomet

Štimac za Srbiju ima samo jednu dvojbu. I mnoštvo rješenja

Piše:Bernard Jurišić • srijeda, 20.03.2013.
Štimac za Srbiju ima samo jednu dvojbu. I mnoštvo rješenja

Jedan od osnovnih razloga zbog kojih je hrvatska nogometna reprezentacija u proteklim desetljećima toliko uspješna leži u činjenici da je gotovo u svakom trenutku nudila jasno isprofiliran i uigran veći dio početne momčadi. Tako je i danas, a Igor Štimac za Srbiju praktično ima samo jednu dvojbu. I mnoštvo rješenja za nju...

Iako je Igor Štimac od svoje prve utakmice ljetos protiv Švicarske najavljivao da će se u hrvatsku nogometnu reprezentaciju "lako ulaziti, ali i lako ispadati", nije novi izbornik imao previše lutanja u odnosu na svog prethodnika Bilića. Uz jedan "šokantan" potez, onaj s Josipom Radoševićem u Bruxellesu i jedan kontroverzan, onaj s pozivnicom Sammiru, Štimac se više-manje držao onoga što je naslijedio. A to je, u principu, i ono najbolje što Hrvatska ima.

Tko će zamijeniti Perišića?

Nerijetko su se Štimčevi prethodnici morali hrvati sa silnim ozljedama, kartonima i lošom klupskom formom u nekim ključnim kvalifikacijskim okršaja. Ovog puta situacija je gotovo idealna, kako u formi, tako i u zdravstvenom stanju. Protiv Srbije iz "udarne" momčadi neće biti samo Ivana Perišića. Ostalu desetoricu praktično se može iz glave izrecitirati.

Srbijanski stoper i Perišićev donedavni suigrač Neven Subotić izjavio je kako je dobro što novi igrač Wolfsburga ne igra jer "Hrvatska nema takav tip igrača". I zaista, Subotić nije pogriješio. Pravog "blizanca" za brzanca Perišića Hrvatska nema.

No, to ne znači da nema dobra rješenja. Drugačija, ali dobra.

Ako ćemo kao teorem uzeti promišljanje da se Štimac protiv Srbije neće kockati i izmišljati "toplu vodu", Perišićev izostanak najlogičnije je nadoknaditi jednom od sljedeće dvije solucije:

a) Kranjčar na Perišićevo mjesto, bez ikakvih dodatnih "pretumbacija".

Slika 2 od 2.

b) Rakitić na Perišićevo mjesto, Srna na Rakitićevo, Vida na Srnino.

Slika 3 od 3.

U prvoj soluciji Hrvatska će izgubiti na brzini i probojnosti lijevog krila, ali će dobiti još jednog "plemenitog" igrača koji zna što će s loptom. I koji je na toj poziciji već igrao u liniji s Modrićem, Vukojevićem i Rakitićem. Za razliku od Perišića Kranjčar neće pretrčati igrača da bi stvorio višak i poslao loptu prema napadačima, ali ga može nadmudriti ili predriblati. Direktni protivnik neće biti nimalo bezazlen, Chelseajev branič Ivanović trebao bi pokrivati to mjesto.

U drugoj soluciji na Ivanovića bi "udario" Rakitić, nešto brži od Kranjčara, ali i dalje sporiji od Perišića. Na desno krilo bi se "dignuo" Srna, a njegovo mjesto na desnoj strani obrane zauzeo Vida. Dobili bismo prodorniji desni bok i bolju obrambenu soluciju na lijevom, Rakitić je u tom dijelu bolji od Kranjčara. Ipak, pitanje je da li je za Srnu bolje da se naprijed ubacuje iz drugog plana ili da stalno boravi na protivničkoj polovici i radi pritisak na Kolarova.

Mandžukić - Olić "pit-bull tandem"

Ostatak momčadi praktično je već posložen. Pletikosa će na vratima, zajedno s Šimunićem i Srnom, postati rekorder sa 101 nastupom, a prvu liniju obrane imat će u Ćorluki i Šimuniću. Strinić nema pravu konkurenciju na lijevom beku, Modrić i Vukojević u središnjici terena.

Upitnik se može postaviti i pored Mandžukićevog partnera u napadu. A koga god od četvorice kandidata Štimac postavio - vjerojatno neće pogriješiti. Argumenata ima i Eduardo i Jelavić Petrić, no čini nam se kako bi u ovakvoj utakmici, u ovakvom trenutku idealan parnet Manži bio njegov "blizanac" Ivica Olić.

Slika 1 od 1.
Foto: Yasuyuki Nagatsuka

"Pit-bull tandem" u sjajnoj je formi, golgeterskoj i zdravstvenoj, a to znači da će srbijanski stoperi i vezni igrači biti pod konstantnom "opsadom". Upravo je njihovo "remek-djelo" onaj trijumf 3:0 u Istanbulu u dodatnim kvalifikacijama za EP 2012.

Njihova agresivnost na loptu i pritisak prema zadnjoj liniji mogli bi u kombinaciji s pritiskom s tribina izroditi puno muke na individualno kvalitetnoj, ali momčadski neuigranoj zadnjoj liniji Srbije u kojoj se očekuju Ivanović, Subotić, Nastasić i Kolarov. Bila bi šteta ne iskoristiti toliku energiju i moć koju u svojim klubovima trenutno pokazuju Mandžukić i Olić i ne spojiti ih u jednu zajedničku "energetsku bombu".

Teško je ući u izbornikovu glavu uoči ovakve utakmice, posebno kad se zna da je Štimac od onih koji vole šokirati i raditi po svome. Neće biti iznenađenje ako Štimac izmisli neku drugu, "svoju" soluciju. Recimo - umjesto Vukojevića postavi Badelja, umjesto Perišića u vatru gurne debitanta Kovačića ili čak promijeni očekivanu formaciju 4-4-2 u nešto drugačije.

Na njegovu, a i našu sreću - kvalitetnih rješenja u ovom trenutku Hrvatska ima zaista puno. Na Štimcu je da pronađe i potpiše - pobjedničko.

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Liga nacija 2024, Liga A, skupina 1

1Portugal 24:2+26
2Poljska 23:303
3Hrvatska 22:203
4Škotska 23:5-20

Izdvojeno

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 11:20
    Lovren je rupetina koja je iz kola u kolo najgore ocjenjeni igrac francuske lige i jedan od glavnih razloga zasto Lyon prima puno golova. Ne vidin zasto se Pletikosa dovodi u pitanje, sad kad stalno brani, bolji je golman nego sta je ikad bi. Uostalom koga mi to boljega imamo?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 09:10
    I porede Mandžukića se Džekom,a čovjek blizanac Oliću. Ludost.
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 09:07
    Samo da Lovren neigra, zlo mi je od njegovih gluposti. Inace se bojim obrane koja je sklona kiksevima.Srna odluta u napad ili zaspe cesto u obrani. Niko zasluzuje mjesto jer je odlican igrac. Mi takvih nemamo, ima pas,udarac, kvalitetu, želju pa mu se i nesto slabije fizikalije mogu oprostiti... [više na forumu]
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 08:33
    Zakaj se Šimunić "svijetli" ?
    Obrisan korisnik
  • Obrisan korisnik21.03.2013. u 06:56
    Obrana nam je uvijek bila dobra, ne znam čemu ovo ruganje. Lovren je standardan u Lyonu koji se bori za naslov Francuske, Šimunić istina igra u Dinamu, ali njega ne bi mijenjao za nikoga. Čovjek sa 36 godina igra nestvarno, siguran u skoku, neprelazan i još način na koji se rješava lopte... Takvih... [više na forumu]
    Obrisan korisnik