Automoto

Alonso ima "propetog konjića za trku", uporni Räikkönen i obećavajući Hamilton misle ozbiljno

Piše:Borna Rupnik • utorak, 16.04.2013.
Alonso ima "propetog konjića za trku", uporni Räikkönen i obećavajući Hamilton misle ozbiljno
Foto: EPA

Treća utrka sezone, Velika nagrada Kine, ponudila je prije svega taktičku bitku odabira guma i čuvanja istih, pri čemu je izvrsno reagirao Fernando Alonso i postao treći ovosezonski pobjednik, a konačan rasplet potvrđuje da bi do kraja još uistinu moglo biti "svega i svačega"...

Premda nakon šangajske utrke nije ostalo toliko napetosti i priča kao nakon Velike nagrade Malezije, u Kini se ponovno moglo naći zanimljivosti. Najviše će ih svakako uočiti simpatizeri Ferrarija, s obzirom da je crveni bolid prvi prošao ciljem te nakon Alonsovog odustajanja u Sepangu opet dokazao da ima "propetog konjića za trku" za titule.

Red Bull je nastupio pod oblakom napetosti na relaciji Vettel - Webber, koje je ponovno zategnuo njemački svjetski prvak izjavama da mu nije žao zbog pobjede te da bi vjerojatno Australcu opet učinio isto.

Vettel je u kvalifikacijama odlučio kockati strategijom koja mu je na kraju donijela solidnu četvrtu poziciju, uz završnu "jurnjavu" prema Hamiltonu, dok će Webber kineski vikend pokušati što prije zaboraviti jer mu se jednostavno nakupilo previše nezgoda, pehova i pogrešaka. Izostala je tako i prilika da se vidi kako će Vettel i Webber reagirati ukoliko se nađu u izravnom dvoboju na stazi. Barem do sljedeće utrke.

Kimi Räikkönen ne popušta. Uporni Finac izborio je u kvalifikacijama drugu poziciju, najbolju u Lotusu, te je obranom tog drugog mjesta održao na životu seriju utrka u kojima osvaja bodove. Došao je do brojke 20. Nisu ga omeli ni Perezov udarac, ni oštećeni "nos", i nemoguće ga je izostaviti iz bilo kakvih ozbiljnih računica za nastavak sezone.

Iz perspektive osvojenog pole positiona, treće mjesto Lewisa Hamiltona neće djelovati kao posebno dobar rezultat, no s obzirom na najave prije početka sezone, novo postolje za Mercedes itekako će izazvati brojne osmijehe u njihovoj garaži.

Hamilton nije uspio parirati raspoloženom Alonsu, ali se mogao nositi s ostalima i to je vrlo vrijedno saznanje na Mercedes, čiji je dan pokvarilo odustajanje Nice Rosberga zbog kvara. Rosberg je s četvrtog mjesta bio u izglednoj prilici upotpuniti Mercedesovo dobro raspoloženje.

McLarenov Jenson Button odradio je "još jedan dan u uredu" te samo samo dvije promjene guma stigao do obećavajuće pete pozicije. Britanac je po tko zna koji put pokazao kako zna odlično čuvati gume i to bi mu mogao biti važan adut i u idućim utrkama, dok Sergio Perez još uvijek prolazi fazu prilagodbe i "dječje bolesti". Beskompromisni potez prema Räikkönenu ostat će mu među spornima, a na kraju se Meksikanac nije uspio osladiti niti bodom - ostao je na nesretnom 11. mjestu.

Vrijedi izdvojiti i vrlo dobru vožnju Daniela Ricciarda u Toro Rossu, koji je opravdao mjesto u trećem kvalifikacijskom krugu, a da Toro Rosso ima potencijala pokazivao je i Jean-Eric Vergne, dok na njega nije naletio Webber. Koliko je bolji mogao biti pitat će se i Sauberov Nico Hülkenberg, koji se preko Vettela bio probio i do vodstva, ali zbog dva propusta u promjeni guma nije mogao kapitalizirati dobru vožnju.

Vozač vikenda

Pobjedi Ferrarijevog Fernanda Alonsa nema se što prigovoriti. Štoviše, može mu se samo zapljeskati, s obzirom da je bez previše razmišljanja i milosti iskoristio tuđe propuste, odnosno prestigao Räikkönena već na startu, ubrzo i Hamiltona te lakoćom i kasnije Vettela koji nije mogao pružiti jači otpor, a istovremeno je nizao sjajne krugove i odlično se snalazio čak i s nešto starijim gumama na svom bolidu. Slavlje mu naposljetku nije uopće došlo pod znak pitanja. "Grande vikend", saželi su iz Alonsovog boksa.

Momčad vikenda

Nakon utrke u kojoj niti jedna momčad nije imala dovoljno razloga za potpuno zadovoljstvo, opet treba izdvojiti Ferrari, koji je imao pobjednika Alonsa te Felipea Massu na šestom mjestu. Brazilac je, doduše, izgubio jednu poziciju u odnosu na start, ali ne može se reći da je u potpunosti zakazao u borbi iza leđa vodećih. Osim toga, Ferrari je "momčadski duh" pokazao zajedničkim pretjecanjima Räikkönena, pa Hamiltona, u istom zavoju u petom krugu.

Tragičar vikenda

Bez ikakve dvojbe, Mark Webber najrazočaraniji napušta Šangaj. Osim što je došao u Kinu nakon malezijskog incidenta s Vettelom, već u kvalifikacijama ostao je bez dovoljno goriva i morao je krenuti sa začelja. U prevelikoj želji udario je Vergnea i morao mijenjati prednje krilo, a pritom mu nisu dobro pričvrstili stražnji kotač i morao je odustati. Da priča bude potpuna, kažnjen je s tri mjesta niže u startnom poretku u nadolazećoj utrci Bahreinu. Kad te ne ide - ne ide.

Pogreška vikenda

Neopreznost pri kočenju Estebana Gutierreza koštala je ne samo razbijenog bolida i kraja utrke u Kini, već i kazne od pet mjesta niže na bahreinskom startu. Osim toga, Sauberov je Meksikanac iz utrke izbacio Adriana Sutila, kojemu su u boksu morali gasiti vatru na bolidu, kao da nije bio dovoljan međusobni dodir vozača Force Indije već u prvom krugu.

Izjava vikenda

Bivši vozački as David Coulthard vodio je kratki razgovor s trojicom na pobjedničkom postolju. "O čemu ste vi i Kimi Räikkönen razgovarali poslije utrke?, upitao je Coulthard pobjednika Alonsa. "Ne mogu vam to reći, odgovorio je Španjolac, na što se Coulthard okrenuo hladnokrvnom Fincu: "Pitat ćemo onda Kimija, on je vrlo razgovorljiv".

Sviđa ti se članak? Podijeli ga!

  • Najnovije
  • Najčitanije

Sportnet Forum

Za komentiranje članaka morate biti prijavljeni kao član Sportnet Kluba. Prijavite se!
  • dras_l16.04.2013. u 23:34
    sjajan vikend za Ferrari, a Alonso je odvozio utrku maestralno ... jedva čekam Bahrein da vidim nastavak oktanskog cirkusa
    dras_l
  • nido16.04.2013. u 15:04
    Odlican video :-D
    nido
  • Obrisan korisnik16.04.2013. u 11:06
    stvarno moćan video za ferrari kad obojica prelaze hamilotona
    Obrisan korisnik